Отговори на тема  [ 384 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 26  Следваща
Бензина 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Бензина
митак,
може ли да споделиш колко струва едно зареждане по вашите земи?
имам предвид не с домашния, а с публичен чарджър?

Нед Окт 04, 2015 8:44 pm
Профил
Аватар

Има най-различни и са на различни принципи - някои са безплатни напълно, други на зареждане, трети на киловат, четвърти на месечен абонамент. С две думи разни ибразнообразни :D . Ей тук са описани повечето:
http://www.plugincars.com/ultimate-guid ... 26530.html
Тия на тесла са фри.

Последна промяна Dimitar на Нед Окт 04, 2015 8:55 pm, променена общо 1 път

Нед Окт 04, 2015 8:50 pm
Профил
Аватар

Ей това е много добро

Нед Окт 04, 2015 8:54 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
"Taкова животно няма, казал шопа, докато гледал камилата" :D
Аз пък ще ти кажа, че най-редовно ползвам туба за ток за моя телефон - казва му се external battery bank и е просто една външна батерия от 3.5Ah, с която мога да си заредя телефона два пъти, когато ми се изтощи и наблизо няма ток. Същата туба за ток може да се направи за колите. В обема на една 10 литрова туба за бензин може да се събере литиева батерия и електроника достатъчни да закарат електрокар на няколко километра, където за 10 мин да си дозареди основната батерия на поне 50%. Трябва да проверя дали няма патент за това и ако няма да го патентовам докато е време :D .

Може да се направи... Ще патентовам... Би трябвало... Някога...

Виж, не може да ти се отрече, че когато си категоричен, си необорим. Тоест, всички изброени проблеми са решени, остава да намажем електрокарите с вазелин и рози...
Или май не беше такава рецептата за добруване? :D

Редакция:
Реконструктор написа:

Това се е утепало за боксер...

Нед Окт 04, 2015 9:06 pm
Профил
Аватар

Ти май не четеш какво пиша - тубата за ток е направена. Казва и се батерия.

Нед Окт 04, 2015 9:13 pm
Профил
Аватар

Ами чакай да проверим дали аз не чета внимателно или ти не помниш какво си писал:
Dimitar написа:
...Същата туба за ток може да се направи за колите. В обема на една 10 литрова туба за бензин може да се събере литиева батерия и електроника достатъчни да закарат електрокар на няколко километра, където...

Може да бъде направена, към днешна дата е различно, от направена е, и е съвсем трето понятие от "има го по бензиностанциите".
Може да бъде направена, в определени случаи звучи и като я може, я не може, ще видим. Може да се събере значи и че може и да не се събере.
Всъщност, едва ли е необходимо да ти обяснявам такива баналности от инженерното ни ежедневие? :D

Нед Окт 04, 2015 9:26 pm
Профил
Аватар

хммм... странни вариации в цените - от 0 до $0.80 за киловат.
при това някои са глътнали сериозни субсидии.

у нас се дискутира цена някъде 0.70-1.00лв за киловат.
идеята е да се започне с прости АС станции - които по същество са един електромер, потенциоално-токова защита и реле (еднофазни), но с които ти трябват часове да напълниш батерията. DC станциите са много скъпи и надали ще се почне с тях. и като че ли говорим само за OCPP станции.

проблема е още в мъгла и заради акциза на тока. макар да е относително малък (у нас е 2лв на мегават), това подлежи на регулация под вида 'акцизни складове' и е вероятно главоболията за събиране на тези 0.2ст/kWh да са много по-скъпи от самото събиране. а пък да направиш отделна партида към някое ЕРП за зареждане на коли е направо "мисия невъзможна".

отделно, ако 10,000 бензиностанции са достатъчни, че да не правиш сериозно планиране къде да ходиш и как да зареждаш, за ток ще са необходими поне 200,000 контакта.

ще видим как ще еволират нещата.

Нед Окт 04, 2015 9:42 pm
Профил

ДедоБоре написа:
ако напиша какво мисля, че ще стане у нас със зарядните и/или тока за автомобили, пак ще ме обявите за циничен песимист:|

Ми не си съвсем прав... у наше село има безплатна зареждачка от около 3 години. Верно, ние май бяхме първите извън София, ама мисълта ми е че станции ще се появят стига да има кой да ги ползва. При нас е май само за красота и реклама, щото я прави един дето има метан станция, направи и биоцентрала и явно си пада по зелените неща... Иначе, аз знам за 3 електрички (ако не са станали повече). Двете са тесли и ги карат хора дето не им пука колко струва зареждането. Третата е една въшка тип Тико, ама по-малка и май се задвижва от няколко обикновени акумулаторчета. Та тя може и да ползва станцията. Но не съм сигурен щото е с такъв пробег, че докато се върне и сигурно пак трябва да се зарежда...
Чух, че Елън обещал до 2017 теслите да станат с 1000 км. пробег. И ако не фалират дотогава сигурно ще го постигнат. Но за да станат масови електричките ще трябва някой да ги направи и по-евтени...

Нед Окт 04, 2015 9:42 pm
Профил
Аватар

Ицо, не се прави на луд - ти беше тоя, дето се изцепи че туби за ток били невъзможни на което аз ти казах, че батериите са си туби за ток. Сега дали вече има направени такива туби за ел коли идея си нямам, защото не съм се интерисувал. От инженерна гледна точка пбаче проблема е никакъв да бъдат направени, тска че не виждам какво продължаваш да упорстваш. Ако ще ти направи душевна чикия да си отгоре - ок, отгоре си. Продължавай да си мислиш, че електрокарите за нищо не стават и можело да киснат в студа на някой мост. Хората пък ще продължават да си ги карат :D .

Дедо, нормално е цените да са различни защото в различните щати цената на тока варира доста отделно и бизнес моделите им са различни. Със сигурност обаче цена на заряда над $30 обезсмисля ел колата, т.е. повече от 30 цента на киловат могат да чарджат само в някакви извънредни ситуации, но не и за нормално зареждане.

Миро, целта е Модел 3 да е $35-40к и това вече ще е много конкурентно.

Нед Окт 04, 2015 10:19 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

ДедоБоре написа:
у нас се дискутира цена някъде 0.70-1.00лв за киловат.

Ако е така - това обезсмисля основното предимство - по-евтиното пътуване.

Ако си зареждаш в къщи на цена 17 ст/кВч - 100 км ти излизат около 2 лв.

При 70 ст/кВч ще пътуваш с около 8 лв на 100 км което е колкото газта.

Нед Окт 04, 2015 10:22 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Ако ще ти направи душевна чикия да си отгоре - ок, отгоре си.
Не го приемай твърде драматично, трябва да има
и опозиция, която да сваля мечтателите от облаците. :D
Ако стане неговото - ще се червим, ако не - ще цъфтим. :D

Нед Окт 04, 2015 10:34 pm
Профил
Аватар

Това, кой да е отгоре, го обсъждам единствено с дамска аудитория и в тестен кръг. И сега не мисля да правя изключение. Дори и за Димитър. :D

Нед Окт 04, 2015 10:55 pm
Профил
Аватар

тока за бизнеса е на други цени. и е доста по-сложно да си пуснеш 'бизнес'-ток
отделно, както споменах, има и акциз. в един момент, ако зареждането на коли стане по-популярно, като нищо ще наместят един голям акциз, щото-еди-какво-си, не можело акциза на гровото 'ток' да е по-малък от акциза за нафта. гледали сме го филма и с пропан-бутана, и метана.
щом може данъка на една 20 годишна трошка да е 10 пъти по-малък от данъка на нова евро-6, определено не иде реч за екология, а за събиране на пари от имащите.

гледах малка въшка, най-вече, защото се паркират в зоните без талони.
китайско 'фиатче'... оловни акумулатори, един двигател баш от електрокар и почти нищо друго. уж вдигало 70, ама по цариградско пречех дори на тролейте. да, мога да опъна една жица у нас, мога и в офиса да сложа. обаче хич не съм сигурен какво ще остане от мен, ако някой джип ме помели. пък и цената не беше особено атрактивна (нещо около 18 бонки лефчета), определено няма да я избия от икономия на талончета за паркиране.

'бързите' станции са трудна работа. хем големи тоци, хем големи напрежения. и доста софтуер, който е нещо като 'open windows'. теглих един вентилатор на 'стандарта' и на първо четене ми светнаха доста лампички относно 'отвореността'. то и затова явно такава станция е няколко десетки хилки евро.

та за публичните станции, за момента не се обсъжда вариант 'free'. просто, защото някой трябва да плати сметката, а такъв не се забелязва на хоризонта, че и зад него. а като сложиш станцията, свързване, разходи по плащането, дори самия ток, цената се получава толкова, че май няма смисъл. може в четвъртия мандат на ББ, след като не останат панелки за саниране и на всяка паланка сложат пречиствателна станция, дебеличното момче да нареди на лилето да му възложат да построи 10,000 контакта за 5 милиарда. евентуално.

Нед Окт 04, 2015 10:57 pm
Профил
Аватар

трябва да ви направя снимка на зареждачките за автобуси тука ;), мисля че са австрийски,,,
а иначе ако ще е зарядна станция искам безжична
последно, S60 T6 май беше - предните колела са на бензиновия мотор,
задните електрически - в комбинация ускорението си го бива

Нед Окт 04, 2015 11:43 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
а иначе ако ще е зарядна станция искам безжична
:D
Прикачени файлове:
Gorubliane vs. UK.jpg
Gorubliane vs. UK.jpg [ 60.45 KiB | Прегледано 2786 пъти ]

> UK Is Testing Roads That Charge Electric Cars As They Drive

Последна промяна Private на Пон Окт 05, 2015 12:05 am, променена общо 1 път

Пон Окт 05, 2015 12:00 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 384 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 26  Следваща