|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:29 am
Помош за синтаксис или още нещо...
| Автор |
Съобщение |
|
dimitrov2000
Ранг: Минаващ
|
 Re: Помош за синтаксис или още нещо...
Айде пак...Дай я тази схема, че ми трябва. Или просто само си приказваме. Когато напишеш с 10 реда кода, наблюдение на 8 входа със съответната реакция и условия, ела да те черпя, каквото пиеш.
|
| Вто Ное 03, 2015 12:53 am |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
ToHu че ще ти направи проекта, ще ти го направи, ама само с една биричка няма да минеш. Той с проекти за по-малко от 1 000 000 евро не се занимава.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Ное 03, 2015 2:09 am |
|
 |
|
dimitrov2000
|
Няма начин, даже мисля че са му малко, като му гледам правописа...
|
| Вто Ное 03, 2015 3:36 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами да ти кажа да следя 8 входа не ми трябва повече, вкл и да ги изкарам на дисплея. Айде да го напишем така, четеш си порта, което е един ред, мерджваш го с два стринга, което да речем са още два реда, и го пращаш към дисплейчето с още два реда.... До тук 5.... Ако броиш и while на мейна 6.... Ако искаш дебоунсинг още 4-5 реда в прекъсване... Да ти кажа като нищо ще ти хо вкарам в 10, без инициализацията..... каква е логиката не знам, но току виж и тя станала с няколко реда. А за цената... по принцип и без пари може, но ако имаш милиона няма да тя върна. Извън круга на шегата проектите по които работя наистина са в тези порядъци но както много пъти съм казвал напоследък съм повече железар а не хардуерист...
|
| Вто Ное 03, 2015 9:24 am |
|
 |
|
dimitrov2000
|
Виж, може да съм нов в областта, но за толкова ми стига акъла. Следенето ОК, но различни стрингове изкарваш на екрана, при сигналите на всеки ход, а го няма негъра да ти ги напише, така че все ми се струва, че трябват повече от десет реда, но както и да е. Няма да го правим на въпрос..., както и че сигурно си искал да кажеш "а не си софтуерист", защото на жаргон, железар и хардуерист е едно и също нещо...Ти по добре кажи друго: Как от цифра с плаваща точка /температура/ да изкарам и да покажа само цялото число. Опитах по простия начин: с ограничаване на размера на показването на три знака, но не става, защото има и "-". Т.е. ако температурата и -20 е ОК, ако е 20 също е ОК, но ако е "-8", показва "-8."?
|
| Вто Ное 03, 2015 2:41 pm |
|
 |
|
syscop
|
double tempDouble = -32.32; int tempInt = tempDouble; /* -32 */
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Ное 03, 2015 3:36 pm |
|
 |
|
dimitrov2000
|
Благодаря. Получи се. Сега да е щастието пълно, как да направя така, че да фиксирам на екрана последната цифра, да кажем на 1 интервал преди *C? Сега съм му дал принт от 11 знак на първи ред и принтира от дясно наляво. Получава се, но в зависимост от показанието цифрата се движи спрямо *C. Т.е. когато е -15 става "-15_*C" и е ок, но когато е -8 става "-8___*C" /_ е празното на екрана/.
|
| Вто Ное 03, 2015 5:03 pm |
|
 |
|
ToHu
|
С форматиране но зависи дали минава някъде през стринг, би трябявало де .. изпозлваш ли printf за да правиш стринг ? А за железата, железар исках да кажа, истински ... тръбички Ф200, 300 и нагоре, ферми по 30 м и 10 мм ламарина ... за хардуер много малко време остава, сега тъкмо хващам нещо за пръв път от .. не знам доста време и е като задачка за второкурсник, ама такова ми трябва. А основния софт който пиша е на някакви изчанчени скриптови езици ....
|
| Вто Ное 03, 2015 7:11 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Тоест искаш температурата да е подравнена вдясно на 16 буквен ред. Нямам представа дали може със стандартните средства на С да е направи. По- скоро не. Имаш 2 избора -пишеш сложна функция за подравняване по специален символ в буферен стринг. Буферният стринг трябва да е 20-на байта поне. Всички функции пишат в тоя стринг, накрая стринга се праща към дисплея. Сегашното изтриване на дисплея става 'нулиране' на буферния стринг. Тогава преди температурата записваш буква - например 0х1f. Накрая функцията за подравняване търси специалния символ... и т.н. Вторият начин е да проверяваш каква е температурата - дали има минус, дали е двуцифрена и да вземеш решение колко шпации да запишеш преди температурата. Предполагам сега ще направиш втория вариант.
|
| Вто Ное 03, 2015 8:01 pm |
|
 |
|
dimitrov2000
|
Благодаря, направих вече втория вариант.
|
| Вто Ное 03, 2015 8:22 pm |
|
 |
|
ToHu
|
мммм frintf (pString "sometext: %3d", temp); съвсем стандартно С ...
|
| Вто Ное 03, 2015 9:40 pm |
|
 |
|
stefan63
|
мхм, нещо такова, не е ясно знакът предвиден ли е . но аз го разбрах за подравняване вдясно на дисплея.
|
| Вто Ное 03, 2015 10:37 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами то зависи как го използва. Това ти форматира изхода в случая така че винаги да заема 3 символа.Има много параметри там, виж хелпа на fprintf или printf. Спокойно може да прави точно това, и онова прехвърляне между променливите не е нужно, отук може да му кажеш че принтиш флоат и в какво горматиране го искаш.
|
| Вто Ное 03, 2015 11:29 pm |
|
 |
|
dimitrov2000
|
Това чудо тръгна, за моя голяма изненада, та не мога да се въздържа да не го напиша. Искрено благодаря на всички които помогнаха със съвет, независимо от начина... Проекта беше, хем да се усвоят нови техники, хем да се направи нещо полезно. Вече писах, но да повторя - примитивно инфо табло за кола. Засега следи осем входа: - отворени врати, капак, багажник; - включени вентилатор и/или компресор на климатик; Докато няма какво да прави, показва външна температура /ще показва и ден от седмицата, напрежение на акумулатора, и т.н./ и изписва вербално събитието. Няма такова нещо готово да си купиш от пазара. Аз карам Лексус например, но за която и да е отворена врата имам една единствена лампичка на таблото за тази работа и толкова. Като ти светне, след като потеглиш, ходи ги преглеждай една по една вретите в движение, да видиш, кой от слезлите не си е затворил добре вратата. /Предизвиквам някой да провери задна дясна врата на RX, докато кара/. Идеята съм я откраднал, разбира се от други автомобилопроизводители, които поне в това отношение са се постарали повече. /За съжаление, хич ги няма в никое друго отношение, но това е мое мнение и съвсем друга тема.../
Дисплея може да се направи, разбира се, да изписва и други неща, напр. сервизни интервали и др. дивотии, но това е вече въпрос на няколко реда сметки.
|
| Вто Ное 03, 2015 11:59 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Поздравления! Програмирането се учи ,когато имаш реална задача. Намисли си следващата задача и действай  , ако не си се наситил. Ако ще продлжаваш - системният таймер е задължителен като стъпка.
|
| Чет Ное 05, 2015 8:19 pm |
|
|