|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:06 pm
Печатни платки - примери и приложения
| Автор |
Съобщение |
|
dyaneff
Ранг: Минаващ
|
 Re: Печатни платки - примери и приложения
Дедо Боре, прав си за автоиндустрията. Там далаверата е да се произведе евтино и с програмирано остаряване.
|
| Сря Яну 20, 2016 8:23 pm |
|
 |
|
altium
|
ДедоБоре, споделих колегите руснаци за заформилата се тук тема и проявиха голям интерес. По линията на традиционно добрите българо-руски отношения, споделиха че ще им е приятно да се обсъдят разни идеи за бъдещият development на Топора. А и то се вижда, че тук не влиза кой да е, ами сериозни EDA потребители. Мислят да се регистрират и да участват в дискусията, вие нали нямате проблем с руския? От старата генерация сме, ще е срамота. За който го е позабравил, аз мога да помагам с превода, защото съм си русофил и просто си ме кефи всичко руско, казвам си го открито. А пък какви жени имат, не ми се започва даже че ще отиде темата в лоша посока... Та конкретен въпрос от тяхна страна: 1. Signal Integrity (SI) - разкажи подробно какво трябва да знае рутера, понеже искат да работят активно по тази тема. Досега е ставало въпроса предимно за изравняване на импедансите и съответно изравняване на задръжката на сигнала при "змейките", както и за взаимния капацитет на диференциалните двойки (диф. пара на руски). Но за другите неща питат за по-големи детайли. 2. Гербера го качих, той е формат RS-274X. Отвори ли го, как е? 3. Питах ги и за съвместимост с PADS, Expedition и въoбще всичко що е Ментор, отговора е: А вие кажете кои менторски неща ползвате че въобще не знам кой коя компания е купил и оттам кое се ползва като софтуер и под какво име. Дайте ми няколко конкретни имена на версии, които ползвате (е по-нови де). Доколкото разбирам и Падс и Експедишън си имат развойни среди за схема, платка, симулация и т.н. 4. И кой е този плъгин на Оркадски авторутер за Алтиума ?
Последна промяна altium на Чет Яну 21, 2016 2:19 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Яну 21, 2016 12:27 pm |
|
 |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Проблеми с руския нямам, но за четене и слушане. Предполагам с малко старание могат да четат български. Интересно ми е дали импорт от PADS 2007/2009 Protel 99 / DXP Orcad /Allegro 16 ( други които не използвам Eagle, Cadstar и разни проекти с отворен код) Незнам дяли и кога ще го пробвам, но ще ми достави удоволствие да видя изражението върху лицата на колегите
|
| Чет Яну 21, 2016 2:19 pm |
|
 |
|
altium
|
За Падс казаха че имат конвертор, за протелите ще стане през PCAD ACSII, за Оркада не знам. Хубавото на тази фирма е, че обръщат подобаващо внимание на клиентите си. Аз никога не съм оставал неизслушан например. И ако настояваш за даден експортър или просто много желана от теб функция, е твърде вероятно да я направят. Ако искаш, дай всички файлове директно в оригиналния им формат, те връщат топорски файл, който ще можеш да отвориш с безплатната версия, след което почваш колегите, ама искам и аз да съм там да им гледам изражението...  Но дай нещо сложно де, задължително със змейки, различни ширини на пътеките и голяма плътност, примерно гадни за ръчно опроводяване BGA-та че на тях пък няма да са им интересни простите платки с 10 пътеки. Може по скайпа: altium01
|
| Чет Яну 21, 2016 2:23 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Управление за CNC някакво
|
| Пет Яну 22, 2016 5:31 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Дедо Боре - нали знаш че днес инженерите имат много малко думата - отдела закупчици и т.н и в зависимост от фирмата и т.н си казва думата лично мое мнение ,базирано на мои лични наблюдения и разговори в моита общност - тука в братска америка една камра фирми ползват Алтиуми и незнам а си какви неща за съвсем сериозни продукти а в немско що годе рядко имаше нещо друго освен ментора - даже аз като започвах в немско фирмата беше с оборот 150 000 000 марки което е нищо и пак бачкахме с ментор. Тука фирми с по над милярд ползват разни дървени КАД ... та отдела на закупчиците си кава думата. Относно бумагите - ми точно е както ти каза -ама за мене и тебе щото сме по запознати . Обаче ако някои прохожда - бумагите ще му са от доволно голяма полза - поне аз тъй мисля. Тука разни младежи дето не са виждали преди това ментора - тва им е като справочник - каквото и да кликне -първо гледа какво пише в книгата... 
|
| Пет Яну 22, 2016 5:52 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Абе супер са им продуктите ама да се бях хвнаал с тях преди 15-20 години, като им знам механичният кад ...... А за закупчиците .. ами той и солида не е най-доброто, обаче и той масово се изпозлва. Ако обаче искаш екзотики т.е. наистина сложна геометрия, реалистични симулации най-вече не само на прост съпромат .... солида издиша, но не му пречи да е един от най-разпространените.
|
| Съб Яну 23, 2016 2:41 am |
|
 |
|
altium
|
Има ли някой с лицензирани версии на Алтиум от 14 нагоре? Трябва ми копие на една папка в Appdata.
|
| Пон Яну 25, 2016 2:40 am |
|
 |
|
altium
|
Имам една дилема за решаване: сорса на проекта на симпатягите искам да го пипнем тук там или просто да си поговорим с някой от вас на тези теми, писан е на С като гледам. Инсталацията му въобще не е свястна като метод, просто копирва 3 файла в една директория, обаче е измислено да го прави през девелопъра на алтиума, а последният въобще не иска да се инициализира, затова се наложи да си го инсталирам с копираме и редактиране на един път в конфига, но защо да се прави така като може да се пипне да се самоинсталирва като хората.
Кой би се навил да си поговорим за тоя прост скрипт? Или на лично или по скайпа: altium01 Не мога да го пусна тук, ще ми се карат, разбирате ме.
|
| Сря Яну 27, 2016 2:42 pm |
|
 |
|
altium
|
В крайна сметка, инсталацията на споменатите модули за Алтиум и Топор ще се прави ръчно с копиране на папки, редактиране на конфиг и т.н. Вече му хванах цаката в детайли и мога да ги инсталирам на всякакви по-нови версии на Алтиума като 15, 16 и т.н.
Ако някой проявява интерес към Топора и желае да даде пробна платка до 125 nets да я рутирам, да пише. Ще ми е интересно да сборим рутерите и да видим крайния резултат.
|
| Съб Яну 30, 2016 11:49 pm |
|
 |
|
Grubi
|
14-слойна платчица
|
| Вто Фев 16, 2016 12:04 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
нищо особено, класика си е. малко не съм съгласен с 18-те микрона метализация на външния слой. обикновено е 10-12 микрона (измерено), но може би ако го поръчаш на 18, ще го държат повече във ваната. обаче дупките трябва да са по-големи и да нямаш глухи/зарити VIA-та
|
| Вто Фев 16, 2016 5:31 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Една от моите докато е гола 8 слоя, 4/4 мила, капнати вия, странично плейтване. Най-голямата трудност при точно тая платка - много части на малко място и то от двете страни 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Фев 26, 2016 10:55 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ъпдейт: ето как изглежда същата платка, но вече облечена 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'