|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:43 pm
Китайците пак избиха рибата ... Orange Pi PC
| Автор |
Съобщение |
|
speedblue
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 1:41 am Мнения: 276 Местоположение: София
|
 Re: Китайците пак избиха рибата ... Orange Pi PC
Hardware: Orange Pi - за пробата две поръчахме, дойде едно което не работи.
Подготовка: За оживяване на платката се изтегля съответния .img файл (по инструкцията) записва се на SDcard и се поставя в платката. Към нея е включен монитор чрез HDMI кабел, със или без LAN, със или без USB mouse, power +5VDC.
Симптоми: При подаване на захранването светват двете лампи на LAN порта без значение дали има кабел в него и нищо повече от това не се случва. Тествах го с Android и Lubuntu. Разлика няма. SDcard: SanDisk.
И понеже платката няма sATA не е приоритет в случая не съм си играл да пробвам с различни дстрибуции и евентуално настройки. Не съм гледал на конзолния UART има или няма информация.
************************************************************************************************ ************************************************************************************************ ************************************************************************************************
Hardware: Orange Pi Plus - за пробата 10 поръчахме, дойдоха за 3 дни.
Подготовка: За оживяване на платката се изтегля съответния .img файл (по инструкцията) записва се на SDcard и се поставя в платката. Към нея е включен монитор чрез HDMI кабел, със или без LAN, със или без USB mouse, power +5VDC. Пробвах и с различни script.bin файлове. Слагах и радиатор - няма ефект.
Симптоми: При 8 от 10 платки с подаване на захранването светва червената лампа на платката и нищо повече от това не се случва. Тествах го с Android(H3), Ubuntu 15.04 with Mate Desktop. Разлика няма. SDcard: SanDisk, Toshiba, Kingston.
При 2 от 10 платки имаше нещо повече от нищо. Първо стартиране с SDcard Kingston, светва червена лампа, LCD екрана оживява и се вижда как напредва първоначалното зареждане на Линукса. Само на едната даже се зареди графична среда и пита за User & Password, но там замръзва на този екран. Другата платка със същата карта започва първоначално зареждане на Линукса и някъде докато текат редовете кое се е заредило замръзва. Това е устойчиво състояние да кажем няколко часа. На следващия ден сутринта платката която стигаше до графична среда вече замръзва на по-ранен етап още на първоначалните надписи някъде си. С напредването на часовете и дните нещата се влошават. С новите SD карти SanDisk, Kingston, AData, Apacer и още няколко + първите две (Kingston, Toshiba) нещата са по-зле, тоест до графична среда никакъв шанс, а ако започне да зарежда първоначално Линукса е голям късмет и то само да една единствена платка от 10-те. На конзолния UART не съм се закачал. За мен това нещо се държи много нестабилно и някак се скапва прогресивно с напредване на времето работело под захранване. Процесора в типичния случай се нагрява доста, а понякога свръх доста. Понякога до такава степен отказва да зацепи, че има карта в слота - тоест приема, че няма карта там, че изписва на екрана логото на продукта и си виси там. Това го прави когато пуснеш платка само с монитор но без карта.
С тези 10 платки не можах да стигна до момента на първоначално зареден Линукс пък после да се зареди нещо на eMMC картата която е запоена на самата платка.
Не е нормално на това да трябва сециално шаманско баене за да работи. Така че ако някои бройки работят - чудесно, но чета и по форума им как хора реват със същите симптоми като описаните по-горе. Така, че не е случайност. Не знам какво е реалното съотношение работещи/не работещи.
|
| Пет Ное 06, 2015 4:38 am |
|
 |
|
Tisho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Учуден съм... И то много. От поръчани 5 платки абслютно всичко дойде и работи безпроблемно. Тествахме ги с андроид и линукс - тези от даунлоад секцията на страницата им. Колега е подкарал и някакво убунто. По горе съм написал за какво ползвам една от платките, към момента работи безпроблемно. Платките са Orange Pi 2.
|
| Пет Ное 06, 2015 9:20 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
speedblue, като начало вържете една конзола и гледайте какво пише в нея.
|
| Пет Ное 06, 2015 9:37 am |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
И си проверете захранването, да не би и то да е китайско  ... и при натоварване да дропва.
|
| Пет Ное 06, 2015 9:48 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Ако се ползва монитор през hdmi (а не телевизор) може да има проблеми с резолюцията, някой монитори не се оправят в тази ситуация. За линуксите е важно да се сложи файла с подходящата резолюция и настройки, аз ползвам през DVI (hdmi към dvi кабел) и там трябваше да използвам точно конфигурация със суфикс "_DVI". Както звучи, имат еднотипни проблеми с различните бройки и модели, затова е логично да се търси какво е общото в теста и какво да се подмени за втора проба (монитор, захранване).
|
| Пет Ное 06, 2015 3:37 pm |
|
 |
|
fich
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Апр 19, 2007 4:15 pm Мнения: 153 Местоположение: Русе
|
И моето O..Pi-PC "замръзваше" ... докато не смених захранването с 5V/3A . За проверка на честоти и температура на H3 :
_________________ The fastest code is code that is not executed. (c) Free Electrons
|
| Съб Ное 07, 2015 6:59 pm |
|
 |
|
speedblue
|
Добре, мерси, ще пиша какво е станало... като гледам текущите задачи ще остане време за проби вторник-сряда.
|
| Пон Ное 09, 2015 6:01 pm |
|
 |
|
speedblue
|
Взе, че тръгна! Много добре зарежда без проблеми вече със захранване MeanWell LPV-60-5 5V/8A  Сигурен съм, че и по-малко ще му стигнат, но такова се появи за пробата. Процесора ще се свари всеки момент и сега гледаме за радиатори. Нямам нищо под ръка да измеря температурата - реалната, че да проверим с Китайската. Мерси за съветите 
|
| Чет Ное 12, 2015 9:27 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Вземи една 8см перка за PC и я сложи отгоре да духа върху цялата платка.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Ное 12, 2015 9:37 pm |
|
 |
|
3aek
|
това изглежда гнило, 15W за ARM са твърде много, те Интел Атомите са вече по-икномични
|
| Пет Ное 13, 2015 8:41 pm |
|
 |
|
gicho
|
Аз го храня от USB порта на ПЦ-то, но не през микро усб-то на пипц-то, ами през адаптерче от усб към barrel jack-а. Основно го храня на USB3 порт, но понякога го включвам и на USB2. Пробвал съм и от китайско менте на чарджер за samsung, той трябва да е 2А, ама пулсациите са Така че гнилото ще да е захранването, с което са пробвали в началото.
|
| Пет Ное 13, 2015 10:26 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Това е защото повечето китайски адаптери за 1.25$ с изходно напрежение 5v обикновенно изкарват триъгълно напрежение между 3 и 6 волта... А не че не му стига ток.
|
| Сря Ное 18, 2015 2:01 pm |
|
 |
|
dospat07
Ранг: Минаващ
|
В крайна сметка читаво ли е? Работят ли още платките ?
|
| Сря Дек 23, 2015 10:03 pm |
|
 |
|
gicho
|
Моята се държи стабилно, последно и сложих dietpi и съм доволен. Но аз не я ползвам за медия, така че зависи за какво приложение питаш.
|
| Пет Дек 25, 2015 11:02 pm |
|
 |
|
Наско
Ранг: Популярен
|
Този модел вече го няма на цена 15$ Sorry, this item is no longer available!Но се появи друг модел Orange Pi OneТози е доста по орязан а излиза почти на същата цена 
|
| Чет Яну 28, 2016 11:29 am |
|
|