|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:28 pm
3G/4G Telit модул вързан към USBто на платка търкаляща Linux
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 3G/4G Telit модул вързан към USBто на платка търкаляща Linux
Някой закачал ли е телитски 3/4Г модул към линукс платка ползвайки само USB-то (без сериен порт) да сподели дали има някакви подводни камъни? Според ей тоя документ не би трябвало да е кой знае какво  : http://www.cepag.de/images/sampledata/D ... -V2_r7.pdf
|
| Сря Яну 06, 2016 6:33 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: 3G/4G Telit модул вързан към USBто на платка търкаляща L
Аз не, но да питам - трябва ли непременно да е през усб и кой модул си избра? Имам усещането, че си попаднал на стар докимент...
|
| Сря Яну 06, 2016 8:35 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
За 4Г избор няма - или на USB или на паралелна шина някаква.
Иначе аз съм стигал само до 3G на Синерион през USB - проблеми някакви съществени нямаше.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Яну 06, 2016 10:59 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Лео, трябва да е през усб-то защото ни трябва пълната скорост на интернета през 3/4G-то. Конкретен модул още не съм избрал, просто питам по принцип щото си спомням, че Дедо Боре разправяше как имало някакви много големи мотики  . Цецо то 3 или 4 г или пък лте не би трябвало да има някакви особени разлики.
|
| Сря Яну 06, 2016 3:05 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
митак, сигурно знаеш вица за чукчата, дето ходил на лов в африка и обяснявал на племето: носорога е като нашия лос, ама с един рог на носа; жирафа е като нашия лос, ама с по-дълга шия и с малки рогца и т.н. всичко сравнявал с лоса. докато стигнал до крокодила. тогава казал - е, крокодила няма нищо общо с нашия лос.
4G няма нищо общо с всичко до сега. няма РРР. в зависимост от фърмуера може дори да нямаш АТ команди, а само бинарен интерфейс QMI. това е нова измишльотина на куалком, с която уж заобикалят 'проблема' с ограничението на скоростта на РРР. но е по-скоро възможност да наложат монопол. няма никаква документация, дори под NDA. не ти продават нищо, освен солюшън за точно твоя кейс - процесор, точна версия на кърнала и т.н. пускаш едни библиотеки и получаваш нет интерфейс, който се работи през ifconfig. но не мисля, че и за 1 милион бройки ще ти обърнат внимание.
в лайнукса група ентусиасти почват да дебъгват обмена по QMI и постепенно създават тяхна си библиотека, която е почти докарана до почти работещо състояние. но не е базирана на документация, а на хакване, така че никой не знае какво, доколко и до кога ще работи. --- в 3G всичко си е по старому. РРР си върви нормално (доколкото в лайнукс може да се говори за надеждно работещо РРР). зависи от дистрибуцията, модемни мениджери (изключи ги) и бог знае колко още национални особености на риболова. но се подкарва с не много борба.
пачовете, които дават телит, е просто да добавиш техните VID & PID в сорса, ако вече ги няма. това, разбираш, няма особено отношение към самия драйвер. но би трябвало да няма проблеми с по-нов кърнъл. не съм тествал техни 3G модули, говорихме с Лъвчо да даде някой 3G модем да го кача на анализатора, ама ще е в бъдеще време. ако си на зор, кажи да бутнем експеримента напред.
моята препоръка е да си седите на 3G
|
| Сря Яну 06, 2016 3:43 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Димитре, помня, че беше споменал за предстоящ проект, в който бягаш от 2G, защото по вашенско щели да го спират, но не съм запомнил да си писал, че ти трябва скорост, та затова питам. Всеки производител ще те обзаведе със своите мотики, като те няма да са като мотиките на другите. Телит, специално предлагат голямо разнообразие, разделено на серии - 2G-мотики, 3G-мотики, 4G-мотики  . Аз още скачам само върху първите, защото все още скорост не ми трябва... Съветът ми е - избери най-напред модула и провери какви са отзивите за него във форумите на Телит и Round solutions. Не, че ще намириш много инфо, но все пак... Дедо, имам UL865-EUD, но ще трябва да видя как да го пойна.
|
| Сря Яну 06, 2016 4:33 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Сега се появи друг проект, където трябва да направим нещо като 3/4G рутер - демек от едната страна е модема а от другата страна е етернет мрежа и понеже там си трябва скорост трябва да е на усб-то. Мен специално не ме бърка дали ще е на 3Г или на 4Г и ако на 4Г има много и по-големи мотики, то тогава ще стоим на 3Г. Засега не съм на зор, защото само мислим концепцията, но трябва поне горе долу да знам какво точно ще ползваме за да може малко по малко да го мислим. Другото, дето трябва да го има в тоя проект е да се направи някакво SDK към тая платка, с което като си го инсталират хората да могат да пишат програми, които да се инсталират на въпросната платка и да си работят под линукса. Това също не знам какви и колко големи мотики има за настъпване  . Дедо, пдф-а дето съм дал линк към него описва процедурата и за 4G/LTE модеми (LE910 и LE920) на телит.
