Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Low power видео сензор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Low power видео сензор
Към колеги, които се занимават с видеокамери -търся някакъв цветен видео-сензор (чип - сензора само с оптиката), който да е без никакъв вътрешен имидж процесинг, с цифров интерфейс за стримване на снимките, с ниска консумация в активен режим и да може да се тригерира външно кога да снима (кепчва и чете от матрицата). Резолюцията може да е и 100x100 пиксела, а фрейм рейта е без значение (и 5fps ще е предостатъчно).
Трябва да има и спящи режими с ниска стендбай консумация и да може бързо да се "буди" и "приспива" ...

Някой сеща ли се за подобен сензор?

Пет Яну 08, 2016 11:27 am
Профил

Мнение Re: Low power видео сензор
Аз имам само бегла представа за материята, но ми се струва че изискванията ти са малко противоречиви или неясни.

Не знам да има сензор, който сам да прави снимки. Не съм чувал за такова животно.
Според мен или трябва да търсиш комплект - оптика+сензор+DSP/CPU или поотделно. За да имаш "снимка" първо трябва да имаш оптика дето ти прави фокуса. Навремето бачках за една фирма дето правеше камерки. Те ползваха пластмасови (буквално) оптики. Много елементарно и много евтино решение и даже работеше прилично, стига някой отпред да върти ръчно и намества фокуса.
След като решиш проблема с фокуса следва управлението на сензора. Ако си мислиш, че без управление ще получиш смислена картина - забрави. Значи по спомен мисля че сензора дето ползвахме имаше към 20-на регистъра дето трябваше да се настроят иначе излиза боза. И като казвам настройване това се прави за конкретната осветеност и т.н., демек постоянно. Тия моите хора ползваха DSP дето смяташе и правеше само повечето корекции, баланс на бялото и още един куп неща и едва след това се получава някаква приемлива картинка...

Пет Яну 08, 2016 12:07 pm
Профил

А-бе то е ясно, че търся "дървено желязо" , ама все пак ...

Сензор - нещо като OVM6211, та даже и по-прост. Без никакво DSP и Т.Н.

Искам да мога бързо да го "събудя" да го тригерирам да "кепчне" 1 изображение (със съответни времена на експозиция и усилване, които аз предварително съм заредил в чипа) и да ми стриймне кепчнатото по цифров интерфейс. След което бързо да "приспя" сензора.

Пет Яну 08, 2016 12:58 pm
Профил

Ако знаеш какво правиш, защо просто не влезеш в дигито или друг търговец и да си избереш от наличните?

Аз се обадих единствено щото ме притесни факта че търсиш нещо без имидж процесора и без оптиката...

Пет Яну 08, 2016 1:25 pm
Профил

Абе който и да се занимава с камери няма да ти помогне, там се работи с продукти а не с компоненти. Това което ти трябва е някой прост модул за телефон. Но като казвай стриймва предполагам не визираш стриймване по мрежа. Иначе какво не му харсваш на омнивижъна, не са им лошо продуктие, изпозлвал съм в миналото, имам и други доставчици но всички предлагат основно решения за индустриални цели и цената не е ниска. Навремето бях намерил едни китайци, не знам дали още съществуват, лошото е че мейлите ми от преди 2010 са на архив та не мога сега да се сетя име. Имам техен USB модул в другия офис, ако не збравя / не ме домързи, ще пробвам да отворя старите мейли и да видя коя беше фирмата, но предполагам има не малко други.

Пет Яну 08, 2016 4:48 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Имам OVM7690-R20A , пикселите са му повечко(640 x 480 pixel resolution), има DSP,automatic image control functions,ultra low power .

Пет Яну 08, 2016 9:49 pm
Профил ICQ WWW

Сензора трябвада е без DSP, или ако има такова да мога да модифицирам и зареждам фърмуера му (едва ли има такаеа опция).
Идеята е да се направи по най-простия начин сензор за дистанция и дижение (сензор за движение и присъствие). Няма нужда от много пиксели.

Идеята е да се светне с лед или лазерен диод с апертура линия (лъч хоризонтална линия като на лзерен нивелир) и с камерата да се заснеме под ъгъл осветените обекти.
Така всеки пиксел от камерата носи инфо за растоянието от камерата до засветения обект.
Идеята е процесинга да се прави 2 пъти в секунда примерно за много кратко време - няколко mS, а през другото веме камерта и лед диода да са обезточени.

Пет Яну 08, 2016 11:02 pm
Профил

мммм не знам дали това е най-удачният вариант но като не е ясно каква е целта ...

Съб Яну 09, 2016 2:19 am
Профил

Целта е да се направи сензор за измерване на растояние във всички посоки (120°...360° видимост) без механика (въртящи се части), който да е с нищожна средна консумация - подходящ за вграждане в батерийни устройства.
Т.е. представям си го като камера закачена към микроконтролер (нещо от рода на stm32f217 примерно), който да управлява лед лазерния източник и да процесва данните от камерата. Т.е освен проца, камерката и лед-а да няма друг чаркалък. Пикселите могат да са дори 100х100 и сензора да сканира 1-2 пъти в секунда (а може и по рядко). Вариянти с яки процове търкалящи линукси, сложни имидж процесинги и др. не са подходящи...
На базата на инфото за дистанция, като допълнение да се извлича инфо за движещи се обекти (моушън детектване) и инфо за детектване на присъствие (сензор за присъствие)

По някои от фъркатите дронове има оптична стабилизация с камерка с мижава резолюция. Някой знае ли какви камерки използват за целта?

Съб Яну 09, 2016 6:17 am
Профил

Аз мисля че камерки има доста но не са точно това което търсиш. Това което на мен не ми е съвсем ясно как с тоя лед лазер и камерка ще измерваш точно разстояние, с един източник и един сензор ми се струва невъзможно но може да греша. За разстояние ти трябва триангулация ако не се лъжа, т.е. минимум 3 точки.

Съб Яну 09, 2016 11:56 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Оптичните мишки са с "камерки" 18х18 и са си дефакто сензори на движение. По дроновете сигурно си ползват нормални камерки.
Лазера няма ли да го движиш някак , да опипва района?

Съб Яну 09, 2016 1:49 pm
Профил

Абе при оптичните мишни нещата са доста по прости.

Съб Яну 09, 2016 1:57 pm
Профил

Идеята е описана в прикачения документ.
За да се озбегне коничното хиперболично огледало ще огранича обхвята на идимост до 120°. Така ще мина само с един лазер с линейна апертура и стндартна камера от към оптика.
ijcas2007_yi_choi_ahuja_omni_cam.pdf

Съб Яну 09, 2016 9:30 pm
Профил

Ахааа идеята с огледалото е ясна, дистанцията е в една равнина, а като си без огледало ще гледаш фронтално ли, каква е идеята ?

Съб Яну 09, 2016 10:21 pm
Профил

Да, камерата гледа фронтално и е леко наклонена надолу към земята. Лазера е под камерта и лъча му е хоризонтален (хоризонтална линия-равнина)
Така пикселите по вертикал съответстват на растоянието от камерата до осветения от лазера обект пред нея.

Съб Яну 09, 2016 10:38 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща