Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Акумулатори 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Акумулатори
Здравейте ,
имам проблем с акумулатори на пожароизвестителна централа - при смяна с нови акумулатори централата дава грешка "Bty Ri" , което в мануала е описано като "некоректно вътрешно съпротивление" . Пробвах с няколко вида акумулатори ( 7,12,24 Ah ) и на различни производители - същата работа. От производителя никакъв отговор вече седмица , та си мисля за някакво ТНТМ ... за изкуствено намаляване вътрешното съпротивление на акумулаторите.
Ще съм благодарен за всякакви съвети !

Съб Сеп 12, 2015 9:52 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Акумулатори
Ако намериш начина не забравяй да се похвалиш как е станало, щото производителите на акумулатори хвърлят луди пари за да го направят...

Съб Сеп 12, 2015 10:30 am
Профил ICQ

Аз защо не пробваш да смениш акумулатора с нов от същия вид/модел?

Cekins, импулсните степ-даун стабилизатори на напрежение не правят ли точно това? С тяхна помощ от високоволтов високоомен източник могат да захранят нисковолтов нискоомен товар :-)
(майтап бе Уили ...)

Съб Сеп 12, 2015 12:02 pm
Профил

[quote="emilvtc"]Аз защо не пробваш да смениш акумулатора с нов от същия вид/модел?

Пробвах , ефекта е същия. Акумулаторите са два последователно , щото централата иска 24 В.

Съб Сеп 12, 2015 12:29 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Ще съм благодарен за всякакви съвети !

Измери напрежението на акумулаторите при включване. Би трябвало да има пад на напрежение.

Съб Сеп 12, 2015 1:13 pm
Профил

Това че в мануала е дадено като некоректно вътрешно съпросвление, не значи 100%, че това е причината. Възможно е да е повреда в електрониката...
Поздрави!

Съб Сеп 12, 2015 1:48 pm
Профил

stoyanoff написа:
Това че в мануала е дадено като некоректно вътрешно съпросвление, не значи 100%, че това е причината. Възможно е да е повреда в електрониката...
Поздрави!

За съжаление всичко води натам....... :evil: 8O

Съб Сеп 12, 2015 2:21 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

karlos написа:
... грешка "Bty Ri" , което в мануала е описано като "некоректно вътрешно съпротивление" ...

"Некоректно" не винаги означава, че е по-високо от необходимото.

Нед Сеп 13, 2015 4:20 pm
Профил ICQ

А каква е тази централа и кой е производиреля? Нищо чудно да е повредена електроника, но може и да е друго, но за другото ми трябва модел.

Нед Сеп 13, 2015 5:24 pm
Профил

НОВИ не означава НАПЪЛНО ЗАРЕДЕНИ !

Зареди ги предварително и няма да имаш проблеми .

Сря Сеп 16, 2015 8:52 pm
Профил

цеков написа:
НОВИ не означава НАПЪЛНО ЗАРЕДЕНИ !

Зареди ги предварително и няма да имаш проблеми .

Няма такова нещо, на централата не трябва да и пука дали са заредени или не, тига да са читави, зареждането си е нейна работа. Не случайно питах каква е централата но питащият или си е решил проблема или не чете .. или и двете.

Чет Сеп 17, 2015 1:08 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
... на централата не трябва да и пука дали са заредени или не, ...

Но е възможно да и пука какъв е зарядния ток. Ако разработчика е заложил някакъв максимум, за да не се претовари зарядната схема, и се използва също като защита от късо съединение - тогава е възможно акумулаторите, които karlos е сложил да са с по-ниско съпротивление от необходимото.

Батерии с ниско вътрешно съпротивление са нужни предимно за консуматори, които изискват голям ток. Пожароизвестителна централа не би трябвало да е силен консуматор, а да се разчита на продължителна работа на батерийно захранване.

Ако питащия има възможност да направи хубави снимки на платките, за да можем да видим зарядната схема дали има нискоомно съпротивление последователно - тогава можем да помислим дали е допустимо да шунтира това съпротивление с още едно, за да "излъже" схемата, че зарядния ток е по-слаб. Но тогава има опасност да прегрее зарядната схема. ... Или ако централата измерва напрежението, и засича "клякане" - тогава пък можем да мислим за паралелно включване на няколко Low ESR кондензатора към акумулатора, за да се види дали ще се промени нещо. Но без да видим платката - са само предположения.

И още едно предположение - възможно е заради смяната на акумулаторите устройството да е "влязло" в някакъв нарочен сервизен режим, който разработчика е заложил, и да е нужно рестартиране. Засега не знаем дори дали е реализирана с някакъв процесор, или с някаква по-проста схема.

Чет Сеп 17, 2015 2:17 am
Профил ICQ

Последните ти предположения са доста по-близо до истината. Ако централата е на сериозен производител много вероятно е да е предвидена за работа с батерии поне 17 Ah, да не кажа че масово малко по големките примерно 2-3 лупа и нагоре поддържат до 27 Ah. Отделно той е пробвал с 7,12,24 Aч, няма централа която да дава грешка от вътрешно съпротивление, като казвам няма имам в предвид от сериозните производители, за китайски ментета и Български измислици не говорим. Само че EN-54 стандарта има едни изискввания относно мониторинга на батериите, и е възможно да има проблем или в схемата която ги мониторира, понякога тя е външно у-во защото по default го е нямало, или входа който следи сигнала от тази схема, който си е стандартен балансиран вход обикновенно. Аз затова и питам каква е централата. Не е невъзможно обаче централата да изисква определено ниво на достъп за да се изчистят подобни повреди, в този случай ако не е оторизиран, а той най-вероятно не е, от производителя няма как да го направи.
Всичко което инсталираме ние примерно се заключва до възможно най-ниско ниво. Всеки който е минал тренинг има нужния софтуер и хардуер принципно може да го отключи макар и за малко повече време, но никой друг не може. На клиентите може да не им харесва но и на мен не ми харесва дъмпинга на тоя пазар, така че аз си пазя моето. Има и други, почти навсякъде по света се изисква който поддържа да има сертификат от производителя, само в БГ куцо и сакато поддръжа.

Чет Сеп 17, 2015 6:11 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
... за китайски ментета и Български измислици не говорим ...

Именно. Все още нямаме информация нито кой е производителя, нито въобще какъв е хардуера на централата. Може да е с процесор и LCD дисплей, на който извежда съобщение, а може и да е с проста логическа схема и светодиод, до който е написано "Bty Ri", и толкова. И в двата случая е напълно възможно устройството при отпадане на двете захранвания (AC и батерия) да преминава в "някакъв" режим, в който се иска например ресет с бутонче, или окъсяване на джъмпер, или каквато и да било дивотия.

Може и да е маркова, но скромния ми опит с "маркови" устройства ми навява все лоши спомени. Принципно скъпите маркови неща работят много добре, но... (винаги има "но") ... да не ти се случва да ти потрябва сервиз. :D

Чет Сеп 17, 2015 9:46 pm
Профил ICQ

Не си прав за сервиза, но има една малка особенност, специално при тези устройства еиднствения сервиз е във фабриката, ремтите се правят със смяна на модули. По принцип и никой не си губи времето да ремонтира, но дори и да може никой освен производителя не е сертифициран за това, защото той еиднствен носи отговорността че устройството работи в съответствие със стандартите. Тези у-ва не са като телевизор или кола да ходиш при всеки техник, предполага се че от тях зависи човеки живот и следва винаги да работят в пълно съответствие с нормите и стандартите. Поддържаме стотици такива, никога не сме сменяли нещо повече от предпазител, не че не можем да ремонтираме захранване или дисплей, но не го правим.

Чет Сеп 17, 2015 10:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща