Отговори на тема  [ 354 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 24  Следваща
Печатни платки - примери и приложения 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Печатни платки - примери и приложения
Извинявам се за закъснелия отговор, бях малко зает тези дни.

Ако пътеката минава през 3 или повече пина, не знам дали се води 1 или 2 пътеки, но ще ги питам. Защото в програмата си се води една (с един net name). Предполагам, че net name е определящото за това колко пътеки ще поддържа свободната версия.

Но първо малко история: основният проблем проблем е, че Алтиум са с криптиран код на PCB файла си и въобще не възнамеряват да го откриват. И за да работят с third-party фирми като Топор, са предложили това да става през екстеншъна Altium Developer, който всъщност прави още една трансформация на файла .pcbdoc.
И съответно са дали на руснаците инструкции как да инициализират девелопъра да направи експорта в техния формат. Но хитрото е, че трябва да си с платена версия на Алтиум (само тя има девелопър).

Девелопъра е класически extension - мястото му е в DXP менюто, Extensions and updates, Installed/Purchased. Обаче ако си с кракнат Алтиум, трябва да измолиш някой с платена версия да ти даде папката с девелопъра, след което я копираш в C:\ProgramData\Altium, редактираш едни config файлове и т.н. Девелопъра трябва да е дословно същата версия като Алтиум, примерно 15.0.5 няма да работи на 15.0.1.

Как се работи с импорт-експорт между двете програми:
1. Имаш файл платка .pcbdoc от Altium Designer, може и неопроводена, просто трябва да има компоненти с връзки между тях. Корпусите на елементите може и да са и в 3D - ще ги чете без проблеми.

2. Чрез DXP, Run script се избира скрипта "Topor PCB" и му се казва да направи експорт на pcbdoc файла в топорски .fst файл, това става с помощта на девелопъра.
След което новосъздаденият топорски файл се отваря директно с Топор, обработва се и се записва. После по обратния начин пак със скрипта топорския файл се импортва в Алтиум и даже го слага в отворения прозорец и замества стария .pcbdoc файл (или просто създава нов pcbdoc ако стария междувременно е затворен).
Аз обаче предварително си записвам стария алтиумски файл накъде и работя с копието му. Така си имам оригинала за всеки случай (ако нещо по време на експорт-импорта се омаже).

Има и друг тъп и противен, но пък лесен метод, който въобще не се нуждае от инсталиране на приставките Developer + Topor PCB.
Става през PCAD ASCII вградения алтиумски експортър от меню Altium, File, Export, Pcad ASCII и импорт в Топор. И по същия начин после импорт в Алтиум. При което обаче, заради старият отдавна изоставен PCAD експортер, се губят 3Д корпусите (обръщат се в 2Д), изменят се положения и големина на шрифтове и т.н. тъпотии - мен лично много ме дразни и затова от 1 година ги дрънкам усилено да напишат истинския скрипт, който чете формата без загуби. Дори PCAD да се експортира и после импортира в Алтиум без да се пипа въобще с други софтуери, пак си ги прави тези бози.

До този момент девелопъра съм го получавал по втория начин директно от тях, понеже се водя официален бета тестер. Те пък всяка година като разработчици получават безплатна версия на Алтиум Дизайнер и ми дават копие на папката на девелопъра (е с някои уговорки де).
В момента имам Девелопър 16.0.6 и TopoR PCB 22.09.2015, който иска да се пробва с всичките тези истории да се обади. Мога да напиша инструкция как се инсталирват и да я кача като текстов файл.

Топор има разбира се и ръчен режим и то не един, а 2. Единия е класически ръчен и като хванеш компонент, можеш да го местиш или го въртиш свободно, свързаните с него пътеки се опъват по прави линии и дори могат да застанат една върху друга. Вторият гъзарски ръчен режим е като местиш компонента, всички пътеки се пренареждат автоматично и избутват останалите, без да губят идеално кривата си форма. Ако срещне препятствие вече (ограничение в правилата), не ти позволява да го местиш - ето анимацията.

После с бързи клавишни комбинации F5, F6, F7 опресняваш ситуацията и всички пътеки и проходни отвори се пренареждат, като се побутват един друг, потреперват и застават на най-оптималното място. Много голям кеф поне за мен, не съм срещал досега подобен софтуер.

Автоматичният режим пуска всички пътеки за опроводяване - на чисто или ползва за база опроводената до този момент платка. И ако в ръчен режим предварително си опроводил важните маси, захранвания и т.н. и ги заключиш, после ти гарантирам огромен кеф като пуснеш авторутера - той рутира бързо, супер оптимизирано и то в няколко варианта (различни комбинации между брой отвори и дължина на пътеките - показва ги в таблица, пидсказва ти кой е според него е най-оптимален, но ти решаваш кой да избереш) и не закача заключените.

Въобще може да се прочете подробно и да се видят картинки на сайта им: http://eda.eremex.ru/products/topor/
Дайте ми някоя сложна ваша платка в Алтиум да я пробваме де. :)

Скайпът ми е altium01 - който иска да пише.

Прикачени файлове:
388898$[400x169].jpg
388898$[400x169].jpg [ 32.61 KiB | Прегледано 5574 пъти ]
383095$.gif
383095$.gif [ 48.71 KiB | Прегледано 5577 пъти ]

Последна промяна altium на Чет Яну 14, 2016 11:23 pm, променена общо 9 пъти

Чет Яну 14, 2016 10:58 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Аз имам желание да го пробвам. Мога да ти дам една много засукана платка за проба да видим как ще се справи :)

Чет Яну 14, 2016 11:03 pm
Профил

Качвай я направо или пиши на лично - както ти е удобно. Приемам Алтиумски/Протелски файлове, иначе ако са някакви други формати, примерно Orcad и др. трябва да им правя импорт в Алтиума, при което ако не се загуби нетлиста - няма проблем.

Тук в случая с гъвкави платки няма пропуск - рутирва ги винаги. Преди 2 години бях правил едни кръгли платки с голям отвор в средата, приличат на шайби. Е 10 пътеки тъпият Алтиум не можа да ги опроводи, даже не се и пресичаха! Трябваше да ги правя на ръка, но накрая пак не ми харесаха и пуснах топора за 5 секунди и станала на дъги - обикаляха по кръга.

Почти същата ситуация като на прикачените файлове:

Прикачени файлове:
alt-1.png
alt-1.png [ 74.67 KiB | Прегледано 5559 пъти ]
top-1.jpg
top-1.jpg [ 61.52 KiB | Прегледано 5559 пъти ]
434666.jpg
434666.jpg [ 143.28 KiB | Прегледано 5564 пъти ]
Topor_board.jpg
Topor_board.jpg [ 376.31 KiB | Прегледано 5565 пъти ]

Последна промяна altium на Пет Яну 15, 2016 12:36 am, променена общо 10 пъти

Чет Яну 14, 2016 11:04 pm
Профил ICQ

Инструкции за инсталиране на Altium Developer и Topor PCB

1. Check Altium Developer if exist:
Open Altium designer > DXP on left upper corner> Extension and Updates > Installed > Altium developer

2. If no exist (because you use cracked Altium Designer), you must install Altium Developer extension.
Open C:\ProgramData\Altium and copy Altium Developer folder inside.

Please note: if you have many Altium folders there and you do not know which version is actual, you delete all and reinstall Altium again. In this case, you will have only one folder - copy files there.
The version of Developer must be the SAME version as main Altium Designer version, for example Altium Developer 15.0.5 will work only with Altium Designer 15.0.5.
In other case, it must be not possible to install.

Open Altium developer folder and edit ExtensionsRegistry.xml
But first please make copy of the.xml file and keep this copy - you maybe will need it (I need it 2 times, because I make errors with first editing of .xml file).

In the .xml file, you must copy whole "Altium developer" paragrah and change real path in the {......}
Its possible to delete all paragraphs and copy ONLY Altium developer, will work too (for me work only this method!!!).

Path string example:
C:\ProgramData\Altium\Altium Designer {E4122E6F-A316-437C-9936-E22EBA54A4CD} - please note that this value is unique for your computer, you must write inside your values.

Example only with Altium Developer paragraph, working in me (please be careful with tab spaces in the paragraph):
Цитат:
<?xml version="1.0"?>
<Extensions>
<Item HRID="Altium Developer" Guid="00E2E804-7787-4427-BE14-79059C1010AF">
<Path>C:\ProgramData\Altium\Altium Designer {05F5B5A7-29BE-4759-B872-BA14AD0C44E4}\Extensions\Altium Developer</Path>
<Status>0</Status>
<VaultGuid></VaultGuid>
<CreatedBy>Altium Limited</CreatedBy>
<CategoryGuid>793A1F67-0B22-4E01-A5DE-3176A1E8C60D</CategoryGuid>
<CategoryName></CategoryName>
<ReadMe></ReadMe>
<Help>http://techdocs.altium.com/display/ADDEV/Altium+DXP+Developer</Help>
<Requirements></Requirements>
<Title>Altium Developer</Title>
<ShortDescription>Altium Developer is used to generate, edit and publish Extensions to Global Extension Server.</ShortDescription>
<LongDescription>Altium Developer is used to generate, edit and publish Extensions to Global Extension Server.
It contains SDK and examples inside.
It contains Templates inside to create new Extensions.
It also contains Extension Publisher which will be used to publish Extensions to global Extension Server.</LongDescription>
<SmallImage></SmallImage>
<LargeImage></LargeImage>
<Version>1.0.0.39053</Version>
<VersionGuid>8F1BB493-F9C5-45BC-97D8-467E273625AF</VersionGuid>
<ReleasedDate>42003.0291666667</ReleasedDate>
<ReleaseNotes></ReleaseNotes>
<DateInstalled>42082.5386087037</DateInstalled>
<PlatformVersions>
<DXP BuildNumber="1.0.1.0"/>
<EDP BuildNumber="10.0.1.0"/>
<MaxDXP BuildNumber="0.0.0.0"/>
<MaxEDP BuildNumber="0.0.0.0"/>
</PlatformVersions>
</Item>
</Extensions>

Note that:
<Extensions> - no interval
<Item HRID= - 2 intervals
<Path> - 4 intervals
<DXP BuildNumber - 6 intervals
<MaxEDP BuildNumber - 6 intervals
</PlatformVersions> - 4 intervals
</Item> - 2 intervals
</Extensions> - no interval

Then save edited .xml file and exit folder.

3. Check for installed DXP -> Extension and Updates -> Installed > Altium developer

4. Istall Topor PCB script:
Copy folder "TopoR_PCB" to C:

Altium Designer > FIle > Open
open file C:\TopoR_PCB\Installation\TopoR_PCB.epd

Install Extension - yes
Confirm: You must save current document first, save and continue? - yes
"Extension has been installed successfully"
Reboot Altium

5. Edit C:\TopoR_PCB\Installation\TopoR_PCB.epd
Find stroke <ExtensionTopLevelFolder>,
See the path where is installed Topor_PCB, for example C:\ProgramData\Altium\Altium Designer {C1F30020-D094-4E12-8E62-1F8275A49135}\Extensions\TopoR_PCB}

Open the path, for example C:\ProgramData\Altium\Altium Designer {C1F30020-D094-4E12-8E62-1F8275A49135}\Extensions\TopoR_PCB
and copy there TopoR_PCB.dll and TopoR_PCB.lib from the C:\TopoR_PCB\Bin\

6. How to use script:
DXP, Run process... and browse for the scripts:
“TopoR_PCB:Export”, “TopoR_PCB: Import”
Use scripts and enjoy (first use Export, then work with Topor, then use Import to import "topored" file back in Altium).

Последна промяна altium на Пет Яну 15, 2016 12:42 am, променена общо 8 пъти

Чет Яну 14, 2016 11:41 pm
Профил ICQ

Тази я правих преди няколко месеца, първо си опроводих ръчно захранванията и ги заключих, после пуснах авторутера:

Прикачени файлове:
THR4E8005 GND trace.png
THR4E8005 GND trace.png [ 150.55 KiB | Прегледано 5561 пъти ]
THR4E80052 5V trace.png
THR4E80052 5V trace.png [ 157.17 KiB | Прегледано 5561 пъти ]
Пет Яну 15, 2016 12:28 am
Профил ICQ
Аватар

Ужас.

Първата си платка изрутих преди 20 години. Никога не съм ползвал ауторутер, а като гледам тия картинки няма да ползвам и в бъдеще.

Пет Яну 15, 2016 9:52 am
Профил ICQ
Аватар

Бррр! 'Ногу грозно бре... :D

Пет Яну 15, 2016 12:49 pm
Профил

Цецо, ако беше не преди 20 а преди 40 можеше и да ти хареса ;). Първите две ме стряскат, та ячерната ... хаотична но .... въпросът е в това за чий са нужни чия завъртяни пътеки, съдейки по компонентите едва ли летят хиляди Mhz, до 100-на няма особенна разлика, особенно при малки тоци, а относно самото опроводяване и с извивки и без всякак ги събирам. На тая наситената тия диагонални пътеки ми изглеждат доста грозни, пък тоя микрочеп отгоре както и да го опроводиш ми се струва че му е все там.

Пет Яну 15, 2016 1:28 pm
Профил
Аватар

абе, всичко което не е класика - плаши. и констурктора и клиента, и производството.
но има случаи в които има приложение явно - компанията иначе щеше да е изчезнала отдавна

Пет Яну 15, 2016 1:45 pm
Профил

има, при RF най-вероятно, също и при рутене на бързи памети, там нямам опит Дедо сигурно може да каже, навремето рутих някакъв DDR ама вечене помня какво беше, щом процесора е бил Via едва ли и паметта е била много бърза.

Пет Яну 15, 2016 1:49 pm
Профил
Аватар

PCB 8 слоя, 3/3mils (0.0762mm)

Прикачени файлове:
PCB_8layer_3_3mil.jpeg
PCB_8layer_3_3mil.jpeg [ 105.42 KiB | Прегледано 5494 пъти ]
Пет Яну 15, 2016 2:04 pm
Профил

Ако ще си пказваме грозотийки ....

Прикачени файлове:
led.jpg
led.jpg [ 164.44 KiB | Прегледано 5492 пъти ]
Пет Яну 15, 2016 2:12 pm
Профил
Аватар

При достатъчно желание, и с алтиума стават прилични платчици...
Тая не съм я правил аз.

Прикачени файлове:
PCB.jpg
PCB.jpg [ 271.43 KiB | Прегледано 5492 пъти ]

Пет Яну 15, 2016 2:16 pm
Профил
Аватар

А бе ъглите са опасно нещо: представете си, че някой електрон не успее да вземе завоя иии хоп - върнахме се в ламбовата ера!

Пет Яну 15, 2016 2:32 pm
Профил

Цецо, подсветените пътеки ги правих ръчно (затова съм нарочно ги и подсветнал, да се отделят от другите). Авторутера е ползван само за демонстрация, за да се види какво точно прави. Звездният център е леко вляво долу от средата на платката, но той е на двата слоя - подсветнати са и синия и червения. Кажи ми какво толкова не ти хареса конкретно в тази платка, от чисто любопитство.

А защо пътеките трябва да са успоредни помежду си? Като са успоредни, има по-голям взаимен капацитет между тях (не говорим за диференциалните двойки). И какъв е проблема ако са разхождат всяка под произволен ъгъл - нали именно това е най-късия път?

Да, всяко ново и нестандартно нещо е плашещо за народа - това е нормална реакция. Но да се казва, че методът с плавно завиващо пътеки не е добър е точно обратното на истината. Хубав е метода, просто за ниски честоти наистина няма разлика пътеката каква ще е. Или пък някой да каже кое точно в този метод е по-зле от конвенционалните методи, нека така да формулираме нещата.
Е, аз пък обичам нещата да са максимално качествени, затова често си го и ползвам. И много често се оказва, че този софтуер в режим авторутер опроводява дори много по-добре от ръчното, дори ако си навия на ината и се мъча с дни ръчно.

При лесни платки с малко пътеки или просто ако ме мързи, карам ръчно с Алтиум със завиване под 45 градуса. Познавам едни пичове, които цял живот нарочно карат с пътеки под 90 градуса и платките им стават уникално грозни и едвам успяват да съберат компонентите на място, на което аз с топора мога да събера 2 и дори 3 пъти повече.
Е тях вече не мога да ги разбера, те го правят от инат или от тъпотия... но както се казва вкус другар няма.

Обаче при по-сложни платки, ръчно с Алтиум може да ми отнеме 4-5 часа или дори дни, докато с Топор мога да се справя и за 20-30 мин, като първо ръчно опроводявам основните важни пътеки - предимно захранващи, диференциални двойки и змейки, заключвам ги и пускам авторутера. Успявам за толкова време, защото ако си настроя правилата като хората от супер лесната таблица за въвеждане на правила, авторутерът МАЧКА с производителност и качество.

Но искам да бъда разбран правилно: ние не говорим само за това дали пътеките са "криви", а по-скоро за това, че рутера може да се справи с много сложни платки, в които софтуерите на сериозни фирми като Altium, Orcad, Cadence и др. или го правят с дни или въобще не успяват да го опроводят. А този рутер ги смачква отвсякъде - той никога не оставя неопроводена платка и го прави с може би 800-8000% по-голяма скорост.

Освен това както бях написал вече, особеност на рутера е, че предоставя няколко резултата от рутирането: различни комбинации между брой проходни отвори и сумарна дължина на пътеките (а това са взаимно изключващи се неща). Или имаш повече отвори, или имаш по-дълги пътеки, всички други варианти са компромис между двете и обикновено докато рутирва, маркира кой вариант е математически най-изгоден след определен брой цикли.

Аааа itso.t, стига си плагиатствал от Санди Тодоров - него съм го признал за гений на аналоговата техника и маниак на тема качествени наточени платки, макар че и той не харесва топора. :) Като прави платки с алтиума, Санди го прави в режим с дъги - ама на места вижда голям зор където правите участъци не са под 90 градуса! :) И аз го правих тоя номер, но накрая просто минах на Топор да го дооправя че наистина нямах нерви...

Обаче искам да се обърне внимание на едно нещо:
В по-преден пост бях качил 3 вида начини за завиване на пътеките:
1. Под прав ъгъл (лошо)
2. С чупка под 45 градуса (добро)
3. Плавно завиване с дъга (най-добро)

Ако се изправят тези три пътеки, ще се окаже, че завиващата под прав ъгъл ще има изменение на широчината си в мястото на завоя във вид на ромб, да го наречем възел. Тази под 45 градуса пак ще го има този възел, но ще е значително по-малък. А завиващата плавно, не изменя ширината си.

Изследване на Texas Instruments (виж файла High-Speed Layout Guidelines - SCAA082, Texas Instruments.pdf) показва, че тези 3 варианта имат различно импедансно поведение при високи честоти. Глупост е да се споменава електрона във вид на движещо се ускорено тяло по пътеката - няма нищо общо.

Тук идеята е да се изследва как влияе импеданса от възлите в пътеките и съответно какви са разликите в генерираните шумове в такива пътеки. За ниски честоти няма разлика, възлите не влияят, но Тексас за да изследват тези неща значи има защо. А аз на Тексас им вярвам...

Прикачени файлове:
TI recconeds.png
TI recconeds.png [ 93.68 KiB | Прегледано 5453 пъти ]
rhomb knot.png
rhomb knot.png [ 2.39 KiB | Прегледано 5454 пъти ]

Последна промяна altium на Пет Яну 15, 2016 6:31 pm, променена общо 14 пъти

Пет Яну 15, 2016 5:55 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 354 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 24  Следваща