Горяща първична намотка на тороидален захранащ траф
Здравейте колеги.
Искам да се допитам към по знаещите от мен ако някой има на идея на какво може да се дължи една странна повреда.
Та историята с моя лош късмет е следната

.
Преди около месец си поръчах от ТМЕ през Кет Електроникс едно програмируемо лабораторно захранване TPM-3005 с параметри 0-36 0-5A и 0-15V 0-10A, т.е. захранването има два работни обхвата.
В първите ми тестове с него като си поиграх първия ден да го натоваря с помощта на резистивен товар го бях натоварил с максимална изходна мощност около 60-65 вата за да го видя дали работи стабилно. Така в промеждутъка на тестовете бях оставил захранването на масата си включено и без товар. В резултат на това по едно време видях как захранването се самоизключва и се оказа че входния предпазител беше гръмнал. Естествено след смяната му захранването и така и не тръгна отново. Беше ясно че нещо беше гръмнало вътре.
В резултат реших да го изпратя обратно към Кет Електроникс с чиято помощ го бях купил ТМЕ. От своя страна те го изпратиха обратно към ТМЕ в Полша но ония тъпанари не ми признаха гаранционното обслужване. Проблема се оказал че уж трансформатора е бил изгорен в резултат на превключване на входния превключа тел за работното напрежение на 110V. Естествено подобно нещо нямаше в което съм почти напълно сигурен че превключвателя беше на 230V.
Даже започнах да си само внушавам че може наистина да не съм погледнал на какво напрежение е бил превключен ключа.
Но някак си не знам дали някой може да ми го обясни дали е възможно някой трансформатор да издържи намотката му 110V няколко часа работа като се има на предвид че най малкото изходните напрежения от него ще са двойни и това няма да покаже нещо като прегряване мирис на изгоряло или гърмене на входни кондензатори. Според мен за има няма минута две и всичко щеше да е изпукало вътре барабар с трафа най напред.
Но както и да е оказа че от ТМЕ са върнали захранването неотремонтирано обратно в България, откъдето бях говорил в последствие с Кет Електроникс и те го бяха изпратили за ремонт в българска фирма където трафа беше пренавит и ремонта се беше осъществил за тяхна сметка без да са ми искали нищо за поетия от тях ремонт.
В резултат си получих вече работещото и отремонтирано захранване преди седмица и така до вчера вечерта
За малко вчера реших да тествам едно малко захранващо повишаващо китайски модулче. Като цяло го натоварих моето лабораторно захранване с изходна мощност около 12-15 вата т.е. с около 5V изходно напрежение и ток около 3A. До този момент захранването си работеше съвсем нормално. После реших да тествам едно друго подобно захранване но тип SEPIC с входно напрежение към модула 10V и този модул го бях натоварил с 200mA товарен ток с електронен товар. Точно в този момент усетих как на моето лабораторно захранване изгаря отново входния предпазител и то изгасна. Смених предпазителя и като го включих захранването предпазителя изгоря отново.
Така ми се прокрадна мисълта че предишния ми проблем преди ремонта се е повторил и реших да замеря входното съпротивление на трафа и то беше около 1 килоом и нещо, като постоянно гори входния предпазител. Преди като работеше захранването бях замерил съпротивлението на намотката и то беше около 4-5 ома. Явно отново някъде прекъсна или почти е прекъснала първичната намотка на трансформатора.
Интересното е преди това го бях позвал захранването инцидентно от време на време за да захраня разни дребни неща без да е давало някакви признаци че има нещо нередно. Реално и захранването не е работило постоянно повече от 10-20 мин, както стана и сега преди да изгори отново.
Може ли някой да даде на идея на какво може да се дължи това повторно изгаряне на първичната намотка трансформатора при положение че подобно на първия път може да се приеме че трансформатора на захранването почти не е било натоварено което изключва претоварването му от моя страна по някакъв начин.
Просто не мога да си обясна на какво може да се дължи това да изгори първичната намотка 2 пъти и то при минимален товар и по почти и един и същ начин. Чудя се дали като са правили ремонта тук в България да не са използвали пак същата жица в първичната намотка и тя да е била с някаква калпава изолация или пък сечението на проводника на този трансформатор не е правилно изчислено фабрично и след време той прегаря макар да не съм усетил нещо като миризма от прегорена изолация. Даже и при ремонта да са турили проводник със същото сечение като оригиналния и ако трафа не е правилно разчетен няма да се учудя да изгори и за трети път ако се ремонтира отново. Така че определено има някакъв скрит дефект в този трансформатор но не мога да си обясня какъв е.
Просто вече се чудя какво да правя защото като се обадя пак в Кет сигурно вече ще ме псуват и не знам дали не е невъзможно във фирмата дето са ремонтирали трафа да е извършен некачествен ремонт.
Даже се чудя за варианта ако ми се откаже някакъв ремонт или се налага да плащам няма ли да е по-добре даже да поръчам изработка на нов трансформатор. Няма да се учудя даже цената за ремонта да ми е по-висока от изработката на нов трансфоматор.
Най-лошото в момента е че за самия трансфоматор не е ясно с какви параметри е като цяло.