|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:08 pm
| Автор |
Съобщение |
|
syscop
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Антенен усилвател
Дори да имаш 3g, 4g модем не знаеш дали ще работи, когато ти трябва. В общия случай хвъркатото трябва да може само да се оправя докато стигне където трябва. Не е ли по-добре да има някакъв екран, на който да се покаже какво трябва да се извърши според ситуацията ?
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пет Дек 25, 2015 11:01 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
По скоро колегите имат в предвид да се стъпи върху 3G мрежата вместо да се ходи в посока 2.4GHz: + инвестицията в инфраструктура е направена от мобилните оператори + всичко е легално + има готов и евтин хардуер - няма 100% покритие - има известно забавяне - все пак данните минават ей така между другото и през NSA/KGB или там каквито служби се занимават с тия работи 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Дек 25, 2015 11:09 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
3G модема си е GSM за пренос на данни с по-висока скорост. има си SIM карта, трябва да се избере само оператор с читаво покритие. теоретично е до към 40мбита, което трябва да е достатъчно, но силно зависи от оператора, договора и още куп уговорки. но по принцип това е най-обтекаемия вариант - законен, без излишни неясноти. не че е без мотики, но повечето вече сме ги настъпвали и може да се намери решение. и изобщо забравяш за усиилватели. за камера е хубаво да не се ползва нещо готово (да кажем GoPro), защото ще е зор да се източи сигнал от него в преносим вид. моята идея е на платка с CSI интерфейс да се закачи сензор с оптика и да се командори направо. обаче... хора, които професионално копаят на тази нива им трябват поне 6 месеца за да докарат филтри и компресии до там, че да разпознаваш мангал от бежанец това, в което не съм сигурен е доколко 3G преносната среда ще е добра на високо. затова проба с 2 телефона ще покаже дали продължава да се вижда нещо на 200м височина. аз никога не съм пренасял видео по 3G и не мога да коментирам какво ще се получи. 5-точков ЕКГ мисля че имаше готов дев борд, цецо да каже. мисля че е достатъчен за да се разбере дали човека е жив и дали проблема му е точно кардиологичен. не съм сигурен дали ST елевация ще се види чисто, но за брадикардия, аритмия и мъждене би трябвало да ОК. чак като цигарена кутия нама да стане, но ще е компактно, ако няма принтер и дисплей. дефибрилатор... не смея да навлизам в територията на колегата, явно не поглежда компютър по празниците, иначе да е изригнал до сега. там до малък размер надали ще се стигне, просто енергиите са големички. дори да подава само 200J пак всичко му е голямо и тежко. мисълта ми е, че всичко може да се направи, но няма как да стане на гол ентусиазъм. прекалено сложна и интер-дисциплинарна е материята. и разходите по направата ще са нищожни в сравнение с разходите за сертификация. а без подходящите бележки не би трябвало дори и един електрод за ЕКГ да залепиш на жив човек. та, когато ентусиазирано си мечтаеш за нещо, не е лошо да погледнеш и реално как седят нещата, особено в медицинския свят. евала, че опроводяваш хора; евала, че ти пука за пациентите (все още); евала, че си мислиш за нещо по-полезно от пръстови отпечатъци в аптеките. може да пием бира някой път, да се надявам да не ти ставам клиент (скоро). но помисли в крайна сметка какъв краен резултат би заинтересувал някой с пари, че да инвестира.
|
| Пет Дек 25, 2015 11:20 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
|
| Пет Дек 25, 2015 11:39 pm |
|
 |
|
emiliyan.martinov
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Дек 21, 2015 7:09 pm Мнения: 57 Местоположение: София
|
Да аз още в началото казах, че има и не откривам топлата вода  идеята за тзи който искам да направя ми дойде във Франция, след един аритмологичен конгрес, и след като видях в Монако дефибрилатори на всеки ъгъл (нормално с тея казина  ), и след като видях този от линка. Само че моята идея е и да се ползва пейсмейкърна функция освен дефибрилиращата. Относно ST елевации/депресии, не е коректно да се оценят по мониторно отвеждане,а по 12-канално екг, което идва с линейката след дрона (евентуел). Идеята на дрона е да види мъжди ли, камерна тахикардия ли е и да действа о време. Той да има отношение само към бърз бавен пулс. Имплантируемите дефибрилатори имат куп алгоритми за диагностика и шокова/пейсираща терапия. Платката им е колкото плпщта на половин кибрит а са пълни, ПЪЛНИ с функции за ритъма. Отделно аз няма да слагам дефибрилатор на машината, ще го сложи сертифицирана фирма която има интерес, Ако има  отделно такъв дрон ако биде произведен, той може да е с една по-голяма батерия, която да захранва всичко и няма да минава 300-350 грама (батерията). Моята идея, както няколко пъти казах бе да закарам машинката на 10-тина км и да има средно аудио и видео. Ресурс и да се спукам за повече нямам  имат го големите риби в океана на медицинската апаратура. За туй дефибрилатора като устройство и големина - не го миследе, дайте да видим,как може да закараме фърчилото на 10 км и да гледаме от компа ко вижда и то по време на полета, докато пием бира  другото ще кажат маркетинговите отдели на акулите 
|
| Пет Дек 25, 2015 11:58 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
абе като знам "бърза" "помощ" какви кардиографи разнасят... може би си заслужава да се мисли и кардиограф. за дефибрилаторите няма да влизам в ролята на цинганка от женския пазар, но в тези, които си виждал във франция/монако има доста сериозна българска следа. за управление на камери тука също има хора, които чуват петела. няколко души тука четат медицински стандарти за електроника по-често, отколкото четат приказки на децата си. въобще - проекта не е нито безсмислен, нито неизпълним.
може би трябва да се помисли за някое евро-проектче или към научния фонд, но някой трябва да се нагърби с бумащината. това при положение, че извадим нещата от ентусиазма и ги сложим на нормална основа. но ме притеснява отрицателната реакция на нАучните светила във вашата гилдия. ще е от "анатама" до "разпни го", дори очаквам коментари, че "докторчето иска да си играе със самолетчета с чужди пари", колко опасно нещо е дефибрилатора, може дори и ДАНС да се изкажат по посока тероризъм. тези хора така или иначе нищо не могат да свършат, но като решат да пречат са внушително гръмогласни. обосновката ще е много трудна, а ако се стигне до прототип, не очаквай някой да каже 'браво, момчета'. --- за пробата - говори с някой, дето вече има хвърчило, да му качиш един телефон с камера и го вдигнете във въздуха с нормално управление на хвърчилото. разходете се из София - младост, люлин, редута. пред народното събрание не ходете. в Христо Ботев или факултета не го приземявайте дрона, че ще му изчезнат медните жици за 30 сек.
после може да се мисли за GPS, управлвлението да се пусне и то по 2/3G. нещо не ми се вярва на никой от "летците" да не им е идвала тази идея, но пък РРР връзка от друга страна може да им е висока топка, поне за ардуино е почти непосилна. за прости команди и телеметрия и най-лошата връка ще е достатъчна, но при загуба на връза, желязото трябва да може да действа автономно.
|
| Съб Дек 26, 2015 12:45 am |
|
 |
|
emiliyan.martinov
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Дек 21, 2015 7:09 pm Мнения: 57 Местоположение: София
|
Прав си за европроектчетата, за "даващите" път на младите и ентусиастите, за ДАНС дори и т.н. Абе не знам дали си прав, но споделям мнението ти. Не ми се занимава сега с еврофондове, а искам "самоделно" (е без помощ няма да стане) да пробвам нещото без мед. апаратура по него, а ако стане да се опитам да "възбудя" интерес у някоя мед. фирма. "Хубавото" на всички гореизброени от теб институции е, че са корумпирани и ако един такъв проект сработи, и някоя фирма се навие да направи нещо по въпроса, нашите много лесно биха се съгласили, срещу съответната комисионна, ест. всичко трябва да е легално. Нали са си дупедавци. За европроект или фондове - това са огромни ЧУЖДИ за мен пари, които не знам ще успея ли да насоча в правилната посока и ако пропадне, няма да се побера в кожата си + че тогава значителна част от гилдията ни ще скочат с умопомръчителните заключения за "докторчето дето си играе със самолетчета...". А и не може да не ми сложат някой "надзирател", който контролирайки ме, да остави проекта без пукнат лев... Не ми се нрави засега. Друго - "светилата" ни... само мога да кажа, че е плюс това, че годинките напредват... Добре. Ще го обмисля още, ясно е че няма да стане за ден два. Мерси все пак и като изнамеря нещо с камера, което може да понесе 3G модем ще пиша да доизкусурим апаратурата за управление и G-връзката й с машината. А за разходка из София - може, аз живея и работя във Варна, но честичко (около 2 пъти всеки месец) идвам за по няколко дни, тъй че ще се пробва!
|
| Съб Дек 26, 2015 1:32 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
брр... и като как ще стане тая работа? Имам усещането, че гледате много реклами и филми. Действително има много развитие в тая област, но по-правилно е да се каже ОБЛАСТИ. Има фърчила дето могат да заобикалят препятствия. Има фърчила дето могат да снимат. Има фърчила дето могат да изминават големи разстояния. Има и такива дето могат да правят нещо в няколко области, примерно предлагат дрончета за земеделци дето могат да снимат, могат да летят автономно и да изминават до 500км с едно зареждане. Тъй де, дотук аз не видях как ще се покрие НИТО една функция от НИТО една област. Тия дрончета дето ги продават са ИГРАЧКИ! Те са направени да излезеш навън в хубаво време и да се ЗАБАВЛЯВАШ!!! Първо трябва техника дето издържа достатъчно време във въздуха и е желателно да може да се движи бързичко, а не с 5км/ч. За да може да се отдалечава трябва да има сносно видео. Независимо дали ще е автопилот или с оператор, видеото трябва да е качествено. Под качествено разбирай нещо с параметри на фотоапарат/камера с цена над 1000лв. С какъв да е сензор и обектив не става! Даже няма да видиш къде ще се фраснеш. GPS е просто задължително, даже не само GPS... Между другото имаше една софийска фирма, дето се занимава със заснимане отвисоко на различни мероприятия. Навремето ползваха балони, после други фърчила. Не й помня името, даже не знам дали още съществуват, но съм гледал техни клипчета и ако още съществуват със сигурност те са хората дето знаят как се прави качествено видео от фърчило. Относно хардуерната архитектура... НЯМА много варианти. За да се получи един кадър освен че трябва много добър сензор, си трябва и много сериозна DSP обработка след него. За автопилота също има много математика на ниво кадър. От там насетне за да може да се предава трябва компресия, обработки на много кадри и връзките между тях. Демек трябва си архитектра с мнооого добри и бързи GPU и отделно мнооого процесорна мощ за дообработките, за стрийването и т.н. За щастие както писах и в предишния пост има достъпни телефончета. И пак ще повторя ДЕБЕЛО, че това дето го има в телефона НЕ МОЖЕ да бъде направено от отделни части сглобени от гаражен гений. Не че по принцип не е невъзможно, на теория всичко е възможно ако имаш достатъчно излишни нули по сметката си, Въпросът е също, че както и да е направен хардуера то най-вероятно ще е с много сходна, ако не и съвсем същата архитектура на телефон. И няма смисъл да се инвестира на тоя етап в хардуер, т.е. няма смисъл да се харчат едни 200-300 хиляди, като за 200-300 лева може да се купи готов и сравнително сходен хардуер. Виж за софтуера... за съжаление не се сещам за готов такъв, отделни компоненти да, но се иска бая работа още. По отношение на радиото... качеството на инфраструктурата и услугите на gsm операторите не е перфектно. Но те ползват най-добрите известни технологии и постоянно инвестират стотици милиони точно в това - да осигурят максимално добра връзка и покритие. Няма как без лиценз, без инвестиции и без технологии да ги биеш. Все едно аз дето хал хабер си нямам от биология и медицина да си мисля, че ще се справя със сърдечни трансплантации по-добре от клиниките в тая област. Няма да се справя и проблемът ми изобщо не е в това, че не знам какво хапче трябва да предпиша след трансплантацията. По същия начин и твоя проблем, докторе, изобщо няма да се реши с усилвателчето!
|
| Съб Дек 26, 2015 1:45 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Малко "невчесани" мисли по темата. За да отиде този дрон до определено място, някой от това място трябва да е дал координати т.е. най вероятно имаме още един човек там и също така е вероятно той да има смартфон. Т.е. вече има камера с 3г връзка при пострадалия и с едно подходящо хАппче лекаря може веднага да види болния и с помоща на другия човек да направи някаква първоначална диагностика. Ако наоколо има лекари със същото хАппче, тогава може бързо да се определи кой от тях е най близко и в състояние да реагира на момента. Отделно ако все пак се ползва дрон за доставка на живото спасяващи медикаменти или уреди навигацията значително би се подпомогнала ако това хАппче при пациента помага - било то за първоначалното подаване на координати или пък за поддържане на постоянна връзка с дрона докато е на път и т.н.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Съб Дек 26, 2015 2:45 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
е те това е проблема за решаване, че няма как... сега и днес. затова трябва да се почне отнякъде с това, което има и да се поеме технически и финансов риск и то голям. на някои места го правят, на други не...
и ако не беше проблем, нямаше да е интересно, и обратното. Наздраве и успех!
|
| Съб Дек 26, 2015 3:24 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Това с мед.дрона е като да не си гледаш питомното , ами да гониш хвърчащото диво. Сега освен че трябва да се разболяваш само в работното време на джипито и то в началото на месеца, ами ще трябва да го правиш и в подходящо за полети време.  Интересно тази висококачествена камера какъв ще го рендира: нощем, при дъжд, сняг , мъгла, гора/парк, вятър? Това ХД видео си е малко ненужна глезотия. Полета спокойно може да си е само по ГПС трасе, насляпо, и оборудването или дрона да се приземяват строго вертикално в точно определени места (например улиците). Даже може и да тупва на еърбег, пуска си алармите и който го видял - видял. Като екстра може да си има нискоразредна камерка и да преточва само единична снимка колкото да си пресметне последните метри от вертикалния маршрут. А може да се ползва и втори дрон , по системата АУАКС, който да си виси високо и да поддържа връзката. Абе варианти много и все изпълними , обаче тука институциите, което могат и им е работа не го правят, камо ли това което не могат. По-добре нищо да не правят, защото ще изхарчат куп грешни пари и само ще опорочат начинанието. После върви разправяй за "безплатната" енергия от Слънцето.
|
| Съб Дек 26, 2015 5:20 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
при (обобщено казано) евро-проектите корупцията е огромна. трябва да върнеш от 25 до 50% по веригата, за да не ти правят много големи проблеми, като забавени плащания с 30 месеца за отчетен етап от 6 месеца. 'одитите' са кошмарни - идват едни момиченца на по 25 години, които се държат като клеопатра и савската царица едновременно, почват да ти снимат надписите по чиповете, но най-задълбочения коментар, който можеш да чуеш е от сорта "папките по проекта трябва да се държат на отделна секция и да имат еди-какви-си лепенки по тях. като се стигне до оценка на 'експерт', обикновено настръхваш предварително, като му знаеш багажа на въпросния експерт. отделно самото писане на отчетна документация гълта още 25% от разходите, защото писането на метри безсмислени отчети все пак гълта доста ресурс.
накрая се оказва, че трябва да свършиш нещата с до 30% от бюджета, при това разпределен по пера и времеви график, който не подлежи на промяна и всяко разместване не ти се признава за разход по проекта. затова повечето 'проекти' са кухи, защото ако решиш все пак да правиш нещо реално, напрая се оказва, че си вътре, нищо че са ти дали грант. та това си е схема за точене (на чиновнически език 'усвояване'), а не за реално свършена работа. отделно, ако не си правилния човек почва едно такова мотане, че втори път никога ни би си и помислил да правиш такъв проект. целта е да останат само 'нашите хора' и да няма някакви досадници, случайно промъкнали се в схемата и развалящи стройната схема на хранилките.
а медицината се споманика, когато на докторите им сложиха касови апарати. вече не са медици, а търговци. чудно как изглежда хипократовата клетва в днешен вариант?
|
| Съб Дек 26, 2015 6:25 pm |
|
 |
|
timt
|
Това ако трябва да идва в нас ще се обеси на някой стълб, за мен си е поредната глупост.
|
| Съб Дек 26, 2015 6:30 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
няма нищо необичайно - поредната глупост ще си плува спокойно в цялото море от глупости, наречено държава. в този смисъл - няма да направи впечатление на никого, освен ако някой не наточи съответните журналя да надращят подходящ некомпетентен пасквил.
цялата система на спешната помощ е лайно. и продължават да ръчкат в него, явно миризмата вече толкова им харесва, че не могат без нея. не случайно сме на челно място в афропа по смърност от инфарти и инсулти.
от една страна, да не се прави нищо е глупост само по себе си. от друга - май е по-добре да не правят нищо, защото след всяка 'реформа' нещата се сговняват още повече.
оня ден се промъкна информация, че държавен фонд земеделие е удобрил финансиране от 1 милион на пешеходно/велосипедно мостче над езерото в Правец, което да свързва хотелския комплекс с голф игрището. по програмата 'развитие на селските райони'. нито Правец е селски район, нито на голф игрището сеят картофи. още по-малко пък голферите са бедняци, или пък собственика не е спечелил мириарди със спекулации на цените на горивата. с половината от тези пари може да се направи прототип на медицински дрон, който да е възможен за сертификация. ама явно моста е приоритет за държавните кратуни/тикви/талпи.
|
| Съб Дек 26, 2015 6:38 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Всъщност спешната помощ (ех колко удобно я прекръстиха от "бърза") , е най-малкия проблем. Тя обира боклука и простотиите на цялата здравна система, а в същото време там са най-ниските заплати. Реално тази "услуга" би трябвало да е най-скъпа, защото хем е извънредна, хем бърза, хем животоспасяваща. Само че в сегашното положение, има един голям недостатък - няма как да въртиш далавера с припаднал или полуумрял, или социално слаб. "Плячката" им я измъкват изпод носа или болниците, или моргите. 
|
| Съб Дек 26, 2015 7:14 pm |
|
|