Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Въпроси по концепция за LED контролер и не само 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение Въпроси по концепция за LED контролер и не само
Здравейте,

подготвям се да правя LED контролер за аквариума ми. Реших обаче, че само LED контролер не е достатъчно атрактивно, и затова вдигнах летвата. Обаче все още не мога да преценя дали съм подбрал правилните неща, затова се допитвам тук.

Описание на идеята: контролер с 5" тъч дисплей 800х480. Ще управлява дузина релета (нагреватели помпи и други), няколко сензора ( температурни, РН и СО2). Някаква мрежова свързаност LAN/Wi-fi за комуникиране с web server. Трябва да може да праща и приема малко количество данни. Естествено и контролиране на няколко канала LED. Нещо такова - https://www.youtube.com/watch?v=St9E90HXSeE и това https://www.youtube.com/watch?v=-W7oT-z ... 3fIdrmJbGt

Ограниченията са ми: платформа и контролер, който да мога интегрирам в моя платка (BGA корпус отпада за поене е домашни условия) За момента съм се спрял на Arduino Mega 2560. Хвърлил съм око и на Arduino Due с SAM3X но там ще е малко по-трудно интегрирането в stand-alone платка, но все пак е възможно. Помислих и за друга платформа - TI Stellaris, но Ардуиното ми е по-удобно, защото има достатъчно готови библиотеки, които мога да преизползвам, а и има референтна платка.

Опаснията ми са, дали дисплея ще се държи адекватно и ще рендва екраните достатъчно бързо? Дисплея е този. Ще се управлява по I2C или SPI, не знам още. Та дали не зависи най-вече от контролера на самия дисплей, колко бързо ще рендва и действа? Какви ограничения, би ми наложило Ардуиното за този проект? Не съм мега опитен в микроконтролерите, по-скоро с програмирането, не съм и разцъквал на живо такъв дисплей, затова се обръщам тук за съвети и помощт.

Имам едно Ардуни мега с някакъв 3.2" дисплей, и е ужасяващ. Слабо качество, отделно като му пусна семпъл програмка след 2-3 часа работа, започват да се местят пиксели и да забива, не знам на какво се дължи. Затова искам да питам преди да дам 60-70лв за дисплей, който може да не ми върши работа. Трябва да си изясня нещата и компонентите преди да поръчам всичко и да почна да навързвам нещата.

Пет Яну 08, 2016 10:33 am
Профил

Мнение Re: Въпроси по концепция за LED контролер и не само
Според мен, първо трябва да поработиш с по - простички неща... Научи се да използуваш сериозна среда за програмиране, не ардуино, нино и други подобни. Да кажем един MPLAB или AVRstudio (в зависимост от това какъв контролер избереш). А за всичките тези PH и подобни сензори - > скъпи са, но не и невъзможни. Но пак въпроса опира до това, до колко ти самият си навътре в нещата. Има едни базови неща за микро контролерите а и електрониката в частност, които трябва да се знаят. :)

Врачков

Пет Яну 08, 2016 11:05 am
Профил
Аватар

Ами не е като да не съм правил нищо. С ардуиното съм правил доста неща, ползвал съм и AVRstudiо с AtMega-и. Обаче не искам контролер и платформа, за която да пиша всяка една библиотека, че да светна един пиксел на дисплея. Базовите неща с контролерите и електроника мисля съм ги минал, имам пропуски но не е като да почвам от нулата.
Въпроса ми е по-скоро дали Ардуиното ще има душа да управлява дисплея и мрежовата свързаност. Сензорите и релетата са детска играчка. Загледах се по Stellaris-a но там буквално има шернати 3 проекта, и за да вдигна нещо с него, ще ми трябва година сигурно. А и чипа не е като да си го лепя в нас.

Пет Яну 08, 2016 11:27 am
Профил
Ранг: Почетен член

Arduino Due?

Пет Яну 08, 2016 11:36 am
Профил
Аватар

Ники написа:
Arduino Due?

Дам има го като вариант, питах и за него дали ще се справи.

Пет Яну 08, 2016 11:40 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Желателно е, хардуерът да е проектиран така, че ако увисне софтуера или контролера, и например пинът управляващ нагревателя е останал във положение "ON", да не се получи рибена чорба... :D

Пет Яну 08, 2016 12:32 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Желателно е, хардуерът да е проектиран така, че ако увисне софтуера или контролера, и например пинът управляващ нагревателя е останал във положение "ON", да не се получи рибена чорба... :D

По-принцип точно такива неща ще са double back-up нати. Да не говорим, че самият нагревател си има термореле и се изгасва. По ме притеснява дисплея и комуникацията :rolleyes:

Пет Яну 08, 2016 12:35 pm
Профил
Аватар

Защо не помислиш за Андроид таблет? Има разни проекти за връзка ардуино-андроид. Черната работа ще я върши ардуиното , а андроида ще е за шаренията.

Пет Яну 08, 2016 1:25 pm
Профил
Аватар

4040 написа:
Защо не помислиш за Андроид таблет? Има разни проекти за връзка ардуино-андроид. Черната работа ще я върши ардуиното , а андроида ще е за шаренията.

Идея, за която не се бях сетил, нито знаех че има такава интеграция помежду им. Заслужава си да се прочете :) И все пак Ардуиното няма ли да може да върви гладко с този дисплей, който линкнах в първия пост?

Пет Яну 08, 2016 3:02 pm
Профил

ардуино мега е на 16МХз, изпращане на байт по\SPI е около 20 инструкционни цикъла, сметни колко байта в секунда е това, виж за дадения дисплей колко информация имаш за един пиксел и колко пиксела е дисплея, така ще определиш скороста за един фрейм и дали те устройва.

Пет Яну 08, 2016 5:19 pm
Профил

А нещо такова http://www.aliexpress.com/item/Orange-P ... 8.5.fXiGuY. ?

Пет Яну 08, 2016 8:36 pm
Профил
Аватар

s7ama7 написа:

И това беше обмислено, но първо смятам, че ще е много по-трудоемко да се справи с периферията - сензори и други. А и няма как да го извадя като standalone платка както искам. Крайният резултат искам да е моя си платка, без излишните работи, а не 20 литра кутия вътре с десетки метри проводници и хедъри. Все пак трябва да стои естетически върху аквата :)

Пет Яну 08, 2016 10:06 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]