Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Проблем с отчитането на някои стойности от SHT25. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Проблем с отчитането на някои стойности от SHT25.
Щях да ползвам CRC и много лесно може да се добави, обаче и така не прави грешки. Каква ще е причината след време да започне да прави?

Сря Ное 18, 2015 9:09 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Ами проблеми по ел мрежа, яки консуматори наблизо , нова клетка на ГСМ на покрива,много неща.

Сря Ное 18, 2015 9:11 pm
Профил

Кабели, смущения ... фазите на луната понякога, и не се шегувам изобщо. А ако ще излиза извън стаята / лабораторията вероятността да започне да греши клони към 100%, просто характера на тия неща е малко .... ирационален :D

Сря Ное 18, 2015 9:12 pm
Профил
Аватар

Hristo85 написа:
Така е! Все пак съм нов във форума и трябваше да привлека внимание. Пък и бях пил едно вино за кураж. :D

нема да се плУашиш! не ядем хора. и ние пием БВР.
просто някои неща, особено на тема точност, ни размърдват антенките одма.

температурата е едно от трудните неща. и който се е борил с проблема е нормално да ти скочи.
но ти не унивай, просто обмисли въпроса по-задълбочено, прочети и малко за измерванията по принцип (точност, разделитена способност, доверитерен интервал), малко за статистическата обработка и т.н. след време би могло да ти светне.

и не се плаши да пробваш разни идеи. дори 90% да не са верни, отрицателния резултат също е резултат.
докато не си настъпиш твоите мотики, колкото и форуми и книжки да си изчел, всичко ще е на любителско ниво.

Сря Ное 18, 2015 9:17 pm
Профил

ДедоБоре написа:
... и ние пием БВР.

Абе щом дедо го пие и аз го пия но все пак ако може да се разтълкува съкращението .. не за друго но да знам в кой стомах да го пращам :D

Сря Ное 18, 2015 9:21 pm
Профил
Аватар

бира вино ракия

Сря Ное 18, 2015 9:26 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Cekins написа:
... аналогов датчик на микрочип и с обикновено 10 битово АЦП. И пак постигам резолюция 0.1 градус ...

Ее, верни ли са формулите на микрочип за корекцията на диодните датчици?
Четох ,че NTC термисторите всъщност са по-линейни от полупроводниковите датчици (без корекции) . Естествено, след логаритмуване - получава се "по-права" линия. Но все пак беше написано от производители на NTC-та.

Сря Ное 18, 2015 9:38 pm
Профил

Cekins, датчика само го тествам в момента. Преди това тествах с ds18b20, но така или иначе ми трябва да меря и влажността.
За цената си прав. Ако имаш идея как да меря точно влажност на по-ниска цена, ще се радвам да споделиш.
ToHu, няма да има кабели и смущения наоколо, всичко ще е в кутия и вътре ще се гледат живи организми. CRC-то ще го добавя, но ако все пак започне да греши, как ще оправя грешките? Не ме мързи да го напиша и ще го напиша. На този етап работи добре. Не му пречи дори и да разкача датчика и да направи стотици грешки, след като го закача пак и заработва. Обаче ако датчика започне да се дъни постоянно значи се е появил проблем и CRC-то не може да оправи положението. За сигурност ще има друг датчик, който мери само температурата. Ще се взимат стойностите от този и ще се следи да не се отклоняват с много от втория. Ако се отклонят за продължително време се извежда грешка и продължава работа този датчик който е с най-близка стойност, на тази взета от едно NTC.

Сря Ное 18, 2015 9:40 pm
Профил
Аватар

За мене американска ракия ако може...

Пак казвам за CRC-то - ако не беше нужно - нямаше да ти го натъртя да го направиш. Все пак е 8 битово и спокойно можеш да си вкараш табличката и по нея да си го вадиш. И както колегите казаха - това че сега нямаш грешки, не значи че занапред няма да имаш. Аз от спортна злоба го имам написано на асемблер - за PIC16/18 е 20-тина реда.

едит : писали сте докато пиша - как решава проблема црц-то - ми много просто - първо можеш веднага да хванеш че има грешка. Датчика може да му се направи "софтуерен" резет - не винаги ефективен. Повтарям се - аз закачам Vdd на датчика на директно на пин на контролера и си го включвам и изключвам - правя си му power cycle, което в повечето случаи помага. Сериозен проблем е прекъсната линия, ама в случая говорим за ошашавена комуникация, а не за срязана жица.

@4040 - не съм ги чел тия документи, ама и мен не ме интересуват особено датчици дето искат егати клизмата за да им се докара някаква що годе приличен резултат - ползваме MCP9701 (май тъй беше) - 19mv на градус - от -20 до 100 (100 и нещо даже) се побира в 0 до 2.5 волта. С един tl431 (с що годе 2.49 волта) се докарва резолюцията (почти - останалото с овърсамплинг), а грешката вече казах как я коригирам :) ... с калибрация. Зачитал съм се в раздела за модула за мерене на температура в новите 12-ки и 16-ки - не останах с впечатление че е много точно. По точно иска много калибрация за да се докара, а и размаха му е малък и съответно е с малка резолюция.

@Hristo85 - напоследък се заглеждам по датчиците на Honeywell - имат вече цифров комбиниран датчик за под 10 лв. Имам няколко за тестове, ама още не съм ги пробвал. Иначе уреда ни който е комбиниран за влага и температура е пак с датчик на Honeywell но чист капацитивен елемент - меренето е малко по сложно. Има и други много евтини датчици - резистивни елементи но те са много кекави, неточни, не могат да мерят под 20% и над 90%. От половин година се каня да се позанимавам да меря и с такъв, ама и за това не остава време.

Сря Ное 18, 2015 10:01 pm
Профил ICQ

Не пречи, ако има малко по голямо отклонение. Цената е наполовина което е добре. А дали е по-издръжлив във времето. Изобщо SHT-то колко време средно може да изкара ? 5 години?

Сря Ное 18, 2015 10:22 pm
Профил
Аватар

Христо, или нещо ни бъзикаш или пък ти е доста трудно да се изразяваш какво точно искаш да кажеш :) .

Сря Ное 18, 2015 11:10 pm
Профил

Не се бъзикам. Може би не се изразявам правилно.
Все пак намерих проблема с резисторите и научих как се казват пневматичните шумозаглушители. Сега започвам CRC-то. Без това микро-контролера има още много свободно време (PIC24)
Благодаря за помощта!

Сря Ное 18, 2015 11:28 pm
Профил
Аватар

Без филтър - зависи от средата. Там където съм ги ползвал и съм имал проблем, са ми изкарвали по-малко от година. След като им сложа филтъра, изкарват години - реално от както ги правя с филтри датчик ве съм сменял. Тези за които споменах дето аз съм ги правил с капацитивния елемент в един гъбарник издържат 3-4 месеца като са без филтър. В инкубатор за пилета си бачкат без проблеми. Даже има един в магазина - на всичкия прах дето е там си бачка като слънце без филтър. Та сложно е да се каже колко ще изкара - зависи от много неща.

Чет Ное 19, 2015 8:12 am
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
... ама и мен не ме интересуват особено датчици дето искат егати клизмата за да им се докара някаква що годе приличен резултат - ползваме MCP9701 ...

Точно за този датчик става на въпрос (и подобните му , даже и цифровите). Всичките си имат някаква закономерна нелинейност +-1оЦ ,която се изправя с малко сметки. Твърдят, че постигат точност под 0.05 в целия обхват. Смисъл от повечето код има ,ако например успееш да опростиш калибрацията.

Прикачени файлове:
AN1001_tempsensor.pdf [173.65 KiB]
197 пъти
Чет Ное 19, 2015 1:20 pm
Профил
Аватар

Е то смисъл естествено че има. Ще погледна да видя за какво иде реч, та даже може да го вкарам в най-новия фърмуеър. Такава точност не гоня. За мен реално е по-важно грешката винаги да е еднаква. А калибрацията няма как да се опрости много, защото имам грешка и от рефърънса - предполагам се сещаш, че не ползвам от супер точните tl431 - в общи линии всичките са между 2.49 и 2.52 волта. Имам най-малко +/- 20 миливолта толеранс в рефърънса и от там поне 2-3 десети гршка. И те грешките се трупат.

Чет Ное 19, 2015 11:02 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща