Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Дебитомер на въздух за вентилация 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Дебитомер на въздух за вентилация
Сещате ли се за евтин готов такъв за тръби ф100 и скорости на въздуха от 0.1...3 м/сек?

Как най лесно може да се направи такова чудо?
Ще ми трябват 6 броя.

Мисля за ватиант в хоризонталните участъци на тръбите да се поставят леки вертикални клапи с панта в горният им край, които въздуха да отваря до различен ъгъл в зависимост от дебита.
Въпроса е как лесно да меря положението( завъртането) на клапата БЕЗ да създавам съпротивителен момент при въртенето и?
Гравитацията ще има грижата да затваря клапата .

Вто Сеп 22, 2015 8:34 am
Профил

Мнение Re: Дебитомер на въздух за вентилация
Балансна клапа, пресостат, тръба на Пито, варианти 100

Вто Сеп 22, 2015 9:28 am
Профил
Ранг: Почетен член

За тези ниски скорости които споменаваш ще е най-добре да използваш турбинка с голям диаметър като датчик за скоростта на потока. Турбинката я слагаш в стеснение на тръбата за да се вдигне скоростта и за да можеш да избегнеш нелинейната част от предавателната характеристика на датчика при най-ниските скорости. Този тип датчици са с намотка около перката и работят като трептящ кръг, който нормално е в резонанс и който резонанс се нарушава периодично от въртенето на перката. Като хванеш честотата на въртене на пертката - достигането до дебит е въпрос на изчисления. Ето например как изглежда самия датчик:
Изображение

Вто Сеп 22, 2015 10:09 am
Профил

Анемометър

Вто Сеп 22, 2015 10:55 am
Профил
Аватар

MAF сензор от кола. Съвременните са без механични компоненти.

Вто Сеп 22, 2015 11:36 am
Профил ICQ

Това е готино предложение

Вто Сеп 22, 2015 12:07 pm
Профил
Аватар

Много е готино, да. Само че потокът трябва да е хомогенен, а той не е.
Такъв датчик иска температурна компенсация.
Да споменавам ли, че в автомобила бачкал след въздушен филтър? И какво ще стане когато се зацапа?

Вто Сеп 22, 2015 12:19 pm
Профил
Аватар

... еднолитров двигател започва да гори 12 на 100 ... И в магазина ми искат за новия малко повече от колкото струва колата. След информация за цената, разговор от сорта "Ама аз не искам да я продавам а да си купя датчик" е съвсем в реда на нещата...

Вто Сеп 22, 2015 2:40 pm
Профил ICQ

Ами стандартно решение е такъв с нагревател, има ги готови, идеята е че се мери изразходваната енергия за загряване до определена температура, а тя пък е функция на скоростта на обтичане. Отделно може и с питот но при малки скорости и въздух ще е трудно.
Относто потока при тая скорост няма начин да не е ламинарен, ако има турболенция тя ще е около колена, клапи и др.подобни, обикновенно 20D отпред и 10D отзад гарантира ламинарен поток в широк диапазон на скоростта.

Вто Сеп 22, 2015 5:29 pm
Профил
Аватар

към автора: клапа и липса на съпротивление са две взаимно изключващи се понятия.
Дебитомерите за въздух се правят с диференциални манометри и две групи тръбички с много дупки разположени по сечението на потока. Това ф100 се предполага да е за някой отдушник за тоалетна, защото аз по малко от 125 не съм виждал в административни сгради. Цената на монтажа е много по голяма от спестеният метал, а съпротивлението намалява квадратично
Сега като се върна назад в спомените ми се сещам че да дебъгваш поток въздух е доста по добре платено от това да дебъгваш/проектираш поток електрони. Теорията е една и съща

Вто Сеп 22, 2015 9:24 pm
Профил

Наклона на клапата ( от първия пост) може да се мери с акселерометър или например с магнитен енкодер с датчик на хол http://ams.com/eng/Products/Position-Se ... on-Sensors

А това: MEMS Air Velocity Sensor
сигурно е пак с клапа, но доста по малка, и малко скъпичко
http://store.comet.bg/CatalogueFarnell/ ... AifQ%3D%3D

Вто Сеп 22, 2015 11:25 pm
Профил

Става въпрос за вентилация на къща. Най-голямата стая е 100 куб.м.
Вентилирането и зависи от броя на хората в нея и какво правят, дали се пуши или не и т.н.
Средно и много грубо, в една обитавана стая трябва да се подменя 1/3 от обема от въздуха и на час.
През тръба Ф100мм и скорост на въздуха 1м/сек за час ще прекараме малко над 28куб. метра въздух, което в моя случай мисля е повече от достатъчно.

С цел икономия на топлинна енергия искам в необитаваните стаи (което ще се установява с PIR сензорите в тях) вентилацията да се редуцира или спира напълно (е, през определено време ще се вентилира по малко, за да не застоява много въздуха в тях). Спирането на въздуха в една или няколко стаи ще променя и разбалансира въздушните потоци в другите стаи, и за това ми трябва някакъв евтин, не много точен, прост и надежден начин грубо да меря въздушните потоци към всяка една от тях. Ще се управляват и оборотите (степенчато) и на напорния вентилатор захранващ системата със свеж въздух.

Пластмасовите въздуховоди са много по-евтини и достъпни от металните и за това се спрях на тях.

За решетки по таваните се спрях на този модел.

За възвратна клапа / деитомер мисля да използвам нещо такова. С лека доработка на остта му може да прикрепя магнитче и сензора предложен от Каспаров AS5030 или подобен. (на времето бяхме обзъждали тези сензори покрай енкодерите и стъпковите мотори, но ги бях забравил ...)
Мисля да се прикрепи и едно такова стъпково моторче, което само да ограничава максимално отвореното положение на клапата (максималното завъртане на остта на клапата). Няма да е куплирано с остта и, така че въздушния поток ще може да отваря клапата в зависимост от скоростта му до положението, определено от стъпковото моторче.

Идеята е да мога да затварям клапата напълно, да ограничавам максималното и отваряме, да измервам количеството на въздуха преминал през нея, както и да работи като възвратна клапа.

Търсих, но не намирам подобно готово решение ...

Сря Сеп 23, 2015 9:58 am
Профил

Виждам че пак сме на близки теми... Това с мерене и редуциране според мен е безсмислено и ще поясня защо.
Първо, за да имаш обмен на въздуха по всяка вероятност ще ти трябва принудителна циркулация, т.е. вентилатор(и) някъде, т.е. имаш контрол на дебита. Второто, и по-важно, е да не се занимаваш с такива неща ами да си направиш нормална система с рекурперация на енергията. Трябва ти ... рекурператор (логично :-) ), за къща са към и малко над 1000лв. Грее имат, airtradecenter ги продават.
Та тоя рекурператор е 2 вентилатора (по един за всяка посока) и противопосочен топлообменник между двата потока (входящ/чист и изходящ/мръсен). Разбира се, не са 100% ефективност, в зависимост от режима (презапасяването по размер) мисля че са към 70..80%. Слага се някъде под покрива/на тавана или където ти е удобно. Ако имаш възможност можеш да го свържеш с отоплението за да компенсираш загубените 20-30% и да имаш комфортен 20 градуса влизащ въздух.

Сря Сеп 23, 2015 10:40 am
Профил

Става въпрос за вентилация на къща. Най-голямата стая е 100 куб.м.
Вентилирането и зависи от броя на хората в нея и какво правят, дали се пуши или не и т.н.

По добре се ориентирай с честотно управление на вентилатора посредством PID с датчик на влага, дим или каквото се сетиш.
Това с тия клапи ще ти образува нерви и шум.

Сря Сеп 23, 2015 10:46 am
Профил

Вентилацията ще е принудителна и на по-късен етап ще се добави и рекуператор.
Погледнах тези на airtradecenter, но най-малкия ми идва прекалено голям като дебити. Трябва ми нещо с дебити до към 150м3/час максимално.

Оборотите на вентилаторите както казах ще се регулират, а въпросните "клапи" ще са в подпокривното пространство веднага след рекуператора, където ще става и разделянето на потоците към всяка една от стаите. Т.е. не се очаква да ми тракат и бръмчат в стаите, а на няколко метра от вентилационната решетка в стаята.

Въпроса е какво правим, ако искам да вентилирам "нормално" една стая, а останалите 2 не? Нали не мислите, че с регулиране на оборотите на напорния вентилатор това ще се получи?

Сря Сеп 23, 2015 11:54 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща