Отговори на тема  [ 199 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща
Конвертор за SWO-manchester стрийм към PC 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Конвертор за SWO-manchester стрийм към PC
Има ли такова стендалон устройство (USB примерно)?

Трябва само да си детектва баудрейта (да го "екстрактва" от манчестера), като да има опция само динамично да го променя, когато клока се промени (например проца си превключи осцилаторите или делителите/PLL ).

От страната на PC-то искам да го вкарам в терминална програма.

Добре ще е ако поддържа манчестер клоци поне и над 25MHz

Пет Авг 21, 2015 9:31 am
Профил

Мнение Re: Конвертор за SWO-manchester стрийм към PC
Да не отварям друга тема, тия дни си мислех и даже сега четох нещо интересно...

Очевидно има доста приложения освен трейса... Замислям се дали да не спретна нещо простичко и дали наистина да е простичко. Тъй като трябва фпга и някакъв проц или с много памет или с бърз интерфейс и най-простия вариант ще е над 10$ и ще ме измъчи, Защото евтините фпга нямат PLL и с малък проц си е мъка. Малко по-човешки проц и фпга отива към 20$ себестойност.
От друга страна има логика, за да е по-готин продукт да има и дебъгер и даже е желателно да е стандалоне, демек да се стъпи на някакъв линукс борд, който да търкля опъноцд + фпга за трейс. Евентуално малинка или подобен борд.
И последния, най-добър като възможности е с zynq борд, само дето най-евтиния е 99$+доставка...

Любопитно ми е дали би имало интерес и кой колко би дал. Горните цени все пак са себестойност и ако трябва да е продукт, нормално е да са по-високи...

Нед Авг 30, 2015 7:43 pm
Профил

Зависи към кой пазар искаш да се ориентираш. Ако е за хобисти трябва да е колкото може по евтино естествено с цената на компромиси - при тях фактора цена на времето на практика не съществува. Виж ако е за професионални разработчици тогава цена от няколко стотин/хиляди не е проблем - в западна европа/щатите хората си правят добре сметката и ако един инструмент може да ти спести няколко дни/седмици кютане не се замислят да го купят ако цената му е под тази на загубеното време. Съответно ангажимента след продажба е различен - за хобистите може да няма никакъв ангажимент срещу детайлна документация, ръководства, примери, поддръжка и т.н.

Едит: Ясно, че си ги знаеш тези неща ... ама да си кажа :)

Нед Авг 30, 2015 9:56 pm
Профил

Питането ми е само за нашего брата... и само любопитство, няма да правя продукт или поне няма да го продавам аз ;-)

Иначе за западния пазар е ясно, макар че и там аз лично имам едни съмнения... То историята че преди години правих фпга частта за PEEDI и там различните интерфейси jtag/bdm/swd/swo и т.н. Но това си е сериозен продукт в който е вложен много труд и съответно цената му е височка, макар да е по-евтин от конкурентите си. Та тогава много спорих с хората дето го правят и ги убеждавах, че има смисъл да се пусне евтино решение само за куртексчета. Те не искаха първоначално поради ред причини, после уж се съгласиха ама ако аз се заема по-сериозно, само че аз бях зает... то и сега не съм останал без работа, по-скоро покрай темите на Емо ми забръмча наново тая муха в главата ;-)
Странно ми е, че никой не направи читаво евтино решение. През всичките тия години си мислех че все някой ще се хване. Още повече, че след OpenOCD-то вече има някаква база. Верно само за дебъг няма голям пазар, практически повечето евал платки си идват с някакъв линк. А още по-странно ми е, че няма търсене за трейс решения, не знам как работят другите, аз без трейс се чувствам като сляп. Ако нямах, щях да си го направи или да си го купя.
Иначе моята болка е, че нямам инструкшън трейс, всъщност имам нещо ама нямам подходящ софтуер. Сега гледам че поне за профайлинг може да се подкара. И сигурно ще пробвам да го подкарам по един или друг начин...

Нед Авг 30, 2015 10:59 pm
Профил

Читано и евтино ... това може да е чисто инжинерно словосъчетание :) ако е читаво защо да се продава евтино ако има пазар за скъпо, който се интересува сериозно ще плати и повече, дори евтиното може да му се стори подозрително. Ако ще е евтино по-добре и да не е толкова читаво а максимално евтино, за да можеш да с еконкурираш с другите не читави и да печелиш, за тоя пазар пък който ще го купи сигурно няма да направи разликата дори и да има двете, т.е. за него единствения фактор е цена .... сори за офтопика ама ...

Нед Авг 30, 2015 11:20 pm
Профил

miro_atc написа:
...
А още по-странно ми е, че няма търсене за трейс решения, не знам как работят другите, аз без трейс се чувствам като сляп. Ако нямах, щях да си го направи или да си го купя.
...

От моята камбанария, пазара за трейсъри е малък. С масовото навлизане на линукс няма кой да рови милиони инструкции да види кое защо. С малко повечко тестване се изкарва сравнително стабилен продукт - говоря за масовия пазар де ...

Пон Авг 31, 2015 1:26 am
Профил

palavrov написа:
С масовото навлизане на линукс

какъв лайнукс, говорим за куртекс-М микроконтролерчетата :D

Пон Авг 31, 2015 9:42 am
Профил

miro_atc написа:
palavrov написа:
С масовото навлизане на линукс

какъв лайнукс, говорим за куртекс-М микроконтролерчетата :D

Точно за това говоря де - по моите наблюдения на пазара в зап.европа масово новите проекти са базирани върху embedded linux, а тези с RTOS т.е. curtex-m са може би под 10% ... и досега в нито една фирма през която съм минал не се е налагало да се ползва трейсър - къде защото няма, къде защото хардуера не го позволява ...
Човек се научава да дебъгва клатейки някой пин и анализирайки сорса :)

Пон Авг 31, 2015 9:59 am
Профил

palavrov написа:
Човек се научава да дебъгва клатейки някой пин и анализирайки сорса :)

То ясно, че като няма риба...

Обаче някак си не мога да си го обясня че всички се гърчат със светодиодчета и пулене в сорсове :D Все пак говорим за хиляди модели чепове от десетки производители, толкова много чепове и всичките да са забити отзад :D

Пон Авг 31, 2015 11:28 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Миро, хората сорс левъл дебъг (JTAG) не използват, ти трейс (SWO) ги караш :)

Истината (според мен) е че хората наистина нямат нужда от дебъг пишейки приложението си, ако всичко под него използват наготово (Линукс и драйвери или без линукс, демек ОС-лес приложение с готови драйвери за УСБ и тем подобни)

Реално дебъг трябва на ОС и драйвер писачите (теб), не случайно един от най големите играчи Абатрон затварят кепенците.

Пон Авг 31, 2015 1:16 pm
Профил

Абатрон са друга бира, няма нищо общо с темата...

Както и да е, обяснението че "няма нужда" ми звучи твърде нелепо. Ако нямаше нужда аз нямаше да ползвам peedi, нямаше и да купим още 2 peedi-та ;-)
И нужда имат всички, не е само за писачи като мен, всички имат нужда. Е примерно сега имам да гоня един проблем с lwIP - изобщо не съм го писал аз, ползвам си го като най-обикновен лузер. И кво да правя - да сядам да им се дзверя из сорсовете ли? Е, не мерси... хората са го направили 'Е'нтелегентно... имат си трейс, просто ще го пусна и ще видя какво става. Другият вариант е да отида до пазара и да купя чувал с боб ;-)

Пон Авг 31, 2015 2:07 pm
Профил

t_i_t_o написа:

Истината (според мен) е че хората наистина нямат нужда от дебъг пишейки приложението си, ако всичко под него използват наготово (Линукс и драйвери или без линукс, демек ОС-лес приложение с готови драйвери за УСБ и тем подобни)

Реално дебъг трябва на ОС и драйвер писачите (теб), не случайно един от най големите играчи Абатрон затварят кепенците.

Нямам поглед върху пазара, но от моята камбанария без дебъгер е невъзможно да се напише "стабилна" програма. Не ми се вярва професионално занимаващите се от вас с програмиране да не сте откривали бъгове в компилатор (IAR са шампиони), библиотека или драйвер, които сте използвали на готово.
Ми то по тази логика - дя се върнем към програматорите. Компилираш, записваш, включваш захранването и гледаш... Не ми звучи сериозно...
Някои хора например живеят с убеждението, че за ардуино има всякакви библиотеки за всичко и че с тях може да се направи всичко.. Да, ама не...

Пон Авг 31, 2015 2:16 pm
Профил

emilvtc написа:
Някои хора например живеят с убеждението, че за ардуино има всякакви библиотеки за всичко и че с тях може да се направи всичко.. Да, ама не...

Може и да има всичко но в никакъв случай не значи че е работещо, и за всичко останало е така. За ардуино специално дори познавам хора които пишат библиотеки или както там ги наричат в ардуино средата, нито мога да кажа че хората са професионалисти, нито че това което пишат е професионално, т.е. от аматьори за аматьори ....

Пон Авг 31, 2015 2:21 pm
Профил

emilvtc написа:
t_i_t_o написа:

Нямам поглед върху пазара, но от моята камбанария без дебъгер е невъзможно да се напише "стабилна" програма. Не ми се вярва професионално занимаващите се от вас с програмиране да не сте откривали бъгове в компилатор (IAR са шампиони), библиотека или драйвер, които сте използвали на готово.
Ми то по тази логика - дя се върнем към програматорите. Компилираш, записваш, включваш захранването и гледаш... Не ми звучи сериозно...

Зависи от лайфтайма на продукта. В началото когато всичко ти е на бюрото можеш да правиш каквото си искаш - и мерене и трейсване и дебъгване и прекрояване и т.н. Но доста продукти във финалния си вариант нямат предвидени никакви контролни пинове и т.н. за да може да ползваш удобни инструменти и тогава гоненето на бъгове става по най първобитния начин - звериш се в сорса и се чешеш по главата ... при това положение, предпочитам да си развивам уменията да се оправям винаги с подръчни средства вместо да се разглезвам с инструментариум който не винаги е на разположение. Не, че трейса не е супер полезен - спор няма - просто ми се налага да се оправям и без него и затова и не чувствам липсата му/нуждата да инвестирам ... може би ако се поглезя някой ден и му свикна, ще го търся винаги. И от тук вече нещата опират до цената - ако трябва да платя от $500 нагоре чисто психологически ще се спра докато наистина не ми потрябва, ако струва $50 няма и да се замисля ... ей така сега се облизвам за Tek MDO3000, супер изглежда, но цената му е колкото 2 читави Mac-а или едно хубава кола на старо :D

Пон Авг 31, 2015 3:26 pm
Профил

Не че се занимавам много с това последните години, но ако има нещо което ти улеснява живота да работиш без него е малко наказание, а дали е 50 или 500 .... времето което ще спести със сигурност го изплаща. Това важи за всичко, инстурменти и оборудване са много важни, и без тях в много случаи може, но с тях е по-лесно и по-бързо.

Пон Авг 31, 2015 3:40 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 199 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща