Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
И пак USB неволи... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: И пак USB неволи...
Незнам дали ще ти е от полза но:

Аз ползвам много FTDI. Когато му забраня в сетингите серийния номер - бозата продължава да разпознава всяко ново устройство като различно и му назначава нов ком порт. Когато им набия в сетингите един и същ сериен номер, бозата си назначава един и същи ком порт на различни устройства.

Реално незнам какво значи да забраниш серийния номер на FTDI чипа, в смисъл не съм изследвал как се представя после пред бозата в дескрипторите, но факт, че бозата го разпознава по някакъв друг начин в такъв случай и успешно улавя всяко ново устройство. Дам ли му идентичен с другите сериен номер - почва да ги третира като едно и също устройство. Това вероятно ще е проблем като забуча няколко едновременно, но при мен такъв кейс не е на дневен ред. Мисълта ми е, че явно наистина серийния номер се ползва за индексиране, но има и друг метов в случай, че серийния номер е забранен. Вероятно идеята е да подържа повече от едно закачено устройство.

Пон Сеп 07, 2015 6:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Бозата дори май номера на порта записва. И като смениш порта го "открива" наново. :roll:

Пон Сеп 07, 2015 7:51 pm
Профил

Да, в бозата всяка смяна на порта е нова инсталация, така като обиколил всички усб-та и ти се появяват усурнайсет ком порта.

Пон Сеп 07, 2015 8:23 pm
Профил

Може би повредата все пак не е в моя телевизор, но не съм сигурен къде точно им е бъга на М$...

Значи първо си сложих сериен номер, бозата като видя че имам сериен номер вика това е ново устройство, дай да търся драйвер. И си го инсталира на друг СОМ порт, рестартирам - бачка, пак рестартирам - пак бачка. Викам си тва е проблема.
Да, ама кво ми щукна да върна номера на СОМ порта. Връщам аз и пак старите номера.... Тогава реших да пробвам да разчистя СОМ портовете както Цецо каза. Пускам да показва в дивайс мениджъра кви портове има и гледам че на СОМ3 дето не иска да работи имам два от моите драйвери. Нямам идея как се е получило, но викам си тва е, явно след топъл рестарт не може да се оправи коя инстанция и кой драйвер да закачи. Разчистих СОМ портовете и пак тествам. Но СОМ3 продължи да прави мизерии, пак разчиствах, махнах всички мои драйвери и инсталирах на ново версията със сериен номер. Пак СОМ3 се оказа "вълшебен"...
Тогава пуснах regedit-а да видя къде се ползва и видях че навремето е бил ползван като принтерски порт на един сериен принтер. Отивам на принтера, но него съм го пренасочил към файл, нямам спомени що, може би точно за да не ми заема СОМ-порта. Но явно пренасочването не е било достатъчно. Изтрих принтера и СОМ3 изчезна от секциите за принтери и спулери...
И съпрайз-съпрайз - проблемите изчезнаха, поне при мен ;-) Сега ще накарам колегите да повторят "разчистването" и на другите машини да видим дали и те ще се оправят. Дано, че вече взе да ми писва ;-)

Вто Сеп 08, 2015 12:14 pm
Профил

Поредната простотия...

По принцип поддържам външни клавиатурки и нямам грижи с USB HID и BOOT протокола. Обаче има някаква безжична клавиатура и мишка с общ донгъл и той ми се представя като устройство с една конфигурация и два интерфейса, единия за клавиатурката другия за мишока. И двата интерфейса са описани като стандартен BOOT с по един ендпойнт за репорти всеки. Мен ме интересува само клавиатурката, затова пускам само нейния интерфейс и нейния ендпойнт...
Обаче вместо клавиши по 8 байта пакет получавам някакви глупости по 9 байта на пакет, които изглеждат да са от мишката, във всеки случай изобщо не приличат на клавиши. Не знам кво да го правя, дали тия имат някакъв бъг. Всъщност тук са много варианти за бъгове, може дескриптора им да е BOOT протокол, но да ползват други нестандартни репорти. Може да искат винаги да се конфигурират и двата интерфейса и да попрепълват буферите им...
Много варианти, може и аз нещо да съм обозил, обаче гледам по стандарт на ниво устройство и на ниво конфигурация няма какво да направя. На ниво интерфейс има неща като set interface, обаче тия ми stall-ват всякакви такива заявки, явно не ги поддържат (не са и длъжни). И остава вече на ниво клавиватура и мишка, ама няколко пъти гледах като си конфигурирам клавиатурката си работя с нейния интерфейс и нейния ендпойнт. Демек другия интерфейс с мишока изобщо не би трябвало да праща каквото и да е било, още по-малко пък по ендпойнта на клавиатурката... Някаква идея кво да го прая?

Пет Окт 16, 2015 10:03 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2