|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 12:24 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
Help - Безжичен оборотомер
| Автор |
Съобщение |
|
roshljo
Ранг: Минаващ
|
 Help - Безжичен оборотомер
Здравейте,
Нужен ми е оборотомер за бензинов двигател - трабант с магнетно запалване, т.е. бобината е скрита, капсулирана в магнета и нямам достъп до нея. Достъпни са само високоволтовите кабели, та реших да търся някакво решение за безжичен оборотомер. Попаднах в интернет на следната схема: http://philip.ourserver.net/tachometer.htm (взех я от http://www.aaroncake.net/circuits/tach.htm, ама там картинките са много скапани, та затова намерих по-добри в тамошния форум и си ги качих на моя сайт).
Изглежда много добре, точно каквото ми трябва, обаче не мога да открия никъде по БГ магазините точно такъв транзистор (2N3391A). Предполагам, че схемата може да се преправи за някакъв друг транзистор, който е намираем по наште продавници, ама аз горкия нищичко не разбирам от електроника, та ще ви замоля за малко помощ по въпроса. Ако някой може да ми нарисува нова схема с достъпни части много ще съм благодарен...
|
| Чет Фев 02, 2006 2:45 pm |
|
 |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
кой да е ключов транзистор ще стане 2N3904 например има ги в Комет
за антена не ти трябва телескоп, една две навивки около кабела с високо напрежение ще свърши работа
трабант с оборотомер - звучи направо като супер екстра
сетих се за един виц: знаеш ли как да повишиш цената на трабанта си два пъти като решиш да го продаваш?
|
| Чет Фев 02, 2006 3:31 pm |
|
 |
|
roshljo
|
... като му напълня резервоара догоре ли?  Става, ама аз нямам трабант, двигателя е на мотоделтапланер и ми трябват оборотите, та да си настроя предавателното отношение на редуктора и тягата на витлото. То има едни безконтактни оборотомерчета дето ги поднасяш пред витлото и ти казват оборотите, би ми свършило перфектна работа, ама струват по 80 кинта ебахти - къде са 80, къде са 10-на лева мах за компонентите по тая схема...
Значи викаш същата схема и само слагам 2N3904 вместо 2N3391A, така ли? Тоя магазин дето викаш, Комет, има ли го в София и къде е горе-долу ако знаеш?
А сега гледам и тоя ценеров диод - нещо не намирам по онлайн магазините ценеров диод 8V както е даден тука - най-близкото, което има е 8,2V, дали ше свърши работа?
Мерси
|
| Чет Фев 02, 2006 3:55 pm |
|
 |
|
3aek
|
абсолютно www.comet.bg
8V няма и да намериш, слагай 8.2V
а за готов оборотомер провери дали няма и Конрад (eshop.bg баси колко грозно се търси на този увб нещо)
|
| Чет Фев 02, 2006 4:16 pm |
|
 |
|
roshljo
|
Супер, мерси много Заек. Ше се опитам да го сътворя и ша свиркам за още help ако има проблеми. А в Конрад ги има, ама са по близо 80лв., някакси не ме кефи тая цена за нещо толкоз просто и евтино, 70лв. за марка не ми се дават
Айде здраво
|
| Чет Фев 02, 2006 4:27 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Ше стане даже с полиране на АЦП-то. 
|
| Чет Фев 02, 2006 5:23 pm |
|
 |
|
ariel
Регистриран на: Пон Ное 21, 2005 12:30 am Мнения: 16 Местоположение: Нова Загора
|
 оборотомер
Здравейте,
Roshjo,какво ти е крилото?Първият ми делтапланер беше с Трабант,но го бях форсирал. С един човек качваше към 2.5м/сек.Крилото ми беше Тайфун.А за оборотомера- трябва да го захранваш с акумулатор на борда / е 1-2ам/ч/ И синхро сигнал да взимаш от кабел в. н.
|
| Сря Фев 08, 2006 8:26 pm |
|
 |
|
roshljo
|
Крилото е "Профил", с усилени тръби, много стабилна конструкция. Тежи към 45 кила само то  Количката е двуместна, ама засега сме с трабантовия двигател. С един приятел го творим, ама всъщност още не сме фъркали с него и въобще с делта. Кат се понаучим ше му боднем един по-стабилен двигател и ще се возим и двамата.
Трабанта не сме го форсирали още, засега дава 70 килограма статична тяга, ама май предавателното отношение на редуктора е малко и двигателят се развърта доста повече отколкото трябва. Аз затова искам да скалъпя някакъв оборотомер, та да пробваме с други предавателни отношения и евентуално да докараме тягата докъм 80 килца, па барем отлепи от земята с един човек туй чудо, па евентуално после ше му мислим някакъв борден оборотомер и т.н. аксесоари. Трабанта сме му преправили запалването с магнетно - няма акумулатор, няма нищо, само един затворен блок и никакъв сигнал от него не можеш да вземеш, та затова мисля разни безжични гяволии за оборотомер. Карбуратор му сложихме мотоциклетен, от ИЖ, с него доста по-добре работи. Друго какво можеш да предложиш за форсиране на трабант?
Иначе за това крило ми казаха, че било стабилно и прощавало някои грешки - кат за начинаещи. Ти кво ше кажеш? Абе аз така като съм те подхванал още въпросченца имам да задавам, ако ти се занимава, дай моля ти се един имейл, че тая тема не е за тоя форум. Или направо ми пиши на nikyh@mail.bg
|
| Чет Фев 09, 2006 2:25 am |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Абе пич, да те питам само - колко струва подобно нещо (крило)? Моторните по големи ли са? и те как вървят?
|
| Чет Фев 09, 2006 9:15 am |
|
 |
|
roshljo
|
Ми кво да ти кажа, все едно да ме попиташ колко струва една кола. Можеш да си намериш крило втора употреба и за 400-500лв, а новите модели са по няколко хиляди лева. Абе за около 1000лв си намираш хубаво и запазено крило.
Моторните не са по-големи, просто са с по-яка конструкция, даже някои от тях по размери и площ са по-малки от някои безмоторни. Цените са малко по-високи от безмоторните крила, но пък може да се усили конструкцията на някои безмоторни крила и да им прикачи моторна количка.
|
| Чет Фев 09, 2006 10:56 pm |
|
 |
|
ariel
Регистриран на: Пон Ное 21, 2005 12:30 am Мнения: 16 Местоположение: Нова Загора
|
 оборотомер
Здравейте,
Рошльо,за делтапланерите и за електрониката по тях ще ти пиша на мейла. А за информация в момента летя на машина с 24к.с едноместна и с друга -Атлас с Ротакс 50к.с.
мога да ти окажа помощ с доста неща.
|
| Нед Фев 26, 2006 9:57 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|