|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:48 pm
Програматор ПикКит от китайски сайт?
| Автор |
Съобщение |
|
michev
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Програматор ПикКит от китайски сайт?
Виж, в случая сам си си създал проблем. Дори оргигинален ПикКит3 да купиш, никой не ти гарантира че ще е с последния фърмуеър. Винаги, ама винаги си ми се е ъпдейтвал програматора каго го закача към ИДЕ-то до последната налична версия на фърмуеъра. Даже не помня да пита дали желая. Знаещи или не, не знам.. вероятно не много хора се ровят из дивайс файловете, при условие че ако ползваш последното налично IDE/IPE няма да ти се налага да ровиш там където не трябва.
|
| Чет Сеп 24, 2015 3:32 pm |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Аз ако имах информацията - нямаше да питам и разпитвам. Но нямах търпение да пробвам, та изтеглих от сайта на Майкрочип MPLAB X 3.10, инсталирах MPLAB X IPE, пуснах... Откри програматора, но не ще да се кънектне към него. Зареждам HEX файл, но бутоните за запис/четене и прочие не са активни. Преинсталирах с пълния пакет, промяна няма. Сетих се, че програматора има два режима, та го "ревертнах" в MPLAB mode, и... никаква промяна. Освен аз да съм карък, и да съм получил ментето на ментетата - друг извод не мога да си направя.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Чет Сеп 24, 2015 4:14 pm |
|
 |
|
michev
|
Таргет имаш ли? Захранен ли е? Ако "да", пробвай със смяна на USB кабела и/или смяна на USB порта от към PC.
|
| Чет Сеп 24, 2015 4:24 pm |
|
 |
|
pechkov
|
Сложил съм точния таргет-чип, в настройките на захранването сложих отметка на "Power Target Circuit from Tool", пробвах първо на приставката, после преместих чипа на breadboard с дупцичи, гледах със скопа какво прави по жиците - и няма никаква активност. През standalone програмчето заредих OS за проба, разпознава чипа моментално. Ревертнах го пак в MPLAB mode, пробвах отново - същия <цензура>. После подадох външно захранване на таргета, изключих отметката "Power Target Circuit from Tool", и, о, чудо, изкара следното: Което разбира се пак завърши с "Connection failed." Само че след това като махнах външното захранване, и пак сложих отметката таргета да се захрани от програматора - взе, че го разпозна, и тръгна!!! ... Току-що тествах и "Programmer-To-Go" функцията, и май работи.  Сега ако можеш и да кажеш какво съм бил оплескал - получаваш бира по "Спиди".  Спомням си, че за ъпдейта на фирмуера бях изтеглил и инсталирал MPLAB X 3.00.02, от което някъде вдън папки тилилейски взех файлчето, и после през MPLAB IDE 8.92 (версиите са тези, инсталационните пакети още стоят в Install директорията), с което го заредих в програматора. Цялата тая дандания я видях в youtube, но друга информация не успях да намеря тогава. Такова гонене на духове не бях правил от времето, когато вероятно поради недостиг на бира бях треснал "ByRef" в параметрите на една функция, и цяла нощ добавях дебъг-редове в програмния код, докато се покаже зайчето...
|
| Чет Сеп 24, 2015 5:17 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Момци, имам сериозен проблем! Гръмнах си програматора! Пуснах му 230В и направих на леща де що има! Имам един pic kit 2 clone, който бях купил за резерва и съм използвал само един 2 пъти! Обаче в момента не иска да открие никакъв контролер и не иска да пуска захранване! Компа го засича, но до там. След това ми дава device not found! Имам още един pic kit 3 (клонинг като моя). Той не иска да открива контролери работещи на 5В! На 3.3В работи идеално, ама на 5... Опитах преинсталация на драйвери на компа, смяна на компа, нов firmware, stand alone programmer и т.н. Няма ефект! Възможно ли е USB портовете на старата ми барака да са слаби и за това да не работи с 5V контролери?
_________________www.elkran.com
|
| Чет Окт 22, 2015 2:59 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Оф, не ме гледайте какви глупости пиша като се изнервя!
|
| Пет Окт 23, 2015 11:07 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
както си се изнервил - искаш ли един Picstart Plus Flash Upgradable със сериен порт, тъкмо няма да се мъчиш с USBтата?
|
| Пет Окт 23, 2015 2:15 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Благодаря, но се държа! А и очаквам всеки момент да пристигне един работещ клонинг! Нещо Юпитер не е правилната позиция тези дни! Може и ретрограден Меркурий да има!
|
| Съб Окт 24, 2015 9:40 am |
|
 |
|
pechkov
|
Тцъ. Не е от Юпитер. От нередовно пиене се получават тия неща. 
|
| Съб Окт 24, 2015 11:31 am |
|
 |
|
ilkor
|
Ей за такива случаи е добре да си с оригинален програматор. Каквото и да му причиниш Microchip го заменя за нов.
|
| Пон Окт 26, 2015 1:21 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Илко - ти като един търговец, я кажи кво става ако транзистор Q6 ти изгори - чоплиш семки докато ти сменят програматора ли?
Щото в нормални условия точно той се поврежда и програматора почва да се държи странно. Вероятно и на Стоянов на клонингите тва им проблема че не открива 5 волтови контролери.
Повтарям се ама на 2-ката съм го сменял 3 пъти а на 3-ката 1 път. Специално заради тоя транзистор съм си купил една лентичка от въпросните MMBT-та - да имам в спешен случай.
|
| Пон Окт 26, 2015 3:30 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Ти явно не можеш да четеш: Айде смени му Q6 на това!
|
| Пон Окт 26, 2015 3:57 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Аз чета - нямах предвид взривяването - тогава си се хващаш за палците и стискаш зъби. Ама в моя случай какво правим като програматора ми трябва в 3 през нощта?
|
| Пон Окт 26, 2015 4:04 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Пиеш една бира и лягаш да спиш. 
|
| Пон Окт 26, 2015 4:11 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е айде сега - не казвай че не ти се е случвало в 2-3 през нощта да разпояваш мосфет от стара дънна платка  А то ако е до пиенето - JimBeam още в 9-10 вечерта и после спя като къпан... Само дето работата сама не ще да се свършва...
|
| Пон Окт 26, 2015 4:15 pm |
|
|