Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
'Жица' за програмиране на Logo Siemens ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 'Жица' за програмиране на Logo Siemens ?
Няколко такива контролерчета ми се моткат, та диря с кво да им налея акъл :) ?
Да му се намира на някой такава тел в повече? Искам да купя кабела.

Нещо от сорта
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4 ... s&_sacat=0

Чет Дек 24, 2015 5:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: 'Жица' за програмиране на Logo Siemens ?
Това би трябвало да е обикновен конвертор USB-com. Моят съвет е да не се занимаваш с Logo! ами направо хвани един S7-1200 . За там мога да ти помогна.

Пет Дек 25, 2015 10:47 am
Профил ICQ
Аватар

Да си довърша мисълта, че писах от телефона предния пост. Начи S7-1200/1500 се пишат директно през етернет порт. Средата за програмиране ти е интегрирана заедно с WinCC (за HMI-тата) и след половин година псуване и се свиква и почват да се получават нещата. Logo!-то е за дреболии - да направиш някой елементарна автоматика "на крак", без да му добавяш Scada и подобни щуротии.

Гледам че си от Варна - отиди до Филкаб (така като гледам на картата са някъде покрай гробишния парк) да ги питаш - има голяма вероятност да имат наличен. По принцип те държат наличности от Сименс ама цените им са мааалко по-височки от нормалното.

Пет Дек 25, 2015 12:44 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Може и без кабел ако контролерите са с дисплей, само че е тегаво.

Прикачени файлове:
logo_0500_en.pdf [1 MiB]
291 пъти
Пет Дек 25, 2015 8:11 pm
Профил
Аватар

То с кабел е тегово пък какво остава без кабел. Еле пък ако не си на ти с ладер-а съвсем... Нямам опит с Logo! ама с tia v13 може поне s7 с някой хми да се пусне на симулация. С последните ъпдейти върви нормално. Само трябва по-така компютър.

Пет Дек 25, 2015 8:48 pm
Профил ICQ

Cekins, нали беше любител на по-"твърдите" решения. Какво стана? :)

Съб Дек 26, 2015 10:07 am
Профил
Аватар

Не питай... сега програмирам една машина дето не е при мене - нямам избор освен на симулация да си тествам някои от нещата. То между другото като почнах със Сименс да се занимавам преди няколко месеца тиа-та беше на ъпдейт 3, а сега е на 6 :) .... и видимо отива на добре за сега. То оставаше и да не се оправя с тези ъпдейти от по 2-3 гигабайта.

Съб Дек 26, 2015 10:28 am
Профил ICQ

Да се пуска машина дистанционно според мене е небъдна работа. Зависи от сложността де. Миналата седмица правих преса с два цилиндъра. Там можеше, ако не са объркани жиците. Иначе корекции дистанционно съм правил.
ПЛС-то има много предимства. Можеш спокойно да го препрограмираш и след 5 години, ако машината има нужда от преустройство. Освен това при големи машини корекциите са неизбежни при по-късно забелязани грешки. Тука симулацията не помага.
И аз съм замислил едно предателство спрямо себе си и почти съм решил да науча чужд контролер. Спрял съм се на 1200. В следващата половин година няма да е. Надявам се на помощ от патил колега. :)

Оспамих на Митака темата. :oops:

Съб Дек 26, 2015 4:53 pm
Профил

Тя темата се изкриви и ще си позволя още офф-топик - моето мнение е че и сименс, и рокуел в ПЦ софтуера са дървета откъм удобство за работа. За момента нещата на Beckhoff ми изглеждат най-мислени, логични, технически издържани и направени за хора.
Доста познати с опит със сименс не искат и да чуят за TIA и стоят на старите инструменти - явно дори за тях миграцията е тегава. Докато при бекхоф нещата са логични и на мястото си, без джамовете да са претрупани. На който му е интересно може да си свали тройката на TwinCAT3 и да го разгледа.
PLC ядрото им е на 3S Software - Codesys. Също добро нещо. От сайта на 3S пък може да си вземете версия за raspberry pi на ядрото им (codesys runtime), заедно с безплатния им PC софтуер. Имат вградени fieldbus стекове за разни бъсове - CANOpen, Ethernet/IP, Modbus и доста други.
Лицензът за Rpi-то е 35 евра - може би най-евтиното PLC решение ... ЗА УЧЕНЕ! После изборът е широк - бекхоф, шнайдер, фесто и много други ползват все този Codesys за техните PLC-та.
То за trial има и версия на рънтайма дето тича под виндоус, с лимит 1 час или нещо подобно, после пак трябва да го стартираш. Ако си платиш получаваш пак техния рънтайм за уиндоус, само че с hard real time HAL драйвер.

Съб Дек 26, 2015 9:12 pm
Профил

gicho написа:
Тя темата се изкриви ...

Няма изкривяване :) Лафим си за PLC-та. Един приятел с опит в занаята хвалеше Алън Брадли пък.

Съб Дек 26, 2015 10:27 pm
Профил ICQ
Аватар

И тъй и не е тъй. От една страна Сименс е мъка. Обаче тези които са готови да плащат истински пари, в заданието пишат "Сименс или други след съгласуване". Ако кажеш да са други почват да го увъртат и накрая се стига дотам, че си искат Сименс.

Съб Дек 26, 2015 11:31 pm
Профил ICQ

Абсолютно не споря, масовата работа е там, особено по кърпежи и "модернизации". Просто загатнах за нещо, което ми е направило впечатление за добре направен продукт (хардуер, софтуер, документация и т.н.).
А и заданията зависят от държавата и индустрията. Като се отиде по- на север реват за алан брадли, към хАмериката има от всичко. Често това изискване се определя от горните нива на софтуер из компанията, която поръчва, за лесно обслужване и интеграция със скада.

Нед Дек 27, 2015 12:21 am
Профил
Аватар

За софтуера на Сименс напоследък съм със смесени чувства - отначало ми беше супер неудобен и мъгляв. Трябваха ми два дни да се закача към първото ми ХМИ и да му кача първото ми "hello world". С ладера пък също имах доста чуденки. Понеже не съм работил поотделно със Step7 и WinCC и не знам там как стоят нещата - в TIA ми харесва интеграцията - всички неща се добавят и влизат в един интегриран проект. Машината по която работя е с 5 инвертора, всичките закачени на профинет. В проекта всичко е наредено и се виждат всички устройства. Инверторите се конфигурират директно през портала - един вид са като черни кутии. Купил съм ги без панели и единствените кабели закачени към тях са трите фази вход и трите фази изход + етернет кабела. Понеже отскоро се преквалифицирах и не знам другите как са, но тия са с два етернет порта и нямат нужда от суич даже - вързани са един с друг на синджир. PLC-тата (не знам как точно) разпознават даже и хардуерната конфигурация на мрежата (която също се уточнява в портала) - примерно като му задам че е директно свързано с HMI обаче го прекарам през суич за да мога да програмирам и двете едновременно, плц-то се сърди че вижда някви други неща в мрежата.

Като цяло портала обаче е адски неудобен за работа на лаптоп, а би трябвало да може да се работи що годе нормално - все пак като отидеш на място, не би трябвало да си носиш 32 инчов ултра HD монитор. А за що годе удобна работа са нужни поне два 24 инчови монитора. Ужасно претрупана среда с поне 5 прозореца, които трябва да се виждат постоянно, като два от тях трябва и да са на цял екран понякога. Програмирането на PLC-тата е ок, обаче на HMI-тата е голяма магия - мяза на обектно ориентирано програмиране ама не съвсем. Имаш обекти ама без никакъв достъп до тях. Няколко параметъра вкарани в properties меню и толкова. Каквото са решили от сименс - това е. В HMI-то не може почти нищо да се прави. Работата с променливите пък е съвсем объркана.

Нед Дек 27, 2015 10:05 am
Профил ICQ

Жица имам ама ми трябва, може да си купиш, няколко фирми ги предлагат, не помня от къде съм го купил.

Нед Дек 27, 2015 7:14 pm
Профил

Cekins написа:
Работата с променливите пък е съвсем объркана.

Кое е объркано от работата с таговете?

Нед Дек 27, 2015 11:18 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща