|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:02 pm
Управление на стълбищно осветление
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
 Управление на стълбищно осветление
Имам нужда от идеи как да направя управление на осветлението на вътрешно стълбище на дуетажна еднофамилна къща. Осветлението трябва да се пали и гаси от 4 ключа(един на първия и останалите на втория етаж). Целта е комфорт и икономия на енергия. От една страна НЕ искам "голяма" автоматизация, за да нямам големи проблеми. От друга страна искам всичко да щтрака само и когато оветлението е загасено да няма никаква (или нищожна) консумация.
Ел инсталацията предстои да се прекара, така че може да се направи всякак.
Ще има 2 PIR сензора за упрвление на лампи, които ще се наложи да модифицирам заради голямата им консумация в стенд бай. Мислих за девиаторни и кръстати ключове, но много жици и няма автоматично гасене (а и в ключовете не може да има индикаторни глимки)...
Гледам разни стълбищни автомати, но не намирам ткъв с нулева консумация в стенд бай. Има ли такива? Има ли и такива, които да имат функция за промяна на продължитлнотта на светене в зяисимост от броя на натисканията на ключа?
Добре ще е ключовете да могат да са с глимка, за да могат да се намират в тъмното, когато не се използват PIR сензорите.
Не ми е съвсем ясна концепцията какво точно ми трябва и ми се ще да обсъдим различни варианти. Каква трябва да е функционалността според вас?
|
| Чет Сеп 24, 2015 9:12 pm |
|
 |
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
 Re: Управление на стълбищно осветление
https://vikiwat.com/product/17474/rele- ... 5s-6h.html 7 вата докато работи и 0 вата на изчакване  всичко е офазено обаче  може и глимки по ключовете, това е у нас от 40 години и работи.
_________________Химик-галфон съм аз. 
|
| Чет Сеп 24, 2015 9:24 pm |
|
 |
|
velio
|
Има такива релета за DIN шина. Може да свържеш колкото си искаш ключове към тях (подобно на стълбищното осветление за блоковете). При първо натискане включват, при второ натискане - изключват. Ключовете са обикновени, без задържане, за стълбищни автомати. Така са направени тука в нашия офис, понеже лампите са много и ключовете не издържат на тока. ЕДИТ: Сега видях, наричат се импулсни релета. Примерно: http://www.schneider-electric.com/products/bg/bg/2800-inrefejsni-kontrolni-i-izmervatelni-releta/2820-interfejsni-releta/7564-acti-9-itl/?PROMO_KEY=41381T&TSK=57839P&PROMOCODE=41381T&BUSINESS=1&PC=41381T&KEYCODE=57839p
|
| Пет Сеп 25, 2015 5:49 pm |
|
 |
|
velio
|
Извинявам се, не съм разбрал правилно въпроса. http://www.valtronic.bg/cimages/pdfs/bg/118/minihp.pdfМеханичния дето е до 7 минути мисля че не харчи нищо в стендбай. Но пък е шумен. Има и варианти с регулирумо време според броя натискания. Колко харчат обаче... не знам
|
| Пет Сеп 25, 2015 6:06 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Щом се иска комфорт, тогава пълен автомат. Функционалността според мен е да се разсредоточат ПИР датчик и лампа (светодиодна) на първия и на втория етаж по отделно. Времето на светене за всяка група примерно 2-3 мин. след последното сработване на пир-а. Енейбъл на всичко от фото-реле при осветеност прим. < 50 lx. Така през деня консумацията е само на фоторелето, през ноща най-много да работи едно захранване 12V. Може всичко да е на 12 волта, лед спотове или ленти. Може и с димиране да се направи.
Мисля, че е добре да няма щракащи релета, които се чуват покрай някои лампи с пир, пък даже и реле за време в таблото.
|
| Пет Сеп 25, 2015 7:10 pm |
|
 |
|
stefan63
|
От едно табло пусни до контактите 3-проводен мостов кабел(и), същото и до лампите. В таблото можеш да ги връзваш както си искаш - към контролер, през контактори, или един ключ- една лампа. 3 проводния кабел към ключа ти дава много опции. И не е кой знае каква цена спрямо поставянето. Е - таблото ще го мислиш .
|
| Пет Сеп 25, 2015 11:18 pm |
|
 |
|
stefan63
|
За функционалността - бих сложил незадържащи бутони -2 на контакт - нагоре окъсява 1 към 2-и , надолу - 3-ти към 2-ри проводник. В таблото контролерът оценява нагоре или надолу натискаш - съответно светва /загася лампата. Когато е късо натискане - управлява най близката лампа, когато е дълго - целия коридор. Ако е угасена , и контролерът усети натискане за включване - включва локалната лампа, ако задържиш -включва и другите. Ако не задържиш , а отпуснеш за момент и пак натиснеш - почва димиране на локалната. Или пък едното натискане управлява локалната, а другото - всички лампи общо.
|
| Пет Сеп 25, 2015 11:39 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Какви лампи ще използваш ? В къщи съм изцяло на LED от Philips, $2.5 на лампа, 60W еквивалент. Някои производители предлагат LED лампи с WiFi  , слагаш такива и си ги управляваш както ти душа сака. PLM модеми също могат да се използват, ама идва скъпичко. Между другото преди месец реших да изтегля Eth кабел от рутера в мазето до втория етаж, около 30 метра, оказа се, че е по-евтино да си инсталирам PLM модем за $29, 200Mbps. Бях скептичен, че ще могат да работят, но вече месец и нещо гледам HDTV без никакви забележки към модемите.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Окт 02, 2015 1:27 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пирев, в БГ разни китайчета са 10 лева... Всъщност в блока сме на ПИР и първата монтирана от мен (на входа, 5 ватова) вече наближава втора година експлоатация. Като я бях оставил нон стоп включена комшиите се раззяпаха и обяснявах, обяснявах и я минах през ПИР-а със сменено от мен реленце...
|
| Пет Окт 02, 2015 9:09 pm |
|
 |
|
linoko
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 10:00 am Мнения: 249 Местоположение: Sofia
|
Здравейте преди дни модернизирах стълбищното си осветление на еднофамилната къща с импулсно реле на EATON /32 Амперово /подразделение на Мьолер и съм доволен. Проводникът който положил е свт трипроводен, лихт бутони и дава възможност за неограничен брой бутони за вкл/изкл. Ток на стендбай проктически нула.....
_________________ Когато някой ти каже, че няма начин, значи има начин
|
| Сря Окт 28, 2015 4:39 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пак ми се изтри подробната и красива писанка, за сметка на това ще кажа: Който обяви, че ПИР-ът харчел толкова много, за да не си струва след като има суперикономични LED ламби - да си изяде г'за! Аз за вкъщи имам друга концепция, де.
|
| Сря Окт 28, 2015 9:07 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
С PIR е голяма инвестиция, дето няма избиване, при нас целия вход е към 4-5лв на месец тока с лампи с нажежаема жичка. В Елком-а приличните PIR са 10-тина лева, на етаж по един значи 80-90лв, плюс време някой да ги инсталира, кажи го 200 лв. Не се връзва - по-изгодно е за по 5лв примерно на етаж да се вземат ЛЕД лампи по 3..5Вт. Икономията май ще е по-сигурна. Лидъските май са с 3 години гаранция, светят добре и май еквивалент 40Вт беше около 6лв. При нас обаче стълбищният автомат е с плавно гасене и палене (фазово) и ще трябват лампионки с поддръжка на димиране. По китайските сайтове има E27 LED с вграден PIR, почват откъм 5 долара (за такива с добри ревюта). Конструкцията им поражда съмнение дали обхвата на сензора ще е подходящ за директна замяна на оригиналното място обаче. Това са към 80лв пак, само че с двойния бонус на ЛЕД и на ПИР. Отпада и рискът заплеснатите комшии да светкат по обяд (имат фоторезистор). Ще трябва да се вземат поне 20-тина бройки да има и за подмяна че да изкарат 2 години.
|
| Сря Окт 28, 2015 11:15 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
А удобството? К'во прайми, ако останеш на тъмно докато си качваш пианото на третия етаж? (бъзик, де) Всъщност ПИР-а е достатъчно икономичен дори с обикновени ламби - свети само където има човек. На входа може да се тури някоя-друга ЛЕД и да се увеличи времето на мах - полезно е.
|
| Чет Окт 29, 2015 9:47 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Не разбрах точно за кой вариант говорим и кое е неудобството, може би имаш предвид че PIR на всеки етаж е удобното - да, съгласен, но там си на 10лв за датчик плюс това някой да си загуби един ден да ги свързва, отделно надеждността им на тия, отделно оставаш на нормални лампи. Имах предвид че финансово оптимален ми се струва вариантът само да се подменят лампите с LED, ефекта ще е същият, т.е. от 5-6лв на месец ще слезе сметката на под 1лв. То там вече какво да му икономисваш, дали ще е 50ст или 1лв, все тая. ПИР+ЛЕД звучи примамливо, това е дето писах за готови ЛЕД лампи с вграден датчик за по 5 долара. Само не е ясно колко са подходящи като ъгъл на засичане на датчика им, както и idle консумацията.
|
| Нед Ное 01, 2015 11:17 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
В блока където живея подмениха лампите със светодиодни, с вграден PIR и сензор за осветеност. Като ъгъл на сработване няма забележки. Виж, като икономичност на цялото решение, имам съмнения че може и по-добре. При сработване се чува да щрака реле, което ми изглежда доста тъпо. Отделно, самата идея за куп дребни захранвания във всяко тяло също е тъпа. Би трябвало да има едно или няколко централни захранвания на 12 / 24V и всичко да се храни от тях. Не бих се учудил и да са с някой хай-тек капацитивен делител вместо захранване де.
|
| Нед Ное 01, 2015 11:45 pm |
|
|