|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:51 am
Търся малък P MOSFET с много ниско напрежение на отпушване
| Автор |
Съобщение |
|
stefan63
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Търся малък P MOSFET с много ниско напрежение на отпушва
идеята е ясна, ама бутона няма да е там. Я една друга идея около чип-трансвертера: MCP1640B е листван в Комет, цената не знам дали е висока 0.44усд. Максимална консумация при изключено - 2,3 мка, типично <1мка. Има вход Enable. През R1=1 мегаом към маса се забранява . Бутонът S1 подава батерията през R2= 10 килоома към тоя вход - трансвертерът тръгва, системата подпушва и подпалва  и изходното се подава към тоя вход през други 10 килоома,R3. Докато е натиснат бутона -към батерията се подава 5Волта през 20 килоома, не знам дали е проблем. За да се угаси трансвертера с транзистор трябва да се замаси Enable входа. Или пък връзката 5Волта-Enable да минава през някакъв ключ, управляван от контролера. Ако при нормална работа се натисне бутона S1 : - към батерията се подава 5Волта през 20 килоома, не знам дали е проблем. - върху Enable входа напрежението се променя от почти 5 волта на около 3 волта. - напрежението върху R3 се покачва от 50 миливолта на повече от волт и може да задейства някакъв транзистор - през който контролерът да засече натискането на бутона. Има 3 проблема - паразитния ток, който се подава в посока зареждане на батерийката. - какви напрежения понася входа Enable, като гледам описанието на чипа, сякаш може да работи с напрежение по-високо от батерията. - как се осигурява зашита срешу обръщане на батерията.
|
| Вто Яну 26, 2016 11:02 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Сега като се замисля, май въобще не ти трябва нищо друго, освен един "N" MOS транзистор и един резистор.
Каква е схемата:
Батерията през "N" MOS транзистор захранва DC/DC-то, което ти прави от батерията (0.9 - 1.5V) захранване +5V за проца. Дрейна на транзистора е свързан към батерията, сорса е свързан към DC/DC-то. Гейта е свързан през резистор(100Кohm) към маса и към изход на процесора.
Бутончето ти е свързано параленлно на транзистора дрейн-сорс и го шунтира като се натисне.
Как работи схемата: Когато устройството е изключено, транзистора е запушен и потенциала на сорса му е 0V. При натискане на ключето транзистора се окъсява и се захранва DC/DC-то, което захранва процесора. Потенциала на сорса на транзистора става равен на батерийното напрежение и е максимално 1.5V. Потенциала на гейта е все още 0V (пъл даун резистора към маса в гейтовата верига).
Като тръгне процесора трябва да си сетне пина управляващ гейта в лог. "1". Така на гейта ще се подаде напрежение почти +5V, което ще отпуши транзистора. Т.е. напрежението гейт-сорс на транзистора ще е 5-1.5 = 3.5V Т.е. НЕ ти трябва транзистор с ниско прагово напрежение, а можеш да използваш всеки с прагово над 2-3V да речем...
Когато искаш устройството да се самоизключи - сетваш изхода в лог "0" и транзистора се запушва, което обезточва схемата. Така нямаш никаква консумация в стендбай.
|
| Вто Яну 26, 2016 11:08 am |
|
 |
|
stefan63
|
Остана да решиш проблема ,как контролера да разпознае натискането на същия бутон при активна схема. 
|
| Вто Яну 26, 2016 11:13 am |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
То ако имаше отделен бутон за включване - щеше да е друга работа...
|
| Вто Яну 26, 2016 11:19 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Изключването може да става по таймаут или с отделен бутон за изключване свързан на вход на процесора. Зависи от конкретното устройство и начина на използването му Или ако бутона е двоен (както е начертан на схемата ) - едната му секция се използва за да шунтира транзистора, а втората за да даде сигнал към проца, когато бутона е натиснат ... Варианти много 
|
| Вто Яну 26, 2016 11:34 am |
|
 |
|
stefan63
|
Аз доколкото схванах - бутонът е нарисуван с 2 двойки контакти, за да има 4 пина , а истинския бутон е с 4 пина и един контакт. - тоя бутон е за включване , а после е за управление на режима, не толкова за изклщчване. - отделен бутон за вклщчване не е желателен.
|
| Вто Яну 26, 2016 11:59 am |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Абсолютно точно! Най-обикновен 6мм такт бутон.
|
| Вто Яну 26, 2016 12:10 pm |
|
 |
|
4040
|
Ползвай 2 в SOT23, например BAT54S. Правиш кондензаторно инверторче. От +5В ще докараш около -4.5В. Консумацията е никакава - храниш мегаоми. Ако си имаш вече някакъв пин който по принцип се клати , може спокойно да се вържеш към него, паразитно. За он/офф-а. Бутона трябва да пуска захранването, след което от схемата го шунтираш , докато работи. С втори пин следиш нивото на самия бутон да видиш второ натискане което вече е за офф. Тогава изключваш шунта, гасиш захранванията и заспиваш докато умреш. Ще те съживи следващото захранване от бутона. Същия бутон може да се ползва и за други неща - ти си решаваш кога ще го възприемеш като офф, например при по-дълго задържане. едит. Батерията колко е голяма и каква е консумацията? За никеловите акумулатори края е при 1.0V .
Последна промяна 4040 на Вто Яну 26, 2016 2:18 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Яну 26, 2016 1:33 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Решение по бонговски: една масова CR2032 батерия ще осигури за "вечни времена" -3В . Бонус: програмирано остаряване  П.С.: максимално измереното от мен напрежение на тези батерии е малко над 3.3В на празен ход, при 3В е добре да се сменят, а при 2.8В вече са за боклука. Добра стабилност...
|
| Вто Яну 26, 2016 1:50 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Това с CR2032 направо кърти! За съжаление, вече започват да правят проблеми с пощи и куриери, ако в нещото има батерия. Най-добре да няма. Клиента си го получава без никакви батерии, пък той да си слага каквито си иска. Аз само трябва да пазя зареждаемите батерии (а явно и алкалните също), да спират на 0,9 натоварени. В случая с 2 батерии, това пазене почва вече да е малко фантастика, щото от де да знам дали в двете има еднакво напрежение. Най-вероятно не е така и по-калпавата батерия ще става още по-калпава с всяко следващо ползване. Днес изследвах евентуалното държане на истройството с една батерия при различно натоварване. Какво да кажа? - с една батерия работи идеално, ама все съм някъде по-границите. Намерих и едни конвертори други - TPS61071 и особено хубавия TPS61027 При тях ENABLE разкача напълно от батерията. За справка аз ползвам в момента TPS61222 който също е перфектен, ама при него при забранено положение пуска каквото има на батерията към изхода. Мислено е за SLEEP режим на проца, а това мене не ме устройва. Гадно обаче е, че в книгите на тези модели които разкачат от батерията пише, че уж стартират при 0.9В ама максимално пак дават 1,2В. Тоест при 0.9В може и да тръгне, а при определен товар и по-лоша батерия може и да не тръгне. Със сигурност ще тръгне при 1,2 или повече, което ме връща в същото положение дето съм и сега. То сигурно преди да стартираш, батерията ще си е вдигнала напрежението ама кой да ги мисли колко батерии и какви... Разбрах също, че върху мосфетите ми IRLML6401 стават големи падове ако се отпушват с под 1.1В, а малко над 1.2 и нагоре стават направо като жици. Тоест иска си напрежение инак седят полуотворени... Та май в крайна сметка нещата ще отиват на 2 батерии. Основнос цел презастраховка. При 1,3В вече всичко работи както е по замисъл. То в този дивайс има доста щуротии. Има едно радио вътре, дето от време на време харчи на импулси - ама много яко. За целта правя следната хитрина: 1. от батерята или батериите правя 5В, с които пълня едни големи кондензатори - над 2000мФ, 2. След тях имам едно кораво краварско LDO което прави 3.3В. Това LDO изпитано държи на прищявките на радиотото, ама за целта трябва да има от къде да взема. За това и му приготвям 5В в големи кондензатори с ниско ESR. 3. Отделно ще има възможност и за външна периферия закачена към 5-те волта, която също може да почне да яде повече от предвиденото. Идеята за 2 батерии все повече почва да ми изглежда приемлива...
|
| Вто Яну 26, 2016 5:05 pm |
|
 |
|
4040
|
Недостатъка при батериите е, че са на гнезда, значи имаш механична връзка и паразитни преходни съпротивления, върху които пада още от безценното напрежение , особено при по-голям ток, който пък е още по-голям при по-ниско напрежение. Ако в батерията има някакъв ток , със сигурност ще се вдигне над 1.2V на празен ход. Ако не се се е вдигнала сигурно ще има ток колкото да хлъцне. Помисли и за литиев акумулатор. Може малко да вдигне цената, но те оттърва от други проблеми. А пък и юзерите обичат да пестят от батерии и вече са дресирани да си зареждат тамагочитата.
Как ще правят проблеми с батериите! Китайците как ще си продават телефоните и таблетите?
|
| Вто Яну 26, 2016 5:21 pm |
|
 |
|
stefan63
|
juzisound, какво не ти хареса на Кометско-Майкрочипския чип?
|
| Вто Яну 26, 2016 5:35 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
juzisound , последно не беше ли споменал зареждаеми батерии?! Мии на Ni-Mh номиналът им е 1.2В, така че си помисли! То не друго, ама скоро и аз се блъсках по подобен проблем, макар и по-бонговски. Оптимумът се оказа една 12В за дистанционно ("вечна") и една АА 1.5В сменяема. Нищо за зареждане! А ако ти трябват волтове+капацитет+размер+леснотия: една 9В алкална. Пък ако си решил да зареждаш: евтини литиеви акумулаторчета бол. Само че и за зареждачка трябва да мислиш.
Всъщност, най-евтината/капацитет батерия е немарковата АА алкална незареждаема - имаше тема из форума, в която мераклия ги беше мерил...
|
| Вто Яну 26, 2016 5:35 pm |
|
 |
|
juzisound
|
На микрочепския не му харесвам 2 неща: 1. Low Start-up Voltage: 0.65V, typical 3.3V VOUT @ 1 mA - Тоя 1 mA е нищо и никъде не пише какво става по нагоре. Един вид тест си трябва... Има табличка някаква - ама тя пък почваше от друг ток ли що ли... 2. Ефективността при 1,2В му е малка - най-добра е (малко над 80%) при 30 мА изход. При нарастване на тока, рязко пада. Краварския TPS61027 е много по-добре ама е и много пари. Инак този който ползвам е с подобни параметри на микрочипския. Литиева или полимерна батерия не са за този проект. Трябва да е максимално просто и стандартно. Зареждачка не искам да правя и не искам аз да имам грижата за нея. Зареждачката много товари цената. Моята идея е, че АА батерии има навсякъде по света. Аз трябва да НЯМАМ вътре батерия когато пращам. Явно не сте пращали скоро по чужбина. На всякъде питат - дали поща дали куриер все тая. Дали после ги гледат, едва ли, ама за питане - питат. Отделно дето не ми харесва да съм по границите. Явно 1.2В са ПОД възможностите на повечето стандартни компоненти, а специално това неща да става екзотика. А и кутията ми има стандартно дупка за 2 батерии 
|
| Вто Яну 26, 2016 7:20 pm |
|
 |
|
4040
|
И като има батерии какво - карат те да ги махаш ли?
|
| Вто Яну 26, 2016 7:43 pm |
|
|