|
| Чет Яну 07, 2016 2:37 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да, така е, но и там само добавят PID & VID. явно модема е с куалкомски чипсет и не би трябвало да се различава значително от другите мроизводители със същия чипсет. по принцип куалком дават на производителите една среда, с която могат да си къстамизират (някои) команди, да махат неща от фърмуера, да нагласят ендпоинти и т.н. примерно, да си направиш USB флашка, която като я тикнеш първия път е диск, на който са драйверите, качваш ги, вадиш-пъхаш и вече е модем. така че, какво производителя на модема има една отноститела свобода да намаже лайната в свой стил. но това по принцип не трябва да те бърка - ти обикновено поличаваш нов бин файл, който да налееш в модема. той понякога решава един проблем, но излизат други и минава доста време, докато налучкаш кой точно фърмуер е баш за твоя случай при 3G вече мина достатъчно време да се получи една стабилна работа и на мрежите и на модемите. при 4G нещата, поне у нас, са още много рудиментарни. едно е да работи на бюрото ти, друго е да пуснеш нещата по улицата. оня ден видях съобщение на айфон пред мавзолея, че мрежата, към която си се закачил е несертифицирана от Apple и може да имаш проблеми със сигурността. (Apple май много са си повярвали, щом вече сертифицират и GSM мрежи) ъъъ? това е концептуална мотика. да пуснеш клиента да твори в твое устройство. почти всяка елементарна грешка може да убие цялото устройство. друг е въпроса само да има достъп до промяна на някаква готова функционалност. по същество, 'клиента' трябва да е сравнително опитен линукс програмист. и ако му трябва SDK, значи нещо не чува петела. въпреки, че един еклипс със съответния набор крос-компилатори, дебъгери и библиотеки може да се нарече и SDK, въпрос на терминология. ама това вече няма да е мотика, а фабрика за мотики.
|
| Чет Яну 07, 2016 10:12 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Погледнах инфото за LE910 и LE920. АТ-командите - r12 от 02-07-2015, SW17.00xx3 от 09-11-2015 и SW17.01.xx2 от 09-12-2015...  . И делта софт докимента не е къс... Митьо, внимавай! 
|
| Чет Яну 07, 2016 11:34 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Дедо, клиента ще е софтуерна фирма, дето ще си пише апликейшъни. Все едно да им продам компютър с Уиндоус и да им кажа, че не могат да пишат програми за него  . Така че това, дето му викам SDK ще е по-скоро сглобен тулчейн и няколко библиотеки за неща, до които ние трябва да им дадем достъп и другото си е просто стандартни линуксджийски истории. Ония 3G рутери, дето веднъж пусках снимки тук идват точно така - имат си лунукс и ти дават SDK, с което да си пишеш твои си апликейшъни. Верно можеш да омажеш доста неща ама си е твоя отговорност. Те само ти дават инструмент, а ти го ползвай както си искаш  . Ние трябва да сътворим нещо подобно, само че доста по-малко като размер и да има лоу паур мод, дето да спи. Лео, верно че е много ново, ама какво да правим  . Един приятел ме навива да ползваме Хуавей модул. Някой тук ползвал ли е такъв?
|
| Чет Яну 07, 2016 4:06 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Слуховете говорят, че с Хуйвей в щатите ще имаш сериозни проблеми да сертифицираш, особенно в твоя бранш. Искрено ти пожелавам да е така де, щото в Европа така сме се отворили откъм тая фирма, че направо ни става течение през задниците.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Яну 07, 2016 4:19 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
4G на вайхуй е на куалком чипсет. симком, сиера - също. за ZTE незнам. въпрос на съпорт.
местното ФАЕ на вайхуй си е навирил носа като американец във виетнам. и май прикрива пълната си некомпетентност, защото на всеки въпрос отговаря - ще ти кажа утре. явно тече някаква комуникация на такайски, а фазовата разлика е 12 часа. иначе се носи в скъпи парцалки и сигурно се мисли за голяма работа сред аборигените.
|
| Чет Яну 07, 2016 4:34 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Цецо, това не е за щатите и проблем със сертифицирането въобще няма да съществува - поне така ми казаха  . На мен лично ми е все тая какъв ще е модема.
|
| Чет Яну 07, 2016 5:28 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
|
| Чет Яну 07, 2016 10:48 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Гичо, това изглежда интересно - мерси  .
|
| Пет Яну 08, 2016 12:44 am |
|
|