Отговори на тема  [ 16188 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
Дето се вика внимавайте какво си пожелавате, да не вземе да се сбъдне :D .

Сря Окт 14, 2015 4:35 am
Профил
Аватар

timt написа:
Знаете ли кога един застраховател би привел на болница пари на празно, точно на кукуво лято. Така и така докторите го искат а и сега е момента да видят как се яде боб без наденичка.

Ами това което ще стане е, че болницата ще каже - струва 40 бона, застрахователя ще каже - струва само 20 бона и .... ти ще си платиш останалите 20 :)

Има един лав доктор и адвокат работят с кожа на клиента. В ръчичките си им, ти си дебитна карта, това е положението. И никъде по света не е различно, само формата да дране на различна.

Здравето е пари. Страната къде застрахователния метод е развит в най-голяма степен е САЩ. Същата държава, в която разходите за здраве са най-големи на глава като абсолютна стойност, при все, че голяма част не са покрити официално от системата. Т.е. тия отдолу пак си плащат като попове, по един или друг начин, докторите са си дебело платени, а имаш и едни паразити застрахователи, които да хрантутиш.

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/10/14 ... -skupo_ot/

Сря Окт 14, 2015 10:18 am
Профил ICQ
Аватар

най-вероятно накрая ще плащаме И осигоровки, И застраховки, И пари на ръка на доктора...

имам усещането, че в здравното министерство и касата работят доктори, които се нуждаят от главен доктор. доктор по главите имам предвид.
боцко е най-яркия пример, другите само му поддържат фона.

Сря Окт 14, 2015 10:44 am
Профил

Абе няма да се доплати, това е смисъла на застраховките, а застрахователя се е договорил с болницата. Едва ли плаща и 1/2 от това което ти казва че е платил, но такъв е номера. Ако не си затрсахован ти струва 40, ако си пак ти струва толкова но ги плаща застрахователя, само дето не плаща 40 ами сигурно 15 ... иначе за модела в САЩ, работи много добре за определени неща, ставни протези, операции, и др. Цената на тия процедури е висока но си се покрива почти на 100% от застрахователя. Проблема е когато синаистина болен и някой трябва да те диагностицира, толкова са зле че няма на къде. Правят ти хиляди изследвания, застраховател поема повечето от тях но все тая, освен да те тъпчат с боклуци друго не се случва. Ако е нещо сериозно според мен ще си умреш преди да те диагностицират, стига да не е от най-тривиалните. Иозбщо там разсъдъка е сведен до минимум, точно като нашенски ТВ техници, знае 5 повреди и това му е. Най-зле е с дребните неща, примерно изгорил си си ръката, отивша в емърдженсито където застраховлката важи и докато те приемат ти вече си забравил за какво си отишъл. Има много случаи на хора които отиват с нетипични инфаркти и др.подобни и като ги няма стандартните признаци ги оставят да си отстояват, сътветно много от тях не преживяват. В това отношение чакането по нашите клиники хич не е толкова страшно. Всяко нещо си има плюсове и минуси. Тези пък които не са осигурени трябва да си плащат. Има някакви имърдженсита които приемат всякакви и уж не с еинтересуват от застраховката ако е животозастрасяващо, но мисля че със същия успех и аз мога да лекувам, сигурен съм че броя разпорени и изтървани там от всеки доктор е по-голям от броя утрепани от мен животни, а аз съм работил 1 година в кланница все пак.
Иначе докторските услуги са не случайно скъпи, първо да станеш доктор не е никак лесно, отнема много време а и пари, и още повече усилия. Второ докторите се застраховат и то хич не са им малки застраховките, наш познат спомена за 200к на година, застраховка не заплата, той е хирург. Ако работиш в болница не знам как е, т.е. ако нямаш и частна практика, може би болницата покрива, може би изпозлва преференции, но така или иначе това влиза в цената на услугата. В аптеката не можеш да намериш почти никакви работещи лекарства, преди седмица се опитвах да намеря аналог на бусколизин или носпа ....не че нямат но трябва рецепта. И тов ане е случайно, и изобщо не е свързано с многото идиоти и загрижеността за тях, просто системата е такава.
Такава система се развива с години, десетилетия, не тръгва от веднъж, и преди 30-40 години сигурно е било и по-евтино и по-качествено, и може би са имали истински доктори но сега всичко е скъпа масовка.
Аз лично съм привърженик на тая система, ако имаш застраховка няма какво да му мислиш много, ако нямаш си е твой проблем, но никой не те кара да имаш. Ние имаме пакетна за цялото семейство, нямам спомен колко е, по ендо време беше по 800 на месец, сега не знам колко е. Дали тия пари си струват, ами 9600 на година, за последните 10 години 96. Да ама за това време засраховареля пое една операция на кракът на сина, която струваше малко над 10, една колянна протеза която не помня сметката но е поне 40, счупен, или по скоро изкъ;чен крак на голямата щерка който струваше около 5, излседванията и разходите по голямата щерка която само последната година са поне едно 20к, и сигурно множество други дребни ходения. Като гледам мисля че си струва ....да верно че за тия 20к не откриха нищо и единственото им решение беше антидепресанти и някакви руги дроги, но си е разход който так аили иначе ти е покрит.

Сря Окт 14, 2015 10:54 am
Профил

А сега какво става? Здравната каса не поема това, не поема онова и въпреки че си здравно осигурен плащаш здраво, даже и не могат да те нахранят в болницата така готвят че да не може никой да го яде. На мен ми казаха за един имплант (остиосинтеза) докато не си го платиш операцията няма да започне. Платих си го а на втора операция да го махнат си го прибраха като пичове за следващата жертва.
При един застраховател и едни здрави правила мисля че биха се постигнали добри резултати.
Така и проблема с мангалите би се решил.

Сря Окт 14, 2015 11:22 am
Профил
Аватар

решението на проблема е само комплексно.

примерно, личната карта да има чип, който да е и електронна идентичност - биометрични данни, електронен подпис и т.н.
от другата страна да има централизирано здравно/данъчно и т.н. досие, в което да можеш да влизаш с тази идентичност.
т.е. да има лична здравна партида, в която ти да можеш да проследиш какво са ти правили и чарджвали. така, ако си седял в болница 3 дена, а са ти отчели 10, това е кражба от твоите пари и ще си много по-активен в защитата им, отколкото някаква имагинерна "каса".

така ще отпаднат хилядите бумажки - рецептурни книжки, самите рецепти, направления, болнични. обаче явно всички заинтересовани от точенето не го искат и затова измислят всевъзможни простотии и издевателства. да ходиш в аптеката с пръстов отпечаттък ми се струва дори извън фантазиите на Оруел.

Сря Окт 14, 2015 11:40 am
Профил

ДедоБоре написа:
решението на проблема е само комплексно.

примерно, личната карта да има чип, който да е и електронна идентичност - биометрични данни, електронен подпис и т.н.
от другата страна да има централизирано здравно/данъчно и т.н. досие, в което да можеш да влизаш с тази идентичност.
т.е. да има лична здравна партида, в която ти да можеш да проследиш какво са ти правили и чарджвали. така, ако си седял в болница 3 дена, а са ти отчели 10, това е кражба от твоите пари и ще си много по-активен в защитата им, отколкото някаква имагинерна "каса".

така ще отпаднат хилядите бумажки - рецептурни книжки, самите рецепти, направления, болнични. обаче явно всички заинтересовани от точенето не го искат и затова измислят всевъзможни простотии и издевателства. да ходиш в аптеката с пръстов отпечаттък ми се струва дори извън фантазиите на Оруел.

Намекваш нещо във връзка с личната отговорност и колективната безотговорност ли?

Сря Окт 14, 2015 11:49 am
Профил
Аватар

забравяш и тоталната некомпетентност...

