|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:19 pm
Заиграване с правата на NTFS файлова система
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 Заиграване с правата на NTFS файлова система
Накратко, описанието на проблема е следният:
Преинсталирах преди 2-3 седмици Win XP SP2, върху старата инсталация на дял с NTFS файлова система. В старата инсталация имах потребител root с администраторски права и потребител user с права на обикновен потребител. На новата инсталация зададох същите 2 потребителя със същите имена. Данните на стария root са в директория Documents and Settings\root, а на новия root са в Documents and Settings\root.pc , като root.pc си го е избрала инсталацията без да ме пита. Искам да си изкопирам файловете от директорията на стария root в директорията на новия root, обаче системата ми отказва достъп, като ме съветва, че мога да изкопирам данните, ако стана собственика на обекта. Е, хубаво почвам борба да стана собственик и ставам, давам фул контрол за собственика, но на практика имам достъп само до директория Documents and Settings\root и нейното съдържание, но не и до поддиректориите и файловете, а при задаване на фул контрол задавам и опцията за тази директория, всички поддиректории и всички файлове. Стана мацаница, задавам права, трия права и не мога и не мога да накарам да се променят правата за всички директории и файлове едновременно. Какво да правя ?
П.П. За разлика от правата в Linux файловете системи, тук ми се вижда всичко мътна Индия, докато там ми е пределно ясно какво правя, тук съм като пате в кълчища.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Фев 07, 2006 12:20 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Мисля че трябва и паролата за root при новата инсталация да е същата като при старата инсталация. Тогава трябва и да имаш достъп до старата си директория
|
| Вто Фев 07, 2006 12:44 am |
|
 |
|
¶
|
Всичко е едно и също, имена, пароли, настройки. И преди си спомням така веднъж стана, но не помня какво направих, та получих достъп.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Фев 07, 2006 12:50 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
А името на компа същото ли е. И то участваше.
|
| Вто Фев 07, 2006 12:55 am |
|
 |
|
¶
|
Името на компа ли ? Ами като не помня ? Не знам, може и да не е същото, тъй като името на компа при windows-ите почти не играе някаква съществена роля и нямам спомен какво беше старото и дали съвпада с новото.
Успях да се добера до файловете, задавах, трих права и накрая май стана от само себе си  Стана нещо такова: properties/Security/Advanced/Owner/Change Owner to - избрах новия root, a отдолу селектирах езичето Replace owner on subcontainers adn objects, после OK, нещо ме пита, дадох Yes(или Ok) и направи новият root собственик на директорията( и на всичко в нея) на стария root.
Общо взето не мога да схвана концепцията за правата на NTFS файловата система, а и не намирам някъде свястно обяснение, дето като за първолак да го обяснават.
А къде в дебрите на настройките на WinXP се задава къде да бъде Home директорията на даден потребител ?
|
| Вто Фев 07, 2006 1:04 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Правилно не участва името сега си направих експеримент и при мен.
А за концепцията тя е доста понятна. По добре ще схванеш за какво става дума като деселектираш
Folder Options -> View -> Advanced Setings -> Use Simple file sharing
тогава като дадеш пропертиз на някои фаил или директория ще имаш един tab Security и там е долу горе ясно.
|
| Вто Фев 07, 2006 1:23 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Хм, минал си през ownership-а, и въпреки това не ти дава достъп!?
Сигурен ли си, че се логваш като root?
|
| Вто Фев 07, 2006 1:34 am |
|
 |
|
¶
|
Сетих се за старото име на компа, беше на името на дънната платка, а новото е само pc.
Use simple ... е и при мен така, иначе не се виждат Security опциите. Веднъж бях срещал бегло описание на тези опции в MSDN, но и там нямаше добри обяснения. Всъщност то от имената на самите опции веднага се сеща човек какво трябва да върши, но проблемите възникват когато трябва да ги приложиш върху няколко потребителя, няколко групи от потребители и т.н.
NTFS е на ниво както UNIX like файловите системи, но незнанието да се борави въобще с правата под Win NT системите е голямо. Отдавна търся добро описание, но все не намирам. Явно трябва някоя книжка да потърся.
|
| Вто Фев 07, 2006 1:35 am |
|
 |
|
¶
|
Така е, минах през ownership, само дето бях забравил да селектирам езичето "replace owner on subcontainers and objects" при което само на директорията root се сменя собственика и получавам фул контрол, а собственика на елементите на директирията не се променяше и затова не ми даваше достъп до поддиректориите и файловете в тях.
|
| Вто Фев 07, 2006 1:39 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Ами и аз преди търсих добро описание и не намерих.
Сложи разширените опции и ще ти излязат допълнителни неща и с малко експерименти ще разбереш как става.
|
| Вто Фев 07, 2006 1:42 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Е какво ти пречи да го селектираш сега?
|
| Вто Фев 07, 2006 2:17 am |
|
 |
|
0x00
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Мар 18, 2005 4:14 pm Мнения: 67 Местоположение: Русе.BG/Oldenburg.DE
|
Това е вярно само ако си дал "Encrypt contents to protect data" използва някакъв хеш от паролата, за да кодира или нещо подобно. (Предполагам, за това предъпреждава за евентиулен data loss ако се опиташ да смениш парола на не-логнат потребител) Че не дава достъп е наистина странно. Потребителят root прост член на групата "Administrators" ли е ( user type Administrator от Create Users dialog-a) , или е истинския администратор (rename-нат през configuration console) ? Encrypt-вал ли си файловете? Мда, това го прави, защото предполага, че програмите си пазят конфигурационни файлове в Documents and Settings\%username%\Application Data и за да не стават обърквания...
registry:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders
или Shell Folders
и:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders
или Shell Folders
за споделените файлове
|
| Вто Фев 07, 2006 11:48 am |
|
 |
|
¶
|
root е зададен като Administrator, когато се инсталира ОС. След това не е добавян друг администратор. Групата на Administrators има още един член на име Administrator. Защо Win XP го създава не ми е ясно. Освен това и старата и новата инсталация на Win XP SP2 зависваше при влизане в Safe Mode режим при зареждане на wup.sys. Веднъж го зарязох така и излязох, след 2-3 часа забелязох, че се е рестартирал и влезнал в нормален режим. Когато съм се логнал като администратор, след зареждане на акаунта ми изплюва 2-3 пъти съобщения, че в системата е възникнала изключително критична грешка, искам ли не искам ли да пратя debug рипорт ту МайкроСофт, след което си продължава да работи стабилно. Като обикновен потребител няма такива съобщения. Тези съобщения се появиха след като преминах от SP1 към SP2 преди около година година и половина.
|
| Вто Фев 07, 2006 12:11 pm |
|
 |
|
syscop
|
Administrator го има винаги, както root при *ix системите.
|
| Вто Фев 07, 2006 2:19 pm |
|
 |
|
¶
|
Нещо не ми става ясно.
Примерно при Red Hat Linux, при инсталацията ме пита за администратор, обикновено използвам името root, това означава ли, че моето име заема администраторския акаунт root, който винаги го има ? Понякога вместо root използвам друго име, но след това не съм забелязал да има друг root.
Ако при инсталацията на Win XP пък за име на администратор задам Administrator, ще го приеме ли ? Това име Administrator ако се приеме, ще препокрие ли Administrator по подразбиране.
След като Administrator винаги го има, за какво го има ? За какво се ползва ? Каква му е паролата ? Това не е ли начин някой да се логне като администратор в системата ? Ако затрия Administrator какво ще стане ?
|
| Вто Фев 07, 2006 2:35 pm |
|
|