Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Опасно ли е за процесора 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Опасно ли е за процесора
Ако на пина на външно прекъсване фронтът не е достатъчно стръмен?

Вто Ное 30, 2004 9:58 am
Профил
Аватар

Мнение 
В какъв смисъл питаш. Кое да му е опасното. А иначе там би трябвало да има шмигер, който да оправи фронта :) . Аз съм подавал и синусоиди. Ама ти пак много изоитски питаш - така извадени нещата от контекста си е трудно да бъдат разбрани и да се даде смислен отговор.

Вто Ное 30, 2004 10:28 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ми нали транзисторите, ако няма достатъчно високо напрежение на гейта/базата, изгарят?

Вто Ное 30, 2004 2:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Бе пич, не се стряскай. Това за "достатъчно високото" напрежение не знам кой ти го е казал, тук нищо не може да изгори. Най-много входния гейт да се освирка и вместо един фронт да получиш много. При това забележи куриоза - обикновено всичките са само "предни" или само "задни". Това и в Холувуд не могат да го представят реалистично :lol:
Та на въпроса ти : зависи от процесора. При всички случаи няма да изгори, но ако няма хистерезис на входа, сигурно е, че ще те насмете с една тирада прекъсвания. Ако процесорът ти има вграден аналогов компаратор с възможност да прекъсва, използвай него.

Вто Ное 30, 2004 2:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Ми нали транзисторите, ако няма достатъчно високо напрежение на гейта/базата, изгарят?

8O :roll: :(

Вто Ное 30, 2004 3:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ясно. :) А как да разбера има ли хистерезис? Къде го пише в даташита?

Вто Ное 30, 2004 3:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Kакъв ти е процесорът? Виж, то обикновено си го пише с думи, че има хостерезис или тригер на Шмид. Или на картинката има знака за хистерезис - изправен правоъгълник с две опашки по посока на часовниковата стрелка :cry: ( е*а му м*мата, и аз даже няма да го разбера това описание ) А можеш и да пробваш - ако работи, както очакваш, значи има хистерезис.

Вто Ное 30, 2004 3:22 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Обикновенно рисуват схема на различните типове пинове. Виж в схемата за този пин нали на входа има шмигер (тригер на Шмит :) ). Означава се като правоъгълниче със знака за хистирезис в единия ъгъл. По принцип на IRQ-тата навсякъде се слагат такива шмигери. Ако твоя няма - тогава хич не ми го хвали :) .

Вто Ное 30, 2004 3:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хахаха :?

Вто Ное 30, 2004 3:24 pm
Профил

Мнение 
Чакай сега .... то ако стръмноста не е достатъчна не е чак толкова страшно, по страшно е ако не е само в едно направление, т.е нараства .. после спада и пак нараства .... или пък имаш пулсации като от бутон, т.е. не улсации и време за установяване на контакта в затворено положение ....

Вто Ное 30, 2004 9:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Чакай сега .... то ако стръмноста не е достатъчна не е чак толкова страшно, по страшно е ако не е само в едно направление, т.е нараства .. после спада и пак нараства .... или пък имаш пулсации като от бутон, т.е. не улсации и време за установяване на контакта в затворено положение ....

Страшно си е, и още как. Когато се закроти входът на логическа 1/2, в изхода обикновено се получава генерация на висока честота - напр. 50 - 100 Mhz. Kакво става по-навътре в чипа не е много ясно, но съм виждал как се генерират прекъсвания на поразия - процесорът няма време да свърши нищо друго освен безсмислени обръщения към ISR. Същото се получава, ако входът на брояч, напр. 74HC290, се фиксира на 1/2 Vcc - случайни импулси и в четирите изхода. Затова на логическите схеми им нормират "минимална скорост на нарастване" или "максимално време на фронта", и това време не е много голямо.

Вто Ное 30, 2004 9:32 pm
Профил ICQ
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Според мен в случаи в които е критична стръмноста на импулси служещи за прекъсване към краче, може да се приложат приоми от войната - диференцираща верига например, така няма опасност да зацикли в прекъсване, ако пък е много бавен фронта - тригер на шмит задължително.

Вто Ное 30, 2004 9:51 pm
Профил YIM

Мнение 
Това трябва да е амноооого бавен импулс .... ми се струва ...не че не е възможно, зависи какъв е източника на сигнала, и какво човек разбира под малка скорост на нарастване, ако е повече т 2-3 uS мен ако питаш това не може да е никакъв импулс .. бах го .. ако ще ми нараства токова ... ако идва от ИС не би трябвало да има проблеми, ако се формира от аналогова величина много зависи как е формиран. Всъщност батето е съвсем прав, проблемно е .... ако наистина е ниска скоростта на нарастване ..... но това е хардуерен проблем, не може да се решава софтуерно ъпреки че не е сложно.

Вто Ное 30, 2004 11:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Добре де, 2-3us срещу 100ns инструкция...що да не стане. Тоя процесор няма ли Capture/Compare ?

Сря Дек 01, 2004 11:36 am
Профил

Мнение 
Е то зависи как е направено като софтуер и какво може процесора, при фронт 2-3 us реално пак няма да има проблем според мен, пример с PIC , при друга рхитектура ще е различно но ....
2-3 us не са много, при 20 Mhz 15 инструкции, така или иначе за 15 инструкции не можеш да излезеш от прекъсването, според мен .. е не че не можеш .... но ако има подобен проблем ще е да речем м-у двата прага, а при тази скорост м-у двата прага времето ще е доста малко, и едно че най-вероятно PIC-а няма да ги приеме като прекъсвания, второ дории да ги приеме, това ше е малко след истинскто прекъсване ... , та ти ще си в най-добрия случай още в него, след това като си изчистиш флага нямасх други грижи .. но ако е 2-3 ms вече е по страшно :). Ако обаче процесора изпълнява прекъсвания едно в друго, както е по спомен атмегата става по опасно и неприятно ... може да се премахне софтуерно но .... аз бих сложил един формировател на входа ....

Сря Дек 01, 2004 7:58 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]