|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:36 am
Стоп гъба за платка - модели, производители, надеждност
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Стоп гъба за платка - модели, производители, надеждност
Здравейте! Някой знае ли от къде мога да си набавя бутони тип "стоп-гъба" за монтаж на платка?! Виждал съм такива - сиреч съществуват. За жалост от два дни тараша нета, но не мога да открия точно за платка. Намирам с щифтове като за кабелни обувки. В краен случай ще използвам такива - по-големи дупки и готово. Следващият тънък момент е с производителите. Имате ли някакви впечатления от китайските?! Или да не разчитам на тях и се нароча към известните?! Аз по принцип обичам да използвам Шнайдер и Сименс, но цената е ВЪХ сериозна! Още нещо! Има ли вариант да си намеря само пластмасовата гъба на бутона от някъде и да добавя някакъв обикновен бутон?! Търся нещо малко - 20мм-25мм макс! Благодаря!
_________________www.elkran.com
|
| Нед Дек 13, 2015 9:37 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Стоп гъба за платка - модели, производители, надеждност
Гъба за платка не съм виждал, гъбите обикновенно са механични и се добавят към различни серии бутони, не можеш ли да използваш механична част и отзад да си сложиш платката ?
|
| Нед Дек 13, 2015 11:48 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Това може би е най-добрият вариант, защото ще си сложа какъвто си искам бутон! За жалост не мога да намеря да се продава само гъбата(механичната част)! Ще търся утре пак!
|
| Пон Дек 14, 2015 12:13 am |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
|
| Пон Дек 14, 2015 1:09 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е у нашенско гъби да искаш, гъби и гъбоци колкото ти душа сака ... те ти една, продават я валтроник ... има и други в изобилие.
|
| Пон Дек 14, 2015 2:38 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Надявам се че от тази гъба, няма да зависи живота или здравето на някой човек.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Дек 14, 2015 7:03 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами ако бутона е читав едва ли ще има проблем. Обикновенно са оборудвани с бутони за по сериозни напрежения и тоци, но зависи от приложението.
|
| Пон Дек 14, 2015 9:11 pm |
|
 |
|
sthx
|
Не съм виждал гъба за запояване на платка. Трябва да се има предвид, че гъбите искат немалки усилия да се натиснат. Другата ми бележка е, че в ситуации когато се налага да се натиска гъбата, често това става с удар. Ако не е подпрян подобаващо стъклотекстолита при гъбата, могат да се случат всякакви поразии.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Дек 14, 2015 9:22 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Те двете неща нямат общо, в много от случайте единствената връзка между гъбата и бутона който натиска е корпуса на цялото нещо. Това което съм дал по-горе като снимка се монтира или в кутия а бутон, или на панел или по друг подходящ начин. Самото то е дизайнато така че да не чупу бутона с каквато и сила да го удряш и механизма за задържане си е вътре. Това което натиска е през пружина така че има и демпфане ...няма никакъв проблем отзад да има платка а това да е монитрано на панела.
|
| Пон Дек 14, 2015 9:25 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Това, което аз съм виждал, е ала чайна изработка - тактилен бутон (около 10х10мм), на който е поставена пружина и над нея на корпуса е закрепена самата гъба. До колко е безопасно нз! На мен ми трябва да го използвам за авариен стоп - като стане нещо да го натиснеш! Иначе известните марки ми идват скъпи - все пак ще правя нискобюджетно у-во и 50лв без ДДС някакси ... Намерих ето това СТОПМалко и компактно е! Колко е качествено е друга работа....
|
| Пон Дек 14, 2015 9:40 pm |
|
 |
|
ike
|
Ми като е "нискобюджетно у-во" сложи жицата от контакта да минава пред панела и сложи една китайска ножичка за лефче, като стане проблем да срежеш кабела с ножицата, то стана ясно че така или иначе не ти пука за живота или здравето на хората. Как мислиш дали има световна конспирация, защото няма парашути и качествени стоп гъби по 10 лева парчето.
|
| Пон Дек 14, 2015 10:19 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами не са евтини да, тая гъба на снимката беше някъде около 20 лв по спомен, като отгоре на всичко се оказва че не всяка гъба пасва на всеки бутон ... като и различните гъби и бутони са все на телемеханик  ...толеранси имало казват  ....
|
| Пон Дек 14, 2015 10:33 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами не винаги да си купиш най-скъпите е най-удачно! В много случаи за един надпис само плащаш маса пари. Та за това питам дали някой има впечатления от по-евтинджоз бутоните. Има ли разлика в качеството и в какво се състои тя?! Примерно евтините на 3 натискания не сработват или нещо такова?! Какво губя ако избера евтин?! Мога да живея без надпис Телемеханик, Сименс, АББ ...
|
| Пон Дек 14, 2015 10:51 pm |
|
 |
|
ike
|
Ти с какъв парашут би скочил? Такъв на който производителя си е сложил логото и името на фирмата или с такъв, на който производителя го е срам да си го сложи. Ако е четка за зъби няма значение, обаче ако зависи дали някой човек ще остане без ръце тогава ти трябва и качествен бутон, на който производителя с гордост си е написал името на фирмата. Евтините са спестили от пласмаса и като ги тестваш работят без проблеми 1000 натискания 1000 сработвания, обаче както sthx каза когато трябва да се натиска гъбата в реални условия, тогава гъбата се блъска, рита с крак или се хвърля по нея каска или чук. Паникьосън човек човек на адреналин, нормално е да бъсне с всичка сила, и гъбата и панела да се натрошат на 100 парчета, а без да се натисне бутона вътре. Виж какво има е китайски бутон https://www.youtube.com/watch?v=6qYsNtrscPs пласмаски и пружинки от химикалка. Колко блъскания му трябват на това, да стане на части и да престане да натиска/отпуска бутоните.
|
| Пон Дек 14, 2015 11:07 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии ръгай една за 2-5лв, само забрави за условието да се пои на платката - за жица не си ли чувал?! Обаче първо си вземи мостри да си поиграеш и да видиш к'во има вътре, че в БГ мноо менте, бря! И цената хич не е ориентир.
А бе човекот няма атомна централа да управлява със шашма за 50лв...
|
| Пон Дек 14, 2015 11:12 pm |
|
|