|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:29 pm
| Автор |
Съобщение |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
 Re: Разработване за STM32
Аз нямам никакво намерение да правя ОС.
Значи според теб ако ОС-а и приложението са в два различни двоични имиджа - не се считат за една програма и няма да го има задължението за даване на сорса?
|
| Пет Окт 30, 2015 5:07 pm |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Миро говори за чист GPL. Чибито може да се ползва и така, ама никой не те задължава да го ползваш така. Ползваш Free comercial.
Повечето ОС - и от тоя клас са така, модифициран GPL. Free RTOS също е така, а нута май беше FreeBSD дето е съвсем опен.
Филмираш се за излишни неща. Не е цената на ОС - а това което трябва да те притеснява.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 30, 2015 5:17 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Не ме притеснява нищо засега, но искам да знам колкото се може повече подробности предварително. Просто обичам да си изпипвам нещата и да не стигам до ситуации да си блъскам главата с въпроса "защо не го проверих това по-рано?"
|
| Пет Окт 30, 2015 5:22 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Не мога да ти дам гаранция  Но пак казвам смисълът на GPL е да защитава автора от конкуренция със собствените му неща. Защото аз както пускам ОС-а си под GPL, така мога и го пускам и под други лицензи. Ако ти избереш да го вземеш под GPL, то аз очаквам от теб да не ми мътиш водата на другия ми пазар. Демек, вземи го, ползвай го, модифицирай, прави каквото щеш, само не ми кради клиентите. Или ако го ги крадеш, тогава поне за да е честно и ти трябва да ползваш GPL. В случая ти нямаш намерение да правиш ОС, но не това е важното. Важното е дали това което предлагаш няма да е интересно за моите клиенти и те да ме прескочат или да ме заменят. Това би било нечестно, ако ползваш моя труд. Ако обаче разделиш нещата - отделно ОС, отделно приложение не би трябвало да има проблем. Дори и някой мой клиент да реши да взема моя ОС от теб, вместо от мен то той така или иначе взема моя продукт и при условия дето съм разрешил. Ако пък приложението ти няма нищо общо с ОС-а, дори да го продаваш в бъндъл с моя ОС, то аз какви претенции да имам към теб? Не забравяй, че като съм сложил GPL аз съм се съгласил че ти може да печелиш от МОЯ ос, така че за печалби няма как да имам претенции... С една дума, ако не тръгнеш да ме биеш с моите камъни по моята глава и да ми причиняваш загуби, всичко останало е ОК...
|
| Пет Окт 30, 2015 7:10 pm |
|
 |
|
radolin
|
Да, този въпрос е малко мътен и различни хора казват различни неща. Зависи дали твоята програма е "производна" (derivative work) на тази с GPL кода. Според някои (FSF), ако твоята програма линква статично или динамично GPL код, то твоят код трябва да го разпространяваш също под GPL. Специално за това има отделен лиценз LGPL, който се ползва основно за библиотеки, със точно това изключение - линкването с такава библиотека не те задължава по никакъв начин. Виж, ако промениш кода на самата библиотека, то тези промени си длъжен да ги предоставиш под същия лиценз "LGPL". Тоест ако ОС-а ти беше под LGPL, нещата щяха да са ясни. Правиш ли промени в самия ОС, тях трябва да ги пускаш, а за твоя код нямаш никакви задължения. Ако е под GPL обаче не е много ясно как е. Първо, има разлики между версия 2 и 3. Според някои хора зависи дали е линкнато статично или диманично, дали твоя кое е като плъгин/модул и куп други подробности. Според други - винаги трябва и твоя код да го предлагаш под GPL. Прав си, че е въпрос за адвокат.
|
| Пет Окт 30, 2015 8:21 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Мда... точно така е, но да не го филмираме излишно.
Цецо я кажи с две думи това чиби как е? Аз като съм имал проблеми съм преравял повечето осчета, ама специално за чибито нямам спомени нещо да ми е направило впечатление за добро или за лошо.... Сега с броузър се опитвам да го разгледам, ама е трудно. Изглежда простичко.... от към драйвери не виждам някаква стандартизация, а за ефективност не мога така да преценя. Не виждам стекове, може би се ползват нещо външни?
|
| Съб Окт 31, 2015 4:07 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Ще се вмъкна и аз за чибито че го ползвам и аз активно, и то с stm32, а и аз гледах към nuttx преди това. + концепцията му е далеч по-подходяща за ембеддед, няма нужда от heap за да работи, има евенти, драйверите дават callback-и и се работи сладко + конфигурира се елементарно със символи в няколко добре организирани хедъра + напоследък (май от 3.0?) е MISRA съвместимо + сравнително бързо подкарват съпорт на нови чипове + поддръжката във форума им е много на ниво, джованито отговаря в рамките на 24 часа а има и доста активни потребители + набра популярност и оттам качеството му се подобри последната година + НЕ използва stdperiph библиотеките на стм (които са ужасни като реализация) + има си ChibiStudio - нагласен еклипс с 2 допълнителни плъгина за дебъг, не ги ползвам често но е бонус че ги има + дяволски бързо е, няма нищо общо с описаните закъснения дето Цецо ги дава за нут-а, context switch-а на Ф4 168Мхз е към 400нс + от 3.0 HAL-а е отделен от ОС-а и може принципно лесно да се ползва с друг ОС - HAL-а е много добър - стабилен и бърз, но все пак досега съм попадал на два бъг-а в драйверите, които ми извадиха очите да ги търся, но там повече виня скапаната периферия на F4 и липсата на ясно описание в документацията - лицензите му - не че са лоши като условия за това което предлага, ама все може и по-добре
Аз още се държа на 2.х версията, така че оттам са ми впечатленията. Но доколкото гледах 3.0 ползва доста от базата и трябва да е подобна. Има и орязан вариант за чипове с малко ресурси.
Едит: драйверите са изведени по типове - SPI, UART, I2C и експортират еднакъв интерфейс на всички хардуери, като има чалъми и на инициализация могат да си минат разни платформено специфични неща при нужда. Иначе са отделени на low level driver и горна част която прави стандартния интерфейс. Връзката към приложението става по няколко начина: - callback за събития - OS event-и за същото - буферирани queue-та за серийните интерфейси Някой от драйверите предлагат както синхнронно, така и асинхронно API. Отделните обекти на драйверите са глобални (SD1, SD2... за серийните, SPID1... за SPI и т.н.) и имат структури с методите както и данните на обекта. Ако имаш предвид дали са направени абстракции да се виждат като някакви еднотипни node-ове, такова няма. Няма и регистър на наличните драйвери да ги търсиш динамично, но както горе казах то идеята е че те се пускат статично и няма нужда от търсене.
|
| Нед Ное 01, 2015 1:11 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ами той gicho го е описал, аз само ще добавя за стековете - собствен стек има само за USB, аз го ползвам активно само в CDC режим. Пробвал съм и масс сториджа, запали, но не съм си играл да го меря като производителност. Мисля, че имаше и някаква хост имплементация.
Това дето му е ценно е , че човека е намерил точното ниво на абстракция за този сорт контролери. Т.е. спрял е точно там докъдето и на мен ми е комфортно. Това естествено е въпрос на лични предпочитания, но да кажем , че седи някъде между freertos и нута. С уговорката че и аз съм на версия 2. Но като чета версия 3 май само позитиви виждам.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Ное 01, 2015 10:11 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
цецо, за пълнота, ми е интересно къде слагаш MQX? не че има нещо общо с ST, но така или иначе почнахте да дъвчете в неделя рано сутрин концептуални различия в архитектури на RTOS.
|
| Нед Ное 01, 2015 10:54 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Мерси за разбора 
|
| Нед Ное 01, 2015 1:58 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Никъде не я слагам в момента и нямам никакво намерение да си троша главата с това нещо втори път  Загубих си месеци труд с тия Фрискейли, почти успях да унищожа един проект в зародиш с тия, заради изостване в тайминга. Накрая пожарно минах на ST, не спах още един месец докато прерутя и прехвърля кода, ама проекта вече е комерсиализиран. От тогава като чуя за Кортекс на Фрискеил и MQX в главата ми се въртят основно псувни. Това е лично мнение и е основано единствено и само на собствен опит.
|
| Нед Ное 01, 2015 5:02 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
като си говорите така за STM32, какво ще препоръчате за развой на MSP430, на такъв като мене който никога не се е занимавал с тях - май ще ми се наложи макар и ограничено да копая в тази посока.
|
| Пон Ное 02, 2015 4:57 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Code composer-a не е ли вече фрее за тях? Ако е той е изборът.
|
| Пон Ное 02, 2015 6:22 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
даде, имам предвид освен него. и предполагам програматор, дебъгер и тн
|
| Пон Ное 02, 2015 7:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Абе тая тема почна да прилича на темата с местните избори... кой с какво се е закопал, кой какво да избере тепърва да се закопава Grubi, освен ако не правиш нещо наистина просто бегай... Ако имаш някакъв опит с нещо друго, каквото и да е, по-добре си остани него.
|
| Пон Ное 02, 2015 8:18 pm |
|
|