Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Търся малък P MOSFET с много ниско напрежение на отпушване 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Търся малък P MOSFET с много ниско напрежение на отпушване
Постановката е следната:
Стигнах и аз до това тегло - устройство на батерии...

Храня се от една АА батерия - около 1,5V
Имам и DC конвертор, който прави 5V и този конвертор работи сигурно от 0,7V нагоре.
Целта е да мога да точа батерията до край - докато конвертора откаже.
До тук добре, обаче устройството трябва да се включва и изключва софтуерно.
За целта ползвам P канален мосфет. В момента е IRLML6401.
Дърпам го надолу с друг N канален мосфет и отделно с 2 биполярни (всеки от различно място).

Проблема е, че когато батерията подне под 1 волт, тоя P канален мосфет почва да НЕ СЕ отпушва докрай и пада през него нараства рязко. Това от своя страна води до бърз спад на напрежението след него и джаджата си мисли, че батерията си е отишла.

Смятам че проблема идва от ниското напрежение с което отпушвам мосфета - то реално си е напрежението от батерията.
За това - смятам, че ми е нужен мосфет с по-ниско напрежение на отпушване - примерно максималното да му е -0.6V или нещо подобно.

Нямам никакъв опит с подобен тип батерийни проблеми и затова въпроса е:
"С каква елементна база ги правят тия ключове по захранванията?"
Не може да няма нещо което да се счита за стандарт в областта?

Пон Яну 25, 2016 7:27 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Търся малък P MOSFET с много ниско напрежение на отпушва
ако покажеш текущата си схема - ще стане по-лесно.

Пон Яну 25, 2016 7:41 pm
Профил

Ей го е творението...
Q3 и Q5 са подменени с биполярни BC817. Причината е същата, не им стига да се отпушат сигурно при слаба батерия.
Q4 си е такъв какъвто е показан, но той се отпушва с 5В и няма проблеми

Прикачени файлове:
power switch.jpg
power switch.jpg [ 128.11 KiB | Прегледано 2833 пъти ]
Пон Яну 25, 2016 7:51 pm
Профил WWW
Аватар

Устройствата хранещи се с 1.5V батерия не са толкова много. Мисля ,че края на батерията е при 0.9V , до 0.7V едва ли ще извадиш още много ток. Слагай 2 батерии или направо литиево акумулаторче, сигурно ще ти излезе по-евтино от някакви хайтек транзистори.
Друг варинт е да генерираш допълнително напрежение специално за тези транзистори, докато работи джаджата. Когато не работи, батерията си вдига волтажа - важно е да захапе в началото.

Пон Яну 25, 2016 8:07 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Тури германиеви транзистори ;)

Пон Яну 25, 2016 8:28 pm
Профил
Аватар

4040 написа:
... Мисля ,че края на батерията е при 0.9V , до 0.7V едва ли ще извадиш още много ток.....

Обикновено падне ли 1.1-1.2В на празен ход повечето купешки устройства спират да бачкат. На алкалните 1В май официално се водеше за край на разряда. А бе то криви си има за тази работа, май и във викитито.
Но определено няма сми от 0.7В, и то на празен ход! А за потичане на батерията чувал ли си?

Пон Яну 25, 2016 8:58 pm
Профил
Аватар

Що учите човека как да ... жена си. Щом трябва и под 1В ще работи ако се налага устройството.
Също така няма как една батерия, каквато и да е, да е по евтина от транзистор

http://uk.farnell.com/fairchild-semicon ... dp/2083353

Подобен двоен П мосфет от същата серия, ролка 3К е около 27 паунда. Внимавай само със солдер маската да не е много дебела че става мъка после запояването.
Като допълнителен бонус бачкат дори и да са на 180* завъртяни

Пон Яну 25, 2016 10:16 pm
Профил
Аватар

Да, ама и този не става - вж Фиг.4 от типичните характеристики в даташита.
И пак казвам: като се разтече батерията к'во прайми?!

Пон Яну 25, 2016 10:48 pm
Профил

S1- паралелно на Q1. При натискане подава батерията към входа на трансвертера.
Q1- nmos, с гейт захранен от 5В. Процесорът (за спиране)ще трябва да окъси сорс-гейт през някакъв транзистор. Когато влезе в ресет заради спадащото захранване - трябва да деактивира този окъсяващ транзистор.
Тръгването на трансвертера от бутона ще има проблеми , деактивирането на окъсяващия
транзистор също може да е проблем.

Пон Яну 25, 2016 10:51 pm
Профил

tps27081a, не е много евтин обаче...

Пон Яну 25, 2016 11:03 pm
Профил

Можеш да промениш малко схемата, като ключа го свържеш паралелно на ключовия "Р" транзистор, така че при натискането му да шунтираш транзистора и захраниш през него устройството.
Като ти тръгне процесора (десетина mS след това примерно), той с един от PWM-ите си да генерира постоянно импулси (2кХз/ 50% примерно), които с умножител (два диода и два керамични кондензатора) да ти направи поне двойно умножение на батерийното напрежение и с него вече да отпушваш дори и "обикновен" "Р" мос транзистор.

Ключовия транзистор може да не ти е в "+" веригата, а в "-" веригата към маса. Така ще можеш да използваш "N" канален транзистор, а при тях като че ли има повече избор на компоненти.

Вто Яну 26, 2016 8:29 am
Профил

Оказа се, че задачата наистина не е лесна.
От как пуснах темата и аз чета постоянно. Явно си трябва напрежение, за да се отпушват гадините...
Края на батерията го приемам че е някъде около 0.9V под товар. Всичко надолу е и безмислено, щото тока за трансфертера се качва много и по-нататъшното падане на батерията става изключително бързо. Тоест тя клекне ли до 0.9, пиши я готова.

Варианти:
1. Механичен ключ за палене. Сигурен и добър вариант. Място има, ама трябва да режа кутията, а пък никак не ми се ще.
Отделно искам да мога да гася и софтуерно, за да пазя зареждаема батерия от преразряд. Предполагам че в крайна сметка ще ползват зареждаеми батерии а не алкални. За сега варианта с механичен ключ не го мисля.

2. Добавяне на втора батерия.
То аз в началото така си го и мислех, а схемата я ползвам от много време на едно друго устройство, ама там съм с литиво-йонна и нямам проблеми с ниски напрежения. В случая просто я копирах, без да се замисля, че с една АА батерия може и да не ми стига напрежения.
Имам място и за втора батерия, обаче на нейното място наслагах едни джъмпери, дето сега ми се свиди да ги махам. Друг недостатък, че с 2 батерии, винаги едната е по-добра а другата по-прецакана, а и една е достатъчна в крайна сметка за да работи добре и колкото трябва дълго. Затова и тоя вариант за сега е резервен.

2. смяна на P мосфета с друг.
За използването на друг P мосфет, не съм сигурен в резултата, защото според книгите, дори тези които се отпушват при по-ниско напрежение, прословитото ниско напрежение е минималния им параметър. Типичния да кажем, че и той е уж по-нисък, ама максималния на всичките ходи до волт, че и нагоре.
Не ми харесва идеята работата на устройството да зависи от качеството на някой компонент. Едно ще работи едно не, а всяко ще спира дето си иска.
За IRLML6401 дават типично -0.55V а малко други могат да се похвалят с толкова. Ще опитам и с някой друг, ама на дали ще стане...

3. Генериране на допълнително напрежение за отпушване на мосфетите.
Добра идея като цяло. Лошо че нямам опит и не знам какво ще харчи. Предполагам няма да е много - ама знае ли човек.
Не мога да сложа бутона да е през транзистора, защото този бутон ми трябва и за друго. Механично е обикновен такт бутон и не ми идва на идея как да го чета после, при нормална работа на устройството ако е свързан през транзистора.
Паленето може да се окаже, че не е кой знае какъв проблем, защото мога да спра повечето консуматори в началото и после да ги пускам един по един за да няма "голям стрес" в началото и трансфертера да може да запали. Първата ми работа ще е да генерирам напрежение за доотпушване на мосфетите.

За сега се насочвам към вариант 3.
Какви диоди да ползвам в генератора на напрежение за задръжка на транзистораите? Нормални или шотки ?

Вто Яну 26, 2016 9:27 am
Профил WWW

когато си изключен при 0.9В, как ще се включи надеждно - още не работи проца с допълнителното напрежение?

Вто Яну 26, 2016 9:37 am
Профил

А заглеждал ли си силабс какви гадинки имат f93x имат си инверторче и работят до 0.9 със всички екстри.

Вто Яну 26, 2016 10:00 am
Профил

stefan63, идеята е като натиснеш бутона да шунтираш транзистора и да захраниш DC/DC,то, което захранва проца. Като тръгне проца, той ще започне на клочи с ПВМ-а умножителя, който пък ще храни директно гейта на транзистора. Консумацията на умножителя ще е пренебрежимо малка (някакви микроампери). Използвай щотки диоди за умножителя и малки керамични кондензаторчета (10-100nF). Честотата на ПВМ-ма може да ти е всякаква, но за да използваш малки кондензатори трябва да е няколко kHz поне.

В този случай може да се използва и "N" канален комутиращ транзистор в "+" веригата. А-бе варианти много.

А най-добре ще е да използваш някакво DC/DC с "Enable" вход и да си го управляваш през него.

Вто Яну 26, 2016 10:16 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща