|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:43 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|
Лазерна периметрова охрана (самоделка)?
| Автор |
Съобщение |
|
mitko_el
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
 Лазерна периметрова охрана (самоделка)?
Идеята е да направя лъч към 15 м , и да го приема с нещо 'виждащо' лазера. Дайте инфо кво може да се ползва за излъчвател и приемник . Ще ги монтирам в тръбички някви на височина ~ 60-80 см. от земята . Ясно ми е ,че от листа , дъжд , сняг ще губя сигнала понякога.
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Нед Яну 17, 2016 3:53 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
 Re: Лазерна периметрова охрана (самоделка)?
Ако ще е така защо просто не изпозлваш оптични бариери, има всякакви от всякакви производители, говоря не за охранителни а за индустриални, не са и скъпи, изпозлват с емасово по бариерите за да не затварят докато има кола. Не тие нужен лазер по няколко причини : 1. лазреа създава лъч с малък диаметър и малка разходимост, това означава че много по-малки обекти ще предизвикват сработване и 2. много трудно ще напаснеш приемника, освен ако не е видим, но и видим да е става сложно или 3. трябва на приемника да сложиш сравнително голяма леща за да увеличиш зоната на приемане.
Аз ти препоръчвам да използваш IR светодиоди, пре светодиода ти трябва лещичка , от другата страна фото транзистор. Правиш някаква проста модулация и си готов. Но това става точно оптична бариера, не е подходящо за периметрова охрана. Ето това ABT-100F се продава от сектрон и струва 60 лв. все ми се струва че не можеш да влезеш в тая цена ако го направиш работещо, лещи, корпусче, светодиоди, някаква електроника, дори и да нямаш платки .... това охранява до 100 м има два лъча което повишава надеждността и охранява зона с височина около 15 см .... пълно менте е но ще е в пъти по добро от това което можеше да сътвориш с подръчни материали и не струва нищо. Ако все пак ти се играе, имам някакви стари линейни детектори на дим които са с добра оптика, имат си корпус и вс. останало, ако не са изхвърлени мога да ти ги подаря да си играеш.
|
| Нед Яну 17, 2016 5:34 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
 Това е схема от списание Млад Конструктор. Използвали са лазерна показалка и фототранзистори. Казват че са тествали на двор около 1000 квадрата,като на ъглите са използвали огледалца в тръбички за отражатели. Имам го списанието, ако трябва ще сканирам утре цялата статия.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Нед Яну 17, 2016 5:35 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Дали са го пробвали на живо ? Ако нямаш лещи на примниците ще трябва да правиш доста солидни колонки  Сметни на дължина 100 м колко трябва да се отклони само един компонент за да излезе лъча от обхвата на елемент без оптика, аз мога да ти го кажа така малко по силен вятър, минаващ трамвай... за да не става и огледалцата и излъчвателя с приемника трябва да са хванати за нещо достатъчно масивно. Липсата пък на модулация води до други недостатъци. Навремето съм правил но не за охрана а просто бариера оптична, изпозлвах инфрачервени диоди, цъках ги импулсно с ток около 100 мА ако не ме лъже паметта, съответно и модулация си имаше. От двете страни по един пик-12 и някой друг чарк ... и две лещи. Не знам на колко работеше максимум, нямахме бариери с отстояния повече от 18 м, но коридора ни беше около 80 м и работеше от единия до другия край.
|
| Нед Яну 17, 2016 7:00 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Сравнително лесно решение, с което лесно може да се постигне голямо разстояние, е комбинация от някакъв IR приемник за дистанционни (TSOPxxxx на Vishay) и подходящи светодиоди (TSAL6XXX). Според datasheet-а на TSOP-а само с един светодиод на 100мА може да се постигне 45 метра - това без допълнителна оптика. То оптика със сигурност ще трябва за да се направи тънък лъча, но идеята е че TSOP-а има улеснява многократно работата и ще даде сериозен запас от ниво. За други цели съм пускал няколко TSAL диоди и то на 1А импулсно - модулирани на 38КХз. За бариера ще трябва да се пускат периодично, но в не много дълги поредици да не прегреят диодите. Но съм съгласен че ако има бариери на тези пари не си струва - оптиките и механичната конструкция не са прости.
|
| Нед Яну 24, 2016 6:01 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Ами то едно дистанционно за телевизор мята на 15 метра, без оптики и с ръчен прицел. По-скоро ще трябва да му ограничиш обхвата , да не хваща отражения. Набутваш ги в някакви тръби по-надълбочко. Продават се съгласувани приемници и светодиоди за по лев, 2,3. https://store.comet.bg/Catalogue/Product/18343/https://store.comet.bg/Catalogue/OPT/Optoelectronics/IRED/Infrared+Devices
|
| Нед Яну 24, 2016 6:22 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Умувах с 555 да докарам ~40Khz , един Led (L-53SF6C 5mm 860nm 10-40mW/sr ) да лъчи , отсреща приемник за дистанционно. В тръби ~Ф20 , L ~10 санти. Без лупи , някой кръгче плексиглас отпред , да не се въдят оси вътре. Мерси за отзивите 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Нед Яну 24, 2016 8:26 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Можеш да ползваш "оптика" от китайско лазерно фенерче от магазините по 1 лев, поне от едната страна. А ако си фен ще му сложиш контролер, ще го направиш двупосочно (или "ринг" около периметъра) и ще пуснеш код да циркулира и модифицира по точките за да не те залъжат с просто огледало 
|
| Вто Яну 26, 2016 4:29 pm |
|
 |
|
timt
|
|
| Чет Юни 23, 2016 10:15 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|