Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Термостатична батерия за баня ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: ...
bongo_x2 написа:
... спазвам традицията за разводняване :)

Teмата си е :Батерия за баня. Без вода как да стане? :)

Пет Апр 10, 2015 4:10 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Термостатична батерия за баня ?
Здравейте колеги инженери.

Tерминът е термостатен

Брошура термостатни смесители:
h**p://www.idealstandard.bg/fileadmin/templates/main/res/material/bg/brochures/Bulgaria/Thermostats_brochure-2013-EN.pdf

Пълен каталог:
h**p://www.idealstandard.bg/fileadmin/templates/main/res/material/bg/brochures/Bulgaria/GC-IS-BG-2015_small.pdf

Линк към термостатните на сайта ни:
h**p://www.idealstandard.bg/bg/range/termostatni-smesiteli.html

Термостатните смесители на ИСИ са ограничени по температура, за да не се "ощави" клиента и по регулация, но температурата може да се повиши - с отверката :).

За цените, високи са, но качеството е гарантирано - дълга тема за по каса бира. За колеги и единични бройки бих съдействал и с отстъпка от магазина в Севлиево.

Ако жените ви си изберат модел, моля на ЛС

z0

Чет Апр 16, 2015 9:34 am
Профил
Аватар

Искам модел на който входа за топлата вода да е от дясно, изхода да е 1/2 по средата :)

Чет Апр 16, 2015 11:53 am
Профил ICQ

Cekins написа:
Искам модел на който входа за топлата вода да е от дясно, изхода да е 1/2 по средата :)

Ко стана бре , намери ли си чешмата :)

Чет Юли 02, 2015 11:35 am
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Цитат:
"Лесно и стандартно присъединяване.
Бъдете внимателни дали стандартите са спазени – топла вода от ляво, студена от дясно."

Пет Авг 14, 2015 9:32 pm
Профил

syscop написа:
Купих си от Lidl преди време. Струваше около 100 лева.

Днес (31 авг.) купих от Лидъл за 89 лв. батерия. Ако има мераклии --->

Пон Авг 31, 2015 9:18 am
Профил ICQ

Митак, направи ли и сефтето :) Дай ревю.

Пон Авг 31, 2015 11:27 pm
Профил

Такава бях купувал преди година, от два броя на две места ... сега и двете са махнати и са върнати конвенционалните. Мен ми беше добре, но има особености, по-скоро зависи от местоположението - налягане на водата основно, температура на топлата вода (бойлер/централна топлофикация).
При мен изкара около 2 месеца и жената нареди да я махна.

Вто Сеп 01, 2015 8:30 am
Профил

Ама я опиши проблема какъв им е? Не поддържат еднаква темп. на водата или променят дебита?

Вто Сеп 01, 2015 8:54 am
Профил
Аватар

Теоретично дебита не би трябвало да се променя. Ако е евтина обаче и няма компенсация при промяна на наляганията на двете води, не се държат много кадърно. Примерно ако си с бойлер би трябвало да е ок, ама както се къпеш и изведнъж някой пусне много силно студената вода (примерно да се пълни тоалетното казанче), ще тръгне по-топла за един кратък момент и може да е доста по-топла - направо гореща. Има разни системи дето това го компенсират по някакъв начин, ама нали се сещаш, че тези за 90лв. нямат такова нещо. Самия регулатор си има граници на скорост на реакция, тъй като е маслен мех. Аз съм разглобявал няколко по-евтини такива батерии и дори и техния механизъм не е никак прост. Има две шепи прецизно обработени детайли. Другия им проблем са калпавите възвратни клапи - целия механизъм е винаги в системата и ако се скапят клапите започва да ти меша водите в другите мивки, тъй като в повечето случаи топлата вода минава през някакво съпротивление и нейното налягане спада повече като я пуснеш. На входовете има доста фини цедки и ако във водата има повечко пясък, се задръстват много бързо. Котления камък също им влияе "положително". И въобще тия батерии са много хубави ама не за нас.

Вто Сеп 01, 2015 10:44 am
Профил ICQ

Хммм сега като казваш и се сещам че не се бях сетил. Преди време имах проблем с къщата в Инди, в едната баня топлата вода ми чезнеше, т.е. ставаше хладка, ама хич не се бях сетил да проверя термостатичните батерии. То аз намерих причинителя ама можеше да е от някоя от тях, тъкмо 3 са в тая баня, а аз да се ровя като плъх в мазето ....

Вто Сеп 01, 2015 2:17 pm
Профил

Бе чудеса ади да не чакаме от тия батерии . За мен това е по лесния начин да си направиш приятна водата дето се сипе от душа. Кофтите варианти са ясни: леден или парещ , според колко градуса (ъглови :) ) си врътнал врътките... Туй на снимката върши работа (естетиката му куца) , но след като го монтирах , на батерията в кухнята топлата вода се позагуби (здрасти Тони :) ) , та съм замислил обратен клапан да му туря по пътя на жегата...

Прикачени файлове:
Termostat.JPG
Termostat.JPG [ 226.3 KiB | Прегледано 2145 пъти ]

Вто Сеп 01, 2015 4:34 pm
Профил ICQ

dan написа:
Ама я опиши проблема какъв им е? Не поддържат еднаква темп. на водата или променят дебита?

Според "недоволните потребители" водата не можело да стане достатъчно топла (разбирай - дори след като освободят ограничителя на 38 градуса и продължат нагоре пак не им стига). Аз на 38, точно преди ограничителя, не мога да търпя от жега, ама явно съм различен. Да не казвам какво ми е на устата ако вляза и пусна водата на същата настройка, която е оставила жената :evil:
Другото оплакване беше че прекалено бързо свършва топлата вода. И двете батерии бяха на стандартен бойлер 80л, не на ТЕЦ, и потребителите смятат че не мога да се къпят толкова дълго, колкото са можели с нормалната батерия. Аз ползвам не толкова гореща вода и не съм засичал такава ситуация. Може би го има внушението от това че като вземе да попривършва топлата вода и рязко минава на по-хладно, може би когато вече не може да регулира и притока на топлата е на макс, не знам точно.
Иначе според мен точността на поддържане беше достатъчно добра и не се усещаше промяна.
Имам косвена информация от още един познат с такова лидълска че при по-ниско налягане на водопровода не се държи ефективно, ама не знам точно какви му бяха оплакванията. Само знам че и той я е махнал.
По чужбината съм ползвал пак евтини разни по хотелите, не съм имал проблеми, но там топлата вода все е била безконечна и повечето test cases не съм ги пробвал.

Вто Сеп 01, 2015 9:38 pm
Профил

От Лидл смесителя има засега само един недостатък - като стои много време без да се мести врътката на температурата от едно положение нататък трудно се намалят градусите. Като се раздвижи малко и се оправя. Проблем с налягането не съм забелязал - при мен някой път водата тече като боза.
За бързото свършване на водата - зависи много от слушалката. Със старата (много стара :) ) го имах същия проблем, със сегашната (купена по едно време със смесителя) нямам подобни наблюдения.

Вто Сеп 01, 2015 9:56 pm
Профил
Аватар

Е няма логика да свършва по-бързо водата - тя консумацията е една и съща. Колкото до това колко топло може да прави - може и 120 градуса ако ти се занимава. Изважда се врътката за температура и се премества с един зъб - има начин. Малко трудно става но няма проблем. Всъщност на мен ми се е налагало обратното да правя - да я накарам да пуска под 15 градуса. Възможно е и при сглобяването да не е сложена много точно. Мерил съм на чисто нова батерия - температурата която вадеше беше далеч от тази на която беше врътката, та я донастройвах - в случая там им трябваше точна температура а не субективна на база усещане и въпреки че си има термометър, все пак е добре като настройват да имат идея къде са.
Проблема с блокирането говори че е доста калпава батерията. Врътката натиска един маслен мех и механизъма там трябва да не пропуска вода. Явно в случая са го решили с по-стегната сглобка. По принцип там трябва да има О пръстен и подобни чудесии.

Вто Сеп 01, 2015 10:36 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща