Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Горяща първична намотка на тороидален захранащ траф 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Горяща първична намотка на тороидален захранащ траф
Абе за какво се ядосваш. Всиките тия измервания нищо не дават.Трафът ти е изгорял .Wize e споменал съветите на Ангелов, но те са за ъпглрейд на следвашото. Това е изгоряло, ТМЕ са и умили ръцете и след ремонта вече са недосегаеми. КЕТ едва ли ще ти върат парите. Отпиши го, напиши 5-6 злобни писма на ТМЕ, че ще опишеш одисеята си в 10-те найизвестни сайта за електроника. 360лв ще ги изкараш по-лесно , отколкото да си губиш времето с тоя блок.

Чет Сеп 24, 2015 7:13 pm
Профил

Когато имаш такива съмнения: пускаш първичната през една 100 ватова крушка и мериш с волтметър какво идва на първичната и дали излиза нещо на вторичната.

Има ли степ-стартен резистор това нещо. Ако няма- това може да е причината за изгарянето.

Чет Сеп 24, 2015 7:23 pm
Профил
Ранг: Минаващ

dan написа:
Когато имаш такива съмнения: пускаш първичната през една 100 ватова крушка и мериш с волтметър какво идва на първичната и дали излиза нещо на вторичната.

Има ли степ-стартен резистор това нещо. Ако няма- това може да е причината за изгарянето.

Това имаш на предвид е схема за токограничение на началния ток при стартиране на самото захранване доколкото разбирам нали?
Мисля че няма подобна пускова схема и трафа е директно вързан към входния ключ.
То ако беше в това проблема не е ли по логично трафа да изгори точно в момента на пускането на самото захранване защото точно тогава пусковите токове са най-големи?
Но реално вече два пъти гори както си работеше нормално, първия път беше без никакъв товар на изхода на захранването и тогава изгоря. Сега втория път изгоря при минимално натоварване с има няма 2 вата.

Чет Сеп 24, 2015 11:58 pm
Профил

След като смениш мрежовия трансформатор прекъсни връзката между вторичната намотка и електрониката и измери тока, който се консумира от електрониката на празен ход и под товар и към мрежата, и само след като се убедиш, че с електрониката няма проблем продължи с останалите тестове. Аз имам подобен лабораторен захранващ блок със същите параметри и досега не съм имал проблем. Вярно е че при голямо натоварване грее доста, независимо, че се охлажда с вентилатор така че не трябва да се притесняваш, стига прегряването да не стане изключително много.

Пет Сеп 25, 2015 10:23 am
Профил
Аватар

на тоя са му сложили датчки от казан за пералня, който изключва (не знам какво) при 85С

пак повтарям, трябват някакви геройски простотии или тотална некадърност, за да изпуши тороидален траф на 50Hz.

според мен най-добре драсни едно културно мейлче на производителя, както казаха без майки и бащи, опиши в един параграф проблема и ги помоли да ти пратят едно трафче, или най-добре параметрите на намотките и си го намотай в някоя фирма тук.

Пет Сеп 25, 2015 2:17 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Desert Leo wrote: icpart, откачи вторичната на трафа и виж как се държи на празен хо
Ми няма как да го тествам защото се е видяло че трафа отново е с изгоряла намотка или такава дала някъде накъсо.

Ако симптома е изгаряне на предпазителя, въобще не е сигурно, че проблема е непременно в трансформатора. Затова пробвай само него най-напред на празен ход, Прав е Дедо Боре - читав мрежов траф се убива трудно...

Съб Сеп 26, 2015 9:39 am
Профил

ДедоБоре написа:
на тоя са му сложили датчки от казан за пералня, който изключва (не знам какво) при 85С

пак повтарям, трябват някакви геройски простотии или тотална некадърност, за да изпуши тороидален траф на 50Hz.

според мен най-добре драсни едно културно мейлче на производителя, както казаха без майки и бащи, опиши в един параграф проблема и ги помоли да ти пратят едно трафче, или най-добре параметрите на намотките и си го намотай в някоя фирма тук.

Вчера звънях в Кет Електроникс да ги питам какво точно са правили по трасформатора и ми обясниха че е изработен изцяло нов такъв на базата на стария. Май са го изчислявали наново и аз не знам точно.
В крайна сметка май Дан ще се окаже прав че има нещо гнило по самата електроника вътре. Просто вече няма друго обяснение на какво може да се дължи проблема. Даже и да сменя трафа пак с нов няма гаранция че няма да изгори и той отново. Тогава ще трябва да се почне да се пипа и да се тества обстойно както е посочил dzeduse и Desert Leo за да се открие къде е проблема.
От всичките ви предложения и аз вече клоня точно към тази версия че вътре има някакъв скрит дефект, който е от тези дето се откриват трудно.
ДедоБоре да прав си и и аз както теб си мисля че да изгориш обикновен траф си трябва бая труд. Ако беше някое импулсно захранване то там ясно те пукат лесно. Засега накарах Кет да тормозят поляците пак и да им опишат случая и да пледират че има производствен дефект. Най-добре ще стане ако се съгласят да го заменят захранването, но ако нищо не стане в крайна сметка ще го мисля по нататък какво да го правя.

Съб Сеп 26, 2015 9:51 am
Профил
Аватар

не знам какво да кажа...
времето си е твое, ти си решаваш как да го изхарчиш. аз бих го изхвърлил в казана.
по принцип, не знам защо налитате на тези китайски боклуци. при цена 160 афро при търговец, на произодителя това желязо трябва да му излиза $35-40 максимум. не мога да си представя никакъв читав DC източник на такава цена, но такаеца го прави и явно има на кого да го продава.

в грешна посока дълбаеш - КЕТ/ТМЕ. КЕТ нямат капацитет да ремонтират такова захранване (предполагам, че контактуваш с Яна?) най-вероятно го дават в някой от сервизите на дейзи, където го пуснат на някой младок, който с досада се опитва да скалъпи нещо. направо не разбирам защо са се хванали да пренавиват траф. явно имат някакви проблеми с ТМЕ.

пиши директно на китайците (модел, сериен номер, дата на покупка, търговец), ако не ти отговорят, плюй ги на свобода по форумите, само пипни още малко английския, за да звучиш малко по-сериозно. такива сиви производители на боклуци си заслужават да ги плюят по форумите, но го направи компетентно, за да хване дикиш. може и да реагират адекватно - да ти пратят нов траф, схема с указания, извинения. тогава ги похвали. ама надали това ще стане.

в ибей има купиша стари източници на НР за по $100-$150, който нямат нищо общо с тоя боклук. на търга на ерискон останаха 2 (май), дето никой не ги купи на $100. бая им се чудех, ама си имам достатъчно и не ми трябват. виж, такова захранване няма да можеш да го изгориш, каквото и да правиш с него.

Съб Сеп 26, 2015 10:54 am
Профил
Аватар

Мисля, че не са пренавивали трафа. Ако беше вярно, съвсем недоумявам как ще изгори отново.

Съб Сеп 26, 2015 11:32 am
Профил
Аватар

Хм, изгарянето на първичната намотка доказано ли е? Трансформаторът мерен ли е директно на изводите му?

Съб Сеп 26, 2015 12:10 pm
Профил

ДедоБоре написа:
не знам какво да кажа...
времето си е твое, ти си решаваш как да го изхарчиш. аз бих го изхвърлил в казана.
по принцип, не знам защо налитате на тези китайски боклуци. при цена 160 афро при търговец, на произодителя това желязо трябва да му излиза $35-40 максимум. не мога да си представя никакъв читав DC източник на такава цена, но такаеца го прави и явно има на кого да го продава.

в грешна посока дълбаеш - КЕТ/ТМЕ. КЕТ нямат капацитет да ремонтират такова захранване (предполагам, че контактуваш с Яна?) най-вероятно го дават в някой от сервизите на дейзи, където го пуснат на някой младок, който с досада се опитва да скалъпи нещо. направо не разбирам защо са се хванали да пренавиват траф. явно имат някакви проблеми с ТМЕ.

пиши директно на китайците (модел, сериен номер, дата на покупка, търговец), ако не ти отговорят, плюй ги на свобода по форумите, само пипни още малко английския, за да звучиш малко по-сериозно. такива сиви производители на боклуци си заслужават да ги плюят по форумите, но го направи компетентно, за да хване дикиш. може и да реагират адекватно - да ти пратят нов траф, схема с указания, извинения. тогава ги похвали. ама надали това ще стане.

в ибей има купиша стари източници на НР за по $100-$150, който нямат нищо общо с тоя боклук. на търга на ерискон останаха 2 (май), дето никой не ги купи на $100. бая им се чудех, ама си имам достатъчно и не ми трябват. виж, такова захранване няма да можеш да го изгориш, каквото и да правиш с него.

По принцип ДедоБоре е най-прав както винаги.
Ми да контактувах точно с Яна и според точно там им е била грешката че са отстъпили пред поляците. Явно там е била голяма разправията с ТМЕ, но реално даже видях че има международни комисии нещо като нашата комисия за защита на потребителя които се занимават с търговците в целия Европейски съюз.
По принцип като го поръчвах ми се щеше да си го поръчам директно захранването без да се занимавам с посредници. Но от другата тема която бях писал преди време ТМЕ са се отказали да работят с частни лица преди време.
Ако се наложи най накрая може да пиша на китайците евентуално ако могат да ми пратят нов трансформатор (ако е за моя сметка сигурно пак ще ми излезе доставката солено защото сигурно ще тежи поне 4кг) или ако могат да съдействат например при комуникацията с ТМЕ, все пак гледам че произвеждат за тях разни ребрандирани захранвания под марката Axiomet. Или поне да ме насочат на какво може да се дължи този дефект.

Но какво да ви кажа и на мен ми се иска да си взема читаво и скъпо захранване което да не го мисля но това е отвъд моите финансови възможности. Та затова се хвърляме на евтините боклуци основно заради цената. В крайна сметка пак старата поговорка ще се окаже вярна че евтиното накрая идва скъпо.
Та се чудя евентуално ако се отърва от тоя боклук дали да не скачам след време на другия следващ ама по марков китайски боклук Rigol DP832. Поне май ще е по читав. Просто няма как да си позволя да отделя над 2 бона за някой Agilent например.
По принцип се спрях и на това поради факта че има разширен токов обхват до 10A. Повечето захранвания са до 5A, още по малко даже има програмируеми до 10А. Освен това този китаец ми се видя доста компактен спрямо възможностите си. По принцип да бяха вложили малко по-добри материали и елементи при производството даже и при по-висока цена това захранване щеше да си стане много добро като алтернатива на по скъпите.
На мен наистина ми се щеше да си намеря някое захранване дори и старо от марковите например на HP или някой TTi например от английските дето са. Но като цяло ми трябва да е програмируемо тъй като след време ми се иска да мога да правя някакви автоматизирани тестове на разни захранващи схеми без нуждата всичко да се прави ръчно.
По принцип знам че тези машини са корави. Преди година две участвах на един търг за такова захранване но не успях да го спечеля в ибей. По принцип обаче проблема с подобни захранвания е да могат да се намерят за по 150-250$ ама в САЩ или някъде другаде, например в Израел гледам има много такива стари техники излизат оттам. Пък от там транспорта до България би ми излязъл поне още толкова. Все пак едно захранване тежи доста като килограми.
Пак от Англия преди време бях видял едни стари HP та ама много големи кютюци бяха. Над 20 кила тежаха и са огромни. Ако имах собствена работилница нямаше да е проблем това ама вкъщи мястото е ограничено.

