|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:02 am
Използване на "Дренажен нагревател"
| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Използване на "Дренажен нагревател"
От фригокомерс имам 3 метров нагревателен кабел (220V, 120W) за размразяване на "разни работи". Искам да го използвам в едно помещение за защита от замръзване. Има си отделно термореле което ще го включва под 5-6 градуса. За момента обаче искам да го разположа по бетонния под - просто пуснат отгоре, без закрепвания, заливания или пристягания - ей така си лежи на земята. Има ли опасност от изгаряне - самият кабел изглежда силиконов и издръжлив на температура. На бърза проба повърхността му вдигна над 60 градуса за 20-тина минути висящ във въздуха. Дали мога да оставя така или рискувам да не издържи? Трябва ми за временно решение да повдигна температурата в това помещение с някой градус, но ме притеснява дали ще издържи в този режим? Евентуално може да го "засипя" с пясък няколко см да отнема топлината по-добре? Това е кабела: http://www.izumgorod.ru/catalog/zip-zapasnye-chasti-instrument-i-prinadlezhnosti/zapasnye-chasti-k-kholodilnomu-oborudovaniyu/raskhodnye-materialy/greyuschij-kabel-csc-3-0-m-120w-4196.htmlКупуван е оттук: http://frigocommerce.com/img/uploads/File/Frigocommerce%20-%20Bulgaria%20price%20list,%20current.pdfEdit: от каталога на фригокомерс виждам на картинката REF: AKO-5234. Оттам излизат някакви кабели и характеристики: http://akosys.com/content/01-products/06-akocable/akocable_en.pdfМоделът го дават да е "constant wattage", а има другите - self regulating. По-надолу пишат за този модел: Щото имат и PVC до 70 градуса, значи мога да съм спокоен че ще изкара, стига да е оРГинален...
|
| Чет Дек 31, 2015 12:45 am |
|
 |
|
stefan63
|
 Re: Използване на "Дренажен нагревател"
сложи му пясък, колко са 3 метра - 1 кофа пясък. ама 10 вата ми изглеждат несериозно 
|
| Чет Дек 31, 2015 1:00 am |
|
 |
|
gicho
|
10 ли? Не са 10, 120 вата са, по 40вата на метър, 3 метра.
|
| Чет Дек 31, 2015 2:21 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Няма да изгори - нали в дренажния съд си е така нахвърлен и е включен нонстоп дори през лятото.
|
| Чет Дек 31, 2015 11:36 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Нищо му няма на кабела, той за тов е проектиран. Тези които се саморегулират поддържат определена температура, другит нагряват колкото могат но при 40 W на метър не е достатъчно за да се стопи или повреди. Но само се чудя защо ще всемаш от тези, Devi или Heattrace са доказани като надеждни, цената им като нищо да е по-ниска от този през фригокомерс. Когато купуваш кабел обаче обърни внимание на начина на свързаване. Някои кабели трябва да им затвориш края и са рейтвани з аопредлен волтаж, примерно 180м при 220V и 30 W/m ако го скъсищ ще го убиеш. Други не изискват да се затваря края защото нагревателният елемент са не самите тоководещи жила а компаунда между тях, тях може да ги кълцаш на каквито искаш дължини.
|
| Чет Дек 31, 2015 12:02 pm |
|
 |
|
gicho
|
Мерси за информацията. Този съм го купувал преди време покрай други поръчки и беше наличен, иначе цената явно е била водеща (10лв струват 3-те метра). Изглежда качествен, поне като изолация си е баш силиконов. Има изводи в края по около 70-80см от нормален силиконов проводник така че да се отдели нагряваната зона от клемите. Ако разбирам правилно би трябвало да е испански: http://akosys.com/en/products/akocableНакрая е затапен някак си, но като гледах картинката в каталога на фригото вътре си е на сегменти и това затапване не е окъсяване ами по-скоро е за херметичност. Картинката е точно като тази в руския сайт дето постнах. Би трябвало да може да се реже на сегментите, но при мен е готов 3 метра - в единия край излизат два единични присъединителни проводника по 70-80см, в другия е затапен. И не мисля да го режа.
|
| Чет Дек 31, 2015 12:58 pm |
|
 |
|
stefan63
|
120 вата, слабички ми се виждат като за Габрово.
|
| Чет Дек 31, 2015 1:00 pm |
|
 |
|
gicho
|
Слаби, слаби, колко да са слаби? Те и в Сандански няма да стигнат, ако целта е да стоплят до 20 градуса една стая. В случая се гони една зона от квадрат и половина - два да се защити от замръзване (при положение че досега и без подгряване не се е случвало да замръзне там). Помещението е вкопано в земята на около 2м, така че топлината няма да е само от този кабел. Даже по-скоро е експеримент да замеря малко топлинни характеристики на помещението, където съм сложил няколко температурни датчика и следя - имам вече 50000 семпъла през половин минута (от около месец записвам). Ползвам ESP8266 и няколко DS18B20 - качва директно в ThinkSpeak и е песен. Някъде ми се мотае още един кабел, само че 2 метра (80 Вата). Ако се наложи и той ще влезе в употреба.
|
| Чет Дек 31, 2015 3:38 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Е, предавам се, щом досега не е замръзвало и е надълбоко. Пък и идва глобално заатопляне Весела Нова година!
|
| Чет Дек 31, 2015 7:07 pm |
|
 |
|
gicho
|
Да, след 3-4 месеца ще дойде затоплянето. Засега се оказва че не стигат тия 120Вт. Може и изобщо да не включва регулаторът - механичен на СБУ: http://shop.sbubg.com/podovo-otoplenie/20-termoregulator-mehanichen-trm.htmlУж е нагласен около "снежинката", дават го от 5 до 35 градуса, т.е. очаквам че тая снежинка е 4-5 градуса. Вече е под +2 градуса а не виждам ефект от работата му в графиката на вътрешната температура. Интересното е че като вляза в тази стая и веднага виждам изменение в температурата нагоре, мисля си заради излъчваната от мен топлина (то няма от какво друго да е). Но по спомен би трябвало да излъчвам 80-тина вата, айде да кажем 100 да съм с моите килограми, а тези 120 не се виждат... Ще трябва физическа визита да видя дали щрака. А може направо и другия кабел с още 80 вата да включа.
|
| Съб Яну 02, 2016 1:36 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Не става ясно кое точно защитаваш - пода или нещо над пода? Защото тактиките са различни...
|
| Съб Яну 02, 2016 1:58 pm |
|
 |
|
gicho
|
Водопровод - в тази зона близо над пода (на 10-15см) от стената излиза около метър от ВиК-то - тръба, кран и водомер, и влиза пак обратно в стената. Стената е вкопана в тази част на метър и нещо и целта на заигравката беше кабела да е под този сегмент и да го топли малко. Вътрешният ми датчик обаче е на 4 метра от тази зона, в другия край на стаята и затова практически не отчитам ефекта на нагревателя. Направих проверката и виждам че терморегулатора работи добре - при вътрешна температура около 2 градуса не искаше изобщо да изключи, завъртян на минимум (малко под "снежинката"). Като постоплих стаята (на течно гориво) и вдигна 2.8 градуса започна да изключва, ама на магия. Т.е. минимума на този регулатор е около 2.5 - 3 градуса, и като цяло ми харесва как работи. Преди това го пробвах на стайна температура - при около 21 градуса в стаята щракаше по скалата му точно малко над делението му за 20 градуса. Имам предвид че явно е добре калибриран. Гледам че същите СБУ имат и електрически подови като за без пари: http://sbu-bg.com/podovo-otoplenie.htmlhttp://shop.sbubg.com/24-podovo-otoplenieТо за 30лв си струва да го заложа паралелно с водното подово като резервен вариант.
|
| Съб Яну 02, 2016 5:50 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Като ти дойде сметата за тока ще разбереш ,че не си струва ( или по точно "прекалено много си струва"). Ако ще топлиш цялата стая, най-лесно е с една духалка за 10-12 лева, те си имат термурегулатор с режим "снежинка". Но за една тръба не си струва да се топли всичко и да храниш енергото. Щом тръбата е близо до земята ,я завий с "одеяло" от вАта, дебело 20-30-40см, колкото повече - толкова повече. Останалата работа ще я свърши топлината от земята. Още по-добре е и ако по тръбата си върви вода. Друг, по-активен вариант, е този отоплителен кабел да го закрепиш директно по тръбата с алуминиево метално тиксо, както и термодачика да е към тръбата (но не допрян за кабела) и всичко това пак се изолира хубаво с вата или полиуретанова изолация за тръби. Само предвиди прозорче за водомера, ако не го зазимявате.
|
| Съб Яну 02, 2016 6:38 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Пак не ми стана ясно тръбата ли топлим или пода, ако е тръбата защо не го навиеш направо около тръбата ето така : https://app.box.com/s/gucwk3sw8r7jlb58pqfzc45mybmvwn1j
|
| Съб Яну 02, 2016 6:47 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
ТоНи - картинката е яка, единия със сериозна защита, а другия само с бейзболна шапка, че и ръкавици  Но нямат каски gicho - ако не си ги купил нещата, мога да ти подаря или готов кабел със щепсела инсталиран или само кабела, ти ще си му сложиш захранващите жици. Ей такъв тип е и го ползвах да не замръзват тръбите на външната каца, когато бях в къщата насред гората. Купих си и кабела само да видя как работи, но така си и остана непипнат. Някъде на тавана е, ако го намеря може да го получиш до средата на януари. http://www.ebeco.se/frostskydd/frostvakt-10
|
| Съб Яну 02, 2016 7:03 pm |
|
|