|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:06 pm
| Автор |
Съобщение |
|
emiliyan.martinov
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Дек 21, 2015 7:09 pm Мнения: 57 Местоположение: София
|
 Re: Антенен усилвател
Dimitar най-добре е усетил идеята ми, която както подчертах не е откриване на топлата вода, и такъв дрон вече има, просто аз искам да се усъвършенства с още малко мед. функции и с предаване на екг-образ в реално време, и възможност за мануално активиране на команди на пейсър/дефибрилатора - тема над която ще се трудят техниците от дадена фирма за мед. апаратура, не аз, по разбираеми причини  Аз обаче мисля, че е абсолютно необходимо дронът да може да се управлява с човешка намеса. Да - може след като излети да се движи по gps координати, но преди кацането примерно човек да поема контрола. Къде ще кацне - на улицата. Оттам остава само видеото, аудиото и образа на екг, които трябва двупосочно да се закарат до човека с джойстика. Преди да кацне дрона може да се завърти във въздука надолу и да види дали няма да кацне върху горящ контейнер примерно. За да се избегне това е човешката намеса. А и нали говорихме, че ще е добре да има светлинно-звукова сигнализация (която да се пусне преди да кацне, а не през целия път, все пак пестим ток). Система за твърдо кацане е абсолютно необходима. Ако някоя фирма прояви интерес може да го направи с по-големи мотори, които да носят по-тежко, с по-големи обороти за по-голяма скорост и т.н. Или на готов да се смени редукторното колело и да има други обороти за да е по-бърз. Не е добре дрона да каца върху линейката - все пак идеята е да я изпревари, иначе няма смисъл от него, линейките би трябвало (за жалост не всички са) да са по-добре оборудвани от един дрон. Защо дрон, а не хеликптер или самолет? Да, аз също доста мислих кое е по-удачно и имайки предвид, че съм по-голям любител на RC самолетчета, бях за тях. Проблемите за излитане и кацане при тях са още по-големи, както и е проблем и конфликта на вятъра с крилата им. Хеликоптер - отново по-трудно контролиране в небето, поради същите причини. Дрон - 4/6/8 мотора с възможност за по-добър контрол и маневриране, а и скоростта... Аз, както и в началото казах, ускам да успея да го закарам на 5-10 км. управляван с видеопилотиране, да кацне, да видим ще има ли освен видео и аудио, и тогава ще се опитам да заинтригувам фирмите, които имат достатъчно ресурс да си направят свои моторчета, навигацийки джиджи биджи, аз такъв ресурс нямам и за това не се и изхвърлям там. За сертифициране и т.н. - отново е техен проблем, както те си сертифицират пейсмейкърите и дефибрилаторите, които имплантираме. Не е наш проблем и обект на темата  Ако пък никоя фирма не се навие - живи, здрави, ще помогнем с нещо друго на някой друг  Радар и висотомер - звучат примамливо и екзотично. Реално са нужни, но са и тежест и заменяеми от човек, дрона няма да прелита презокеански висоти. Може би сензор за препядствие (мисля че това визирате под радар) би бил най-дибро, но... абе не знам, скептик съм там. Автономен от точка А до точка Б... няма нужда според мен - все пак по въздух в права линия в един средно голям град или дори в София, той би трябвало да измине тези километри за по-малко от 15 мин, иначе линейката може да го изпревари. За 15 мин. летене 1-2 са излитането и кацането. Там може да се намеси чиляк, останалите може с автопилот, но за да не го утежняваме с радар, висотомер и т.н., чиляка ще трябва да може да коригира автопилота с джойстика и така ще прелита над сгради и т.н. Dimitar, линка който си дал съм попадал на него - невероятни наистина, НО... цените - майко мила... за жалост не по моя джоб. Линка с момчето от Русе с квадрикоптера - възхитен съм! 
|
| Пон Дек 28, 2015 9:55 pm |
|
 |
|
emiliyan.martinov
|
ТоНи така е, съгласен съм в голяма степен с теб. Мисля, че >30-40-тина човека биха могли да бъдат спасени, наистина ако системата заработи, но визирам големите градове. И това което казваш е така, няма нищо нецензурно. Камерата може да се направи да се завърта и така ще видиш върху какво кацаш. Те повечето камери, които се продават за дронове са с 2 оси на завъртане по 45 градуса повечето. Природните сили остават проблем, наистина.
|
| Пон Дек 28, 2015 10:04 pm |
|
 |
|
timt
Ранг: Форумен бог
|
Линка с момчето от Русе с квадрикоптера - възхитен съм!
Не бих го нарекъл момче! Ако беше прочел един от постовете ми щеше да си на ясно какво имам в предвид. Наистина, няма как да ти се помогне! Идеята ти е смахната а реализацията никаква!
|
| Пон Дек 28, 2015 10:14 pm |
|
 |
|
syscop
|
Имам чувството, че нещата се усложняват ненужно много: РВД - ако на хвъркатото се укаже да лети на макс 20 метра от най-високата сграда (съоръжение) няма да пречи на никой (дори и да трябва да се съгласува с РВД), т.е. ако в региона където ще се ползва най-високото нещо е 100м то му се слага таван 120м и толкова. Съмнявам се някой да разреши (е разрешил) летателен апарат на гражданската авиация да лети толкова ниско. При това положение виждам нещо такова: дронът се вдига на тавана на височината лети до мястото и каца (пуска каквото е необходимо). Доколкото разбрах на земята се очаква да има човек, т.е. обратна връзка - той ако не може да каже къде да кацне по-добре да не пипа нищо друго  . Дотук всичко може да стане изцяло автономно - казват му се координати, летеж до там, кацане с или без помощ от земята. Тук има нещо подобно: https://www.youtube.com/watch?v=do22zxyxBrQ . Не знам като пари как ще изглеждат нещата, но едва ли да струва милиони - по-скоро нещо до 5-10к ще стигнат за експеримент.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пон Дек 28, 2015 10:24 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
4040, много неща могат да станат по принцип, но забравяш, че пусналия темата няма бюджета на НАСА и на американските военни  . Да си говорим празни приказки сме го доказали многократно, че го можем  .
|
| Пон Дек 28, 2015 10:30 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Незнам защо не оставите дроновете на НАСА и Амазон - може и да са "пикливи", ама май не е точно така. А защо не сложите дефибрилатор във всяка кола, автобус, влак и магазин? И селските бакалии тоже И Европата да плати за това, ето това вече ще е проект сериозен. Плюс модем и видео връзка и пакет с нужните лекарства/допълнителна диагностика - да издържи човека докато дойде линейката.
|
| Пон Дек 28, 2015 11:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
какво или кого имаш предвид? Щото ако е онова с рекламите аз там нищо реално не видях. Хубави актьори, добро клипче и до там.. Аз не съм толкова запален, но като видя новина за фърчила обикновено я преглеждам. Така че съдя само по новите от технически сайтове, но не съм видял някой някъде да има завършено решение дето да става за градски условия. Ако някой знае за нещо реално досега да беше го споменал... или сега да го каже  Така че варианта да се купи нещо "почти" готово според мен е абсурд. Може би след някоя друга година, ама не сега! Относно споровете дали да е оператора, дали автопилот и дали да има това или онова... според мен няма никаква дилема и никакви конфликти. При авиониката е нормално да се следва принципа "и три дедо попе". Абсурдно е да се гарантира надеждна връзка, така че ако управлението е само с оператор при първия блекоут и фътчилото ще изоре асфалта ако няма автопилот. Автопилът също не е съвършен, така че и само с него не става. Целта трябва да е съчетаване и резвервиране. Най-правилно е според мен регионът предварително да се облети на ръчен режим и да се изберат относително безопасни коридори, т.е. такива трасето по които и да падне дрончо да пада върху покриви или дървета, а не да лети на алеи и пешеходни зони. Трасетата също така мога да се проверят за покритие и т.н. Може също да им се заснемат контурите, така че дрончо да може да се ориенитира долу-горе къде е. В реални условия след обаждане на 112 оператора задава адрес (те мисля и сега го правят) и дрончо му се оказва кои коридори да следва за да отиде до най-близката точка. В последния участък след излизане от коридора до точния адрес може би най-добре човек да го води, да избере място за кацане и т.н. Всичко дотук е въпрос само на софтуер, верно не съвсем прост, но не и невъзможен.
|
| Вто Дек 29, 2015 12:21 am |
|
 |
|
emiliyan.martinov
|
miro, за управлението - това имах предвид, "и трите дедо попе"  днес мислих кое е по-добре - да е с 6 стандартни дронски мотора (каквито и да са) или 4 за самолет електричка, с 2/3 батерии по 5500 mA/h? Мисля, че второто е по- добре от гледна точка носене на товар. За "трите дедо попе" обаче ще трябва висотомер и "парктроник"  задълже! 
|
| Вто Дек 29, 2015 1:33 am |
|
 |
|
timt
|
Джихадистите с радост очакват новата разработка, може би от както са се родили си мечтаят да използват дрона с дефибрилатора. Спомена се в форума за аптечките в колата да са и с такива джаджи, което не е зле като идея в предвид всички рекети този ще е най полезен.
|
| Вто Дек 29, 2015 1:44 am |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Ами тази година нали 2 НЛО-дрона над Айфеловата кула, вдигнаха полицията в Париж на крак. Освен мед.дрони ще трябва и антидрон ПВО, система за опознаване свой-чужд, изтребителна дрон-авиация и т.н и т.н... Но това е тема на друг разговор (или разговор за друга тема). 
|
| Вто Дек 29, 2015 1:58 am |
|
 |
|
radolin
|
Не го приемай като заяждане, но тъй като често казваш дрон едикакво си vs не-дрон (хеликоптер или самолет) не ми се струва, че е съвсем коректно. Дрон е всеки летателен апарат (самолет, вертолет, хвърчило) в който няма пилот, бил той автономен или управляван дистанционно. Според мен ти като казваш 'дрон' имаш предвид мултироторен хеликоптер, примерно quadcopter. Висотомера ти е един миниатюрен чип - датчик за атмосферно налягане, не виждам какво толкова го мислиш. Виж примерно BMP085. За 'парктроник' сигурно пак има някакви по-олекотени решения, особено сравнени с теглото на дефибрилатора и батериите.
|
| Вто Дек 29, 2015 10:09 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Нека внеса малко уточнение, тъй като аз зачекнах въпроса за висотомера. Не става дума за висотомер, който да дава абсолютната надморска височина, а такъв, който да ти отчита височината на дрона спрямо терена, за да можеш правилно да се издигаш над баири и сгради и правилно да се насочиш за кацане. При това той трябва да мери не само височината по вертикала спрямо терена, но и напред по предполагаемото трасе на полета. Това съвсем не е проста задача, освен ако на борда няма точна 3D цифрова карта на целия възможен район за полети.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Вто Дек 29, 2015 10:22 am |
|
 |
|
emiliyan.martinov
|
Това имах предвид. За мултироторната машина - не се засягам, ти пък  просто мисля, че като се каже дрон се има предвид точно такава (квадкоптер и подобните), другите са си самолети, хелита и т.н. Или като кажа самолет трябва да уточнявам всеки път дали е електричка, ДВГ или джет  Забележката ти е правилна, но всички до тука криво ляво се разбрахме по тоя въпрос, слава Богу 
|
| Вто Дек 29, 2015 11:08 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Аз в началото казах че трябва да има хубава камера... Много от нещата които прави един модерен фотоапарат са съвсем близки и до това, което дрончо трябва да прави. Примерно аутофокуса на апаратите може да следи 5,10, 20 а някои даже над 100 обекта, да избира някои от тях и да се опитва да ги докара "на фокус". По фокусното разстояние може да се съди за отстоянието. Не казвам да се "измери" точно, макар че ако се движи по предварително заснет коридор и това може. Но в случая не е задължително. По-скоро това дето си мисля че са направили ония герои с опън сорса. Разпознават се определен брой обекти и се "фокусираме" върху тия дето изглеждат най-близко. И вместо да се опитваме да измерим разстоянието до тях дали е 5,10,15 или 100 метра, просто маневрираме така че да не са ни в центъра и на мушката и да се нацелим без да искаме  Това естествено не е перфектно решение. Жиците вероятно няма да успява да ги детектва, но и само стълбове и други по-едри обекти пак е нещо... Картината също може да се ползва и за стабилизация, за разпознаването на небето и хоризонта, косвена оценка за височина, скорост и т.н. Пак ще кажа, че според мен автопилота е достатъчно да работи само по главните трасета/коридори. Така че предварително може да имаме не точно 3Д карта, а по-скоро запис на различни параметри като фокусно разстояние, брой/големина и някаква груба форма на обектите по маршрута. Когато голям брой параметри съвпадат с предварително записаните то с голяма доза вероятност може да се каже, че дрончо работи. И обратно, ако някой или някои параметри излязат от норма, то ако не друго може да свалим скорстта и да светнем лампичка при оператора, че нещо не е наред.. Естествено, нищо не прече да има и реални измервания и сензори.... особено за близко разстояние/кацане.
|
| Вто Дек 29, 2015 11:14 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Миро, Тръгнеш ли по наклонената плоскост наречена "разпознаване на образи и сцени" ще нагазиш в такова блато от хардуер (DSP) и софтуер, от което няма излизане! На всички мераклии за автопилот поставям простичката задача - да опишат работещ алгоритъм за закарване на дрон от Сити клиник (на околовръстното на южната дъга на София) до село Чуйпетлово, което се намира на гърба на Витоша под Черни връх. Пътя на линейка минава покрай Перник по магистралата, отклонение за Боснек и още 12км. Общо трасето е около 60км, взема се за около 50' през лятото и има смисъл от ползване на дрон.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Вто Дек 29, 2015 11:45 am |
|
|