Отговори на тема  [ 166 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Следваща
Антенен усилвател 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Антенен усилвател
И радар и висотомер ... малко отидохте във фантастичните филми, това за да стане малко и компактно ще струва колкото 3 оборудвани линейки. един голям дрон с тези екстри е в стотиците хиляди а ако искаш да го вместиш в малко гадче .. особенно пък с радара ...

Пон Дек 28, 2015 5:29 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Е ,засега радар може и да не слагаме , само ще предвидим място. :wink:
Добре де , ГПС-а не дава ли и височина? Дрона ще лети високо над терена по топографски данни. При кацане ще си има локална сензорна система за близки препятствия, с видео или без. Едва ли на жив пилот ще му е по-лесно. Хората цяла Америка прекосиха с безпилотен автомобил, ние тука на 100м права линия по вертикала се чудим. В краен сучай , гравитацията ще свърши работата, няма къде да бяга.

Пон Дек 28, 2015 5:45 pm
Профил
Аватар

Тая тема логично отива при оная с "Логическия анализатор" и няколкото други подобни :D . Вместо да се концентрираме върху проблема, който беше изложен в първия пост някои инженери взеха да се правят на доктори, а пък други колеги направо скриха НАСА и американските военни в малкия си джоб с тия идеи за автономни дронове, дето щели да хвърчат в градска среда само по уреди, за да нямало тоалетна и стая за почивка за пилотите им :D . Да ви припомня, че пусналия темата иска да финансира проекта от заплатата си, така че или се придържайте към целта на темата или ако няма какво да кажете просто си замълчете, защото последните няколко страници са баси и цирка :D .

Пон Дек 28, 2015 5:49 pm
Профил
Аватар

Бе те американските военни такива дронове отдавна си ги имат, само дето с тях не доставят дефибрилатори.
Като стана въпрос за военните се сетих ,че в някой от нашите заводи се правеше безпилотен хеликоптер и то доста сериозен - няколкостотин килца и голям обсег на действие.

Пон Дек 28, 2015 6:12 pm
Профил
Аватар

До колкото знам военните дронове се пилотират от пилоти. Може да летят автономно, но на 10км височина и в никакъв случай из градовете. Даже наскоро лиценза, дето издадоха на Амазон също включваше условие дроновете да са пилотирани. Ако можеха да го правят без пилоти, Амазон щяха да са първите, дето щеше вече да доставят пакетите с дронове. Но дори и това да не е така, случая тук е съвсем друг. По принцип един прост проблем като предаването на видео на далечно разстояние още не знаем как точно да разрешим, какво остава пък за напълно автономен дрон. Аз не случайно споменах, че според мен с такъв проект трябва да се заеме държавата, за да може да изгради нужната инфраструктура, защото не е по силите на една фирма да го направи, аккво остава пък на един човек. Дори и да си говорим само за покриването на един греад като София например.

Пон Дек 28, 2015 6:34 pm
Профил
Аватар

Докторе, разгледай ей тоя сайт:
http://www.dji.com/product/lightbridge-2
Имат джаджи, които ти помагат да гледаш HD видео от дрона и да го управляваш до 5км - естествено с пряка видимост.

Пон Дек 28, 2015 6:42 pm
Профил
Аватар

Регламентация естествено ,че трябва да има, но всяка регламентация стъпва на конкретна техническа база. Ако техническото решение се докаже като безопасно и ефективно защо да не се регламентира? Но за да се докаже, трябва да се направи реално ,а не като идея.
Точно за САЩ пък съм сигурен ,че са изхарчили и харчат милиарди за разработка на автономни машини - военни, космически, търговски, любителски... Даже мисля ,че думата "ДРОН" първоначално това й беше смисъла - "самолет-робот", другото си е просто "ремоут контрол". Сега вече се профанизира и на всяко хвърчило му викат дрон, както на всяко УСБ донгълче му викат "флашка".

За мен такъв дрон при прекалено урбанизирана градска среда не ми изглежда оправдан, но например за труднодостъпни райони, бедствия , спасителни акции и т.н. ще е полезен и ценово ефективен.

