Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
STM32f4-discovery 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: STM32f4-discovery
bobi13 написа:

Съпротивлението на човека съм го приел за константа

Какво значи това?
За разлика от докторите, за нас индженерите е допустимо да грешим. Обаче когато става дума за медицинска техника и човешки животи е НЕдопустимо да се правят грешки.

Проблемът на твоята схема е точно, че съпротивлението не е константа. То ако беше.... ама не е!

Вариантите са два. Единият, е правиш някакви сигнали с някаква форма. В следствие на тях през пациента протича "някакъв" ток. Единственото условие е устройството ти да има надеждна защита, така че да не тече ток по-голям от дадена стойност. Мисля че има много такива устройства на пазара. И по принцип не е проблем.
Въпросът е, че това решение е като да стреляш в тъмното. Тия форми и сигнали дето ще подаваш в повечето случаи няма да имат нищо общо с действителното. Пак повтарям стига защитата да работи, останалото ще мине метър.
Другият вариант е като кажеш 1ма трионобразно, през пацианта да тече нещо дето прилича на трион с амплитуда 1ма. Повечето тук си помислихме, че това се опитваш да постигнеш. Това обаче, е коренно различно решение.
Значи в първия вариант няма голям смисъл да гониш точности, битове и т.н. Така или иначе резулатът ти ще е адски неточен. Във втория случай, обаче, освен че трябва да постигнеш размаха и резолюцията на сигналите, трябва и да ги постигнеш и по цялата верига, така че действително през пациента да минава точно това дето си искал.

Пон Дек 07, 2015 3:24 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

bobi13 написа:
...

Приказката "Като се знам какъв инженер съм как да отида на доктор" придоби буквалният си смисъл.
Това устройство да не е за доктор Ботев до ХЕИ във Варна??

Пон Дек 07, 2015 5:55 pm
Профил
Аватар

ICL8038 направо я забрави. Това е доста стара схема и е прекалено аналогова. За формите си карай с вградения ЦАП и не се занимавай с външни интеграли. Само предвиди на изхода на ЦАП-а да има някакъв филтър и буфер, другото ще се натаманява софтуерно.
Изходната част ,към пациента, обаче е друго нещо - там ще си трябва сериозна аналоговщина. Може да е чисто аналогово или да е частично управляемо от контролера. Въобще си е цяла нова задачка, съвсем различна от форм-генератора.

Пон Дек 07, 2015 5:57 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Цитат:
Изходната част ,към пациента, обаче е друго нещо - там ще си трябва сериозна аналоговщина. Може да е чисто аналогово или да е частично управляемо от контролера.

Защитите са аналогови, макар че и софтуера може да изключва релето при проблем. Те са проверени, поне при тестовете които съм си правил работеха. Проблема ми е с форм-генератора.
Не съм казвал че тази схема по този начин е перфектна, но засега мисля да е по този начин и все пак няма да го продавам.

Пон Дек 07, 2015 6:27 pm
Профил

Надявам се като казваш че съпротивлението на човека е константа надявам се не определяш тока по този начин :) За регулирането съм за аналогов външен но не управялвам през PWM а през вторият DAC

Пон Дек 07, 2015 7:07 pm
Профил
Аватар

Постоянно съпротивление - друг път! Моето е с падаща характеристика - като ме удари ток и се изпотявам. :D

Пон Дек 07, 2015 8:02 pm
Профил
Аватар

аз си мисля че няма да ти остане време за потене, ха ха. Меже би затова съпротивлеението се приема за постоянно за такъв тип електронна хапартура

Пон Дек 07, 2015 8:18 pm
Профил

Абе бая време си трябва преди да спре да ти пука, не е ли нещо 20-30 kV да те тряснат както си требе и да с епреключи от веднъж другото си е бавно :D Аз преди мнооого години, още ученик и слгам вентилатор на банята и съм се хванал здраво за тръбопровода да не падна и с другата ръка ровичкам, и както си ровичкам хвнаах някакъв кабел,после разбрах оставен за бойлер който изобщо не беше на токовия кръг който бях изключил ... мммммммне знам колко време мина докато го пусна но ми се видя множко, обаче пък след това все едно си изпъл 10 редбула, не че тогава знаех какво е редбул ама ...

Пон Дек 07, 2015 8:46 pm
Профил

bobi13 написа:

Внимавай ако решиш да си мериш 'вътрешното съпротивление' :D
http://www.darwinawards.com/darwin/darwin1999-50.html

Пон Дек 07, 2015 9:09 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Абе бая време си трябва преди да спре да ти пука, не е ли нещо 20-30 kV да те тряснат както си требе и да с епреключи от веднъж другото си е бавно :D Аз преди мнооого години, още ученик и слгам вентилатор на банята и съм се хванал здраво за тръбопровода да не падна и с другата ръка ровичкам, и както си ровичкам хвнаах някакъв кабел,после разбрах оставен за бойлер който изобщо не беше на токовия кръг който бях изключил ... мммммммне знам колко време мина докато го пусна но ми се видя множко, обаче пък след това все едно си изпъл 10 редбула, не че тогава знаех какво е редбул ама ...

ебаси далаверата, 1kWh=20ст, 10 ред була =20лв.

Вто Дек 08, 2015 9:40 pm
Профил

Абе да ама .... да ти кажа предпочитам редбула нека да е по скъп .... а прави сметка на тия на електрическия стол, те направо са ударили джакпота, макар там редбула да е по евтин :)

п.с. ама ти къде видя редбул по 2 лв, най-евтиния май е 4 :Д

Вто Дек 08, 2015 11:33 pm
Профил
Аватар

доста офф, честно казано нямам идея колко пари е и направих инженерно налучкване за цената: матална кутийка, шарена, 250мл, много голяма добавена стойност + пари за реклама и затова предположих че 2лв е достатъчно висока цена. Щом се харчи по 4лв явно ред бул има голям пазарен дял както е модерно да се казва и всичко е в реда на нещата

Сря Дек 09, 2015 2:01 am
Профил

Здравейте, малко бях изоставил проекта, но вече е почти готов. Имам само един нов проблем засега. Пуснах си вътрешния ЦАП чрез DMA и всичко работи перфектно. Сигнала си излиза на изхода и всичко е наред. Проблема е че искам да го накарам да върви на импулси ( 5мс полусинусоида 10мс почивка ). Пробвах с дилей функция, но нищо не се получи. Функцията на ЦАП-а я викам през един бутон, който е в прекъсването. При натискане на бутона той увеличава с 100mV амплитудата на сигнала.
Въпрасът е как да го накарам да върви 5мс, и после да спре за 10мс и да си върти в този цикъл?
Код:
void HAL_GPIO_EXTI_Callback(uint16_t GPIO_Pin)
{   

if(GPIO_Pin == B1_Pin)
   {

MX_TIM6_Init();

}
}

void MX_TIM6_Init(void)
{

if(FREQUENCY_RISE<500)
   {

FREQUENCY = FREQUENCY_RISE;
      FREQUENCY_RISE = FREQUENCY + 1;

static TIM_HandleTypeDef  htim;
  TIM_MasterConfigTypeDef sMasterConfig;

/*##-1- Configure the TIM peripheral #######################################*/
  /* Time base configuration */

htim.Instance = TIM6;

htim.Init.Period = 0x7FF; // 1 - 1.7 Hz; 10 - 200hz (100); (0) - 0x100 (1khz), 0xfff (81hz)
  htim.Init.Prescaler =0;       
  htim.Init.ClockDivision = 0;   
  htim.Init.CounterMode = TIM_COUNTERMODE_UP;
  HAL_TIM_Base_Init(&htim);

/* TIM6 TRGO selection */
  sMasterConfig.MasterOutputTrigger = TIM_TRGO_UPDATE;
  sMasterConfig.MasterSlaveMode = TIM_MASTERSLAVEMODE_DISABLE;

HAL_TIMEx_MasterConfigSynchronization(&htim, &sMasterConfig);

/*##-2- Enable TIM peripheral counter ######################################*/
  HAL_TIM_Base_Start(&htim);

SINE_SIGNAL();
}
}

void SINE_SIGNAL(void)
{

if(HAL_DAC_Init(&hdac) != HAL_OK)
   {}

/*##-1- DAC channel1 Configuration #########################################*/
  sConfig.DAC_Trigger = DAC_TRIGGER_T6_TRGO;
  sConfig.DAC_OutputBuffer = DAC_OUTPUTBUFFER_ENABLE; 

if(HAL_DAC_ConfigChannel(&hdac, &sConfig, DAC_CHANNEL_1) != HAL_OK)
   {}

if(Multiplier_RISE<1) // 2.5V
   {

Multiplier = Multiplier_RISE;
      Multiplier_RISE = Multiplier+0.015;

for(pointer=0;pointer<255;pointer++) SINE_SIGNAL_ARRAY_V2[pointer] = (uint32_t)(((float)(SINE_SIGNAL_ARRAY[pointer])) * (float)(Multiplier_RISE));
HAL_DAC_Start_DMA(&hdac, DAC_CHANNEL_1, (uint32_t*)SINE_SIGNAL_ARRAY_V2,sizeof(SINE_SIGNAL_ARRAY_V2), DAC_ALIGN_8B_R);

LCD_show();

}

}

Съб Мар 26, 2016 10:20 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4