|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:38 pm
Препоръчайте транзистор - за 1.5 khz
| Автор |
Съобщение |
|
roncho
Ранг: Минаващ
|
 Re: Препоръчайте транзистор - за 1.5 khz
Само един от каналите е натоварен с две бобини, останалите са с по една. Затова Не зная какво е "в мост", но това решение е толкова просто, че ми изглежда приемливо. Всъщност и на мен ми се въртеше в главата че трябва да е независим канал. Е верно, ще трябва нова дънна платка за пет усилвателя вместо четири, но имам шанс да запазя общото захранване на 12 в и като цяло усложненията са най-малко.
|
| Пон Ное 16, 2015 12:46 pm |
|
 |
|
Ицо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Има аудио-усилватели, които са два в един корпус и са свързани в мостова схема. Това имах предвид и в първия си пост.
|
| Пон Ное 16, 2015 5:01 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
http://hobby.neomontana-bg.com/kit59.htmт.е. решение за 5лв и се продава във всяка бакалийка.
|
| Пон Ное 16, 2015 7:08 pm |
|
 |
|
roncho
|
Тези разработки на неомотана не са лоши и аз по-скоро бих се съгласил на няколко моно-усилвателя ако наистина стигат 22 вата както е казано. Може да пробвам един, но не съм убеден, че ще свършат работа. Всички те са предвидени за изход 4 ома и малка индуктивност (като правило говорителите сат микрохенри) Ако сложа там 7-8 ома бобина и голяма индуктивност - милихенри се опасявам че ще се получи същия ефект - слаб изход от няколко вата и ток под един ампер. Освен това трябва да им правя нови платки защото все пак имам и монтаж (аз ползувам две рейки по четири пина за по-стабилно забождане). Засега мълча по въпроса.
|
| Пон Ное 16, 2015 9:14 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе не е така, това са усилватели, работят всякак, рейтвани са за 4 или 8 ома, без грижа си работят и на повече, включително и на 100 V системи където трафа е с голяма индуктивност. Проблема не е в усилвателя а в захранващото напрежение. Както вече ти писах няма сила която да ти помогне да изкараш по-голяма мощност при 12 V, трябва си повече, дали ще го постигаш в мостов режим или не няма никакво значение. .... ограничението е чисто физическо, веднъж активното и веднъж реактивното съпротивление. Има много прости усилватели в TO-252 корпус, струват стотинки. Има и мощни операционни, но те струват повече.
|
| Пон Ное 16, 2015 10:26 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ся, човек, гледам че ти е мътничка електрониката и това не е укор поне засега, ама да си беше признал какво наистина правиш, че да ти се помогне с подробностите. ТDA 1557Q са два усилвателя по мостова схема, т.е. четири в един чип, осигуряващи до 4А ток. Мостовата схема значи, че ако едното рамо е максимум на плюс - другото ще е максимум на минус, т.е. маса в случая. Естествено остава някакъв пад на напрежение върху изходните транзистори, тури го по 2В в случая. Значи амплитудата ще е 12В-2В-2В=8В (в най-лошият случай), пък ако не е мостова в идеалният случай ще имаш 12В/2=6В. Отделно броим останалите предимства на интегралата. На ти даташита на ТDA 1557Q - дано ти помогне: http://pdf.datasheetcatalog.com/datashe ... A1557Q.pdfЕдит: ТоНи писал преди мен.
|
| Пон Ное 16, 2015 10:45 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
С резонанс може да се докара само активна съставка!
|
| Пон Ное 16, 2015 11:13 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Тони няколко пъти ти писа, че с12в и твоите индуктивно-резистивни товари няма да докараш нужният ти ток при желаната от теб честота.
Ако толкова държиш на 12-те волта захранване слагай един повишаващ dc/dc конвертор и храни усилватела с него.
Гледам, че спрягаш и хармоници на синосуидата, та според мен слагай двойния мостов усилвател за 5лв както ти предлагат колегите и си прави експериментите.
Аз на твое място за експериментите бих премахнал ограничението за 12в захранване и бих работил с по-високо, както вече ти предложиха.
Подкарай си по най простия, евтин и гъвкав начин устройството и после мисли за оптимизации.
5лв изпитан и тестван усилвател ти струва потядъци по-евтино от към пари и време спрямо заиграване с разни транзисторни измишльотини и то на този ти етап от проекта....
|
| Вто Ное 17, 2015 7:42 pm |
|
 |
|
roncho
|
Устройството тръгна! Благодаря на всички за съветите.
|
| Нед Дек 27, 2015 11:08 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
На мен не ми стана ясно какво точно прави устройството.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Дек 27, 2015 3:44 pm |
|
 |
|
roncho
|
Това е повторител на ъгъл - селсинна двойка. Състои се от два трифазни мотора - водач и приемник, свързани в псевдо-паралелна схема. На двата ротора се подава едновременно променлив ток. Статорните намотки на водача се свързват през усилватели със статора на приемника. Всъщност и роторите се нуждаят от усилване. За двата ротора плюс трите статорни намотки общо трябват пет усилвателя. В началото се полъгах да сложа един общ усилвател за роторите, защото са синхронни, но излезе неудачно и после ги разделих като самостоятелни усилватели. Установката изисква повече мощност, отколкото си мислех че е нужна в началото. Вдигнах напрежението, свалих честотата, поднових усилването, сложих охладители. Така всичко тръгна ок.
|
| Нед Дек 27, 2015 4:24 pm |
|
|