|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:08 pm
| Автор |
Съобщение |
|
emiliyan.martinov
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Дек 21, 2015 7:09 pm Мнения: 57 Местоположение: София
|
 Re: Антенен усилвател
ето какво намерих на прилична, дори доста ниска цена (предполагам, ще яде от качеството), но пък е на 2.4 GHz, 200 mW, сега остава вие да кажете дали може да се смени антената с по-мощна, че много малка и капсулована ми се вижда. А също и дали може да се върже микрофон с такава честота към същия предавател на камерата, само, че да е в отделен канал? Така ще се спести от място и тегло. http://www.zigifly.com/igrachki/video-k ... elikopter/
|
| Чет Дек 24, 2015 12:34 am |
|
 |
|
emiliyan.martinov
|
О тя тази е даже с изход за видео И аудио, аз кво съм чел, сега го видях. Ще се разровя из нета за видео с подобна камера да видя качеството й.
|
| Чет Дек 24, 2015 12:39 am |
|
 |
|
timt
Ранг: Форумен бог
|
Явно си се насочил към задоволителен резултат, иначе материята никак не е проста. Погледни тук200-300 е несериозна цена за такава джаджа. Говоря ти за устройство на което се задават координатите и то си фърчи само до там.
|
| Чет Дек 24, 2015 10:37 am |
|
 |
|
emiliyan.martinov
|
Леле... това има повече жироскопи от българските ВВС  Иначе за цената съм напълно съгласен, но към този момент това мога да заделя. А това за координатите - то е част от идеята ми да се направлява основно с gps и сензори за обекти, а човешкия фактор само да... донасочва накъде. Натъкнах се на много привлекателни дронове с gps, освен за "прибиране" след натискане на бутон, но и за пристигане до точка зададена по gps. Цените са 4-цифрени, нещо което на този етап ми е ненужно и непосилно. Материята е сложна и за това съм тук. Не е ракетно инженерство, но е далечко от моята област, макар да се занимавам с окабеляване на сърца. За сега съм се насочил към един долу-горе едър дрон, който може да носи 400 грама - на този етап достатъчно. Е ясно е какво би свършил хеликоптер с ДВГ на метанолова смес или бензин, ама все пак няма да вдигам поляната във въздуха. 
|
| Чет Дек 24, 2015 10:59 am |
|
 |
|
timt
|
Това е форума който са маняците на такива джаджи.
|
| Чет Дек 24, 2015 11:25 am |
|
 |
|
emiliyan.martinov
|
Да, много добре го знам този форум, аз отдавна влизам там, само че тук мисля, че по-добре ще ме насочат към честотната модулация. 
|
| Чет Дек 24, 2015 10:47 pm |
|
 |
|
timt
|
То това отдавна вече не се прави а се купува 
|
| Чет Дек 24, 2015 11:58 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Мине се не мине, пък се пръкне някой бисер. И по тая логика що пишеш тука, а не в някой шопинг форум?
|
| Пет Дек 25, 2015 10:31 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами колегата (доктор-жичкаджия  ) пита точно за купуване. пък и то не е честотна модулация, по-завързана е. и наистина се прави трудно, дори и да имаш достъп до съответното оборудване. така че, не питай за модулации, ами си намери готова кутишка. все пак, за целите на експеримента, най-лесно ми се вижда с видео по 3Г мрежата. вариантите са 2: (1) през оператора. вземаш 2 телефона с камера, активираш си услугата, закачаш единия на коптера, а другия в ръка. вдигаш хвърчилото, звъниш на телефона му и почваш да гледаш какво се вижда, достатъчно ли е като резолюция и скорост, за да не се блъснеш в някоя сграда и т.н. цената е 0.59ст на минута. поне ще се ориентираш до каква височина има добро покритие (антените на клетките винаги са насочени надолу) (2) скайп, вайбър и подобни чатове с видео възможности. това ще е безплатно (в рамките на мегабайтите в пакета), но ще е с по-ниско качество, защото тези приложения обикновено ползват кодеци за пренос на видео, които са оптимизирани за трафик, а не за качество. важното е внучето да разпознае бабата, а не да видиш жици на далекопровод. има и трети вариант, но си заслужава да се копае по него, само ако някои от първите два е дал задоволителен резултат. взема се 3Г модем, като мрежата се ползва само за транспорт. почти всички имат и GPS. връзва се към някаква по-мощна платка, която да има камера интерфейс и се пише приложение за гледане на видео, управление на дрон и т.н. не можах да схвана добре идеята ти как ще става кардиограмата и евентуално дефибрилацията? да предположим, че дрона дохвърчи успешно до поляната пред къщата на пациента. някой взема нещо от него и го носи в стаята при пациента. изключваме варианта с пищящи мангали наоколо, които искат да бият 'дроньо' че е закъснял. предполагаме, че човека ще е грамотен, културен, няма да се е паникьосал и може да си смени сам батерии на фенерче. нещото трябва да може да вижда, да говори, да прави кардиограма, да дефибрилира, евентуално да мери захар, сатурация и т.н. и да има 1-2 еднократни спринцовки.
|
| Пет Дек 25, 2015 10:58 am |
|
 |
|
timt
|
@CarBeta, благодаря за бисерите но аз не му продавам нищо а го насочвам според мен към правилният начин. Вземи инициатива и му спретни една камерка с усилвателче на човека. (аз си признавам че не мога!) Хобито ми е подобно на това но определено някой неща се правят а други се купуват! До колкото разбрах човека се интересува от играчка за двора и с 3Г ще постигне най добри резултати.
|
| Пет Дек 25, 2015 12:10 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Ох, докторе, не пускай такива мухи ,че какъвто ви е министъра, току виж те послушал. То не бяха закрепостени пациенти, феодални владения, индиански пътеки, секюрити карти, пръстови отпечатъци... сега само дронове ни липсват , дебнещи да ни дефибрилират. Зарежи го тоя усилвател, купи си един готов дрон с камерка (не много скъп), поразхвъркай го из двора, с колега пробвайте да спасите баба-доброволец в парка... Ще ти дойдат много нови идеи (и много стари ще забравиш). Не е удачна тази логистика по ред причини - технически, финансови , биологични. Вече ти ги казаха повечето, а сигурно ще има и други.
|
| Пет Дек 25, 2015 2:37 pm |
|
 |
|
AA
Ранг: Популярен
|
Имах съмнителното удоволствие да се занимавам със система за предаване на видео и аудио в реално време за преки репортерски предавания. За територията на София с мощност 10-12W, в диапазона 2300-2400MHz, по стандарта DVB-T, с междинни точки на Копитото и Кула Яворов не може да се осигури безпроблемно покритие от всяка точка. От високо ще има някакво видео но от нивото на земята - бита кауза. Трябва да се търси друго решение.
|
| Пет Дек 25, 2015 2:51 pm |
|
 |
|
emiliyan.martinov
|
Съгласен съм с ДедоБоре, че не е толкоз просто - отиваш до шопа купуваш и хайде. Това са мои наблюдения, не правя генерален извод. Той правилно усети идеята ми и благодаря за помощта. За това съм и в този форум, не в моделистиката. Дедо, аз намерих едни камери 3G направо със SIM карти при които набираш номера и тя започва да снима. Нещо не се надъхах. Там с усилвателя ще се справим, вечее говорихме как. Но идеята да набираш с телефон нещо не ме зарадва. Заинтригува ме за 3G модема. Понеже не съм вещ в тази област, колкото ми се иска, искамд а те попитам - този модем работи ли с допълнителни карти (SIM или подобни), плаща ли се нещо на някой и т.н.? Ще се радвам да получа такова инфо, понеже е доста важно за мен. За скайп, вайбър и т.н. да ти кажа си го мислех, но както ти каза - качеството е отврат. Отпада. Кардиограмата и дефибрилатора няма да ги създавам аз - за това има по-голям шанс да се получат  Аз искам само да закарам читав образ и картина, пък и малко звук, на отдалечена точка в града. Относно GPS - също ще е от полза, но на този етап нямам техническите познания да сложа и GPS на туй животно дето се заформя, за това такъв модем ще е от полза. Електрониката за дефибрилацията и екг - ще се опитам да заинтригувам една-две фирми за медицинска техника (пейсмейкъри и дефибрилатори) да ги създаде, и сигурно ще е един модул с 2 жици (лепенки, които да се лепят по кожата на пациента, от някой който е в съзнание и около него), голям колкото кути цигари, ако не и по-малък. Относно кръвната захар - кома резултат на ниска кръвна захар не настъпва внезапно. Попринцип може да се сложи платка с големина на нокът на показалец със еднократна жица/сензор за ниво кръвна захар, но идеята на Дроньо е друга, а и не да замества линейка. Аз в началото споменах - огромна част от внезапната смърт се дължи на аритмии на сърцето, затова и идеята на тази машина е да се праща при пациенти с внезапна загуба на съзнание, а не при някой с температура от 5 дни... Той ще е полезен само за споменатите случаи. Нашия министър... :Х не'ам думи! 
|
| Пет Дек 25, 2015 4:31 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Мисли за 3G модема като за мобилен телефон, т.е. каквото трябва като карти, планове и плащания за телефона е валидно и за модема. Дедо спомена за модема, защото ако установиш, че пробите с камерата на телефона работят задоволително, то вече може да се помисли за по-ъпгрейдната камера - такава, която може да се управлява, да се върти, да се обработва сигнала от нея и т.н. Т.е. закачаш една такава камера към една платка с мощен процесор и после към същата платка закачаш и 3G модула и се получава нещо като телефон, само дето вече е по-професионално и дава възможност за по-голям контрол и повече възможности. С 3G модем ще избегнеш проблема с пряката видимост, който ще имаш с обикновените камери с мощен радио усилвател, обаче пък тогава зависиш от 3G покритието на мобилните оператори. За мен това е проект, който има много общи неща със системата на телефон 112 - държавата трябва да изгради някаква надеждна инфраструктура, да стандартизира ползването и и вече който иска да проектира дронове, които да я ползват и да предлага услугата. Защото ти няма как да изградиш радио инфраструктура с ретранслатори, а пък мобилните мрежи не са толкова надеждни и най-вече имат свойството да нямат покритие точно, където ще ти трябва най-много  .
|
| Пет Дек 25, 2015 6:45 pm |
|
 |
|
emiliyan.martinov
|
Т.е. 3G 2.4GHz модем, като този http://computer2000.bg/netis-3g-mobile- ... 0%B8%D1%8F от няколко коментара назад, който е към мтел примерно и пръска wifi около него. Ако правилно съм разбрал, то тогава, бих помолил да ми кажете възможно ли е (мисля че да) и как ще стане и връзката с RC модела да минава през него и да се ползва 3G-то. Може ли да върви по някакъв негов канал и как ще се свърже с апаратурата за управление, която също е на 2.4GHz и как тя ще "мята" до дроньо, на който ще е модема? Мисля, че това е начина, както отбелязахте, понеже усилватели, ретранслатори, пряка видимост, укв (и проблеми със сърдити хора) и други са ... да кажем по-трудоемки, а не знам по-надеждни?... Ако може и управлението на дроньо да се мине заедно със сигнала от камерата (аудио/видео) по този модем към апаратурата за управление и да се изведе AV сигнала към компютър например? Мисля, че на вас това ви е елементарно (теоретично), но мен ми се губят някои нишки и за това се извинявам за глупавите въпроси! П.П. Честито Рождество! 
Последна промяна emiliyan.martinov на Пет Дек 25, 2015 11:03 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Дек 25, 2015 10:41 pm |
|
|