|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:01 am
| Автор |
Съобщение |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: Часова ставка
 |  |  |  | ToHu написа: Да но едното е производнона другото, няма как да дадеш фиксирана цена ако не можеш да си направиш сметката на часове и не си знаеш цената, иначе е е просто хвърляне на боб. Да конктрактите на фиксирана цена са хубаво нещо за възложителя но много често водят до неуспех поради следните два факта : 1. Този който разбира, дори и да може да си направи сметката се презастрахова, и вземайки в предвид че знае какво се предполага че времето му е скъпо, което прави цената му е висока. 2. Винаги ще се намери някой който не е много наясно какво прави, идея си няма как да реши проблема още по малко колко време ще му отнеме, както и да ги комбинираш трите това е винаги свързано с ниска цена. От тук възложителя избира по-ниската фиксирана цена и обикновенно не получава нищо, проекта или се проваля или го плаща два пъти. Вторият път или третият, зависи от неговото упортство обикновенно наема много скъп и лъскав подизптълнител и се надява че това ще му помогне но в повечето случаи и от там не получава нищо смислено, или по скоро получава нещо но то е далеч от това което той е искал и като параметри, и като надеждност и като цена .... |  |  |  |  |
Точно разликата между фиксарана цена и вложени материали и време е печалбата която би могъл да направи изпълнителя ако успее да си направи добре сметката т.е. във всички случаи накрая се стига до time & matеrial. ЕДИТ: Т.е. ако риска е висок (примерно неясно или лошо задание) е по добре да не се дава фиксирана цена а риска да си го поеме възложителя обратно ако прецениш, че риска е малък тогава можеш да дадеш твърда цена.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Яну 14, 2016 7:18 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Хммм явно гледаме от различни позиции или по-скоро с различни критерии за часова ставка. Аз нещата ги виждам така, часовата ставка която се дава на клиент е твоят реален разход на час плюс печалба, т.е. дали ще оцениш проекта на 5 часа по 100 евро и ще искаш 500, или просто ще искаш 500 е все тая. Нормално е когато се дава часова ставка да се посочва и някакво приблизително време, примерно 5 часа, ако го изпълниш за два нико няма да те кара да платиш за два след като клиента е платил за 5. Та по начина който аз работя примерно не виждам никаква разлика между двата варианта, всъщност при мен има една много съществена, както казах фиксираната цена ощетява клиента защото в определени случаи те връзва с непредвидени разходи. Съвсем реален пример, в момента имам проект при фиксирана цена от 750к евро, ако клиента не беше настоявал за фиксирана цена и всичко върви нормално щеше да му е по-евтино тъй като в момента съм сложил поне едни 15 % резерв на материали и 10% на време, отделно съм си предидил 5% за допълнения. Та ако сметнеш това не са малко пари, средно между 12-15% надолу което са едни 60 к евро. тези пари са в пълен ущърб за клиента и са в голяма степен печалба за мен, но ако не ги бях сложил има шанс да не ми излязат сметките, не да съм на загуба защтоо е невъзможно, но да съм на по-малка печалба което за мен не е приемливо. Верно че това не е точно развой, обаче аз движа едновременно и двете дейности и ще се учудиш колко много едната която е инжинеринг се доближава до развоя макар на пръв поглед да са много различни, отделно пък работя и като възложител и аутсорсваме най-различни неща.
|
| Чет Яну 14, 2016 7:50 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
За едно и също говорим, ама с различни думи - ти си го пречупваш през твоята практика, аз го гледам както съм го чел навремето. А резерва който си си направил ми се струва напълно адекватен, в IT бранша обикновенно е 30% риск върху предполагаемата цена - точно за да покрие риска от непредвидени разходи. Ако клиента има бюджет и се съгласи няма нищо лошо, той пък си е направил сметката, че ако нещо се обърка няма да му струва повече и всички са доволни  Въобще не ме учудва, че нещата са едни и същи - има няколко основни принципа които са еднакви навсякъде но обикновенно според бранша/бизнеса имат различна терминология. Ти докъде го докара с внедряването на ERP системата която преди време те тормозеше?
|
| Чет Яну 14, 2016 10:23 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами ... май ще се пробваме с одо, тъй като си имаме много истинска работа направих връзка с някакъв интегратор в БГ обаче не ми изглежда много сериозен. Трябваше да пусне демо акаунт преди нова година все още го няма, не че аз не си инсталирах ама ... трябваше да се видим тази седмица но то си стана петък, изобщо се чудя дали да им звъня или да търся други, има и някакви в гръчко, ама гръчко и интеграция не ми се връзва Иначе за запасите, аз запаси имам по принцип във всяка цена и разчет, на труда запаса е 30% но на реалния труд, като време говоря, т.е. това кеото изпъняваме +30%. При мен сметката е нещо такова (Цена на компонент + 1.3 Труд), 1.3 ми е резерва по труд, та това ми е цена на позиция с труд, базова. След това 10% запас, повечето компоненти ги изчислявам минимум с 10% резерв, след това пък и самата бройка я закръглям нагоре до пълна опаковка, примерно тръбите ми идват на пачки, винаги продавам пълна пачка, е разбира се за две тръби не слагам цяла пачка до 1/3 го поемам от резервите, над 1/3 закръглям нагоре. Та общо взето труда веднъж е с желаната печалба по подразбиране, втори път го увеличавам с 1.3 заради запаса по време, трети път с още 1.1 заради запаса по количество, и накрая средно с около 1.05 заради целите опаковки. Та реално става 1.3*1.1*1.05 от тък около 50% запас на трудапо време, съответно себестойност + печалба. Обаче когато ми сложат фиксирана цена, и ако няма ясни клаузи какво става ако не мога да работя по независими от мен причини, добавям още едни 10-15% запас по труд, и като цяло допълнителен запас по количества. Та цената ми започва да става височка, но това е начина. Не е презапасяване защото както казах аз смятам на база реални времена, т.е. непрекъсната работа с висока ефективност при 7 часов работен ден. С тези ми калкулации по време няма кой конкурент да ме бие като срокове, обикновенно сме между половината и 1/3 от най-добрата следваа оферта като срок, и обикновенно го съкращаваме с още 10-15%. Лошото е че по другите показатели сме в най-добрия случай с 1/3 отгоре, много често и много повече, за цената говоря. разбира се фактори много, труда е най-малкият, просто оборудването ни е качествено и скъпо но .... Та въпроса беше за фикс цената, при мен се получава излишно оскъпяване но пък някои хора иначе се чустват несигурни, аз нямам против защото от това печеля повече.
|
| Пет Яну 15, 2016 12:28 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Някой по-горе се омаза, че вариантите между цена и време били четири. Всички знаем, че между цена, време и качество има само три варианта (триъгълник е), а който успее да обедини и трите би трябвало да е Светата троица, но е далеч по-вероятно да е някой будала.
|
| Пет Яну 15, 2016 1:04 am |
|
 |
|
timt
|
часова ставка, готов продукт, работна заплата, все различни неща. Аз предпочитам първото защото на другите съм прецакан.
|
| Пет Яну 15, 2016 1:42 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами бонго точно 4 са, пък триъгълника е верен но не винаги е триъгълник. Всеки един параметър може да се окаже константен, и това се случва много често, особенно що се отнася до качество и време.
|
| Пет Яну 15, 2016 9:38 am |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
За първи път чувам, че някой може да се договаря за часова ставка без да се договори за броя часове !!!
|
| Пет Яну 15, 2016 12:24 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
при девелопване не съм чувал за проект, който да не е надвишил И бюджета, И времето  аз обикновено се пазаря така: искаш да се случи това, което записваме в договора. ще стане за толкова време и за толкова пари. всичко допълнително е с анекс или на час (много рядко се случва на час). ако се почне пазарене, обяснявам на клиента, че аз го мога за толкова, ако не му харесва - да си търси друг.
|
| Пет Яну 15, 2016 12:28 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами Дедо, има клиенти и клиенти, аз съм от тия които харесва фиксираните цени но искам и часови ставки, то е същото като в строителството бре, всички работят на фиксирани цени но всички искат задължително единини цени с включен монтаж, т.е. и часова ставка, не е случайно. А така илииначе ти за дадеш фиксирана цена и време си знаеш и часовата. А относно проекти, всичко зависи за кое планиране говорим, дали вътрепното, т.е. колко време са ти го дали разработчиците или това кеото ти даваш на клиента, между двете ако няма разлика поне 100% значи нещо в планирането ти не е наред  Да има проекти които както и да ги планираш надвишават графика, има и друг вариант, мож и да успееш да ги планираш точно но времето нужно за планирането може да е повече от времето за изпълнение на проекта  , свръх планиране не трябва да има, което естествено води до отклонения. Но за пример, новите версии на един от нашите продукти ги девелопваме много по предвидимо от колкото първите при които разликата беше в пъти, за бюджети няма да говорим.
|
| Пет Яну 15, 2016 1:38 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Последно време все така се получава - т.е. уговарям си с клиента каква ми е надницата и договаряме някакво ориентировъчно време което както каза Дедото винаги излиза недостатъчно и така. Бих предпочел да давам твърди цени ако работя еднотипни неща и имам персонал, но за сам човек с проекти от рода на - линукса се чупи, ела да видиш какво е, че сме на зор няма как - не мога да сметна предварително колко време ще дебъгвам докато хвана бъг-а.
|
| Пет Яну 15, 2016 4:44 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Добре е че все пак договаряш ориентировъчно време 
|
| Пет Яну 15, 2016 5:17 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Бъркате краставици с дини.
Едните го гледат от позицията на "one man army" или в краен случай тим от няколко човека, другите от позицията на големи фирми с 100ци хора. Освен това мешате производство с девелъпмент.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Яну 16, 2016 10:38 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе не мисля така, нещата са същите според мен, или знаеш какво искаш или не. Ясно е че много малки фирми и самостоятелни изпълнители никога не знаят какво искат и всеки път решават според нещо си, но това в крайна сметка е в техен ущърб и макар масово не е правилно. А за другото, аз съм и в двете Цецо и виждам паралелс, в момента девелопваме 3 чисто механични проекта и то не прости, 2 платформи едната imx6 другата рс, няколко малки играчки като почнеш от силабс до арм, отделно с другата фирма проектирам няколко индустриални и един инфраструктурен проект, и работим на голям строителен обект и голям индустриален. Като човек който се занимава основно с мениджмънт виждам страшно много паралели. Единствената разлика е че развоя вече не го продаваме като услуга а е за вътрешни нужди, но и ползваме доста външен развой също. Разликите са само в планирането, къде колко резерв си оставяш, остойностяването е едно и също. Може аз да греша, но така работят повечето големи компании с които съм имал досег, не български де.
|
| Съб Яну 16, 2016 12:45 pm |
|
 |
|
nik
|
точно на тия ключови думи съм се чудил... някой си, хваща нещо дето не знае как се прави и защо се прави, уговаря работата без да знае как, колко струва и колко време... и после олеле.... кърши пръсти и се чуди какво да излъже.... и така отново следващия път.... и ако е държавна поръчка уредена с наши и ваши... за малоумието дори източват повече пари от първоначално уговорените....
|
| Съб Яну 16, 2016 3:13 pm |
|
|