|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:51 am
Ground Fault Circuit Interrupter - има ли такова нещо в БГ?
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Ground Fault Circuit Interrupter - има ли такова нещо в
|
| Нед Ное 22, 2015 12:34 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
...... каква монофазна система те гони, такава няма по нашенско, това че в апартамента ти влиза една фаза нищо не промяна, нали не си представяш че тя ей така се появява от нищото, защото и нулата идва от това същото нищо между другото.
|
| Нед Ное 22, 2015 12:59 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Интересно! Аз винаги съм си мислел, че тези паразитни напрежения се появяват поради факта, че трите проводника вървят един до друг и това води до индуциране на смущения от фазата към нулата. Хубаво, че научавам нови неща! Иначе реално това да те удари ток не се случва просто ей така. Обикновено някой ти помага - примерно някой услужлив колега, който не може да чете, да вдигне шалтера докато работиш!
_________________www.elkran.com
|
| Нед Ное 22, 2015 12:06 pm |
|
 |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
Май по голяма част от ел. злополуките са от изгаряния от ел. дъгата при късо съединение. А са и с по сериозни травми ! Най много злополуки стават със хора със опит или от новоначални. Едните от самонадеяност другите от липса на опит. Внимавайте!
|
| Нед Ное 22, 2015 2:44 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
А бе прав е stoyanoff - напрежението много трудно убива, хората умират най-вече от тока. По-важно от какво пипаш, е на какво си стъпил. Питайте лястовичките.  Ако няма хубаво заземяване на входа на инсталацията (както е в 90% от случаите), между нула и земя винаги ще има някакакъв малък потенциал, но тъй като и съпротивлението е малко ,могат да текат токове до няколкостотин милиамера и ДТЗ-то на 2пр.инсталация си щрака. При 3пр. тия утечки си текат по третата жица и не минават през ДТЗ. Утечката може да се измери като се включи амперметър между нулата на енергото и на таблото (при изключени бушони , разбира се). Освен това потенциала зависи и от натоварването на мрежата.
|
| Нед Ное 22, 2015 2:45 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Абе аз съм виждал 40-50 волта между 0 и земя в блок. Братовчедка ми един ден ме вика да и видя компютъра че се държал странно, пък то се оказа че си сменили меките връзки на бойлера с ПП тръба, щото меките връзки все се пукали. Та опнах и един мноо дебел кабел от бойлера към тръбите и се реши проблема с тока. И и казах че инсталацията им не е в ред ама всички дигат рамене и казват нормално, пък нулата им е като оня руския светодиод в табло дето има снимка в Хумор....
|
| Нед Ное 22, 2015 4:49 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Тези разлики не са от земята, още повече че най-вероятно инсталацията дефакто е била двупроводна. В БГ почти всички инсталации са такива поради простият факт че от трафопоста до ГРТ върви 4 проводен кабел, а не 4 проводен. Съответно макар нагоре да е изпълнено 5 проводно, то в ГРТ нула и земя са свързани заедно. Това че има ралзика от една страна е добре, т.е инсталацията е трипроводна поне от ГРТ нагоре. Лошо е защото това се дължи на два основни фактора, като единия влияе повече, пад в нулевият проводник. Чак 50 В да докара трудно, т.е. не е било само това, но не е невъзможно. Лошите връзки са един от сериозните проблеми. Вторият е малкото сечение на проводниците. Имал съм случаи в които систем TN-S се е превърнала в IT, т.е. между земя и нула няма връзка в ГРТ, но има някаква местна земя неясно идваща от къде, я заземка на мълниезащита я нещо друго ... което не е никак добре.
|
| Нед Ное 22, 2015 11:25 pm |
|
|