|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:20 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
Справяне със смущения по SPI
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Справяне със смущения по SPI
Здравейте! Налага ми се да пусна SPI в един честотен регулатор. Още е на ниво проект и не мога да кажа с точност колко ще бъде дължината на линиите - предполагам едни 15-20см! Очаквам да се индуцират много смущения във всички линии (CS, CLK, SDI, SDO). Това, което мисля да направя към момента, е да намаля значително скоростта на трансфер (примерно 9600 или там, колкото се получи като се насложат pre и post scalers ) и да сложа на всички линии от двете страни RC групи(примерно R=100ohms, C1=100n, C2=1n, C3=100p). Това съм го прилагал на единични сигнални линии, обаче не съм сигурен дали при комуникация мога да подхождам така. Чудя се дали да не подпра линиите с някакви Шотки и Ценерови диоди?! Някой правил ли е нещо подобно?!
_________________www.elkran.com
|
| Пон Яну 18, 2016 7:07 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
 Re: Справяне със смущения по SPI
Абе за 15-20 см едва ли ще е толкова страшно ако платката ти е както трябва, това ще минава по платката или във въздуха. Ако е във въздуха, т.е. кабелче просто ползвай екранирано, ако е по платката доброто рутиране ще ти реши проблема. Това кеото си намисли да слагаш е с мнго голяма времекоснтанта, не се прави така. ако пък е толквоа стршано, предавай дифернециално ... въпреки че диференциален SPI .. ама що не
|
| Пон Яну 18, 2016 7:23 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
за екраниране чувал ли си  така или иначе освен по СПИ смущения ще имаш по всичкото захранване/маса/ ГПИО и още знайни и незнайни места 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Яну 18, 2016 7:32 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами м/у 2 платки ще е! Да обърна SPI на диференциален няма ли много да натовари схемата?! Добро рутиране не върши работа - при големи токове смущенията стават много сериозни (достатъчни да повлияят на комуникацията ако не са взети мерки). Екраниране не мога да използвам поради спецификата на платките. Веригата на контролера и сензора е галванично разделена, но не мога да направя екраниране. Може само на свързващия кабел, но той ще е не повече от 5см!
|
| Пон Яну 18, 2016 7:37 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе нещо не разбирам, първо казваш 15-20 см, сега 5. Ако са две платки нямаш проблем да си го направиш с рутирането, освен това ако имаш толкова много смущения това изобщо не е нормално, това означава че не можеш да минеш по ниякакъв начин EMC. Не знам какво драйваш, Димитър е по големите тоци, но съм драйвал 1 кW стъпков който работи на 48 V и изобщо смущенията са ми били най-малкия проблем, изобщо нямаше сериозни такива. Ти драйваш мотор, ако имаш толкова много смущния това занчи че нещо или с урпавлението или с формата на сигнала не е ОК и освен всичко друго ще убиеш мотора. Ти доста отдавна се знаимаваш с тоя инвертор и доста отдавна споменаваш за проблеми със захранването, имам чуство че проблема не е в самите смущения а в топология и опроводяване. Освен тоя мотор за който ти казвам съм правил автоматизирал заваръчни процеси, сещаш се дъгата какъв ток минава и каква хубава антена представлява и там съм нямал чак толкова сериозни проблеми. Не мисля че изобщо следва да имаш сериозни радио смущения, по-скоро както писа колегата захранване и маса, а след като са галванично изолирани това SPI няма ли да направи точно обратното ? Ако искаш да ги държиш разделени трябва да помислиш д аминеш през нещо изолиращо, и за твоя случай аз смело бих препоръчал не просто оптрони а оптика, не са скъпи модулчетата. За диференциалното, какво да натовари, общо 3-4$ .. ако бъркат сметката .. лошо.
|
| Пон Яну 18, 2016 9:08 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Така! Да обясня! Имам 2 платки - силова и управляваща! Има и филтър ама това е друга работа! Сензорът ще се намира на силовата и трябва да го свържа с управляващата! Реално смущенията не са големи, ОБАЧЕ се случва някой заблуден пик да влезе в управляващата верига. При 48V това не е голям проблем, НО при 380 става заря ако не си подготвен! Така че предпочитам да имам някаква застраховка. Ясно че мога да сложа някаква софтуерна филтрация, но предпочитам да си имам и нещо хардуерно. Just in case! За сега мисля само оптоизолация, но може и диференциално. Въпреки това държа преди контролера и сензора да си имам някаква филтрация! Ако имате някакви идеи освен варианта с RC ще съм благодарен! Поздрави!
ПП: При сензорите не е критично ако няколко отчитания не се отчетат не е фатално, но възнамерявам да правя малко по-сложни неща (да добавя вторична функция на инвертора, където вече е важно да няма грешки)
|
| Пон Яну 18, 2016 9:49 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Смущенията по SPI са доста често срещан проблем. Това е един от най-незащитените протоколи за комуникация. Бърз но най-податлив на смущения. Причината за това е че в масовия случай дата пина следи фронт, а не ниво. Най-забележим е проблема, ако имате силова схема и LCD дисплей, който непрекъснато рефрешвате по SPI. Тогава понякога се появява символ на обратно, друг цвят и т.н. Може изображението да стане наопаки дори да изчезне. Решения: - хубаво екраниране за смущения по ефир - филтри на всички линии с изключение на клока (SDI,SDO,A0) и т.н. - филтрите може да са и само кондензатори от порядъка на 10-30pF според честотата на работа
|
| Вто Яну 19, 2016 11:37 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Това за дата пина не е вярно. Няма как да следи фронтове, дори и да искаш да го направиш така мноооого ще се озориш  Дали е по-защитен спрямо останалите е трудно да се каже. Зависи как и какво сравняваш. Смущенията обикновено са с някаква енергия дето ти се изсипва за определено време. Действително някои интерфейси създават илюзията, че са по-устойчиви. Примерно при UART тъй като линията не се семплира постоянно, то смущенията между два семпъла изобщо не пречат. Само че, смущенията не винаги са така "послушни" и често съвпадат по време със семплите. Но тъй като UART се ползва по принцип не през цялото време и с не много висок "семпъл рейт" то някой може да остане с впечатление че е много усойчив.
|
| Вто Яну 19, 2016 11:56 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
абе баш уарта се сеплира по няколко пъти за един бит и после има арбитрираща логика. поне в 'класическия' UART за РС е така. беше нещо от рода 8 или 16 семпъла на бит, арбитрацията е 6/10. за мега8 е почти същото докато SPI наистина е по фронт - вътре е проЗ D-тригер, и като го клокнеш и той лечва, каквото има на D
Последна промяна ДедоБоре на Вто Яну 19, 2016 12:14 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Яну 19, 2016 12:08 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Грешно се изразих - смущението предизвиква грешен клок импулс. Схемата следи фронта на клока и чете дата пина
|
| Вто Яну 19, 2016 12:10 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами нормално е да е по фронт, но чуствителността не е към смущения по датата колкот по смущения по клока, но всичко това има оправия, обаче опрделено не със 100 Ом и 100 nF, твърде голяма времеконстанта. Аз все така си мисля че трябва първо да установиш точният източник и тип на смущенията и чак след това да го бориш, това че чат пат се появява нещо е още по странно защото ако инвертора работи би следвало или да го има или да го няма, освен ако чат пат нямаш в предвид за някакви малки интервали от време съизмерими с PWM-а.
|
| Вто Яну 19, 2016 3:54 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
По-скоро интервалите са много по-малки от PWM-a(съизмерими със скоростта на превключване), но понеже се превключва голяма мощност, пиковете са сериозни, когато се появят, и бутат сигналите. Обикновено такива неща се наблюдават най-често при стартиране на двигателя(примерно на 4-5 старта веднъж, нямам статистика понеже съм се презастраховал и управлението ми изобщо не ги усеща!). Когато развърти, се наблюдават все по-рядко! Имам и обикновени линии, без каквато и да било защита, но са много къси(примерно 5-6 см) и там не се наблюдават проблеми. Както казах, още съм на ниво проект, но искам да имам нещо подготвено - може да се окаже, че не ми трябва, но по-добре така, от колкото обратното! Може би малко се по-пре-презастраховам със стойностите по-горе, но това не са скъпи компоненти и нямам проблем да сложа повечко - за всеки случай! Та понеже някой каза, че не се прави по този начин, може ли да споделите как бихте постъпили ако не с RC филтър?!
|
| Вто Яну 19, 2016 9:52 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Точно от клока се прецаква SPI и съм го оправял само с кондензатор при приемника на SCLK много малък: 100-470pF. И аз съм се чудел за диференциално предаване, но е прекалено усложняване според мен, поне за случаите. Сега излезнаха АЦП-та, които си бълват измерените неща, без участието на процесора, мисля има и по LVDS. При силовите може би ще ти помогне галванична изолация. Ползваме успешно на Аналог ADUM140x, може да пробваш и други според случая.
|
| Сря Яну 20, 2016 2:52 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Много зависи къде е проблемът. Най-лошият вариант е да танцуват масите. В тоя случай трудно ще защитиш отделни сигнали, освен ако не ги развържеш оптично или по друг начин. Но тъй като си на етап проектиране още доколкото разбирам, по-добре прегледай си откъде минават големите тоци и не допускай те да ти местят масата на някоя платка. Другият вариант е индукция. Тук отново ако може още на ниво проектиране да се защитиш с екраниране е най-добре. Ако не може, то разглеждаш смущението като някакво количество енергия дето ти изсипва. Очевидно тая енергия трябва някъде да отиде без да ти променя нивото на сигналите. При SPI нещата са прости - имаш драйвер - линия - вход. Първо ако имаш контрол върху силата на драйвера може да я вдигнеш. Не знам какъв ти е проца, по-новите имат контрол и съответно колко по-як е драйвера, толкова по-трудно може да бъде надвикан от някакъв си шум. Второ внимаваш импеданса на линията да не е твърде висок. Защото дори и да имаш як драйвер от едната страна, ако импеданса е висок то от другата и малък шум може да смени нивото. И трето, близко до входа слагаш терминация (съпротивление към маса, средна точка или плюс). Така за да се смени нивото някой трябва да стовари достатъчно енергия върху терминацията. Демек терминацията ти държи някакво ниво и само източник над определена мощност може да окаже влияние. Надявам се схващаш идеята. И още нещо - може да сложеш малък кондензатор близко до входа (пикофаради)...
|
| Сря Яну 20, 2016 11:20 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Миро е прав.
Дискусията отива малко на махленско ниво. За да бориш едни смущения трябва да знаеш каква им е природата - дали са електрически или електромагнитни. Изясниш ли си това, си свършил половината работа.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Яну 20, 2016 1:16 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|