Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Има ли фирма в БГ, която прави conformal coating? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Има ли фирма в БГ, която прави conformal coating?
Здравейте колеги,

Да знаете фирма за насищане на платки, която предлага и услуга по нанасяне на защитно покритие (conformal coating) на платките? Става въпрос за не големи серии от 20, 50 или 100 платки с размер около А5 примерно с индустриално предназначение, но крайния клиент от Италия държи да имат защитно покритие.
Не че не може да си ги пръскаме и сами ръчно, ама е тегава и мърлява работа. Гледах в нет-а, че си има специализирани машинки за целта - та въпроса ми е дали някой в БГ се е оборудвал с такава?

Пон Юни 22, 2015 4:00 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Има ли фирма в БГ, която прави conformal coating?
Нямам идея, когато е било нужно съм ги покривал сам и не с пръскане а с топене, проблема само е с конекторите зор е когато имаш контакти на самата платка или имаш много ниски конектори щото като я топнеш повечко и отив аи конектора и после е мн псуване.

Пон Юни 22, 2015 4:04 pm
Профил
Аватар

И в крайна сметка как решаваме проблема с конекторите? Интересно ми е, защото аз правя едни "джаджи" дето е желателно да се лакират поне малко. Пръсках ги с един нитроцелулозен лак (спрей) ама той малко тънък става. Сега следващите съм си харесал един друг дето е сякаш с по-дебело покритие. Ама имам един 12 пинов конектор за лентов кабел - за да не го омажа го пръскам със сложен кабел. Платките обаче имат и клеми и те гарантирано ще се осерат ако ги топя в лак...

Пон Юни 22, 2015 9:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Бай Бонго със сигурност е напръскал повече от сто платки :)
Не е страшно и не боли! Може тук-там да лепнеш хартиено бояджийско тиксо за по-сигурно и да имаш салфетка напоена с разредител, но най-важното е спреят да е качествен за да няма нужда от напластяване. Аз ползвах един прозрачен за яхти който къртеше миФки, и друг път съм го описвал...

Едит: оплакал се италиянец от мърлявост :)

Пон Юни 22, 2015 10:19 pm
Профил

Ако пръскаш тиксо или капачета, ако топиш като мен нищо, стига да нямаш конектори отдолу или самата платка да го играе конектор. Нямал съм проблеми, но то и моите не бяха много малки, просто трябва да топиш чнимателно. Освен конектори съм имал и терминали и те са оцелявали е не съм топил хиляди, но едни аларми правех преди моооо години та тогава, и ги топих в нитроцеулозен лак с втвърдител като за паркет ... а може и полиуретанов да е бил, мога ли да си спомня ... въпреки че по това време май още нямше полиуретанови.

Пон Юни 22, 2015 11:28 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Като става дума за покиритие , може ли да попитам и аз нещо . Китайците често заливат платките с едно черно покритие което наподобява вид епоксидно лепило , често го използват в устройства които са изложени на неблагоприятна среда . Та въпросът ми е има ли безопасен начин за премахване на този слой от платката .

Вто Юни 23, 2015 12:59 am
Профил

Да споделя как решихме проблема:

Намерихме налично това: http://www.novatechbg.com/bg/novagroup-pr/ac-43-35 и прототипите ги напръскахме ръчно. Добре стана но си е малко мръсна работа – трябва помещение, защото мирише много на ацетон.
От друга страна разбрахме, че в СЕТ-Русе (понастоящем Щайнер-Електроник) имат нова машина за пръскане но предлагат и „ръчно напръскване“ като услуга.

Чет Окт 22, 2015 9:20 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]