|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 2:52 am
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
 Мощен НЧУ
Да поспамя още малко днес...В предишен пост писах за тоя усилвател/драйвер http://www.bouchelabs.com/1502ap.htmlДнес го отворих - има входно/изходна част, -Вход 2в макс, изход за измерване на изходния ток 1В макс. -Два трансформатора, два дебели кондензатора и две платки с по два Apex PA10 плюс солидно охлаждане http://www.digikey.com/product-detail/e ... ND/1761925Интересно ми е защо в режим напрежение изходното съпротивление е 2Ома, а в токов режим е 10кОма. Това управлява шейкър с номинално съпротивление 4Ома, като усилвателя е 250вата - 50волта, 5А макс. Трябва ми да е относително линеен до 20-25kHz, но може и повече  За мен това си е чист аудио усилвател. Може ли да ми препоръчате правен или купешки А или А/Б с подобни параметри (250-500Вата). Знам, че имаше фирми които правеха усилватели преди години, но незнам дали ги има още? Може да пробвам и D клас, но незнам дали изкривяванията няма да прецакат измерванията. Предварително благодаря и ако съм написал някакви бози, не ми се смейте много.
|
| Пон Ное 23, 2015 8:08 pm |
|
 |
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
 Re: Мощен НЧУ
Ето ти нещо родно: http://analogdomain.eu/index.php?option ... &Itemid=30Питай ги дали няма да ти спретнат нещо по твои изисквания.
_________________Химик-галфон съм аз. 
|
| Пон Ное 23, 2015 8:53 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Идеалният генератор на ток има безкрайно изходно съпротивление за разлика от генератора на напрежение. Това мисля че няма нужда от коментар дори.
Нещото което се опитваш да подкараш не е аудио усилватор, щото трябва да бачка и на DC. ПОследното е много важно особено ако искаш да формираш единична камбана или друг изчанчен тестов сигнал. Туптенето на сърцето ми се струва съшо много подходящ пример за сигнал изискващ DC. Също така това е и причината толкова лесно да опукаш буталото на шейкъра ("piston" по нашите ширини). Малко невнимание и буквално се разпарят, а са скъпи и за някои модели трудно намираеми. Шейкъра на снимката която беше постнал в другата тема изглежда не лош модел между другото.
|
| Пон Ное 23, 2015 9:21 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Вероятно ще му спретнат, но има опасност да не му хареса цената. От тукашните фирми, интересни модели имат Irni-L - http://www.irni-l.comОтносно линейността на усилвателя, в някои измервателни постановки не е от голямо значение, в някакви граници разбира се. Ако има такава, се компенсира от компресора на генератора. Казано иначе - има обратна връзка от изхода на усилвателя към генератора, като последния има грижата да поддържа амплитудата константна. Естествено, генератора трябва да има подобна функция.
|
| Пон Ное 23, 2015 9:42 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
@itso.t - обратната връзка е вградения акселерометър, за да видиш дали постигаш нужното ускорение (g), но тоя сигнал те само го регистрират, а не влиза обратно в усилвателя @jig.tak - благодаря за отговора това за сърцето си върви, и то на малък шейкър за учебни цели, баш обикновен говорител. даже не успяха до го опукат и във вакумната камера - очаквах лепилото на мембраната да се рахвърчи, но не би.
но съседите като видяха, че съм ентусиаст и налапаха подаденото пръстче до рамото.
проблема е следния - те имат записан сигнал от събитие( със сензор акселерометър) и искат да го "просвирят" на шейкъра. Мисля че няма някакви криви DC моменти - незнам какво са правили и дали нещо са повредили, но или шейкъра или усилвателя имат проблем. Ако шейкъра го управляват с моя учебен генератор/дрйвер който е много по маломощен (30 вата) уж няма проблем, и аз затова искам да тествам усилвателя с някакъв говорител или нещо подобно. Не ми се отваря шейкъра изобщо, но щом казваш че така лесно се разпаря може и да са му видели сметката ако са дали повечко мощност от усилвателя. нещо което ме съмнява и притеснява, че шейкъра по спецификация трябва да е 4ома, а като го мерим е 18 ома. Другото разбира се е, че никой не знае кога точно и как е спряло да работи. И май ще трябва да ти пиша на лични или да ти звънна, да не занимавам колегите с изчанчени истории.
|
| Пон Ное 23, 2015 9:49 pm |
|
 |
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
За 100-на лева получих 2 платки и чаркове за 100-ватова версия на усилвателя, без кутия и захранване, което ми се струва ОК. Това преди време... 1-2 години. Само крайните стъпала. Та, цената не е проблем. ПП "Ексела" или както там се казваше...
_________________Химик-галфон съм аз. 
|
| Пон Ное 23, 2015 10:01 pm |
|
 |
|
Grubi
|
даже мисля, че познавам човека, който ги прави тия усилватели, но не си спомням името. той от много време май предимно с това се занимава...
мисля, че ще подходя малко по-подредено - ще тествам моя усилвател/драйвер дали е наред - ще тествам някак си шейкъра и ако трябва ще го отварям - някак си трябва да се определи безпасното входно ниво и усилването, иначе ще станат още бели те пускат някакво входно ниво, и в токов режим им е лесно да врътнат потенциометъра за ниво, но това все пак в 250Вата усилвател, като нищо може да са опукали(разпрали) буталото на шейкъра
|
| Пон Ное 23, 2015 10:09 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Ако са го навряли във вакуумната камера е още по лесно да го прегрееш. Пo принцип драйверите нормално се ползват със принудително охлаждане и се изключва само за кратко ако се правят прецизни измервания с възможно най малко шум. Силно се съмнявам да успееш да просвириш точно записан сигнал само с усилватор. При нас ползваме отделна DAQ система със софруер за управление която затваря обратната сръзка от реф акселерометъра и се получава нещо като software in the loop feedback. Ако си поиграеш с матлаб може и да докараш добър модел на драйвера, усилвателя и обекта, но да правиш това само за спорта е голяма загуба на качествен човешки ресурс.
|
| Пон Ное 23, 2015 10:14 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
Цъкни някоя снимка на 'мотора' на шейкъра(ако го порнеш). Доколкото схващам , това чудо може да се мята насам-натам , вибростенд ?
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Ное 23, 2015 10:28 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Не оспорвам горното, но доколкото знам, в момента "копа" в друга ниша, включително и ценова.
|
| Пон Ное 23, 2015 10:48 pm |
|
 |
|
Grubi
|
сега - големия шейкър никога не е слаган във вакуум, само малкия ( а той е обикновен високоговорител) просто няма толкова голяма камера колегите мисля, че ползват същата система с външен програмируем генератор, DAQ и обратната връзка от акселерометъра събитието е няколко секунди, може би половин мин максимум въздуха под налягане според мен демпва и охлажда едновременно т.е. от усилвателя се филсира максимално ниво, а амплитудата после се контролира според записаното събитие и показанията на реф акселерометъра, за да се "просвири" максимално достоверно митак - да, това си е точно вибростенд, пише че може до 45g да се "мята" http://public.hofstragroup.com/3874.pdfще снимам ако го отворя
|
| Пон Ное 23, 2015 10:56 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Правих управление за вибро стенд. 22kWt, 100кг/100g. С 24бит семплиране.
|
| Сря Ное 25, 2015 10:12 am |
|
 |
|
Grubi
|
@bobihot - звучи сериозно
иначе днес го отворих, даже намерих и пълната схема. разликата между режимите напрежение и ток е в изходното съпротивление, и че единия мощен ОА има обратна връзка по ток във втория режим. Нищо друго като паралелно свързване или нещо такова.
Вероятно ще се окажат бушони вътре по платките - сложили са към 10 различни предпазители по панела и по-платките. Не съм ги видял отначало, а и не всички са си заминали. Утре ще тествам.
|
| Сря Ное 25, 2015 6:24 pm |
|
 |
|
PhilipZ
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Мар 31, 2013 12:17 am Мнения: 280 Местоположение: София
|
До сега никога не съм виждал само заминали бушони (даже и Fast бла бла бла), така че големи надежди за бързо поправяне нямам 
|
| Сря Ное 25, 2015 6:43 pm |
|
 |
|
Grubi
|
е аз съм, и добре че са сложили бушони - ако не, нов усилвател е 2000Е, много по-евтино отколкото аз да го оправям за повече от една седмица, че да занимавам и други хора (включително и форума). Самите ОP10 са по 100Е бройката или нещо такова, 4 броя - другото са пасивни елементи. От друга страна освен бушоните хората са сложили един куп защити, защото си знаят стоката (наУчните работници).
най-вече е лошо ако самия стенд се е "ценпнал" някъде след опитите.
ще се чуе утре.
|
| Сря Ное 25, 2015 7:04 pm |
|
|