Отговори на тема  [ 384 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 26  Следваща
Бензина 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Бензина
"Парното" не се загрява от прост реотан, а е климатик (тоест термопомпа) с някакъв COP по голям от 1. Ако от батерията се харчи някаква енергия, в купето влиза като топлина тази енергия + още която се взима от околната среда. Освен това имат водно охлаждане на двигателя което също се включва към климатичната система. Друга благинка (която колите с ДВГ нямат) е че когато спираш или пуснеш по баир надолу - двигателя генерира и връща енергия в батерията.

Нед Окт 04, 2015 6:05 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Термпомпите не са панацея. Предполагам че има основателна причина в стандартните автомобили да не е направено, за да могат да загреят по-бързо. Дори и в гъзарските и скъпи такива. Какви ли не други технически решения има, някои на ръба на беумието, но термопомни няма.
Рекуперацията също не е някаква новост. Едва ли има хибрид без нея. Въпреки това, се съмнявам да допринесе за драстично увеличение на пробега на електрокарите.

Нед Окт 04, 2015 6:12 pm
Профил

Всеки автомобилен климатик/климатроник или както и там да го наричат в същността си е термопомпа от тип въздух-въздух. На колите с ДВГ той няма нужда да е двупосочен (тоест да може да прехвърля топлина както отвътре навън, така и отвън навътре) защото те винаги имат голям излишък от топлина от двигателя. За електромобилите обаче топлината от двигателя не е достатъчна и затова се слагат двупосочни.

Помисли си само каква ОГРОМНА загуба на енергия има при ДВГ - около 50% от енергията на горивото се разсейва като топлина в околната среда. Като умножиш това по броя на колите по света се получава ужасяваща загуба!!!

Електромобилите са много по-съвършени в това отношение. Освен това енергията за тях може да си е произведена традиционно (от изгаряне на въглища например), но може и да е произведена от вятърна централа. Във втория случай нищо не изгаряме и много малко енергия се губи като топлина. Предимствата на електрокарите са мноооого (те са непреодолими за традиционните коли), а недостатъците на електрокарите са преодолими. :)

Нед Окт 04, 2015 6:25 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Не знам дали трябва да напомням, че живеем в различни държави и някои дадености се различават.
Колкото и да се опитвам се да си представя зарядна станция в обикновен софийски квартал, но не успявам...

Така е - напълно съм съгласен и аз също недиумявам защо намеси задръстване на орлов мост в коментара на новина за представянето на електрическа кола на другия край на света, където зарядните станции са на почти всеки паркинг - без значение обществен ли е или на някоя компания. Тия дето могат да си я купят тая кола в БГ ще се броят на пръсти и не разбирам защо толкова сис е загрижил за тях.
Иначе фаровете, чистачките, дисплеиите и още каквото не си изредил едва ли общо са колкото парното, така че и двойно да направим сметката на 4 киловата батерията пак ще ти стигне за поне 20 часа нонстоп висене в задръстването. Пак да ти напомня, че хората продават по 55 хиляди коли на година, за които се чака с месеци да ти бъдат доставени и хората, дето ги копуват са си направили сметката. Отделно ти коментираш в момента колата с най-голяма батерия и най-голям пробег и нищо не казваш за останалите стотици хиляди, които също се продават и имат доста по-малки батери и пак никой не се оплаква от това за колко време им умира батерията в задръстване заради климатика или парното :) .

Нед Окт 04, 2015 6:47 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Не знам дали трябва да напомням, че живеем
в различни държави и някои дадености се различават.
Напомняш ми на един съфорумец от HWBG, който при представянето
на първия iPhone през януари 2007 изписа туби мастило как това било
скъпо за България, неприложимо, нямало да се развие повече, как ще е
чудо за три дни. Няколко души не можехме да го запрем да лее прогнози
на толкова ранен етап - една януарска презентация за нещо, което ще види
пазар чак след швст месеца. Днес на същия колега не можеш с лазерен меч
да му изрежеш смартфоните от ръката, някакъв луд фен е, ръчкач и експерт.
Технически погледнато, можеше и да му се сбъдне прогнозата, ама не стана. :D

Проблемът на Tesla е, че са симпатични автомобили, а не квадратни каручки
с тотално утрепан и скучен дизайн, каквито произведения е имало преди тях.
Хората ги харесват, това удря едно рамо на положителното мислене, а оттам
и на продажбите. И докато модерните играчки са любими на не един и двама,
лично аз се надявам темпото да не спадне, а да се увеличи, което комбинирано
с нови, ценово по-достъпни модели и още мегафабрики за батерии, да направи
електрокарите тривиален личен транспорт, следващия преход в редичката:
ходене пеш > животинска тяга > парна тяга > ДВГ > хибриди > чиста електро тяга.

Последна промяна Private на Нед Окт 04, 2015 7:44 pm, променена общо 2 пъти

Нед Окт 04, 2015 7:17 pm
Профил
Аватар

DanielDimov написа:
Всеки автомобилен климатик/климатроник или както и там да го наричат в същността си е термопомпа от тип въздух-въздух. На колите с ДВГ той няма нужда да е двупосочен (тоест да може да прехвърля топлина както отвътре навън, така и отвън навътре) защото те винаги имат голям излишък от топлина от двигателя....

Това е така, и не е. Излишък от топлина има когато двигателят е загрял до номинална температура. И ако не е зима.
В близкото минало, това винаги е било безпроблемно. Към днешна дата, с повишаването на КПД на двигателите, започва да става проблем, и е най-осезаем при "печките". Няма да се учудя ако съществува и при бензиновите с директно впръскване.

За да поддържат работна температура, въпреки работещото парно, се използват какви ли не средства - печки на съответното гориво, за доподгряване на двигателя. За да не разтягаме излишно локуми, да уточня - не става въпрос за допълнителните отоплители които се пускат с таймер или дистанционно за предварително подгряване на двигателя и купето, а такива които се управляват само от ЕКУ на двигателя. Когато му затракат зъбите, си пали печицата.

Разните безумия - електрически нагреватели по няколко киловата, фрикционни нагреватели. Някой от жапанайските автомобили имаше игра с вентилаторите, за да създават допълнителен товар чрез алтернатора. Пак за по-бързо подгряване. Други пък си припалваха отоплителните свещи доста след първоначалното запалване. Сигурно пропускам някоя дивотия.
Та, в тоя аспект, излишна топлина има, но не и зимно време. :D
И въпреки това, няма термопомпа за отопление. Сега остава да се разберат и какви са недостатъците, за да стане ясно защо не се използва тоя метод. Съмнявам се да е финансов. Не съм чувал да има и самоделки. А не е като да е нещо сложно или да няма хора разбиращи от хладилна техника...

Димитре, не съм се загрижил за собствениците на електрокари. Всичко споменато по-горе е в контекста, че според мен, нямат никакви предимства сравнени със сходен клас мепесе, с ДВГ. От моята камбанария виждам само недостатъци. Както отбелязах, модерни кокошарници. :D

Нед Окт 04, 2015 7:17 pm
Профил
Аватар

Един адекватен шофьор, който следи ресурсите от гориво,
няма да го видиш да размахва туба за бензин на Орлов мост.
Един неадекватен такъв може да направи изобилие от глупости,
но това е точно толкова валидно и за сегашните ДВГ коли. :D

Аз си знам горе-долу ежедневния маршрут, мога да добавя
проценти отгоре за изненади и задръствания. Като се увеличат
електрокарите, и зарядните станции ще са повече, и по гаражите
на офисите и паркингите на моловете ще ги проима, и Пътна помощ
с батерии и/или генератори ще се появи и те така. :D Хубавините
първо по белия свят, после и у нас.

Нед Окт 04, 2015 7:32 pm
Профил
Аватар

Да ти призная, туба за гориво съм виждал. Знам и къде да я напълня. В повечето случаи, дори имам идея и с какво.
Никога не съм виждал туба за ток, подходяща за електрокар. Май не съм чувал и за бърз начин за пълнене.
Хм, май изоставам от последните модни тенденции. :D

Кой знае де. Може пък Хонда да направят пробив на пазара на електоркари с техните готини бензинови генератори за ток... :D

Нед Окт 04, 2015 7:55 pm
Профил
Аватар

Аз пък освен че съм виждал кофа с въглища, съм пълнил и носил такава.
И дърва съм цепил, и от варел в мазето нафта с лейка съм влачил.
А знаеш ли колко градски хора днес напълно са пропуснали тоя фитнес?
Времената се менят. :D

Нед Окт 04, 2015 7:58 pm
Профил
Аватар

Това хубаво, но както споменах, въпреки модерните времена, митичните предмети като кофа с луфтове и канче с ток продължават да са митични. :D

Нед Окт 04, 2015 8:04 pm
Профил
Аватар

Забрави тубата с компресия. :D

Нед Окт 04, 2015 8:05 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Никога не съм виждал туба за ток

"Taкова животно няма, казал шопа, докато гледал камилата" :D
Аз пък ще ти кажа, че най-редовно ползвам туба за ток за моя телефон - казва му се external battery bank и е просто една външна батерия от 3.5Ah, с която мога да си заредя телефона два пъти, когато ми се изтощи и наблизо няма ток. Същата туба за ток може да се направи за колите. В обема на една 10 литрова туба за бензин може да се събере литиева батерия и електроника достатъчни да закарат електрокар на няколко километра, където за 10 мин да си дозареди основната батерия на поне 50%. Трябва да проверя дали няма патент за това и ако няма да го патентовам докато е време :D .

Последна промяна Dimitar на Нед Окт 04, 2015 8:20 pm, променена общо 1 път

Нед Окт 04, 2015 8:18 pm
Профил
Аватар

ако напиша какво мисля, че ще стане у нас със зарядните и/или тока за автомобили, пак ще ме обявите за циничен песимист:|

има принципна разлика в зареждането на смартфон и Тесла.
ако на всяка бензиностанция се появят и колонки за зареждане на електрокари, предполагам нещата ще изглеждат по-добре.
в много градове вече има маса публични колонки по улиците дори, но това е защото местните власти го искат.
аз съм много черноглед какво биха искали нашите местни власти, и още по-безнадежден какво ще се получи накрая.

Нед Окт 04, 2015 8:19 pm
Профил
Аватар

Като минимум ще облажим няколко суперчарджъра,
а вижте колко много бели петна има по други региони. :D
Прикачени файлове:
Superchargers USA 2016.jpg
Superchargers USA 2016.jpg [ 58.21 KiB | Прегледано 2874 пъти ]
Прикачени файлове:
Superchargers Europe 2016.jpg
Superchargers Europe 2016.jpg [ 57.72 KiB | Прегледано 2874 пъти ]
Прикачени файлове:
Superchargers Asia 2016.jpg
Superchargers Asia 2016.jpg [ 35.97 KiB | Прегледано 2874 пъти ]

Нед Окт 04, 2015 8:30 pm
Профил

ДедоБоре написа:
ако напиша какво мисля, че ще стане у нас със зарядните и/или тока за автомобили, пак ще ме обявите за циничен песимист:|

има принципна разлика в зареждането на смартфон и Тесла.
ако на всяка бензиностанция се появят и колонки за зареждане на електрокари, предполагам нещата ще изглеждат по-добре.
в много градове вече има маса публични колонки по улиците дори, но това е защото местните власти го искат.
аз съм много черноглед какво биха искали нашите местни власти, и още по-безнадежден какво ще се получи накрая.

През 98-ма като взеха да се появяват едни такива смешни телефончета с надпис "CITRON-GSM" много хора така си казваха "то това е луда работа - 200 лева само за картата и 6 лева на минута разговор", "има само две клетки и те са около центъра на София" и т.н. но сега сме 2015-та година, имаме 3 GSM оператора, обхват навсякъде и говорим неограничено за левче на ден...

Така че не бъди черноглед - нещата ще се развият независимо от всички скептични настроения в момента.

Нед Окт 04, 2015 8:42 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 384 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 26  Следваща