Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
аз в лудогорието се губих в началото на века - хванах от силистра някакъв път към шумен и по табелките така се загубих, че трябваше да звъня в офиса да погледнат картата. за местен може би е прекалено да кара на GPS, но дори и в голямото село редовно виждам кифли и кифльовци със запален такъв. със софийски номера, да им се чуди човек.

по празниците бяхме на Вършец. ходихме с голямата кола, че много багаж - на задната седалка дечурлигата, на средната - майките, а в багажника - прасета и бири. на отиване беше горе-долу нормално, като изключим качеството на "пътя" отсам Предела (с. гинци, примерно). на разклона за годеч седяха някакви с зелени пуловери и ни огледаха внимателно, но не ми поискаха фактурата за прасето.

някъде по безкрайните завои настиганме един голям ТИР. след него ръждясъл микробус на възраст да гласува. беше някакви малки минуси, тира пъпли с 30. да се чуди човек как е минал през оня пост на Годеч, там има забранителен знак за камиони над 12т и за всякакви ремаркета. целогодишна забрана. буса на няколко пъти тръгваше с вратите напред, нищо че се влачихме като охлюви. мъгла като мляко, наистина. аз не се престраших да изпреваря нито буса, нито камиона. ако бях с джипчето - няма проблем, ама с тежка и дълга кола автоматик си карах като подскачащ охлюв. само дето се надишахме на изгоряла нафта и се изнервихме до безобразие. на няколко пъти спирах принудително да изпишкаме децата и да глътнем чист въздух, ама си беше стуууд. оттатък, в някакво село видях пак патрулка на пусия. спирам и ги питам защо се движат тирове и защо не го спряха тоя пред мен? те ми отговарят - ние сме тука да гледаме за нелегални бежанци. и като гледате, защо не погледнахте в тира дали не вози някой мангал? ми тоя е пешо от не-нам-си-кое село, знаем си го. я си караш по пътя да не ти проверим фаровете! не издържах и им казах да си проверят първо техните фарове (единия заден габарит беше изгорял, а на другия - стопа... бяло опелче, с мутри на държавна заплата, излезли по празниците да захлебят малко за последно.

на връщане минахме през Враца. криво-ляво стигнахме Монтана. пътя Берковица-Монтана не отговаря и на най-лежерните тълкования на какъвто и да е стандарт. на Монтана закъсахме на баира на излизане, дето бъцката го откри оня ден. не разбрах точно какво е открил, ама участъка си е още строителна площадка - мръсни табели, кал и доста неяснота къде трябва да караш - в насрещното, в твоята лента или където можеш. наложи се да спра на средата на баира и автоматика не поиска да тръгне нагоре. снега беше малко наистина, гумите нови, но возилото не тръгва в никакъв режим - ни ръчно, ни автоматично. аман от интелигентни системи. доста опасно се върнах в ниското на заден ход, докато профучаваха някакви подобия на коли, явно засилени да вземат баира. върнах се до кръговото, викам си да хвана новия обходен път за 40млн. гледам табелите и ... те сочат наопъки. явно никой още не ги е тунинговал. пообиколихме околностите на Монтана, не можах да схвана как да изляза на новия път без да ходя до Видин и се пробвах втори път по баира на стария път.

след Враца оня участък, дето е смантинела в средата, си изглеждаше като ски писта - утъпкана и удобна за ски. малко газ да дадеш и задницата почва да се върти. та кротко с 40-50, по коловоза от другите коли. по едно време ме настига някакъв местен джигит и почва да ми светка с фарове моментално да се телепортирам в друго измерение. криво-ляво го пуснах, изпревари ме с мръсна газ и след 100м наби спирачки. съответно и аз почнах да спирам, ама то е като да спреш влак... като се поуспокоих, че ще спра, почнах да вдигам кръвно - тоя идиот е решил да се бием ли? и гледам - мантинелата прекъсната, има знак за забранен ляв завой, и нашия ... прави точно обратен завой. мигач? айде бе! това е като да си сложиш колан на театрална постановка.

на баира на ботевград също прибоксувахме малко, но имах засилка и изпълзяхме до "магистралата". що е в кавички ли? преди последния тунел на витиня минахме по един участък, който дори и на децата направи впечатление - питаха с уплах "какво става, да не спукахме гума?"

---

наистина, нищо особено или ново. така си е било от десетилетия. това, което ме дразни е, че цял министър обикаля всички студия като цветарка да обяснява как всичко е било пИрфектно. били си свършили работата, ама имало пропуски. работата на министъра е не да се прави на говорител, а да дърпа конците от кабинета си.

Вто Яну 05, 2016 3:22 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Не знам кога какво е било блокирано, но съм ходил много пъти там по всякакво време на годината и предпочитам тяхната организация пред българската. Няма да правя сравнения с други държави, които имат повече опит с природния феномен наречен сняг защото са далеч и географски и като стандарт и наличие на пари в държавата (което е следствие на разликата в мисленето на хората). Направих сравнението с Турция защото сме доста по-близо до нея в много отношения. Има обаче една голяма разлика - те не са имали социализъм!

Вто Яну 05, 2016 3:25 pm
Профил
Аватар

на 28-29.12 минах през анадолското плато. летях до Истанбул, взех кола под наем някаква тойота тяхно производство. за 7-8 часа стигнах в Анталия. не е магистрала, но навсякъде е път с по 2 или 3 ленти за движение. левите завои не са с детелини, а нещо като полу-кръгово в средата. въпреки това, съсвсем нормално си поддържаш 100. нямам никакви забележки към пътя, който е напълно безплатен. нещо като винетки има само за магистралите, които са си напълно адекватни. плащането става по номера на колата, дръпнаха си някаква сума около 5 евро, ама аз и по магистралата карах само стотина километра.

на високото (~1200м височина) прехвърчаше сняг. бяха опесъчили. по-скоро някакви финни камъчета, подобно на тези в Австрия. за около 30 часа минах 1600км, почти без да се уморя, без да броим болките в задника. на летището на Истанбул беше шок и ужас - народ, проверки, задушно. помещението за извозване с рейс до самолета е много ниско за количеството народ. на софийското летище слязохме на ръкав. пеша отидохме до края на терминала, после слязохме един етаж и... ни качиха на автобус 8O паспортния контрол минах за рекордните 20 мин. очаровах се от цената на цигарите на фри-шопа - моите бяха 24 и нещо евро, при цена на лафка 47лв за стек. като излязох, веднага запалих цигара (на летището в Истанбул не можах да намеря място за пушене) и звъннах да дойдат да ме качат. местата за паркиране бяха оградени с прегради, моя човек спря на инвалидно място, аз имах още малко да дръпна от фаса, не повече от минута. веднага обаче дотърча някакъв шапкар да ми се кара веднага да се разкараме, това не било паркинг. пожелах му учтиво: "и на вас!... весели празници" и се метнах на коня.

Вто Яну 05, 2016 3:46 pm
Профил

Не знам как е при комшиите, но у нас като че ли само снегорините се вслушват в предупрежденията да не се излиза навън при лошо време ;-)

Вто Яну 05, 2016 5:02 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
наистина, нищо особено или ново. така си е било от десетилетия. това, което ме дразни е, че цял министър обикаля всички студия като цветарка да обяснява как всичко е било пИрфектно. били си свършили работата, ама имало пропуски. работата на министъра е не да се прави на говорител, а да дърпа конците от кабинета си.

Именно. Нищо ненормално, просто съвпаднаха снежец, "българска му работа" и голямото преселение на народите. И народа опищя орталъка, все едно Бойко Борисов лично е заповядал да завали сняг и ехидно гледа как се мъчат.

А представяш ли си ако министъра вземе та си влезне в кабинета и отебе журналистическата сган, какъв вой ще настане?

Мисълта ми е, че катаклизъм нямаше (не щото са чистили добре), а щото нямаше голям сняг. Та да ревем все едно е имало катаклизъм е тъпо.

И пак казвам - в 99% от възникналите ситуции виновна е простотията на някой шофьор. Едните като видят сняг се насират, а другите карат все едно са тръгнали за среща с Дядо Коледа.

Вто Яну 05, 2016 5:17 pm
Профил ICQ

Стига бе. нищо им няма на пътищата, много нещо се разглезихме. Аз съм супер доволен че са така, кифли и кифльофци ги е страх да карат и трафика последните два дни е супер поне аз така го хващам, при това и сутрин и вечер уж в час пик, вчера в 6.30 прекосих града от край до край и задръствания нямаше, даже нямаше нужда да карам в бус лентата ама това ми е навик.
По страната, като гледам филмчето горе ами екстра си е, в доста цивилизовани страни това се има за почистен път, помня като ходих във финландия преди години хората си карха сигурно върху 30 см утъпкан сняг а преспите от снегорините бяха сигурно по 2 м високи, не си даваха зор да чистят до асфалт. Хората си караха като на асфалт и никой не се оплакваше.
Няма как да искаш да караш на сняг с летните гуми или пък със всесезонните, още по малко с 10 годишни зимни та ако ще и 15 мм грайфер да имат. Хората са тъпи и не вдяват, едни зимни гуми повече от два сезона не можеш да ги караш, ако не караш много и само в града айде 3 ... ама и това им е много.
А Дедо на теб за да ти се е въртяла задницата сигурно си бил с някое от котетата, тия животни не ми се виждат много снеголюбиви ... аз карам малката въшка из София и няма грижи хем е като перце, за Q-то няма да говорим, единственият проблем е качването по бордюри че като не е достатъчно косо и се плъзга вместо да се катери :)

Вто Яну 05, 2016 6:02 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
..... по празниците бяхме на Вършец. ходихме с голямата кола, че много багаж - на задната седалка дечурлигата, на средната - майките, а в багажника - прасета и бири......

Дедо, че сте я подкарали отрано е ясно, ама к'ва компания сте били, след като мъжете са били натъпкани в багажника на голямата кола?!

Иначе к'во им е на пътищата? Два дена ринах сняг до изнемога - тук последно спря. Но баба Рено си върви нормално със зимните обувки (и вериги имам в багажника), единствено в коловозите леко ме нерви.

П.С. за Лудогорието: точно там веднъж и аз се губих, ама вече го оправиха. Пък бат Бойко оправи и официалният път който не беше баран от времето на Тато.

Вто Яну 05, 2016 11:42 pm
Профил
Аватар

Като ще си говорим за каране.... днес, от сутринта -300км, бяла и черна поледица (както им казват тука), гуми с шипове - доста превъртаха въпреки натрошената скала. Но цялата магистрала беше суха и чиста - поледицата беше в Лунд.-6 до -3 градуса.
После 6 часа в рая - един от складовете на Ериксон, заключен, без вода и храна...техника всякаква за милиони на ръка разстояние - удоволствия за инДжинери. След това кратко освестяване и 300км обратно, -6 до -9. Дядо СААБ не ме предаде, въпреки че някакъв енкодер е сдал багажа и от време на време протестира ABS и стабилити контрола, но ще го сменим - не е за първи път.

Сря Яну 06, 2016 12:00 am
Профил
Аватар

А бе тука що ме убеждават, че гумите със шипове били отдавна забранени?

Иначе: "дядо СААБ" с енкодери и компове :) Мойта баба е преди/над тези неща и затова не ща да я сменям, ама тя упорито взе да ме навива: като изкара 20-тия си рожден ден започна с капризчета - ту врати не се отварят/затварят, ту някоя светлина не пали и т.н. Добре, че замествам пазача и имам време да я човъркам, обаче вече сериозно се чудя с какво да я заместя - :?:

Сря Яну 06, 2016 12:17 am
Профил
Аватар

Ами по тукашните стандарти е дядо на 8 години... и 150000 и от несъществуваща/фалирала компания.
След 2000 май няма много коли без дори и елементарен бордови.

Сря Яну 06, 2016 12:24 am
Профил

По ония региони шпайковете са си необходимост.

Сря Яну 06, 2016 7:54 am
Профил
Аватар

Днес малкият търчи да ме пита дали има дума "излет". Докато се чудих как да му обясня (той я свързвал с "летене"), го попитах дали знае какво е "пикник" и всичко си дойде на мястото...
Той е третокласник, по "Човек и общество" май вече е учил за Т. Живков, днес преговаряхме за байрям, пасха и банго Васили, но като го питах къде е Белград - не можа да ми каже. Пък е от отличниците...
Толерастия!

Нед Яну 10, 2016 11:29 pm
Профил
Аватар

От днес нататък: мазно свинско с кисело зеле на фурна! Може и гювеч. Ама с много червено вино!
Ай наздраве!

Съб Яну 16, 2016 9:54 pm
Профил
Аватар

Плевнелиев: България е в Топ 5 на икономиките за 2015 г.

брех, д'ебиш :rolleyes:

Цитат:
2,8% ръст на икономиката...

пък 66% от общините са фалирали.

Цитат:
40% ръст на чуждестранните инвестиции

юнака, дали някой му е прочел, че 80% от този ръст е заради трансформиране на някакви плащания на лукойл към майката в акции? и понеже майката е с регистрация в Холандия, това се води 'чуждестранна инвестиция'?

или, че традиционно пращаните пари от чужбинските деца до родителите в територията (възлизащи на 800-1000 милиона средно) се слагат в същата графа? какви инветиции са пари, дадени пенсионерите да не умрат от глади и да имат кинти за апчета!

Вто Яну 19, 2016 3:42 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness

E Дедо,
то си е как е направена представителната извадка - ако се сравняваме с Лесото, Вануату(моят любим остров), сиера Леоне, и Хаити(след заметръса) сигурно сме начело или поне в първата десядка

Вто Яну 19, 2016 3:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402 ... 1080  Следваща