но ако кажа какво мисля, ще ми кажете, че пак не съм си пил хапчетата. затова си ги пия и се занимавам с по-приятни неща :D

Сря Окт 14, 2015 12:03 pm
Профил

Май това е начина да се ограничат кражби и злоупотреби, основно когато лежиш в болницата нямаш достъп до никаква документация (снимки, манипулации и лекарства) с които са те лекували и много добре са си организирали работата за да нямаш възможност да се защитиш в определена ситуация. Накрая те изписват с епикриза и това е.
Идеята с здравно досие е доста добра и да се вкарва примерно в системата до определено време и да не може да се трие и манипулира. По този начин и след 10 години винаги ще можеш а и всеки следващ доктор ще се ориентира по предходни болежки.
Пръстови отпечатъци(биометрични данни) поредната глупост.

Сря Окт 14, 2015 12:22 pm
Профил

Другото за което много се дразня на невежеството на фирмите които изискват групи за електро-безопасност. Чета в обявите да е минимум 4 група, 5 група и всякакви глупости. Тя важи само за фирмата в която работиш в друга фирма трябва на ново да се изкарва.

Сря Окт 14, 2015 12:28 pm
Профил

Дедо кажи си какво мислиш ... аз мисля че всичко трябва да е платено, никаква здравна каса и темп подобни, който може се лекува, който не може мре, пък тия дето не могта и оцелеят водят до качествени изменения в човешкия ген .. в положителна посока. Тук пак сме добре, ония в САЩ дето да всяко нещо се лекуват са още по-зле .. естествения подбор му е майката.

Сря Окт 14, 2015 1:40 pm
Профил

timt написа:
Идеята с здравно досие е доста добра и да се вкарва примерно в системата до определено време и да не може да се трие и манипулира. По този начин и след 10 години винаги ще можеш а и всеки следващ доктор ще се ориентира по предходни болежки.
Пръстови отпечатъци(биометрични данни) поредната глупост.

Като гледам, на път сте да откриете кранчето за топлата вода :D
Досиетата са на сайта на здравната каса. Направено е и работи от години. Само дето никой не ебава да ги чете.

Сря Окт 14, 2015 2:07 pm
Профил
Аватар

Тони, малко са ти изкривени оредставите за здравеопазването тук :D . В общи линии си прав, но примерно вече е задължително да имаш застраховка. Другото е, че цената на едно нещо без застраховка или извън мрежата на застрахователя ти е с пъти по-голяма от колкото със задтраховка. Трето многото тестове и високата цена по принцип не са щото не разбират и не знаят какво ти е, а точно заради малпрактис-а, защото тук съдебната система работи и като объркат нещо ги съдят за милиони. Иначе дали разбират или не го показва факта че щатите са номер 1 по здравен туризъм - годишно около милион човека идват да се лекуват тук. Тая тема за здравеопазването обаче е толкова огромна, че незнам дали си струва въобще да я почваме. Аз само мога да кажа, че предпочитам да е като тук, отколкото като в БГ, което въобще не значи че тук няма трески за дялане. Явно перфектна система още никой не е измислил.

Сря Окт 14, 2015 2:14 pm
Профил
Аватар

741 написа:
Досиетата са на сайта на здравната каса. Направено е и работи от години. Само дето никой не ебава да ги чете.

:oops:
мдааа... има нещо като справка. ще мога да я коментирам, когато/ако си извадя код за достъп

Сря Окт 14, 2015 2:47 pm
Профил

Аз не съм си вадил код. Влизам директно с електронния подпис.
Всичките ми посещения на лекар и зъболекар през последните години са там. Даже хванах един зъболекар в крачка. Писал, че ми правил зъбите наскоро и си дръпнал парите, а аз не съм му виждал очите от повече от 10 години, щото смених адреса. Обадих им се в районната каса, те ми се зарадваха даже. След месец ми върнаха официален отговор какво са свършили, първо по мейла, после и на хартия по пощата.

Сря Окт 14, 2015 3:18 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16188 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380 ... 1080  Следваща