Но да доразвием идята - ако ще се управлява от някого, най-добре да е от лекарите в линейката - те и без това скучаят докато пътуват към адреса. :)

Последна промяна 4040 на Пон Дек 28, 2015 7:23 pm, променена общо 1 път

Пон Дек 28, 2015 7:14 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Dimitar e дал линк към Phantom. Страшна машина, евала на създателите и.
Ето линк към един русенец който си прави собствен дрон и прилежащото му управление: PacoCopter FPV

Поздрави,
Симеон

Пон Дек 28, 2015 7:17 pm
Профил WWW
Аватар

4040 написа:
......
Но да доразвием идята - ако ще се управлява от някого, най-добре да е от лекарите в линейката - те и без това скучаят докато пътуват към адреса. :)

А шофьора на линейката, когато няма работа ходи да асистира на кардиохирурга! :D

Пон Дек 28, 2015 7:29 pm
Профил WWW

Както Димитър е подчертал при пряка видимост, за София може да стане ако си на телевизионната кула и пак не е сигурно тъй като се навъдиха доста масивни и високи сгради. Проблема е с реалното време и пилотирането, почти невъзможно е да се управялва автономно, автономно може да излети от точка А и да зависня 300 м над точка В, от там насетне му трябва пилот. Има и още един въпрос който не засегнахме, какво правим с РВД и трафика над София ?

п.с. за ТВ кулата мястото е добро но км ще трябва да станат от 5 поне на 15, но има и такива, всичко е въпрос на цена.

Пон Дек 28, 2015 8:26 pm
Профил

Правим :D
По ми допада идеята с летяща чиния. :rolleyes:
Един тиган за 20 лева вместо дрон за 300 ;)

Пон Дек 28, 2015 8:38 pm
Профил

Така и не видях коментар по идеята ми, след като закара дефибрилатора, дронът да се вдигне и да ретранслира сигнала от апаратурата долу към мястото за управление...

Абе Цецо не правеше ли точно дефибрилатори (или ЕКГта беше, не помня)

Пон Дек 28, 2015 8:48 pm
Профил
Аватар

РВД-то ще се реши с регламентацията къде-кой-как, а пък си е и частен случай.
Не знам какво ви притеснява това кацане по права линия надолу? Товара може да се спусне и с парашут и/или еърбег. Дрона може да изчака линейката и да кацне отгоре й с някакъв маяк. А пък и шофьора, след като е спрял, може да свърши тая работа. Жици и дървета над 20м едва ли има.По-надолу със сонар и/или лидар плюс някаква локална видеообработка може да се постигне сигурно кацане. Е ,и конструкцията трябва да се проектира за по-твърдо кацане. Оня ден някакви приземиха права ракета от Космоса, ние тука на един дрон му се чудим. :)
По-скоро си мисля ,че самите дронове като сегашно ниво, все още не са достатъчно стабилна платфорама, за да се товарят с по-тежка работа. Но се развиват активно.

dan, идеята ти е добра, но проблема е в самото кацане, дали след това ще е в състояние да се издигне дрона. Освен това ще му трябва по-голям ресурс за летене.

Пон Дек 28, 2015 8:58 pm
Профил

https://www.youtube.com/watch?v=xeviAWB0i4Y

https://www.youtube.com/watch?v=rDpN7LPRPgs

Пон Дек 28, 2015 9:23 pm
Профил

Дан при сегашната цена на спътниковата комуникация е по рационално да минаваш през спътник, единственият проблем си е все така закъснението.
За РВД изобщо не знам дали някога тук ще се регламентира, и не е частен случай, ако е частен случай т.е. литва веднъж в годината какъв е смисълът да се прави. Това ако не може да спаси едни 100-200 човека на година по добре да не се прави, да изхабиш тоя ресурс под всякакъв вид за 5 или 10 човека ми се види супер безсмислено колкото и нецензурно да звучи.
С РВД проблема всъщност е мого голям особенно в София, който не се е знаимавал той не знае. Кацането е проблем защото не знаеш върху какво ще кацаш, оператор си трябва, да го направиш само да взема такива решения само по себе си е доста сериозна разработка, аз лично не съм виждал таква работеща. като вземеш под внимание вятър, движещи се обекти, трудно забележими обекти ... струва ми се доста сериозно начинание само това. Парашута е ясен но само като средство да не счупиш нечия глава.
Задачката е интересна но да направиш нещо наистина функционално си трябват пари и то не малко, а ако искаш да е съвсем автоматично просто ... това си е мноооого копане и то не от един човек, поне според мен.
Мен лично ме вълнуват практическите проблеми свързани с експлоатацията а не толкова техническите, лично според мен за да започнеш работа по еидн проект трябва да си наясно какво целиш и как ще го постигнеш чисто функционално, а едва след това почваш да драскаш скици и да мелиш техническите въпроси.
Да речем че човека е специалист и си е написал домашното какъв е смисъла, какво трябва да носи и как ще работи само по себе си, от тук насетне остава по сложната част как ще се организра, има ли кой да го изпозлва и как ще се легализира. Без отговори на тези въпроси всичко останало е пара в свирката. За съжаление има много хубави идеи които на пркатика са неприложими поради една или друга причина, много често съвсем не техническа.

Пон Дек 28, 2015 9:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 166 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Следваща