|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:56 pm
Конвертор за SWO-manchester стрийм към PC
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Конвертор за SWO-manchester стрийм към PC
Важното е на платкаджийницата да се хареса  Иначе не мисля, че ще има особен проблем дори с двуслойка. Това е хубавото на фпга-то, че мога да си разменям крачета свободно (с много малки изключения). Сложно ще е ако има SDRAM, ама ти ме отказа от него 
|
| Чет Окт 22, 2015 2:56 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами бързите АЦП-та са много като избор, ама там магията не е в цифровата част, а в аналоговата. Като цяло едно такова устройство за да е пълнофункционално за меренето на ток, трябва да е с относително голяма динамика на входа. Да кажем да мериш от микроампери (стендбай) до няколко ампера (като огладнее ГСМ модема). Това лесно (относително) може да стане с превключваеми атенюатори, ама не е гот, щото не можеш да наблюдаваш устройството в целия му спектър на режими. Т.е. истината е в много битове. Ама много битове и честоти около и над 100Mhz си е наука, която е всичко друго, но не и евтина  Та аз за начало бих се ограничил с това което предлагат вградените АЦП-та. Пък после нищо не пречи да прибавиш надстройка с осцилоскопни функции. Относно изолациите на аналоговата част - и там е цяла наука като говорим за мили/микро и мега/гига. Аз по скоро би развързвал някъде в цифрова част, може би офертата на Дедо с едернета не е никак лоша точно в това отношение. В крайна сметка не ти пречи да оставиш и едернет конектора, предполагам, че тоя Атмел си го има.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 22, 2015 4:22 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
до сега никой не е посмявал да ми прави забелеШки проблема ще е по-скоро с вас, защото не можете да пипнете нищо. дори и да си го качите ментора, ще ме псувате поне първите 6 месеца, че няма такъв идиотски продукт. мога да предложа К60, ама цецо ще го изгубим ще седи от страни с бутилка бира и ще псува/смее по иззбор (нали ви казвАх!) шегата на страна, етернет контролера трябва да има 1588 възможности. за многото битове на много мегахерци - забравете, дъвкахме я темата. може или едното, или другото.
|
| Чет Окт 22, 2015 4:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Цецо, не, няма да се мъча хем много битове, хем скорост  Даже за меренето на консумацията дали няма да е по-добре да сложа някое от цифровите INA-та, те по спомен имаха 16 бита, което като резолюция мисля че е поносимо. По-скоро проблемът им е, че не бяха особено бързички, ама колкото - толкова. Въпросът е че си идваха с транслацията и мога да прекарам плюса на таргета, ако е до 20-30V. Масата с таргета така или иначе ни е обща заради дебъга. А пък АЦП-то по-скоро го виждам като general purpouse канал за приложения тип "непретенциозен скоп". Нещо от сорта 20Msps и 12-бит, може и по-добро разбира се, но само ако цената не стане астрономическа. Така или иначе всичко по-добро от тия параметри ще мога да го ползвам само в фпга-то за тригери и т.н., но няма да мога да изкарам от него в реално време или поне не на 100%. Ако се сещаш за такъв чеп, евентуално два канала... Относно етернет-а, това което мога да направя е да го предвидя... just-in-case. Принципно при атемел s70 e без, но е70 има МАС и са пин-съвместими, така че ще се постарая да не ползвам RMII пиновете. Всъщност мога схемата да я начертая с е70 и да сложа phy, пък после да не се насища.... Но ако слагам етернет май ще се наложи да закача и SDRAM-a, щото каква ще е ползата от нета ако не мога да отворя повечко сокетчета и всеки да си има приличен размер на джама... Но като ги сложа тия неща и платката вече няма да е толкоз проЗта...
|
| Чет Окт 22, 2015 6:39 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
За захранването се спирам върху два броя TLV62130, по-мощен е от необходимото, но пък сякаш е най-евтиния с екстри. Мога да регулирам слопа и да синхронизирам двата рейла както искат атмелци... Може и без тая екстра, ама куртекса ще трябва да го оставя на вграденото му LDO, а така или иначе ми трябва 1.2V заради спартанчето....
|
| Чет Окт 22, 2015 11:27 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
разгледах цинковете.
225 пинови корпус отпада. единия етернет не е изведен, а другия е мапнат с USB0. отделно паметта е ограничена до 16 бита, ама това надали е важно. въобще не са толкова свободни за ремапване нещата, по-скоро е класически SoC с по няколко функции на физически пин.
така че остава 400 пинови корпус, още повече 7010 и 7020 има еднакъв пинаут за него. 7010/400 е $63, 7010/225 е $76.
паметта може да е всякаква. от практически съображения мисля, че може да избираме DDR2 или DDR3. тези с намалената консумация имат и по-ниско бързодействие. чудя се дали ще се спъне значително системата, ако е 16 бита. DDR2 като че ли няма смисъл - хем са на изчезване, хем са скъпи. ама DDR3 пък са мейнстрийм и всички количества отиват за телефони. нямам идея 256МБ дали ще са малко?
хвърлих поглед и на 1588 възможостите. мисля, че без зор ще постигнем точност на таймстампа от няколко инструкции.
ако сложим един чип за паметта, платката може и да стане 6 слоя. за по-малко няма как.
|
| Пет Окт 23, 2015 12:58 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Двата аналогови канала (един за мерене на консумацията и един за дроп на батерията например) мисля, че са задължителни. Според мен трябва да се процесват от fpga-то, за да могат данните да се "мерджнат" с тези от анализатора и да върят синхронно.
Проца в случая тряба само да пепредава стрийма към PC без да го процесва.
|
| Пет Окт 23, 2015 7:23 am |
|
 |
|
Цецо
|
Дедо идеята с цинка беше, ако се копа с него, да се сложи директно готов модул. Кой ще се занимава да рути от 0-та това чудо, при положение, че за 100$ ще купиш модула. Това има да се рути барем 100-150 часа, кой ще плаща? Но така или иначе, концепцията на Миро вече е друга.
Относно АЦП-тата. Последно съм ползвал LTC1420 и ADS810 ама те са до 10 меги и общо взето са старата генереция аналогова схемотехника - демек качествено, но скъпа цена и харчи много. Хубавото на линеарското е, че е истински биполярен вход.
По онова време, само FLASH и пайплайн паралелни минаваха в мегасемпълите, реципрочно цената е отказваща. Сега може би има SAR в тоя диапазон, трябва да разгледам.
Edit: Разгледах - ами евтино няма. Пак са си FLASH пайплаин. Краварите имат разни дето почват от 7-8$ на едро, значи на дребно говорим около 12-15$. За таргета дето си слагаш е много май.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Пет Окт 23, 2015 10:10 am, променена общо 1 път
|
| Пет Окт 23, 2015 9:04 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
e, аз само споделям какво научих за цинка. така или иначе ми е интересен, не се знае някой ден дали няма да влезе в употреба. нещата не са невъзможни, но няма да са еФФФтини.
с готовите модули винаи има някакви куци моменти - или няма информация, или нещо не е изведено, или дизайнера не е разбрал кое къде влиза. понякога вършат работа, понякога след месец борба разбираш, че си купил куц кон. аз по принцип съм предпазлив към такъв подход.
направи ми спечатление, че евтините марийки, пеенки и т.н. не дават информация за дължините на жиците в модула. има я само за по-скъпите. а на 200MHz това има значение.
не натискам за нищо - просто си разсъждавам. миро, продължавай да си рисуваш кутийки да видим до къде ще я докараш.
|
| Пет Окт 23, 2015 9:49 am |
|
 |
|
Цецо
|
Сега проверих и Linear, положението е аналогично - само паралелни и цени от 7$ нагоре. Явно от преди 5 години не са еволюирали много нещата.
Общо взето за 2 канала си трябват едни 20$ минимум само за АЦП-та, като сложиш и качествен Signal Condition отпред - едно 30-35$ отиват за дребни количества.
|
| Пет Окт 23, 2015 10:28 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
aз не съм сигурен че трябва абсолютно паралелен АЦП за случая. два отделни ще вършат същата работа. погледнах атмел Е70 и специално Xplained Ultra Evaluation Kit дори схема няма? --- ПС: имало 8 слойка 3 земни, 1 захранващ и 4 сигнални стекъпа е застрелващ направо... външните слоеве са преперг с 12 микрона фолио въй миро, къде мислиш да закачаш спартана?
|
| Пет Окт 23, 2015 10:35 am |
|
 |
|
miro_atc
|
мамка му... тъкмо стигнах до към 130-ти пин на спартанчето и алтиума ми заби  ей не се научих да натискам ctrl-s .... Дедо, къде е схемичката на експлейна? Че и аз май не я видях... За връзка между куртекса и спартана аз вече казах че ще ползвам QSPI + камера интерфейса, може би и още интерфейси ще закача като видя какво остава... Не че са необходими, просто ще разтоваря проца, ако различните стриймове са на различни интерфейси и ДМА-та...
|
| Пет Окт 23, 2015 11:05 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ма ти на ръка ли ги цъкаш?  колко време ги проверяваш след това? цъкнаправо на алтиум, аз гледах само pdf мдааа... добре де, ще те изчакаме да видим какво ще натвориш. миро, натисни за малко паузата, изпуши цигара или се разходи в парка. Е70 е почти $20. ако ще слагаш SDRAM, сложността на платката ще е като за цинка, но ще имаш 2МБ вместо 256МБ. няма лайнукс. към това трябва да сложиш и спартана. ще се бориш с някакъв камера интерфейс и на двете места, отделно за спартана ще пишеш като алтав VHDL. помисли малко, да не се окаже 'оти ги ручАхме жабЕтата'
|
| Пет Окт 23, 2015 11:15 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Дедо, тва за цинка аз ви го разправях.... спор няма, че като възможности няма аналог. Моята кауза в случая е не просто да се направи добро решение, а достъпно решение защото има много хора, които по една или друга причина няма да дадат пари за истински дебъгер/трейс, без значение колко е добър. До скоро нямаше смислена алтернатива с малък контролер. Или нямат достатъчно бърз интерфейс или са с прекалено малко памет и т.н. Но в М7 виждам възможност и като цена и като възможности. Наистина обаче е ограничено решение, няма да има смисъл да се развива, защото ако му сложи SDRAM и т.н. и цената му отива в класа на цинка, а пък възможностите не.
Така че може би съвсем просто решение - контролер, USB конектор, SD конектор, FPGA и малко дребни карантии...
|
| Пет Окт 23, 2015 1:32 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Естествено, че два отделни чипа АЦП. Аз под паралелно разбирам единично флаш пайплайн АЦП с паралелна шина. Иначе ако търсиш двуканално ама истинско (не с мукс), то това ще струва повече от цялата останала карантия.  Абе явно мегехерцовите са си скъпа инвестиция.
|
| Пет Окт 23, 2015 1:38 pm |
|
|