Итцо да мерих директно на изводите на намотката и аз се надявах да е я ключ, я нещо друго откъм входа ама не е. Даже мерих с LCR мост първичната намотка и получих за нея някакви ненормални показания като параметри.
Как е ремонтиран трансформатора и аз не знам конкретно, но определено си личи че все едно е изработен наново.
Слагам и една снимка на самия трансформатор. Не е от най-добрите но поне се виждат проводниците от вторичните намотки как са намотани. Поне на пръв поглед като цяло трансформатора изглежда добре изработен. Тези малките белите кабелчета са разни изводи на различни вторични намотки дето захранват електроника. Горе в дясно малко под ъгъла на снимката са изводите на първичната намотка в кафяво и синьо. Малко по в ляво на на заден план се вижда леко един конектор, там са мисля основните силови захранвания с по 3 извода всеки. Явно има две отделни вторични намотки всяка със среден извод за двата токови обхвата и съответната изхона на мощност и разни релета дето ги превключват.

Прикачени файлове:
trafo.jpg
trafo.jpg [ 223.81 KiB | Прегледано 1891 пъти ]
Нед Сеп 27, 2015 3:08 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Развиваш и броиш. Или звъниш на Унитраф-Соколово, обясняваш им проблема и погледни ти помогнали.

Нед Сеп 27, 2015 4:25 pm
Профил
Аватар

icpart, от дългото ти писание пак не става ясно какво точно си мерил.
Изключваш ВСИЧКИ вторични намотки. Проверяваш дали предпазителя е здрав и при необходимост го заменяш с нов. Проверяваш (с омметър) дали селектора на входното напрежение е на 220V и тогава включваш в мрежата. Ако предпазителя пак изгори - за нов траф си, а дали е от първичната или вторичната е друг въпрос. Едно време имаше работилнички за пренавиване на ел. двигатели - там могат да проверят за навивки на късо и дори да ти го пренавият.

КЕТ какво казаха за пренавиването - къде е бил проблема?

И въобще изначално си сбъркал, че не си проверил що за чудо купуваш. Само като прочетох по диагонал описанието и се отказах. За такова захранване не давам повече от 200лв., щото ако си го направя сам ще излезе под 100 или там някъде.

Нед Сеп 27, 2015 4:51 pm
Профил

Desert Leo написа:
icpart, от дългото ти писание пак не става ясно какво точно си мерил.
Изключваш ВСИЧКИ вторични намотки. Проверяваш дали предпазителя е здрав и при необходимост го заменяш с нов. Проверяваш (с омметър) дали селектора на входното напрежение е на 220V и тогава включваш в мрежата. Ако предпазителя пак изгори - за нов траф си, а дали е от първичната или вторичната е друг въпрос. Едно време имаше работилнички за пренавиване на ел. двигатели - там могат да проверят за навивки на късо и дори да ти го пренавият.

КЕТ какво казаха за пренавиването - къде е бил проблема?

И въобще изначално си сбъркал, че не си проверил що за чудо купуваш. Само като прочетох по диагонал описанието и се отказах. За такова захранване не давам повече от 200лв., щото ако си го направя сам ще излезе под 100 или там някъде.

Че таман го прибрах обратно в кашона тоя боклук. Ама за спорта ще направя измерванията които си дал като препоръка макар че почти е 100% сигурно че трансформатора е заминал. Преди това като бях правил замерванията не бяха разкачени вторичните намотки да си призная.
Но като ми го върнаха захранването и докато беше още изправно нарочно измерих съпротивлението на изводите на входния щепсел. Съпротивлението беше в рамките на около 5-6 ома мисля. Т.е. ако включим например съпротивлението на захранващия кабел и там свързващите проводници към трафа то реално някъде към 5 ома ще да е било съпротивлението на първичната намотка. В момента за сравнение е над килоом мерено с мултиметър т.е. има почти прекъсване като гори предпазителя всеки път. Но не съм го тествал включен трафа с разкачени вторични намотки дали ще гори предпазителя. Но според мен няма и нужда тъй като е ясна работата. За съжаление нямам мегер с който по точно да измеря съпротивлението на първичната намотка.
Относно пренавиването оригиналния трансформатор явно е бил с две входни намотки тъй като имаше селектор за напрежението.
Сега след като го ремонтираха от Кет въобще беше премахната тази намотка за 110V и този новия трансформатор е само с една първична намотка за 220V. Реално даже бяха сменили селектора с прекъсвач който прекъсва захранващия кабел към трансформатора.
Точно и затова според мен беше и това странното повторно изгаряне на трансформатора.
По принцип това захранване отдавна съм го гледал и знаех в общи линии какво представлява. Даже в eevblog форума има поместена тема от друг потребител беше пусната където беше направил малко тестове на това захранване но в частност с по-маломощния модел.
Да ти кажа за 200 лв. ако ми намериш такова захранване с такива възможности го вземам веднага :wink: Ще имаш и стабилна почерпка в бонус.
Ми то не знам ама само трафа би ти излязъл към 100лв. Да не забравяме че това не е обикновено линейно захранване от масовите китайски евтинджоси дето са копия на Мастех HY3005 с по две врътки отпред. На хартия даже параметрите на това захранване са супер. На тази страница са дадени пълните му характеристики:
http://www.twintex.com.tw/webls-en-us/TC701Series.html
Също така според упътването това са някои от основните му функции:
Код:
 Single output with dual range (only for the models with dual range)
 High resolution 1mV/0.1mA
 24 bits ADC and 16 bits DAC, high accuracy
 Safety design: OLP, OVP, OCP, OTP and reverse polarity production
 Auto CC and CV switch
 122×32 LCD display
  Convenient and high efficiency operation of setting interface, high speed rotary knob and numeric key input
 Warning buzzer
 Key-lock to prevent improper operation
 Output ON/OFF control
  Save and Recall function of 100 groups setting and proceed together with auto operation can achieve the purpose of
auto test
 Standard interface: USB or RS232
 Support SCPI commandsl

Аз основно го взех поради възможността за поддържането на пълен набор от SPCI команди които да се използват например за програмиране през Labview. Другото което ми хареса е високата резолюция на отчитането на изходния ток и напрежение- 0,1V и 0,1mA. Реално няма нужда да използваш друг мултиметър ако правиш някакви автоматични отчитания на тези параметри. Донякъде идеята ми беше да може да се ползва например за автоматично измерване на КПД-то на някоя захранваща схема при различни входни напрежения и различни товари.
Единствено в този ценови диапазон може да се намери другото евтино програмируемо китайско захранване KORAD 3005. Но като параметри то е в пъти по зле от това. Даже вътре е с обикновен траф а не тороидален. Но пак и то си е боклук.

Нед Сеп 27, 2015 7:42 pm
Профил
Аватар

пише, че има 16 битов DAC.
с него не можеш да докараш резолюция 1mV за 36V обхват. същото важи и за 0.1mA при обхват 6А. съвсем явна лъжа.
отделно са се изхвърлили с с това:
Цитат:
Line regulation ≤0.01%+3mV

това е доста трудна задачка, а за захранване с топология обхватни релета е абсурд.
също абсурдно е и:
Цитат:
Ripple & Noise ≤1mVrms (I≤3A) (5Hz~1MHz)

то даже е трудно да се измери такова нещо, камо ли да се направи. наточени специализирани схеми за хранене на VCO с малък фазов шум трудно докарват десетки микроволти, при това със затихване 60dB на ниски честоти (<1kHz). a за 36V/3A ще е ужас, при това никому ненужен. а поменаването на 1MHz си е направо комично.

Нед Сеп 27, 2015 8:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща