| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
 Блок схема на климатик OSAKA 18-LBPE
Трябва ми окабеляването кое къде ходи.... че нещо не мога да се ориентирам, а пък външното ми тяло не е хич на удобно място и не ми се виси да разглеждам 
|
| Чет Яну 21, 2016 5:20 pm |
|
 |
|
timt
|
 Re: Блок схема на климатик OSAKA 18-LBPE
На капачката на външното тяло я има
|
| Чет Яну 21, 2016 8:26 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
На самолет се разваля навигацията... самолета минава покрай висока сграда, на хората вътре им идва на акъла да напишат на лист "Къде сме?" и да сложат листа на илюминатора, та дано някой от високата сграда види и им каже къде са... високата сграда се оказва офис на М$, та те видяли въпроса от самолета и от своя страна изписали на лист хартия и го показали на изгубения самолет "В самолета!"  сори не можах да се сдържа 
|
| Чет Яну 21, 2016 9:14 pm |
|
 |
|
timt
|
Изпусна ли се? 
|
| Чет Яну 21, 2016 11:02 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
И на втория лист от М$ пише: "Намирате ли отговора ни за полезен?" Те мнооого държат на обратната връзка.
|
| Чет Яну 21, 2016 11:15 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
тц... не видях да има схеми, а и малко трудно ще я съберат на една капачка  Явно пак ще се качвам и ще разглобявам...
|
| Пет Яну 22, 2016 11:54 am |
|
 |
|
timt
|
Има я на капачката на ПИМ блока където е платката.
|
| Пет Яну 22, 2016 1:45 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Значи ще останеш разочарован ,като я видиш. Тя е почти безполезна.
|
| Пет Яну 22, 2016 2:16 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Обикновено е така, то ако остане по блок схема да търсиш главния герой  Но в случая с климатицити (особено ако са монтирани като моя) всеки оглед на машината е тръпка.... А е добре да огледам къде ходи правото напрежение, щото му се беше случила случка на основната платка. Нея уж я оправих, но то правото само минава от там и къде ли още е ходило и какви бели е направило... Но явно ще я карам "по жиците, по жиците...", само да се затопли малко времето 
|
| Пет Яну 22, 2016 5:12 pm |
|
 |
|
timt
|
Правото напрежение си отива към ПИМ блока за управление на мотора. Има едно реле за закъснение но при теб може да го няма и да е реализирано с оптрон.
|
| Пет Яну 22, 2016 6:22 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Обясняваш ми сякаш разбирам от климатици  Всъшност ето какво има вътре:  Доколкото виждам линията минава през филтъра в металната кутия, едната жица минава през основната платка. Там минава има едно голямо 47R, има и едно реле дето шунтира съпротивлението. Явно не искат да прекъсват съвсем захранването... Та от там продължава и заедно с другата жица от линията отиват към платчето вдясно. Там може би изправят мрежовото, макар че не виждам нещо като изправител. Има само две яки IGBT-та и нещо като хибридна схема. Не обърнах много внимание на тая платка... но сега като гледам от там трябва да излиза изправеното и да се връща на основната платка. От нея изправеното директно ходи към долната платка, предполагам от нея управляват компресора... След това изоравеното на основната платка минава през бушон на 3А. И след бушона са едно импулсно захранване и май ходи на двигателя на перката. Сега в цялата тая работа има нещо дето не ми се връзва. Значи беше цифнало импулсното дето е след бушона и то така беше цъфнало, че бая дебела писта беше изпарена и даже беше ми паднал бушона за кръга в таблото. А и покрай чипа на трафа има една защита с диод и транзил дето и диод и транзила бяха опукани, а те се включват като първичната вдигне 200V над правото напрежение. Отделно чипа дето се захранва през вторична намотка през едни 50 ома и един диод и съпротивлението и диода опукани... Въобще всичко наоколо изгоряло, бушона в таблото паднал, а по средата някакво си стъклено бушонче здраво... Няма никаква логика, аз затова исках да видя дали правото идва от там дето си мисля че идва... А още по-странно ми стана като отидох да търся частите, че всички бяха налични тук в Добрич... всъщност само едно транзилче не беше, ама го доставиха за по-малко от ден.
|
| Пет Яну 22, 2016 7:11 pm |
|
 |
|
timt
|
Минава през филтъра, после през токов траф и влиза към греца (не го виждам на снимката-някъде е закачен по ламарините) след това отива в големият кондензатор (там трябва да имаш 320 волта) и се захранва ПИМ-а и импулсното захранване. Демек разкачаш всичко докато не си оправиш тоците и после го мислиш другото. Мотора е обикновено 100 волтов но до там си далеч. Подкарай вентилатора (откачи мотора) когато го пуснеш ще трябва да развърти вентилатора и след малко да изключи защото мотора ти е разкачен. Аз не бих се занимавал с това (като съвет де) ако нямам готови платки защото заради мотора може да се случи същата случка която описваш. Слагам ти един пдф за да се ориентираш а принципът е същият.
|
| Пет Яну 22, 2016 8:49 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Десният от двата черни чарка (долу на снимката, вдясно, стегнати на ламарината) сякаш е 2 диода с общ извод. едит-май не е.
На лявата долна платка - какъв е бяло-син-червения комплект кабели? Не е ли това кабелът от вътрешното тяло?
|
| Пет Яну 22, 2016 9:05 pm |
|
 |
|
timt
|
Това трябва да е ПИМ-а който управлява мотора. Можеш вместо мотор да ръгнеш нагреватели.
|
| Пет Яну 22, 2016 9:59 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Мерси за пдф-чето, мисля че ще се ориентирам  Иначе аз вече включвах всичко, нямаше пушек  Мисля че основната платка съм я оправил. Климатикът е с дисплей и показва вътрешна и външна температура, естествено външната си я взема от тялото, демек проца на външното тяло бачка, има комуникация... Тръгва да върти и перката, за мотора не знам. То като се върти перката нищо друго не се чува. Но няма и 2 минутки и спира. Нещо не го кефи явно. Нямах много време пък и не исках да го държа включен без да съм огледал всичко.
|
| Пет Яну 22, 2016 10:47 pm |
|
|