|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 8:30 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Неволи с D2PAK корпус...
аз почнах да го пиша и го затрих - голи чипове и бондиране плюс заливане с каквото намерите за добре. мисля, че подобно бондиране е доста обичайно за аутомотива. с една дума -ХИС
|
| Съб Сеп 19, 2015 4:10 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Пелтието е термопомпа, трябва му dT, по-скоро heatpipes за да изведеш жегата на по хладно място. Ако е за смяна на технология аз бих заложил на безкорпусни диоди между метало- керамика. Ако зора е за прост изправител няма да е ужасно скъпо да имаш два детайла металокерамика и голи диоди затиснати между тях, стига да имаш тая дебелина. Освен всичко друго и и ремонтопригодно в полеви условия, зависи само с какво щее го залеешали ще го залееш.
|
| Съб Сеп 19, 2015 4:34 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Целия изправител да го направят на керамика с мед с голи чипове хич не е скъпо - искат ни $150 на парче за малки бройки. Номера е че не можем да му правим никакво активно охлаждане, защото това нещо е на ротора и се върти с до 10к оборота и всичкия въздух там е супер горещ, та единствено може да се разчита на пасивно охлаждане от радиатори и това е. Има подобни генератори (в самолетите), дето ги охлаждат с масло и изправителя и той така се охлажда и там слагат обикновени диоди за 1200 волта, ама първо ние нямаме маслено охлаждане и второ такъв изправител струва над $1500. За сега пастата с флюса, дето не се почиства работи и не прецаква диодите, а ние после и без това заливаме целия изправител, така че става хирметичен. Просто не можех да повярвам какво може да направи един прост флюс  .
|
| Съб Сеп 19, 2015 4:45 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
митак, имаш ли снимка на гол диод?
|
| Съб Сеп 19, 2015 4:50 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не знам дали керамиката за която аз и ти мислим е еднаква. Аз имам в предвид не да ги поиш там, ами Да ги притиснеш нежду две плочи. Тия плочи да са металокерамика и те могат да го играят и радиатор.
|
| Съб Сеп 19, 2015 5:00 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Дедо, на кой диод - на тия в D2PAK-a ли или на тези, дето искаме да ги слагаме голи?
|
| Съб Сеп 19, 2015 5:25 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
а те различават ли се като кристали?
|
| Съб Сеп 19, 2015 5:42 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ами тия в D2PACK-а са два кристала с размер по около 4.5х4.5 мм и са различна технология от другите, дето са нормални диоди и са 12х9 мм или 12х12 мм. Иначе снимки имам и на двата вида ама са на служебния комп и сега не мога да ги пусна - в понеделник ще гледам да ги пусна ако не забравя. Само дето на тия нормалните диоди нямам снимка само на чипа, а както е в модул. Аз даже мисля, че съм пускал снимка тук на тия модули и се виждат чиповете. Иначе ей тук е обяснено какво представляват тия супер бариерни диоди - на който му е интересно да чете  : http://digitalcommons.calpoly.edu/cgi/v ... t=eeng_fac
|
| Съб Сеп 19, 2015 5:47 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Ама това не са диоди от силициев карбид ?!?!?
Като спомена високи температури и аз автоматично приех че ползвате SiC диоди... Този материал превъзхожда чистия силиций по всички важни параметри и диоди, транзистори, тиристори за високи напрежения и температури с него са много по-надеждни и дават по-малки загуби. Той вече на практика е стандарт във фотоволтаичната електроника.
Направи сравнение на параметрите на SiC диодите и на твоите и вижте дали няма да е по-добре да смените модела.
|
| Съб Сеп 19, 2015 7:02 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Диодите от силициев карбайт са само за високи напрежения и никакви тоци. Ако им провериш параметрите ще видиш, че пада върху тях ще е около два волта, т. е. ще греят като печки. Те са приложения с бързо превключване и високо напрежение. Гледали сме ги още преди години, но не стават за нас.
|
| Съб Сеп 19, 2015 7:14 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
по-скоро прилича на самозапушващ се МОС транзистор. на всичкото отгоре, май могат да се запареляват много еднакви клетки за големи тоци. обърнахте ли внимание на тримата автори?
|
| Съб Сеп 19, 2015 7:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да две братушки и един индус
|
| Съб Сеп 19, 2015 7:53 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Странно, че все още се правят опити да се ползват фирми като диотек и тайван семикондуктор за сереозни неща... Преди време бях писал за приключения с флюс, как от такъв който уж не се мие на 5В ми прескачаха искри между изводите на TQFP корпус.
|
| Нед Сеп 20, 2015 12:03 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Ниско напрежение, голям ток, затруднено охлаждане - "абе момче, ти си за колело!" придобива смисъла на ".. ти си за мосфет!"
|
| Нед Сеп 20, 2015 5:03 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Тишо, някои от негативите на флюсовете, които не се чистят са следните: - много трудно се махат и ако попадне върху тестови площадки иглите няма как да направят контакт с плошадката - понеже не се чисти, няма как да се изчистят и топчетата припой, които остават от пастата и могат да направят късо между пиновете - твърдата субстанция, която остава е хигроскопична и поема много влага, която също може да доведе до окъсяване на сигнали - прави така, че ако после покриваш платката с комформал коатинг той да не може да залепне хубаво към нея и съответно се нарушавахермитичността, която целиш с него Поради всичките тези неща, сега повече клиенти иксат платките им да бъдат почиствани, въпреки че се ползва непочистващ флюс, което е баси и вица. Обаче понеже липсата на почистване е причината, поради която асемблиращите фирми го ползват, защото им намалява разходите и това е довело 70% от платките да бъдат запоявани с непочистващ се флюс. Та сега асемблиращите фирми не искат да променят пак профилите на пещите (непочистващия флюс изисква нов температурен профил на пеща) обратно, защото това е още по-голям разход то производителите на пасти с непочистващи флюсове се опитват да ги направят да се почистват по-лесно. Това ако не е някакъв цирк, не знам кое е  .
|
| Нед Сеп 20, 2015 5:40 pm |
|
|