|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:31 pm
Един интересен DC/DC от краварите.
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Един интересен DC/DC от краварите.
Делителя е 12k към 360 ома в случая. Понеже въпросния чип е драйвър за светодиоди, фиидбека му е само 300mV. Ще опитам и по-големи резистори де. Сложих тия заради някакво предположение че вътрешната му компенсация се справя по-добре с нискоомен фиидбек, пък и гледах разни схеми с AP3031, реализирани по тоя начин. AP3031 е много подобно на въпросното APE1612. Ако съдим по описанието в това: и приема че кросоувър честотата е равна на рипъла на изхода без кондензатор (2.3 килохерца от осцилограмата по-горе, не че съм сигурен че това е подхода), трябва да сложа горе-долу 33nF. Това се брои feed forward, тоест би трябвало да подобри реакцията при смяна на товара. Както аз го разбирам, ако е подбрано добре, осигурява оптимума между overshoot-а и времето за реакция.
|
| Вто Май 13, 2014 11:55 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
О не по-големи резистори във фидбека, само влошават нещата, по-голям резистор повече боклуци  Големи резистори в новите конвертори се слагат заради по-малки загуби, щото той делителя ти е чиста активна загуба в изхода. Ама на теб не ти дреме за консумацията до микроампери, така, че по-нискоомно - по добре. По големи го казах в смисъл, че на новите чипове (точно заради ниската консумация), тия резистори са високомни. И не можеш да сложиш голям капацитет паралелно в обратната връзка, защото става много голяма времеконстантата. И затова, често се разчита само на собствения капацитет на схемата, затова често тоя кондензатор го няма на примерната схема в дейта шита. При теб положението е по-благодатно, конвертора е традиционен, делителя нискомен, а реакцията на изхода не ти е критична. Ръгай смело нещо от порядъка на 10ки нанофаради. Проба грешка, докато си го харесаш и това е.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 13, 2014 2:24 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Пробвах. При 1nF осцилацията на изхода си я има, макар и с 20-ина процента по-малка. При 3.3n вече я няма,но от чипа пак се чува лек шум. Оставям си 10-те нанофарада.
|
| Вто Май 13, 2014 8:10 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Правилната верига е кондензатор последователно с резистор. "На око" този резистор трябва да е около 0.5 от резистора от средната точка към маса.
|
| Вто Май 13, 2014 8:28 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Еми, специално при тия дребосъци такова решение не съм видял. Ако въобще има кондензатор, слагат го така. Конкретния, не знам дали е заради компенсацията или просто иска малко рипъл във фийдбека за да работи като хората. Например LM1771 си иска рипъл и това си му го пише в чаршафа. Даже има изискване за минимално допустимо съпротивление на филтровия кондензатор. Ама той си е по-изчекнат по принцип като начин на работа.
|
| Вто Май 13, 2014 11:50 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Тия дни използвах един LMR16006 . Не е лош чипа, но при light load отива на 100% PWM и така през няколко периода, което създава много шум. Иначе при нормално натоварване работи много добре. Пробвах с индуктивности от 0.1 до 10 пъти изчислената, все тая, при light load се усира. Корпуса на LMR16006 е като при MCP16301. Заместих LMR16006 с MCP16301 и нещата се получиха. Между другото Microchip били закупили Micrel, имат интересни чипове, може би това е най-добрата им покупка от всичко до момента.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Юли 02, 2015 1:47 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
С няколкото микрочипски подобни мегахерцови и аз не съм имал грижи до сега. С уговорката че никога в живота си не съм минавал нищо не EMI тестове и прочие. 
|
| Чет Юли 02, 2015 2:33 pm |
|
 |
|
ConevSf
Ранг: Минаващ
|
L7987 на ST сревнително евтин. още не съм го тествал но на хартия изглежда добре. За по големи товари.
|
| Вто Сеп 15, 2015 11:24 pm |
|
|