|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:07 am
| Автор |
Съобщение |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
 Re: Акумулатори
Да, за това си прав. Аз не поддържам такъв тип централи, дори нямаме такива наоколо. Имам собствено производство алармена система, за която съм предвидил "24-часови" зони, на които може да се свържат сензори за дим и други подобни. За "маркова" техника визирах няколко гадни случая на висок клас компютърна периферия. Преди няколко месеца имах случай на широкоформатен скенер със странен проблем в едната камера, и официалния сервиз виртуално вдига рамене, и казват, че може да сменят цялата платка (срещу съответната сума). Но не можах да помогна, все още си забива. ... Наскоро се случи нещо гадно и с широкоформатен плотер, на който по време на гръмотевична буря изгоря LAN порта (останалите функции работят и USB-то функционира). Официалния сервиз по същия начин - може да смени цялата платка - срещу $500. А чипа струва под 10 лв, само че не могат да го доставят. Та добре, че са братята китайци, имат такива чипове, поръчах, дойдоха... Не издават фактура, но не е голям проблем, по-голямата част от сумата ще е за работата, така че ДДС-то си го дължа цялото на НАП. Важното е да мога да свърша работа, че иначе клиента няма да е просто разочарован от великата Марка, а ще е прецакан по най-гадния начин. Дип добре, презумпцията е, че производителя за да държи на качество - не иска да разчита на местни сервизи, но най-често производителя се намира на няколко хиляди километра оттук. Време, разходи, нерви... Все пак тоз производител не е оторизиран от Господ, може да си потърси местни сервизи, на които да сложи изисквания за качество, да даде сервизна информация, ако трябва и курсове за квалификация да проведе... И все пак... нека изчакаме автора на темата да пише малко по-подробно за каква централа става въпрос, че миналата седмица си счупих кристалното кълбо, и в момента гадателските ми способности са на нула.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Чет Сеп 17, 2015 11:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ами за принтери и др. подобно, там от години не се ремонтира а подменя, така е но ... и аз платих не малко да ми подкарат плотерчето ама лично аз предпочитам да платя колкото трябва вместо да си хабя времрто и нервите. А като вземе да се чупи много се сменя, скоро купих един А3 копир център щото минолтата подръжката почна да и струва много, да видим това колко ще откара. ... в тая връзка ако знаеш на някой за у трябва цветна минолата bizhub 350C имам една за продаване. Два девелопъра и два имейджъра са нови, другите два са за подмяна, другото почти всичко е сменяно скоро.
|
| Пет Сеп 18, 2015 1:42 am |
|
 |
|
pechkov
|
Не, нямам къде да пласирам такава техника. Но в моя случай става въпрос за малко по-големички неща от "А3". Скенера и плотера, за които разказах са 36-инчови, цената им е непосилна, за да си позволи човека да ги сменя просто така. Работил съм официално в сервиз на "Sharp". Имахме пълна документация и partguide, и всеки компонент можеше да бъде поръчан и доставен, включително винтчетата и шайбичките. При навлизането на цифровите машини на пазара, от Хамбург дойде представител на фирмата, проведе курс за квалификация на сервизните техници, издадоха поименни удостоверения. Ето това имах предвид. И е много рядко срещано явление не само в България, а по целия свят. Масовата практика е да се изхвърля старото, и да се купува ново, и ценовата граница на машините за които се прилага - постоянно се вдига нагоре. Аз просто не мога да си представя, че ще изхвърля плотер за $5000, който не си е изчерпал и половината ресурс, заради чипче, струващо 10 лв. Или дори както е в случая - да сменям платка за $500 заради това чипче. 
|
| Пет Сеп 18, 2015 11:45 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4588 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Математика - като надника ти е $100 на час, няма кой да утрепе половин един ден за да диагностицира и поправи нещо което струва $500 ... не си струва. При нас обаче надника не е $100, време бол ... и затова им се чудим на акъла, те пък се чудят на нашия ... 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Сеп 18, 2015 1:51 pm |
|
 |
|
pechkov
|
Диагностиката беше ясна и проста. Изгорял рутер, човека го сменил, но плотера (всъщност е принтер) вече не комуникира по LAN порта. Извадих от чантата тестера за кабели, за 20 секунди проверих кабела, работата е ясна. Ако имах чип - за още 15-20 минути без да бързам щях да сваля платката, и да заменя чипа. Така че и при надник от $100 сметката пак щеше да си е наред. Само че вместо да направя така, и да взема веднага едни пари за половин час работа плюс още малко за транспорт (понеже ходих на място), аз четири седмици си клатих... каквото имам за клатене, докато чакам чипове от Китай, пристигнаха онзи ден, и след празниците ще отида да заварявам (така де, запоявам, но иначе звучи по-интересно). Та основно се дразня не на това, че трябваше да чакам много време за чиповете, а от това, че ми се наложи да ги поръчвам от майната си, при положение, че това е маркова техника за доста пари. И клиента мина без много загуби, понеже в този случай поне USB-то работи, та може да си свърши работа и да изкара някой лев. В други случаи и този късмет го няма.
|
| Пет Сеп 18, 2015 3:00 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Абе разбирам аз, съвсем скоро си взех и нов плотер 46", но си запазих и стария 24", точно на него му сменяхме и захранване и процесорна платка, и двете подлежаха на ремонт 100% но ги смениха с нови, но честно казано нямах време да се занимавам. Иначе за сервиза е ясно, платката като себестойност не струва нищо, дори и в БГ е съизмерима с часовата ставка на сервизния техник, от тая гледна точка за производителя е по ефективно да я смени от колкото да я ремонтира. Ако я ремонтира няма да вземе 20 лв на клиента, или поне не би следвало. Още повече че след ремонт може да има нова повреда, още разходи ... имиджа е по важен. Не клиента да каже абе вчера ми опраивха машината и днес пак е повредена, и като дойдат пак да му вземат едни пари. Така компонента е гаранционен, ако случайно след два дена се повреди се сменя с нов безплатно. Всичко е бизнес модел и за всяко нещо си има много конкретни причини, не е нито смао часовата ставка нито вземането на едни безсмислени пари, въпреки че и това е в модела. За съжаление в БГ повечето фирми не могта да си позволят, или поне така си мислят, такива разходи и се опитват винаги да минат тънко. Истината е че на финала ако направиш калкулация колко нерви, време и пари си изгубил да търсиш евтино решение със сигурност ще ти се прииска да си си платил тройно повече. Тая коника дето я смених не че не можех да и сменя и другите два девелопъра, но просто модела явно е такъв, иска си повече поддръжка, а и не беше първа младост. Не трябваше дълго да с еразсъждава дали да се купи нов, просто се купи, със плотера също. Ако знаеш колко пъти съм я псувал ... ако имахме 24 часа отворени магазини за такава техника сигурно щях да съм я сменил една година по-рано. Просто не се връзва аз да бачкам в офиса фо 2-3 през ноща и да подготвям някаква документация и принтера да почне да ми прави въртели, а не е да не се е случвало. Верно че имаме няколко цветни та все съм се оправял някак ама не е работа, в такъв момент изобщо не мисля дали струва 500 или 15 хил, просто вдигам телефона и поръчвам .. ама няма на кого в 3 през нощта, та минаха няколко месеца до де се наканя.
|
| Пет Сеп 18, 2015 5:56 pm |
|
|