Отговори на тема  [ 1396 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 94  Следваща
Лаптопско проблемно видео 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Лаптопско проблемно видео
Е 20 гр. на литър не е ли 2% ? Начи правилно е забъркан бъркоча. Само дето мноо се ръснахме за зелето.

Нед Ное 22, 2015 10:10 pm
Профил ICQ
Аватар

По стандарт е 40 гр на кило зеле, обикновено водата е колкото зелето на килограми. Обаче наистина става соленичко. Аз на малко под 30 кг зеле ръгнах кило морска сол.

П.С.: днес в лидъла видях добро българско зеле само за 69 ст.
Имаше и комби шмиргел+лентов, машинка за гравиране, умен кантар с блутуч и разни други заигравки.

Нед Ное 22, 2015 11:45 pm
Профил

За зелето да докладвам кво видях комшиите да дялкат: Кочан царевица го ронят , после зърната (усукани в парцал) ги трошат с чук , и тъй вързани в парцала ---> в чорбата :)

Пон Ное 23, 2015 11:04 am
Профил ICQ
Аватар

царевичните зърна правят И оцетна ферментация, която придава леко резлив вкус на чорбата. освен това леко забързват и процеса на вкисване на самото зеле. не съм много сигурен дали го искам. никога не съм слагал царевица, но от детски спомен баща ми слагаше едро царевично брашно за качамак.

20 гр ми се виждат малко. има смисъл, ако зелето се изяде бързо или седи на хладно. при 40 остава стегнато и еластично, но е забележимо по-солено. може би нещо от рода на 30-35 е ОК, но във всички случаи следва тунинговане с език на чорбата след десетина претакания и 2 седмици.

Пон Ное 23, 2015 11:31 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Айде и аз да се намеся в зелевата тема - до колкото знам (т.е. инфо от баби) - около 3 кг. сол на 100 литра вода, или 30 грама на литър. Съотношението е сол/вода, а не на кг зеле, не на обем на бидона.

Пон Ное 23, 2015 12:58 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
..... обикновено водата е колкото зелето на килограми......

мии ако в 50 литра ръгнем само една зелка к'во прайми? Бъзик, де - все тая. Ама солта да е по-малко от 40гр/литър, че ще е соленичко за съвременните вкусове. Не, че не можете да си го изкиснете...

Царевицата била за по-бърза ферментация. Всичко останало като ябълки, дюли, хрян и к'во ли още не било за консерванти и подобряване на вкуса на чорбата. Аз последната не я тача, досега не съм добавял нищо, нито съм го претаквал - щото е на терасата а не в мазето :idea: . Но тази година може и да ръгна малко синапено семе за антиоксидант (и е полезно) и дюля, че била вкусна втасала.

Тия рецепти за зеле ми напомнят моята за Трошена ракия :D Обаче аз само се бъзиках тогава...

Вто Ное 24, 2015 12:05 am
Профил
Аватар

Мнение Изгаряне
Яко я изпатих тази вечер: залях си лявата ръка със запален спирт. Не можах да я изгася на секундата, че беше доста, пък и да не стане пожар трябваше да внимавам. Още не мога да зацепя как "професионален подпалвач" като мен можа да се набута така.
На всеки се случва да се изгори, че да споделя:
1. Търчиш към най-близката студена вода и охлаждаш поне за минута.
2. Ако има лед под ръка - слагаш компрес за малко. Внимаваш да не нараниш кожата.
3. Поръсваш както е мокро със сода бикарбонат, не трябва да се оставя да изсъхне.
4. Забъркваш 1 с. лъжица масло (зехтин), яйчен жълтък и 2 с.л. заквасена сметана или 1 с.л. кисело мляко. Миеш содата, подсушаваш внимателно и мажеш. Няколко пъти - да държи хладничко.
5. Печеш в притоплена до 200 градуса фурна, но аз прескочих точки 2 и 5 :)

После вече може и да се мисли за нещо по-така, дори и за Бъъърза помощ.
Аз пък изкопах приготвен от майка ми крем от пача мас и невен - супер, ще изкарам до утре като отворят аптеките.

Резултат: почти не ме боля, 3-4 часа по-късно направо не го усещам, мехур има само където без да искам тръкнах кожата по горната част на ръката за да я изгася.
Нямам и косми, разбира се :)

Вто Яну 26, 2016 1:44 am
Профил
Аватар

Тая година съм решил да слагам на сандъците капково напояване, чя нама да ме има около месец та да има какво да ги напоява. Та я кажете има ли някакви тънкости?

Вто Яну 26, 2016 4:52 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

залях си лявата ръка със запален спирт.
Внимавайте с тая греяна ракия, ей! Особено с втората доза! :D

Вто Яну 26, 2016 1:46 pm
Профил
Аватар

@ Dimitar : мии не знам к'ви маркучи има по вашенско... Иначе: слагаш маркуча над земята близо до растенията и пускаш водата :)
Купуваш/правиш таймер който да полива за определено време през нощта, т.е. почвата да е изстинала и да има време да попие до изгрев.
По-така екстра е да поливаш от бидон: водата е престояла и затоплена и по е безаварийно. Пълниш пак с таймер и нивомер (и от тоалетно казанче става). Не знам обаче дали вентилът за поливане ще сработи на по-ниското налягане.
На село по-горните операции се изпълняваха от комшийката, когато ни нямаше :)

@ 4040 : аз с ракийката внимавам мнооого да не я разлея! Спирт за горене си беше, топъл при това.

Вто Яну 26, 2016 2:17 pm
Профил
Аватар

За капково вече има доста арматура. Преди години някъде пишеше за "фитилно" напояване но не знам какъв ефекта. Ниво лесно може да се поддържа с бутилка обърната в паничка. Това за пасивните методи. При активните е лесно. Например помпичка за аквариум я пускаш по програма с обикновен таймер за контакт. От помпата разни тетки и маркучета запушени в края да църкат нужната доза.

Вто Яну 26, 2016 2:28 pm
Профил
Аватар

На Димитър саксийките са малко големички за фитили и бутилки :)

Вто Яну 26, 2016 2:31 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Не знам обаче дали вентилът за поливане ще сработи на по-ниското налягане.
На село по-горните операции се изпълняваха от комшийката, когато ни нямаше :)
При всички положения някой трябва да има достъп до жилището... Едни комшии така миналото лято си спретнаха система за поливане и отидоха на море в Испания и... на третия ден от блакона им потече вода - добре, че бяха предвидили ситуацията че:
1 - водата течеше на балкона и от там навън
2 - бяха оставили ключ за всеки случай, та отидоха да им спрат системата.... Един магнет вентил беше заседнал отворен....

Вто Яну 26, 2016 3:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Аз точно така мислех да го правя - с един таймер пълня един бидон и после от бидона с друг таймер поливам сандъците. Ето тук намерих някакви китове за капково и мини пръскалки и таймер.

http://www.homedepot.com/p/DIG-Drip-and ... 829012-_-N

http://www.homedepot.com/p/DIG-Raised-B ... /202614215

http://www.homedepot.com/p/Melnor-Autom ... /203062299

Вто Яну 26, 2016 3:12 pm
Профил
Аватар

По повод наводненията. Хубаво е някъде в системата да има дросел, лимитиращ максималният дебит. Съвсем примерно, да кажем, литър за час. Така, дори и да стане фал, това ще е максималното което ще изтече.

Вто Яну 26, 2016 3:18 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1396 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 94  Следваща