|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:43 pm
Конвертор за SWO-manchester стрийм към PC
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Конвертор за SWO-manchester стрийм към PC
Хубаво и евтино няма, би следвало да сме го разбрали. Цената я остави, ако върши работа - ще ти взема една и ако резултата е приличен, ще взема една и за мен. Или на база натрупания опит ще пробваш да даунгрейдваш до китайчето. Пак казвам - ако ще ти спести 1 седмица работа, какво са 100$ отгоре? Виж 400-500$ вече ми се струват много, ама 200-250... какво пък.
Миро, на тая Петя сглобките с туловете на Ксилинкс стават ли безпроблемно?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Сеп 17, 2015 8:18 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
все пак инструмента е сериозен, ако се иска да се постигне прилична фунционалност, трябват мускули. мисълта ми е, че едно FTDI няма да върши работа на 100%, а някъде до около 30-40%. в този смисъл платформа с цинк влиза в дефиницията на задачата идеално - бърза логика, много памет, пълнорамерен ОС, гигабитен етернет. за мен е много важно да има галванична изолация (етернет) и да може спокойно да се разхожда на удобни за дебъгване места. липсата на специализиран компютър е плюс.
според мен въпросния тул трябва да може да прави много повече, от просто логване. трябва да може да сихронизира тригери с други уреди, да може да логва пинове и да прави стимули. етернет кора на цинка поддържа ли 1588?
|
| Чет Сеп 17, 2015 10:05 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Видях че има доста документация и доста проекти, но работата е там че никой от проектите не бара фпга частта. Снощи специално търсих да видя лог от компилация или поне кратко описание каква част от ресурсите яде, но не намерих. Притесняваме да не са ударили нещо на 100%, я ram блокове, я нещо друго. И тогава може да се усложни добавянето на нови неща. В краен случай няма да могат да се ползват едновременно някои функции... Въпросът с Петята е да прецените доколко си струват АЦП и ДАК-те, аз не ги разбирам много... Абе има някаква поддръжка, но май само получаването е хардуерно, при пращане трябвало и софтуерна намеса и има някаква забележка: Иначе самия клок и брояча май са видими от фпга-то, ама то по принцип целия МАС е видим през AXI-шината ако някой му се занимава... За вариант без цинк ли говориш? Наистина тук имаме различни очаквания и може би е добре още веднъж да се помисли кой какво иска и от това да се реши какво да се използва... Първата функция е обикновения трейс през стимул-портовете. За мен лично тая функция не представлява особен интерес, щото си я имам. Но като цяло е много полезна и си струва дори и само нея, щото тя може да се направи с по-евтин хардуер. Не е нужна супер скорост за целта. Втората функция е трейсване на програмния брояч/инструкциите с цел статистики и оценки. За тая функция не е задължително, но силно желателно е висока скорост. Колкото по-подробно се хваща проца къде и минавал и какво е правил, толкова по-добре. Идеалния вариант е да се хваща абсолютно всичко, ама това само с SWO няма как да стане и на тоя етап само си мечтая за подобна функционалност. Още повече, че за да се използва трябва да има и съпорт в дебъгера, какъвто на тоя етап няма е GDB. Трета функция евентуално е логически анализатор, която за мен не е толкова нужна. Четвърта функция е ADC. При тая функция на мен не ми е толкова важно да си заместя осцилоскопа. Верно в някои случаи би било полезно да се правят дълги логове или поне да се синхронизира с не толкова "видими" сигнали. По-скоро аз се интересувам от възможността да меря консумация и да я виждам на фона на търкалящия се софтуер. Не че не става с осцилоскоп... но много трудно се "синхронизира" със софтуера, а пък той е основния виновник за консумацията в повечето случаи. Те така... значи вариантите аз ги писах и преди, но ще повторя: 1) фпга само с нещо от сорта на ftdi и без проц - според мен това е много грешна посока. Не ви съветвам изобщо! 2) фпга с малък проц. Ако трябва евтин вариант това е то. Нещо от сорта на куртекс с шина дето да си приказва и да програмира фпга-то. Връзка по USB или етернет. Да кажем STM F2/F4 и Spartan 3/6. Сега не знам до колко за другите е предимство, но аз имам повечето неща готови за тоя вариант, включая RTOS, USB, eternet стекове... че даже и VHDL-a... Недостатъткът на тоя вариант е как точно ще се съчетае с дебъга. Не съм гледал дали някое от разните "LINK"-ве ги няма фрее и с нещо от сорта да се подкара. 3) вариант с цинк. Там е ясно, гигабити, гигабайти, гигахерци... Може да се помисли и за подкарване на OpenOcd директно. Дилемата тук е между Петя и Марийка, като според мен рисковете при двете са еднакви. Надявам се, че на DVD-то на Петята има всички сорсове и документации и трябва да може да се подкара. Мисля, че закупуването на платки не е сред най-спешните неща. Първо избора и да се разберем кой какво ще прави. На кой му се занимава с рисуване на схеми и платки, кой иска да бори OpenOCD, кой евентуално лайнукс и т.н. Не мисля, че за нещо трябва спешно хардуер, единствено Петята и то не заради платката ами заради DVD дето идва с нея 
|
| Чет Сеп 17, 2015 1:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Още малко и надявам се за последно умувах върху не-цинк варианта... Значи според цените в дигито спартан 3 е 8$, а спартан 6 - 12$ и разликата е такава че не си струва да се пестят 4$ (рам-а на единия е 200кбит, а на другия 50кбит и т.н.) Процовете е подобно положението, ако STM F4 (версия с 192к) е 10$ то F7 (с 340К) е 15$. Проблемите на тоя дизайн са памет и скорост. Въпреки, че и проца и фпга-то на теория могат да поддържат SDRAM, на практика няма как да стане по разумен начин. Така че каквото е вътре - тва е. Скоростта... от към интерфейси вариантите са USB (бързо с външно пфи), етернет и sd карта. И трите са от порядъка на 10MB/s.
Въпросът е от какъв трансфер имаме нужда... за SWO 10MB/s са достатъчни, но 4-битов трейс порт дето го има на някои F4 и F7 си трябва 10 пъти повече.... Отделно ако има лог анализатор и там си трябва трафик. Един не-лош вариант е да се направи SDIO контролер към fpga-то, даже не един ами примерно 4 или 8 в паралел. Една карта не струва кой знае колко, а пък мисля че някои поддържат и до 25MB/s. Демек така може да се постигне хем много голям буфер (много гигабайти) хем с приличен throughput от >100MB/s. И тва на цената само на няколко конектора и няколко карти.
Така че според мен алтернативата на цинка-а е STM F7 + Hispeed USB phy + Ethernet phy + spartan 6 + 4/8 sd cards + още една карта за проца и може би някакво просто екранче.... Идеята е fpga-то семплира SWO или 4-бит TRACE порт, разбива пакетите и текстовия трейс го пъха в едно фифо, откъдето проца да си го чете. Другите пакети се пишат на картите. Логически анализатор се компресира и след това или към проца или и той към картите. За мерения може да се ползват вградените ADC-та, 3 броя по 2.4MSPS и съответно проца или ги праща (ако може) или си ги пише на собствената карта.
Мисля, че това е един не лош вариант и покрива повечето изисквания. Единствено не виждам вариант да търкаля OpenOcd самия проц. освен ако някой не инвестира 6 месеца (поне) в портване... Но поне някакъв адаптер ще трябва да се симулира или да се направи собствен.
Тва е от мен, мислете и думайте...
|
| Чет Сеп 17, 2015 7:16 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Стравнително евтино може да се закупи гигабайт DDR, DDR2 или DDR3 за компютър. DDR паметите лесно ли се опроводяват и лесно ли се интерфейсват от FPGA?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Сеп 17, 2015 8:52 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
|
| Чет Сеп 17, 2015 9:31 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами аз мойто мнение го казах. Цинка ми се струва многхо по удачен. Даже и като време за разработка, разбира се с уговорката, че тръгнат лесно сглобките. Миро ако се притесняваш колко ресурс са приватизирали китайците, защо просто не се ползва китайчето с 7020? Иначе червената ми изглежда много смислено, щото половината неща вече са направени, както казах за мен е от ключово значение е минимум време да се унищожи във взривяване.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Сеп 17, 2015 9:47 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
цинка е интересен с двете ядра. трябва да се позагледам в порта за линукса дали може той да се търкаля ОС на едното ядро, а на другото да е някакъв примитивен RTOS или дори 'голо канче' програмка, която да върши критичната работа, а 'големия' ОС да оцветява картинките и да раздава задачките.
с 1588 базово се постига синхронизация (на тригерите) <100нс. без напъване се стига до 50нс, с по-сериозно - до 10нс. това в повечето случаи не зависи от софтуера и не толкова много от възможностите на МАС контролера. истинските PHY вадят направо тригери на хардуерни пинове, което комбинирано с fpga би трябвало да даде относително добра точност. е, разбира се, трябва всички околни уреди в постановката да разбират от 1588.
|
| Чет Сеп 17, 2015 9:56 pm |
|
 |
|
syscop
|
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Чет Сеп 17, 2015 10:07 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Почти всички GSM-и работят с RTOS + linux дори на едно ядро - наричат го hypervizor, paravirtualisation и т.н. Идеята е, че самия процесор си има вградена поддръжка която позволява да има хипервайзор който превключва между колкото ОС-а има пуснати едновременно и те може и да не знаят, че не са сами. Някои са опън сорс - Xen, XVisor, L4 ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Сеп 17, 2015 11:16 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Китайците (Маарийка) почти не ползват фпга, само за HDMI ама за него ползват демо версия на комерсиално IP и то е тайм лимитед, демек забрави да го ползваш. Проблемът е в червенокоската, че те първо имат само 512MB SDRAM, която на всичкото отгоре е шерната и между лайнукса и скопа им. И кво остава за нас? Щото то иначе хубаво - имам не 10 ами 1000 MB/s bandwidth обаче към какво? Към някакви останки от памет? Просто не знам какви ресурси остават свободни и дали ще се наврем в тях или платката ще се ползва или само с техен или само с наш софт. То и при тях е така - от HTML страница избираш какво ще правиш и ти зареждат фпга-то или със скоп или спектрален анализатор или... Иначе не че се отказвам от цинка. Просто преди не виждах вариант без него. Днес се сетих че с няколко SD карти мога да постигна скорост и памет. И то на съвсем прилична цена, преди малко гледах разни М7 от Атмел в дигикей... Ами S70 го има наличен с 384К RAM за 10$. Имат и по-малка версия с 256К и са турили цена от 6$. Верно за разлика от ST нямат етернет, но пък имат вградено USB PHY. Гледах и в ебей за карти, ми 32GB e под 5$. Не че ни трябва толкоз. Въпросът е, че вариант mcu+fpga+150GB с захранване и всичко останало може да се върже и на под 50$..
|
| Чет Сеп 17, 2015 11:21 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Не ми се мисли в посока "трейс" и OCD. За трейс интерфейса нямам свободни пинове, а и тази функционалност е задачка за относително голям екип програмисти... Освен това е и доста таргет процесорно зависима.
На първо време с най-голям приоритет ми е SWO-то. От друга гледна точка добре ще е да се стъпи на платформа, която да може да се "донадгражда" в бъдеще. Това е причината да се откажа от ftda- то. Със сигурност устройството трябва да има процесор, бърза и много рам, бърз комуникационен и галванично развързан интерфйс, много пинове и възможност за връзка с бързи ADC и DAC. Всичко това го има единия коментиран кит. Проблема е, че е на двойна цена спрямо марийката и не е ясно ще може ли дя се модифицира из основи fpga-то както ни се иска. От тази гледна точка Марийката като че ли е за предпочитане, ако има поддръжка от Ксайлинкс При вариантите с процовете +ffpga + RAM проблема е връзката с RAM-a. Като че ли за честоти до около 100MHz е лесно реализуемо, но за по-високи честоти ще е трудно. Аналоговия канал е задължителен, за да може да се мери поне консумцията на устройството с поне 1 мегасемпъл в секунда.. Като тригери може би ще е добре да се поддържа и тригериране по команда по swo линията, (swo то ще може да работи и в UART режим) Та като гледам ще е единия от двата спрягани кита с цинк... Вероятно по-евтиния, стига да има софтуерна поддръжка като хорара.
П.п. идеята да се ползва sd карта вместо рам не ме кефи нещо...
|
| Чет Сеп 17, 2015 11:30 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Това са ментета. Ползваш си я спокойно и като стигнеш 8-мия гигабайт, почва да пише в началото и губиш всичко. Форматираш я, пак я ползваш докато не запишеш до 8-мия гигабайт и пак губиш всичко. Така докато по някое време не се усетиш, ама търговеца вече е пребрал парите и е духнал.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Сеп 18, 2015 1:12 am |
|
 |
|
Цецо
|
Нещо не схаващам идеята. Ако е да направиш евтин SWO трейс, да твойто ще стане, обаче наблягаме на думичката "Евтин". Евтин има смисъл, ако след това ще го продаваш. Да набуташ няколко месеца труд и да направиш нещо дето струва 50$ и ще го продаваш за 200$. Да реализираш 100 броя и да си платиш месеците труд. След това идва китаеца, копира го и айде кой от къде е. Аз не мисля, че идеята е да правим комерсиален продукт, а продукт дето да ни върши работа... ако заработи както очакваме. Затова си мисля, че цинка е опрадван, даже и в скъпите му варианти. Идеята е да се убива минимум време в разработка и да се гони максимум ефективност. Това естествено струва повече като желязо, но времето според мен е по - скъпо. На мен лично ми е много трудно да се ориентирам в лицензите на тия ксайлинкси. Какво всъщност ти дават китайците, марийката, з-борд и самите "оригинални" китове на ксайлинкс като софтуер и тулове? Това вивадо какво е - готови ядра за наливане в ФПГА? Това ли купуваш всъщност (цената му е малко втрещяваща)? Всъщност може ли без него, щото това вече ако трябва да го купуваме, сме закъсали сериозно.
|
| Пет Сеп 18, 2015 7:54 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Идеята е, че за подобен уред е важно да имаш къде да стоварваш данните с прилична скорост. Затова и досега отхвърлях вариантите без цинк... Другото важно е дали може да стане комерсиален продукт. Казах вече, че съм работил с ronetix и ако се навият разработката ще се улесни с порядък, което хич не е без значение за нас. Споко, вивадото е безплатно за тия цинкове, за големите не е, но там чиповете са в $к  Марийката, както и з-борда идват без някакъв особен софтуер. Просто бюлднат линукс и някакви съвсем елементарни примерчета, примерно на з-борда има няколко светодиодчета, бутончета и малко Олед-че. Съответно в имиджа който идва с картата са сложили управление на тия лед-чета, написали са и съвсем прости апликашънчета. Така че пускаш и като бутне лайнукс излиза конзола и през конзолата може да святкаш светодиодчета. Съвсем, съвсем тривиални примерчета... Но не това е важното, а сорсовете, скриптовете и всичко необходимо за да си ги бюлдваш сам. Хайде за з-борда те Xilinx го поддържат и нищо да нямаш не е фатално. Но иначе трябва first stage bootloader (нещо дето го няма на обикновените процове). Като тръгне той трябва да се зареди second stage (обикновено u-boot), после OS някакъв... И както може да се сетиш тия неща не са съвсем стандартни, а са с доста пачове, сглобки... И на всичкото отгоре може да зависят от фпга, конкретната схема на конкретната платка и т.н. Та с една дума си трябват! Сега още не съм гледал вивадото, но преди фпга-то беше обвързано със софтуера. Нали обяснявах, че очаквах да има топ-левел дизайн както е при обикновените фпга. А то не беше така. Поне с платформ студиото правиш "принципна" периферия. Да кажем SDIO контролер. Той ще има някакви пинове за хардуера и за софтуера някакви регистри. И с това приключва HDL. Не може да укажеш кой пин, не може да укажеш на кой адрес са регистрите и т.н. Идеята е тоя HDL код после се опакова с драйвери за тоя или оня ОС, ресурсни файлове, глупости и се полува нещо дето му казват "IP". И накрая отваряш един проект, избираш си описания на платката или само чипа и от IP-тата си избираш периферии, примерно казваш искам 2 броя SDIO контролери, добавяш ги и като ги добавиш вече на конкретната инстанция то присвоява (ти можеш да променяш) адреси за шината, конкретни пинове от чипа и т.н. Отделно се генерират разни описателни файлчета и се експортира към SDK-то им, там си избираш дали правиш буутстрап, дали ОС или друг имидж. И то от описанията си знае IP-тата, вади си от тях каквито драйвери трябва. Ако искаш може още софтуер да добавяш (приложения или нещо друго).... и пускаш и получаваш имидж или каквото си му казал.. Качаш тоя имидж на платката и тва е. Целият тоя процес се опитваха да го автоматизират. Демек може да вземеш или да купиш някакво IP (както китайците за HDMI video) да си го добавиш и после то си знае какво да прави с фпга, какво да промени в лайнукса и т.н. При Марийката обаче, както и при Петята май не използват "автоматизацията". Правиш каквото правиш с фпга-то и експортираш битстрийма. После в конзолата ръчно се мейква каквото ти трябва... И по това което видях не би трябвало да има проблем, ще се мейкнат по един или друг начин. Това дето не ми е ясно е какво се прави като добавиш нов хардуер, айде ще го сложа в фпга-то, обаче ако трябва да променя и набора от драйвери в линукса и т.н. там вече ръчния вариант ще по-труден. Но предполагам е по стандартния лайнукски начин, ако не е ще някакъв филм. Просто не знам, но по принцип мисля че в нашия случай май няма да има нужда да се бара лайнукса, тъй че не съм притеснен толкоз.
|
| Пет Сеп 18, 2015 9:20 am |
|
|