|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 2:51 am
Монитори, дисплеи, телевизори
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
 Монитори, дисплеи, телевизори
Избирам си (този път надявам се да не ми ги купуват) 27" дисплеи за платките. Бюджет около 500-700Е за двата, не е много, но не е и малко. Какво ще кажете за DELL P2714H и Philips 272B4QPJ (уж мигал по-малко и малко по-светъл/по-голяма разделителна способност, за малко повече пари) https://www.dustin.se/product/501075331 ... ificationshttps://www.dustin.se/product/501081446 ... ificationsp.s. има ли причина EIZO да имат двойна цена освен марката. И двойни килограми...
|
| Вто Ное 03, 2015 12:05 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
 Re: Монитори, дисплеи, телевизори
Причини има всякакви.
27" искаш заради размер или заради брой пиксели/DPI? Има значение от колко разстояние смяташ да го гледаш - и като какво ще виждаш, и като ергономия.
|
| Вто Ное 03, 2015 12:19 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
заради размер, ще стои на бюрото пред мене. размера на пиксела не мисля че е критичен за насточщия момент. ако нещата вървят добре, сигурно след известно време ще мога да си взема много по-добър, но в момента се съобразявам с това което мога да искам в тоя ценови обхват
|
| Вто Ное 03, 2015 12:39 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
преди десетина години правих очи-в-очи експерименти с много монитори, при кой моята специфична кьоравост ще ми пречи най-малко. оказа се, че EIZO-то най- не го усещам. при някои монитори дори ми се завиваше свят като стана след 3 часа дзверене. не знам на какво се дължи, не съм навлизал в технологиите, просто споделям личен опит. от тогава навсякъде съм с EIZO, без значение бройката.
щом ще рисуваш платки, обърни внимание черното да е наистина черно. мен поне много ме дразни, ако прозира. моите съм ги калибрирал с полиграфски калибратор и са ОК.
за платки на мен ми е по-удобен монитор с повече точки по Y. твоето с 1080 ми се струва малко. аз съм си малко конвервативен и работя на 4:3 монитори (1600х1280). три, извити под ъгъл на почти еднакво фокусно разстояние. мисля да пробвам средния да го направя по-дълъг, пак с 2 странични, дори ми се въртят мисли за втори ред от още 3 отгоре, но за сега не съм пробвал. проблема е по-скоро железарски, чуденето е дали да размахам телоподаващото, или да търся решение с модулна конструкция. пък и ще правя малка революция на работното място, затова не си давам зор.
широкия монитор, когато съм с цайси ме кара да си местя главата в хоризонтална посока, защото почвам да губя фокус по кьошетата. пак повтарям - това са мои аргументи, за теб може и да не важат.
EIZO и DELL ползват еднакви шасита, само пластмасарията е друга, поне във високия клас.
|
| Вто Ное 03, 2015 12:45 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Да използвам темата, да питам. Последните години се появиха монитори с формат 21:9. Някой използвал ли е такъв? Впечатления?
|
| Вто Ное 03, 2015 12:53 pm |
|
 |
|
Grubi
|
да, 4:3 е лукс, който в момента не мога да си позволя...иначе не е зле. като гледам евтиния дел има пиксел 0.1, докато по-скъпите Филипс и EIZO имат 0.233 а иначе и аз почвам да си гледам очите, защото минах 40, а преди 20 имах астигматизъм, за който докторите които ми помогнаха да го махна са ми казали, че ще се върне след 50
иначе и аз не съм се втурвал каква точно им е подсветката, какво е и управлението и т.н. имам изкуствена луминисцентна светлина в офиса, и прозорец - но тук си е облачно по-принцип
Последна промяна Grubi на Вто Ное 03, 2015 1:25 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Ное 03, 2015 1:19 pm |
|
 |
|
velio
|
От известно време ползвам LG 24MP56. Май е най-евтиния с минималните изисквания които имах (малко над 300лв). LED, IPS, без трепкане на подсветката (уж спезиално са го предвиждали за работа с текст, за да не умаря очите), и май най-голямото предимство - заводски калибриран (цветове и grey-scale tracking), със сертификат за калибрация и резултатите от калибрацията. Не е Wide Gamut което също е предимство лично за мен. Wide gamut ми вадят очите.
Всичко останало е посредствено - нестабилна стойка, няма DVI, само HDMI и RGB, няма регулиране на височина, не се върти (на никъде) ... и т.н. Мен не ме бърка особено, радвам се на широкия ъгъл и чат-пат на цветовете. Отначало ми баше малко шок, щото бях свикнал със друг IPS монитор - тоя ми изглеждаше странно. Намалих малко зеленото и всичко си дойде в норми.
Идеята ми е че вече има и по-евтинки монитори, които са в пъти по-добри от скъпите преди 5-6 години.
ЕДИТ: От личен опит - монитори с яркост над 250cd/m2 не са за предпочитане. Идеални са за игри и филми, но за работа - не.
|
| Вто Ное 03, 2015 1:19 pm |
|
 |
|
Grubi
|
това последното за яркостта беше интересно - нали все пак можеш да регулираш и яркост и контраст?
|
| Вто Ное 03, 2015 3:09 pm |
|
 |
|
woody
|
PWM на подсветката, спектър на подсветката, FRC на матрицата, липсващ или кофти AR coating. За ергономията предполагам си се погрижил. Аз бях си взел 27" 2560x1440 по едно време и не можах да преживея въртенето на главата, и в по-малка степен че трябва да фокусираш различно по краищата. Ако пък го сложиш по-далеч, за да не си въртиш главата, се губи файдата от многото пиксели и диагонал. Отделно че при голям DPI ми намаляват шрифтовете. Та сега съм с 24" 1920x1200, DPI ~100 и съм умерено щастлив. @Grubi, яркостта обикновенно се регулира. Ако няма такъв контрол направо го изхвърляй.  Май съм мяркал един такъв Срансунг. Стандартно се калибрират на 120cd/m2 (ако не ме лъже паметта), но това е за контролирана офисна обстановка - функция на околната светлина. Бяха плъзнали някакви евтини 24" и 27" монитори от Корея. Ако е до пестене на пари, вземи ги огледай.
|
| Вто Ное 03, 2015 3:27 pm |
|
 |
|
velio
|
Ами можеш ама в известни граници все пак. И тука има уговорки. Едно време CCFL подсветките не можеха да се регулират безкрайно много - имаха минимално ниво. Вкъщи имам един такъв монитор (NEC P221W) с 300cd/m2 - стои винаги на 0 или 5% яркост (там на минимума) и пак избожда очите някакси. Отделно е с wide gamut което подсилва ефекта и никой цвят не е както трябва. Сега LED могат, ама трябва да гледаш как са изпълнени - дали с нискочестотен ШИМ, високочестотен ШИМ или DC. Тези нискочестотните трепкат, макар и не съвсем осъзнато. Най-добре е да е изрично упоменато че няма трепкане и е удобен за четене (или гледай ревюта). Абе лично за мен, мониторите с 250cd/m2 са най-комфортни.
Контраста не е добре да се регулира, щото губиш от динамичния диапазон. Нюансите почват да се сливат (надолу) или излизаш извън възможностите на матрицата (нагоре). Най-добре е да си стои на 50% (или там колкото е по подразбиране), където се използва 100% динамиката на матрицата.
|
| Вто Ное 03, 2015 3:35 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4588 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Точно гледах монитор за мен преди седмица та си харесах това: http://www.amazon.de/gp/product/B00N9ZR ... ers&sr=1-1Не е евтин! Това което ми хареса е: - 4 HDMI входа - FullHD PiP и на 4-те (все пак е 4К) - кажи речи единствения монитор на разумна цена който ги има горните 2 неща - висок клас и т.н. - може да се ползва и в портретен режим (идеално за програмиране в терминал с VIM) т.е. завърта се на 90 градуса 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Ное 03, 2015 3:51 pm |
|
 |
|
woody
|
@velio: подсветките дори да са DC, в един момент при около 5-15% минават на PWM. Та е според модела. Яркост 120cd/m2 няма да пусне PWM-то ако има DC режим.
Wide gammut го изключи като минеш в sRGB или калибриран профил. Това че подсветката е wide gamut изобщо не трябва да ти пречи, даже е предимство.
Контраст при входен цифров сигнал е малко безумно, там наистина по-добре да си стои по подразбиране каквото. Иначе някой тъп FIR или от сорта.
|
| Вто Ное 03, 2015 6:15 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ами сега не ми се сваля джама на ябълйата но определено монитора е доста добър. За 24 мога директно да ти кажа матрица която да търсиш, за 27 не съм гледал, не съм стигал до тоя продукт, но и там имаме добър монитор, мога и там да видя каква е матрицата. Горе о препшоръчвам каквото и да вземаш да е с матрица на AUO, за 24-ката имам близка като параметри и качество на LG но 27 не съм търсил. Пикселите са много важни, от години работя на 27" MAC и като седна на нещо друго и разликата е огромна. При този размер си трябва резолюция, моя в момента е на 2560 и е ОК с боза. Едно време го карах на 1920 но през виртуалка, т.е. самия монитор пак си беше на 2560. 16:9 не ти препоръчвам, още по малко по широкоформатни. Търси 16:10, има избор. За марка .. Eizo и Iiyama и NEC винаги са ми били фаворити, обаче Iiyama напоследък не са много ОК, NEC отдавна нямат техни панели а последното Eizo което видях не ме впечатли .... Проблемати може да е че в този размер 16:10 с добра матрица ще е монитор за графичен дизайн и може би няма да ти влезе в цената. Тук енди познати продаваха такива HP-та по едно време, сега не знам какво продават на студията, мога да питам. Иначе вчера и днес работих на едно 27" LG в 1920 е голяма мъка, не се гледа изобщо.
|
| Вто Ное 03, 2015 6:52 pm |
|
 |
|
velio
|
Ми не ми се получи. Пробвал съм - все е гадно (и много жълто). Просто ергономичността я няма никаква, само са докарали някакви параметри. Монитора дори не е калибриран (а и резултата от калибрацията би бил компромисен за тая S-PVA матрица). Като го гледам имам чувството че матрицата е полу-прозрачна. Гадно чувство. Абе кофти покупка - купих го без да го видя дори. Дори цвета ме изненада - очаках черен, дойде бял  . Сподели модела, от модел до модел има разлика. Предния ми монитор беше с LG матрица (NEC), а пък сегашния си е съвсем LG и от двата съм доволен. Най-вече от това чувство за плътна матрица. Малко е трудно за обяснение, но е определено плюс. Е, сигурно има и по-добри определено.
|
| Сря Ное 04, 2015 3:41 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Имаме 3 бюра оборудвани с по 2 бр. DELL P2314H. IPS/24/FHD. Единствения им косур е, че нямат HDMI, нахакали са им DisplayPort вместо това. Но иначе като качество нямаме никакви оплаквания, ползват се активно за рутене и блъскане на код. Общо взето преди няколко месеца това беше най-разумната комбинация като пари/качество. Такъв DELL съм слагал до EIZO, разлика в качеството на картината аз не виждам, има разлика в тоналността на цветовете, ама не знам кое е истинското, а и не ме интересува. LG скоро взех някакво 24 инчово пак IPS, също не намирам разлика с дела. Въобще IPS, 24 инчовите матрици, май всичките са едно качество, за мен добро. Реално и това ми е на мен оптималния размер за работа. По висока резолюция от FHD аз лично не намирам смисъл. По голям екран вече почва да ми превзема бюрото. По малък ме напряга. Едит: Добра опция (която неизвестно защо повечето монитори нямат) е да може да се регулира значително по височина. Аз лично установих, че като е максимално вдигнат, не ме боли врата. Е не, че не можеш да го повдигнеш с няколко излязли от употреба каталога де 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 04, 2015 4:09 pm |
|
|